其實大家知唔知道美國的制裁是什麼一回事?
ARM係英國公司, 收到美國商務部的通知都一樣要執行
VIA仲同大 ...
Tenzin 發表於 2019-5-21 00:36

咁 e + 有人要挑機美帝的國際軍事力量wo

咁人地梗係要 show 下咩叫真正的國際力量 la

因為自從2013年,開發CPU嘅公司已經唔係VIA,而係兆芯

Zhaoxin was founded in April of 2013 through  ...
eo38cl 發表於 2019-5-21 01:16

對外仍然係VIA,否則x86 cross-license無效。

用Athlon II X4 620 @2.6GHz 去比較
打讓賽2.6GHz VS 2.7GHz
今次有多D地方贏(單線程)

但留意Zhaoxin系 ...
skywalker167 發表於 2019-5-17 13:08

搵同級atom比吓
https://browser.geekbench.com/v4 ... 8?baseline=12754288

回覆 39# Tenzin

arm已經變成日本公司

屋企仲有塊via 3核底板,本身已經慢仲要無win10 gpu driver。

因為自從2013年,開發CPU嘅公司已經唔係VIA,而係兆芯

Zhaoxin was founded in April of 2013 through  ...
eo38cl 發表於 2019-5-21 01:16

X86 冇得賣...
又是蟈家80 外企20%... 難怪比人攪

到時呢粒新U, 唔知會唔會新增1條指令集,免費加蜜直上大6呢?

via HKEPC Reader for Android

搵同級atom比吓
roytam1 發表於 2019-5-21 11:49

Goldmont好勁,IPC比silvermont高30%
不過想知點解VIA 8核心,但多線程性能只有4倍幾,個多線程效率極低

另外最近有新聞話AMD話同中國的合資公司天津海光合作只限於第一代Ryzen即Zen架構
即不會轉移更新的技術,例如Zen2, 應該Zen+都不會