一機三Plextor之M6pro 512GB ssd開箱

兩年前記得購入M3 ge時候,感覺好激動,部電腦好似換然一新咁,一年唔够我就將佢打爆左... 再上M5 pro,速度再快D,2014未完,又爆。唉,唯有買份聖誕禮物比自已,今次一於買512GB,無得輸! (就黎變購物狂)
512GB SSD價錢黎講都唔平,平D ge牌子都要千尾,相信要普及都要一年半載。高階定位ge有plextor m6pro,samsung 850pro,
Sandisk extreme pro,同埋外星科技公司intel出品ge。呢幾間各有支持者,各有特色。我呢,對plextor始終有份情意結。

黃金大鋪買,應該係最平... 有升科貼紙

側面係d S/N,出產日期果d野

打開金色包裝,有個黑色盒,好金啊

再摷深d就會好似咁,有線材,有螺線...(已經有三個3.5'bracket )

上架先,三兄弟黎個合照(唔同膚色 )

佢地ge盒我仲有keep住ga,那此年...我買過的SSD

跑下分先
Intel 1230v2
Gigabyte H77m-d3h
Corsair ddr3 16gb
Plextor M6pro 512GB
Plextor M5pro 256GB
Plextor M3 128GB

新黎新豬肉 燈燈燈櫈 主角出場M6Pro 512GB

加速後,感覺如幻似真 破千

到二師兄M5Pro 256GB出場,比師弟差少少,緊緊輪個馬鼻

最後係大師兄M3 128GB@SATA2,只可以用老當益壯黎形容...

打機方面講幾句就算,感覺分別不大(farcry4,watchdog,sims4),差距最大係watchdog,入game M6pro快一/二秒度(真係feel到)
其他就等GTA5出左再報告一下

我有三個ssd,都係plextor出品 D人話M6Pro有問題,我呢就17號買用到而家都無事,有5年保養,產品應該唔會咁屎。係度再講一d用家感受,測試試唔到ge,如ching有問題都可以問我。M6pro係一個有買貴無買錯ge產品(佢價格緊次於Intel ),佢不單只有SATA3極限ge寫入/讀取速度(Marvell控制晶片有保證),仲有斷電保護,Truespeed等...够曬安全。仲有D新野好似plexturbo咁,plexturbo係SATA3上用係雞肋,佢同股市一樣表現都係可升可跌,呢樣要比D時間佢優化。除此之外其實M6P比上一代overall黎講有近一成增幅(想再快就要買M.2.版),就連開機都快DD,佢係Win8.1 ge表現同樣出色,無論反應,稳定,安靜(癈話)都對得起價錢... 佢都係數一數二,M5pro有陣時有種LAG LAG地ge感覺,M6pro就唔覺,有進步 。唔難發現,哩三代ssd ge性能差距收窄左,各位應該諗到係SATA3頻寬上限限死左,我諗如果要買一個比M6pro勁好多ge儲存媒體真係要等待一段頗長時間。高檔野好難用性價比黎量度,總之就早買早享受 ,如果大家ge資料係較為珍貴,或者對品質有一定追求ge話,不妨買一隻黎玩下。