冷儲存一定唔用ssd,我有D舊sd /cfcard,放左3-4年都有D檔案開唔到,有舊ssd放得耐都係檔案損壞 ...
sands 發表於 2024-6-20 15:58

冷儲存,最後都係選左ssd

via HKEPC Reader for Android

冷儲存,最後都係選左ssd

idler 發表於 2024-6-21 15:44

睇下儲D咩儲戲儲片唔重要緊係ssd 自己都有用8tb ssd儲片

睇下儲D咩儲戲儲片唔重要緊係ssd 自己都有用8tb ssd儲片
sands 發表於 2024/6/21 15:54

CHing, 8TB SSD 花了多少錢?

如果用 SSD 做冷儲存,係唔係睇住官方嘅 TBW 來用就 OK? 有乜要特別注意?

謝謝 CHing!

CHing, 8TB SSD 花了多少錢?

如果用 SSD 做冷儲存,係唔係睇住官方嘅 TBW 來用就 OK? 有乜要特別注意?

...
cadelite 發表於 2024-6-22 19:06

最平個隻三星870 ,之前買唔使4千,插usb用,而家貴左,tbw沒特別留意

在香港好似不能直接速遞 電腦產品 返大陸? 以前在順豐問過。
terry_beginner 發表於 2024-6-20 14:13

我要比張購買單個商家佢申報, 最好上深圳寄OR 代寄, 我用HKPOST

我要比張購買單個商家佢申報, 最好上深圳寄OR 代寄, 我用HKPOST
二師兄 發表於 2024-6-23 22:38

thanks !

睇手神

最平個隻三星870 ,之前買唔使4千,插usb用,而家貴左,tbw沒特別留意
sands 發表於 2024/6/22 19:43

三叔呢隻 SSD 真係唔錯,到而家都仲有得賣,仲有人推介

二師兄 發表於 2024/6/23 22:38

係香港寄3C產品返大陸,又要報關,又要有發票和其他文件,中間仲有可能被海關扣起查驗,對方可能唔知幾時才收到。雖然 HKP 好似沿途都可以一直追踪到去向。

花啲時間,直接走上深圳,搵口岸旁邊嘅順*或其他快遞商幫手,可能方便好多,成本又便宜好多。