標題: Epic V Apple Round 1 有結果了 [打印本頁]

作者: IanW    時間: 2021-9-14 09:49     標題: Epic V Apple Round 1 有結果了

小巨人打大巨人, 第一回合, 小巨人差不多算係完敗.
基本上要求的東西近乎全落空, 惟一對 apple 不利的判決都只係令 apple 麻煩左, 未至於收唔倒錢.
https://www.theverge.com/2021/9/ ... njunction-breakdown

小巨人上訴, Round 2 開波.
作者: benchan2    時間: 2021-9-14 10:06

宜家真係搲爛塊面, 就算宜家雙方收手, 針對壟斷嗰啲措施都係要執行冇得收番
作者: 餓狼    時間: 2021-9-14 10:15

好嘢!

base on d乜有咁嘅comment / conclusion呢?
可以扭曲到咁去解讀?       
作者: Rosa    時間: 2021-9-14 10:20

好嘢!

base on d乜有咁嘅comment / conclusion呢?
可以扭曲到咁去解讀?       :wa ...
餓狼 發表於 2021-9-14 10:15

同時也發布了一項禁制令,將不再允許蘋果禁止開發者提供引導用戶離開蘋果 app 內購買的連結

咁EPIC本身果個做法而加咪可以羅?

100石 $120 via App Store
100石 $100 direct to EPIC [discount!!!!! save $20!!!!!]

即係以後都可以咁做...................仲要係所有公司唔止epic 咁EPIC咪係同行上好偉大?
作者: 餓狼    時間: 2021-9-14 10:49

出判決果日
股價都跌啦

樓主扭力有冇燒山一半?
作者: IanW    時間: 2021-9-14 11:02

出判決果日
股價都跌啦  

樓主扭力有冇燒山一半?
餓狼 發表於 2021-9-14 10:49

uhm..... 條 link 你有無至少入去望望呢?

咁你對判詞有 d 乜野見解呢?
作者: IanW    時間: 2021-9-14 11:06

同時也發布了一項禁制令,將不再允許蘋果禁止開發者提供引導用戶離開蘋果 app 內購買的連結

咁EPIC本身 ...
Rosa 發表於 2021-9-14 10:20

只係要 apple 開放附費 option, 無講過 apple 唔可以照抽 30%.
作者: 餓狼    時間: 2021-9-14 11:18

uhm..... 條 link 你有無至少入去望望呢?

咁你對判詞有 d 乜野見解呢?
IanW 發表於 2021-9-14 11:02

點解唔搵多d apple fan page 嘅article?

而家都未知輸贏
初判就Epic少少上風
仲有上訴
仲有其他developer / 公司表示支持

就唔係你#1樓講咁一面倒囉
作者: 餓狼    時間: 2021-9-14 11:23

[attach]2282963[/attach]

NYT嘅
咁睇Epic咪贏咗?
作者: Rosa    時間: 2021-9-14 11:30

NYT嘅
咁睇Epic咪贏咗?
餓狼 發表於 2021-9-14 11:23

咁係咪暫時EPIC可以照原本咁做法,造埋個直接課金比EPIC既item係個App入面,比個客揀 經App store比錢 或 直接比錢EPIC

成件事都係EPIC玩到呢一步,Apple先開始入稟法庭

罰左EPIC錢,但後面既玩法就唔同曬
作者: IanW    時間: 2021-9-14 11:37

點解唔搵多d apple fan page 嘅article?

而家都未知輸贏
初判就Epic少少上風
仲有上訴
仲有其他develop ...
餓狼 發表於 2021-9-14 11:18

EPIC 要賠錢俾 Apple.
Apple 完全可以唔准 Fortnite 係 iOS 出現, 甚至 EPIC 其他相關的 account.
Apple 被裁定非壟斷.

惟一對 apple 不利的, 係要開放付費方式, 但不等於 apple 唔可以係"其他"付費方式入面, 抽佢的 30%.

請問 EPIC 的上風係邊? 我真心係唔明, 請分析一下.
你講得通, 我會修改一樓.

根本 EPIC 一開始就落錯子, 單方違左約.

