問問師兄普通玩家3000/2666  DDR4 RAM有推薦嗎?
lineage33 發表於 2018-7-13 00:30

Adata  XPG Spectrix D41 RGB DDR4-3000MHz 2x8GB 16GB  Kit  $1530

Adata  XPG Spectrix D41 RGB DDR4-3000MHz 2x8GB 16GB  Kit  $1530
sport 發表於 2018-7-13 01:04

我上youtube睇3000 同3200, 其實相差好似唔大
但價錢就....咁for 打機玩家有無必要3200 好呢  

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - iOS(2.3.3)

我上youtube睇3000 同3200, 其實相差好似唔大
...
丑死鬼 發表於 2018-7-14 05:27

intel 上差距唔算大
想慳D錢就買sport兄講果條ADATA
係samsung B-die 再自己超上去3200
XMP只係一個認證黎  唔代表佢既極限就係果個數

...
丑死鬼 發表於 2018-7-14 05:27

A記有, I記沒, Ryzen高頻RAM重要D

intel 上差距唔算大
想慳D錢就買sport兄講果條ADATA
係samsung B-die 再自己超上去3200
XMP只係一 ...
happychanbb 發表於 2018-7-14 05:34

原來係b-die黎架呢條, 而家先知添(其實係自已無做功課)   

A記有, I記沒, Ryzen高頻RAM重要D
Wing6456 發表於 2018-7-14 07:18

都聽過好多人咁講
但係其實點解會有e個現象既?
求指教