可能我真的是電腦白痴⋯⋯!我真是不明白為何他們沒有你家中的鍵盤在手,也可以知道是你的鍵盤出了問題⋯ ...
Jim128 發表於 2019-6-3 12:10

係佢話部機正常叫我拎返,但我拎返屋企試都有問題(自動關機),所以試下換KB睇下,換左就無事了

其實每次開/關機,Windows都會有event log記住,只要睇番(當然要識得睇)就可以估吓大約咩問題,是人為s ...
wyhui5124 發表於 2019-6-3 12:23

我現在才知道有這一回事⋯⋯
師兄的意思是如果意外shut down就會有個紀錄提示使用者?會不會有可能直接指出到是哪裏出問題呢?

唔好做儍仔, 好多時呢類承諾 過後就冇呢回事
就算真係"免費"檢查, check完後就話邊件野壞咗要換, 跟住乘勢 ...
JIMillim 發表於 2019-6-3 12:42

說得極對!

係佢話部機正常叫我拎返,但我拎返屋企試都有問題(自動關機),所以試下換KB睇下,換左就無事了 ...
a189252158 發表於 2019-6-3 13:31

師兄真係好彩,有後備鍵盤測試好壞⋯⋯,那麼間鋪頭有沒有再提醒你還有什麼地方是有可能出問題呢?

師兄真係好彩,有後備鍵盤測試好壞⋯⋯,那麼間鋪頭有沒有再提醒你還有什麼地方是有可能出問題呢? ...
Jim128 發表於 2019-6-3 17:36

無啦,可能佢check完冇問題

我現在才知道有這一回事⋯⋯
師兄的意思是如果意外shut down就會有個紀錄提示使用者?會不會有可能直接指 ...
Jim128 發表於 2019-6-3 17:28

Shutdown要睇由咩引起:User引起,system引起(例如過熱保護),軟件引起,停電硬熄機等等

個Log會記低係咩引起shutdown,例如我個KB有個sleep button,咁我撳咗就會sleep,假如set呢個制做shutdown,咁就會log低shutdown,同時部機就會shutdown

硬熄機就唔會有呢個shutdown log