一般 game 對 apple 理由本來就唔充分.... 倒是 Netflix/Spotify, MS/Sony 哩 d 賣 service, 而 apple 本身又有賣同樣 service 的就會充分得多.
作者: IanW    時間: 2021-9-14 11:43

NYT嘅
咁睇Epic咪贏咗?
餓狼 發表於 2021-9-14 11:23

人地哩篇報導個 title 係乜?
作者: IanW    時間: 2021-9-14 12:01

咁係咪暫時EPIC可以照原本咁做法,造埋個直接課金比EPIC既item係個App入面,比個客揀 經App store比錢 或 直接比錢EPIC

成件事都係EPIC玩到呢一步,Apple先開始入稟法庭

罰左EPIC錢,但後面既玩法就唔同曬
Rosa 發表於 2021-9-14 11:30

No.

No, 係 EPIC 告 Apple.
作者: Rosa    時間: 2021-9-14 12:08

回覆 13# IanW

啊係我只記得導火線係 in-app payment果part

我玩過D手遊特登整隻PC版出黎,為既就係PC版果邊用HTML既方式課金比佢
作者: 餓狼    時間: 2021-9-14 12:17

人地哩篇報導個 title 係乜?
IanW 發表於 2021-9-14 11:43

我咪做一次你做緊嘅嘢啫
你覺得有問題?
作者: 餓狼    時間: 2021-9-14 12:21

EPIC 要賠錢俾 Apple.
Apple 完全可以唔准 Fortnite 係 iOS 出現, 甚至 EPIC 其他相關的 account.
Apple  ...
IanW 發表於 2021-9-14 11:37

2單案嚟
罰錢+落架係導火線

而家禁制令係出咗
90日生效
apple要上訴成功先可以取消

咁樣係apple上風?

唔洗改啦
夠警世呀
作者: 餓狼    時間: 2021-9-14 12:25

BTW
apple唔止下架fortnite一個動作啦

Epic犯錯
被罰
係抵佢死嘅

但而家呢單係反告apple壟斷
雖然前後有關連
但係2單嘢嚟
作者: IanW    時間: 2021-9-14 12:27

我咪做一次你做緊嘅嘢啫
你覺得有問題?
餓狼 發表於 2021-9-14 12:17

我做緊乜野? 唔該你講清楚.
我一樓貼左條 link, 講左十個 claim 中惟一 EPIC  "勝" 的部份.
條 link 的網頁, 十分公整地分析個判決.

請問有乜問題?
如果十中其一(實際只能算半), 都唔能夠用「差不多算係完敗」, 請問應該點叫?

你又有 d 乜野分析見解呢? 我第三次問哩個問題了.
作者: 餓狼    時間: 2021-9-14 12:34

我做緊乜野? 唔該你講清楚.
我一樓貼左條 link, 講左十個 claim 中惟一 EPIC  "勝" 的部份.
條 link 的 ...
IanW 發表於 2021-9-14 12:27

冇乜嘢見解
judge conclusion 完全唔提
2單擺埋1單
見解我有講小小
講唔啱你心水咪當我冇講過囉
我OK㗎

我覺得
係睇緊燒山咁上下嘅嘢
同埋想睇下顏色vs dev福利之間點擺位

就係咁
作者: 餓狼    時間: 2021-9-14 12:49

嚟緊仲有Epic vs Google
apple 上訴失敗
後患.........
作者: IanW    時間: 2021-9-14 12:52

冇乜嘢見解
judge conclusion 完全唔提
2單擺埋1單
見解我有講小小
講唔啱你心水咪當我冇講過囉
我OK㗎

...
餓狼 發表於 2021-9-14 12:34

judge conclusion 內有乜野特別要講的, 你講唔得嗎?
我有阻止你講??

你點解乜野攞顏色黎講?
哩單野同顏色有乜關係?
我個 post 邊一忽同顏色有關係?
其實最重顏色分歧的, 係你本人.

[EDITED]
仲有, 乜野叫 「2單擺埋1單」?
今次判決無判 apple 可唔可以俾 fortnite 上架嗎?
今次判決無判 epic 要賠錢俾 apple 嗎?
作者: 餓狼    時間: 2021-9-14 13:23

judge conclusion 內有乜野特別要講的, 你講唔得嗎?
我有阻止你講??

