回覆 10# louislam

但好似行哂2條, 係咪會慢d?

你用過,點樣同級無敵?
sport 發表於 2020-2-15 13:09

黎個價,I/O M.2同料佢比上足夠比下有餘

其實MSI B450最好好似係Carbon AC Wifi
但偏偏唔出MAX版

越大塊應該散熱越好,
都要睇下你個機箱,同風扇點裝

b450m mortar max vs tomahawk max

一塊ATX 一塊MATX

唔係好識揀,邊款好D(如散熱)? ...
jackytkh 發表於 2020-2-15 11:58

我覺得看個人需要:
1. 想散熱好,就ATX板(不過新Ryzen CPU不是太熱,一般用可以不用太擔心CPU散熱)
2. 想用小機箱就MATX(MATX當然也可以配大ATX的機箱,提高散熱效果)
3. ATX的slot多些,方便日後擴展
4. MTAX就保留日後縮小機箱的可能性

黎個價,I/O M.2同料佢比上足夠比下有餘
Dcup 發表於 15/2/2020 10:16 PM

同意 我 3950X 都係配呢塊但唔係因為價錢
相信香港無乜人會咁配撘

2塊之中揀咗tomahawk max,一嚟用緊atx箱,二嚟mortar max個soc供電冇散熱片好核凸

同意 我 3950X 都係配呢塊但唔係因為價錢
相信香港無乜人會咁配撘
...
孤兒仔 發表於 2020-2-21 10:24

個vrm會唔會好熱?

個vrm會唔會好熱?
kelvinhin 發表於 21/2/2020 08:08 PM

以今日來講 AIDA64 燒機 50c 左右

2塊之中揀咗tomahawk max,一嚟用緊atx箱,二嚟mortar max個soc供電冇散熱片好核凸 ...
kcto 發表於 2020-2-21 14:30

用到ATX咁緊係買ATX啦,但我有MATX限制佢係最合理價錢同料果塊