[操作疑難] 不懂 wxpython , 請指導

我 create 左個 form , 然後用 SplitterWindow 分成左右兩邊 !
左邊的選項不變 , 當我選擇左邊的選項時 , 需要出現一張 form 在右邊的範圍中 , 而且不能超過右邊的範圍 ! 當我選擇左邊第二個選項時 , 右邊需要出現另一張 form , 而原來右邊的 form 不能消失 。 右邊的 form 需要人為關閉 !
我曾經嘗試在網上找資料 , 但是找不到 ! 現在希望有 ching 可以指導 !
謝謝 !
btw : 如果 SplitterWindow 行唔通 , 應否轉用 pyqt ? 甚至改架構用 b/s , 用 fastapi ?

我 create 左個 form , 然後用 SplitterWindow 分成左右兩邊 !
左邊的選項不變 , 當我選擇左邊的選項時 ,  ...
impotence 發表於 2022-6-10 11:34

唔知你要求個效果係點. 之前自己寫左個PROGRAM

點FORM 1 -> CALL FORM2/FORM 1 HIDDEN *(你想要既效果係唔係FORM 1 -> CALL FORM2/FORM 1 唔HIDDEN)
FORM 2 CLOSE -> CALL FORM 1

我呢個係用PYQT 寫, PYQT 功能多D. 不過唔知你係唔係商用
PYQT 商用要比錢先用得.

P.S 其實你既效果係唔係SHOW HIDE.......
https://www.geeksforgeeks.org/wxpython-show-hidden-radio-box/

FORM 左邊既ITEM DEFAULT SHOW
FORM 既右邊DEFAULT HIDDEN
當左邊有ACTION , 然後右邊既ITEM 就自然由HIDDEN 狀態變SHOW

唔知你要求個效果係點. 之前自己寫左個PROGRAM

點FORM 1 -> CALL FORM2/FORM 1 HIDDEN *(你想要既效果係 ...
Yucie 發表於 2022-6-10 18:31

多謝 CHING 回覆 ! 我上司既要求係 , 因為需要多開 , 左邊係固定顯示 ! 而右邊則按同事需要 , 按左邊的選擇而顯示 ! 亦即係 , 右方可能同時開住幾個 FORM , 按同事需要來決定開或關 ....
因為我一直做開 backend , 而家突然要攪 frontend , 覺得好亂 ! 唔知道 ching 有冇其他建議 ?

多謝 CHING 回覆 ! 我上司既要求係 , 因為需要多開 , 左邊係固定顯示 ! 而右邊則按同事需要 , 按左邊的選 ...
impotence 發表於 2022-6-11 11:44

我唔清楚係你REQUEST 係
CASE1   同一個WINDOW 內
-------------------
左邊   |    右邊
FIX     |   按左邊按咩野BUTTON 顯示 右邊 ITEM

CASES2   出現多個WINDOW
____________________     __________________          __________________
左邊一個WINDOW|     |按左邊WINDOW |     |按左邊WINDOW|
FIX WINDOW         |     |  既BUTTON          |     |  既BUTTON            |
___________________|_    |  出現  呢個ITEM 1 |    |  出現  呢個ITEM 2    |

CASE 1  => 用普通既ITEM HIDDEN/SHOW 就得   (https://www.geeksforgeeks.org/wxpython-show-hidden-radio-box/)
CASE 2   => 用WIDGET 寫每個WINDOW 內容/ 用左邊WINDOW  控制要出現既WINDOW1/2...ETC
                       WINDOW 1/2 平時HIDDEN, 當有REQUEST 時就SHOW WINDOW, 要CLOSE 就按
                      WINDOW 頂果個X

2 種寫法唔同, 概念就係上面我寫果D

我唔清楚係你REQUEST 係
CASE1   同一個WINDOW 內
-------------------
左邊   |    右邊
FIX     |   按 ...
Yucie 發表於 2022-6-11 12:44

多謝 ching 回覆 ! 雖然唔係我要既野 , 但係 ... 我希望可以改變自己思路 , 解決問題 !

你希望可以改善自己思路就要自己多思考、多嘗試,
呢D 野其他人唔係幫到你太多,要靠自己