你點解乜野攞顏色黎講?
哩單野同顏 ...
IanW 發表於 2021-9-14 12:52

我冇話你阻我
又冇要求你講d乜
我只係話
你做緊乜
我跟住用同樣方法做

有問題?
作者: IanW    時間: 2021-9-14 13:48

我冇話你阻我
又冇要求你講d乜
我只係話
你做緊乜
我跟住用同樣方法做

有問題?  ...
餓狼 發表於 2021-9-14 13:23

十個 claim 只中其一;
亦因不中的 claim, 而裁定要賠錢;
人地可以唔准佢  app  上架;
人地亦有權 terminate 佢所有戶口.
為何唔可以叫「差不多算係完敗」.

我到而家都唔明我第一個 post 的引列的報導有乜野錯? 扭曲左 d 乜?
作者: XML    時間: 2021-9-14 14:26

APPLE要搞你容乜易
佢又唔係淨係得APP STORE
只要針對你搞搞小手腳 就掂
最簡單係搞到你隻APP成日崩潰 然後搵人舉報你 以舉報太多為由下架你
審批既時候又可以拖長D

所有服務都係APPLE手上面
作者: Rosa    時間: 2021-9-14 14:36

以舉報太多為由下架你
XML 發表於 2021-9-14 14:26

單講下架,呢單野鬧大果下已經下左架了吧

Apple可以唔比佢上番架

話說而加App Store係咪仲未有番佢隻要塞英雄?

單野野一搞,連google play都下埋架,我頭先search Fortnite都唔見有
作者: Rosa    時間: 2021-9-14 14:40

BTW
apple唔止下架fortnite一個動作啦

Epic犯錯
被罰
係抵佢死嘅

但而家呢單係反告apple壟斷
雖然前後有 ...
餓狼 發表於 2021-9-14 12:25

儘管蘋果贏得 10 項主張中的 9 項,但法院認為其違法加州法律規定的反競爭行為,迫使 App Store 必須放寬對於 app 內購買的控制,法院禁制令將在 12 月生效

Apple係被判犯加州法律規定的 反競爭行為 吧

不過伊馮娜·岡薩雷斯·羅傑斯(Yvonne Gonzalez Rogers)法官也認為蘋果並非壟斷者。

反壟斷法又好似另一條?定佢寫得唔好

至於 Epic Games,法院則是裁定其違反了與蘋果之間的合約

呢個點都要,EPIC自己都知

羅傑斯法官週五在這場備受矚目的審理作出判決,同時也發布了一項禁制令,將不再允許蘋果禁止開發者提供引導用戶離開蘋果 app 內購買的連結。蘋果通常會從總銷售額抽取 15 至 30% 的佣金。該禁令將解決開發者們長久以來的投訴,同時為開發者提高了可能將他們的使用者導向其網站訂閱或是購買數位內容的可能性。換句話說,蘋果的 App Store 的銷售金額很有可能大受影響,數據顯示,App Store 在 2020 年的營業額估計為 640 億美元。

如果無譯錯的話,個禁制令應該係咁既意思

雖然Fortnite就應該上唔番架

但佢D同行應該真係要多謝佢
作者: Rosa    時間: 2021-9-14 14:55

嚟緊仲有Epic vs Google
apple 上訴失敗
後患.........
餓狼 發表於 2021-9-14 12:49

Google果邊以往都係鬆

我都玩過手遊特登做個PC版出黎,個PC版跟本係個Android模擬器

但PC版就直接比個HTML link出黎比玩家入去

如果呢單野搞得掂,以後Android果邊又直接比個HTML出黎,比玩家用瀏覽器"訪問"佢個課金頁面
作者: 餓狼    時間: 2021-9-14 15:01

十個 claim 只中其一;
亦因不中的 claim, 而裁定要賠錢;
人地可以唔准佢  app  上架;
人地亦有權 termina ...
IanW 發表於 2021-9-14 13:48

唔知幾多個claim
Epic提告係app store payment procedure嘅壟斷
而結果係
“Apple must allow other forms of in-app purchase”

你可以避開唔提嘅

你覺得呢單官司,所有人focus喺Epic洗唔洗賠?  Fortnite可以上架?

