[主機板] 請教CHIP SET( B450 / X470)

考慮砌機用AMD 2700 CPU
再考慮配咩底版時就唔知( B450 / X470)有咩分別同係AM4 插口
剛搵既資料
https://www.pcmarket.com.hk/2018/07/19/amd-b450主機板登場-最快八月開賣/

冇特別超頻要求就搵塊供電好d既 b450 就ok.

再考慮配咩底版時就唔知( B450 / X470)有咩分別同係AM4 插口 ...
imback 發表於 2018-10-18 12:19

B450有嘅功能, X470都有
只係450刪減左少量usb同sata support
簡單啲睇就係470嘅平價版

回覆 2# crackong

想問機箱尾USB支援有幾多個接口?

再考慮配咩底版時就唔知( B450 / X470)有咩分別同係AM4 插口 ...
imback 發表於 2018-10-18 12:19

之前B350同X370的只有lan driver唔同, 其他全部一樣

我試過x370死MB換B350只有lan要重裝

回覆  crackong

想問機箱尾USB支援有幾多個接口?
imback 發表於 2018-10-18 12:41

你搵下咩型號, 再自己睇相. 通常6個 左右

回覆 6# crackong
https://tw.msi.com/Motherboard/B450-GAMING-PRO-CARBON-AC.html
例如呢塊見到有個似USB 2.0既面上標示" BIOS FLASHBACK+"
係米都係USB2.0,插手指更新BIOS?

回覆  crackong

例如呢塊見到有個似USB 2.0既面上標示" BIOS FLASHBACK+"
係米都係USB2.0,插手指更新BIOS ...
imback 發表於 2018-10-18 14:08

佢係比你係冇插cpu 既情況下更新bios用.
正常唔會用到, 除非有咩好嚴重既error,或者係下年3000系列出左你又用番尼塊板而又冇cpu 係手先會用到.
正常情況梗係開機入bios 做更新.