前面我有講咗
Epic係做咗毀約行為
係抵死

咁你可以話你只care Epic嘅下場

但而家戰場明顯唔喺呢個細到冇人理嘅point囉
作者: 餓狼    時間: 2021-9-14 15:02

Google果邊以往都係鬆

我都玩過手遊特登做個PC版出黎,個PC版跟本係個Android模擬器

但PC版就直接比個HT ...
Rosa 發表於 2021-9-14 14:55

後續官司對業界影響
有可能會影響到apple上訴勝率
開咗案例真係一發不好收拾
作者: IanW    時間: 2021-9-14 15:04

Apple係被判犯加州法律規定的 反競爭行為 吧

反壟斷法又好似另一條?定佢寫得唔好

呢個點都要,EPIC自己都知
Rosa 發表於 2021-9-14 14:40

所以 Apple 被判要開放佢的 app 內付費, 這是惟一 Epic 稱得上是"勝"的.
- 所以判詞出果日, 不少媒體就當左 Apple 哩次大鑊了黎報導.  好明顯唔少人深受相關報導所影響.

因為 Epic 這裡告 Apple 的一切都係建基於佢話 Apple 壟斷 mobile gaming 市場. Apple 的"反壟斷法" 就真係另一單野勒, 同 Epic 無關的.
- 所以判詞就有需要就哩點判斷. 亦因此,  Epic 相關的指控就唔成立了.

因為 Epic 話 Apple 壟斷不合理, 所以佢簽份 agreement 就係不合理(定應該話不合法?).
- 所以就要判斷份  agreement 是否還是 "Valid"
作者: IanW    時間: 2021-9-14 15:05

APPLE要搞你容乜易
佢又唔係淨係得APP STORE
只要針對你搞搞小手腳 就掂
最簡單係搞到你隻APP成日崩潰 然後 ...
XML 發表於 2021-9-14 14:26

其實哩單野都唔算長了..... 當然, 仲有 round 2,3,.....
作者: 餓狼    時間: 2021-9-14 15:11

其實仲有好多避重就輕位

事發
Fortnite update咗
update後可以揀Epic 課金
1個鐘內就被下架

apple 罰 Epic
Epic 即刻告apple

你話
唔係特登嘅都好難有人會信

Epic根本喺度摟砌
作者: IanW    時間: 2021-9-14 15:21

唔知幾多個claim
Epic提告係app store payment procedure嘅壟斷
而結果係
“Apple must allow other forms of in-app purchase”

你可以避開唔提嘅

你覺得呢單官司,所有人focus喺Epic洗唔洗賠?  Fortnite可以上架?

前面我有講咗
Epic係做咗毀約行為
係抵死

咁你可以話你只care Epic嘅下場

但而家戰場明顯唔喺呢個細到冇人理嘅point囉
餓狼 發表於 2021-9-14 15:01

你閱讀理解係咪有問題???
[attach]2283000[/attach]

我唔只有提, 仲有講佢影響, 應該係無大家所想咁大.
這是現在直接最相關的問題.

退一萬步講, 就算重點不同 (雖然我唔覺我只重於 Epic 敗), 點解會變成「扭曲」?

「Epic V Apple Round 1 有結果了」, 請問我扭曲了乜野結果?
作者: Rosa    時間: 2021-9-14 15:30

後續官司對業界影響
有可能會影響到apple上訴勝率
開咗案例真係一發不好收拾 ...
餓狼 發表於 2021-9-14 15:02

我就覺得Google/Apple想一刀切,所有課金都經佢手,當然手續費都係佢地既目標

而洗錢活動佢地都心中有數,乜都要經佢地應該可以減少好多詐騙案件,好歹都叫有管理

如果放寬曬,一定有好多奇奇怪怪既課金(詐騙)網頁出現

包括果D課完金但無貨到手果D,又或者系統問題收左double,好多個案應該都會石沉大海
作者: hambaba    時間: 2021-9-14 15:33

其實仲有好多避重就輕位

事發
Fortnite update咗
update後可以揀Epic 課金
1個鐘內就被下架

apple 罰 Epi ...
餓狼 發表於 2021-9-14 15:11

EPIC不嬲都係賤格
覺得APPLE好打就搞第三方付款
覺得STEAM好打就搞就話人壟斷 自己走去買獨佔遊戲
SONY係日本公司難搞好多
所以唔搞SONY仲要比好多錢求SONY比佢隻GAME跨平台
作者: Rosa    時間: 2021-9-14 15:36

EPIC不嬲都係賤格
覺得APPLE好打就搞第三方付款
覺得STEAM好打就搞就話人壟斷 自己走去買獨佔遊戲
SONY係 ...
hambaba 發表於 2021-9-14 15:33

其實我一直都唔知EPIC既目的係乜就真

週圍放火
作者: IanW    時間: 2021-9-14 15:37

單講下架,呢單野鬧大果下已經下左架了吧

Apple可以唔比佢上番架

話說而加App Store係咪仲未有番佢隻要塞英雄?

單野野一搞,連google play都下埋架,我頭先search Fortnite都唔見有
Rosa 發表於 2021-9-14 14:36

無可能上返架了.... 但其他戶口如 unreal engine 果 d 應該無事的.
因為佢一玩就 ios android 兩邊玩, 只係 apple 手起刀落, 快手啫.
同埋 android 仲有 apk 嘛, 其實相對無咁大影響.
作者: IanW    時間: 2021-9-14 15:42

週圍放火
Rosa 發表於 2021-9-14 15:36

目的係乜? 咪錢囉..... 只係棟支旗「正義」行先, 自然多人幫拖.
作者: Rosa    時間: 2021-9-14 15:44

無可能上返架了.... 但其他戶口如 unreal engine 果 d 應該無事的.
因為佢一玩就 ios android 兩邊玩, 只 ...
IanW 發表於 2021-9-14 15:37

Android APK果邊唔知想點搞,小米居然凸個頭出黎話要封APK,但有得設定

唔知Google會唔會加埋入開發者功能或者再收緊,等普通用家唔會無端端裝到APK

事沿都係黎自大陸App既,唔記得佢邊一隻App裝完會自動爆多五六個APK自動裝埋

佢可能係靠裝第一個apk時"按過一次確定",咁後面果堆apk就可以by-pass曬自動裝埋

再玩串D,遲早將apk功能納埋入root機果邊,要開黎用就唔可以裝任何銀行apps.......
作者: 餓狼    時間: 2021-9-14 15:45

你閱讀理解係咪有問題???

我唔只有提, 仲有講佢影響, 應該係無大家所想咁大.
這是現在直接最相關的問 ...
IanW 發表於 2021-9-14 15:21

“ 小巨人差不多算係完敗.
基本上要求的東西近乎全落空, 惟一對 apple 不利的判決都只係令 apple 麻煩左, 未至於收唔倒錢”

佢要求嘅就係係3rd party payment procedure + 免30%抽佣
而家判“Apple must allow other forms of in-app purchase”

同你講嘅落差算唔算大呢? 2中1 都可能解完全落空嘅

你睇咗一編article好buy唔代表全部人睇完都一樣

我都話
去apple fan page 搵多d article 嚟support
一定係apple 大勝
作者: Rosa    時間: 2021-9-14 15:46

目的係乜? 咪錢囉..... 只係棟支旗「正義」行先, 自然多人幫拖.
IanW 發表於 2021-9-14 15:42

唔...

其他人唔知

我自己真係無直接比過錢EPIC

UE既game就玩過
作者: hambaba    時間: 2021-9-14 15:47

週圍放火
Rosa 發表於 2021-9-14 15:36

扮救世主
事實係想做第2個steam食左pc市場
除左大廠之外,好多獨立/細廠都係用ue3整game
ue3佢已經食左遊戲軟件個市場
ios同android已經係手機主流 佢冇可能開發一個新os對打
所以想透過美國法律令自己利潤最大化
epic由91年到早幾年十幾廿年一直都冇咩事
直到某鵝注資之後就好似突然醒覺
學識晒某國搶佔市場既經營手法
作者: IanW    時間: 2021-9-14 15:52

Android APK果邊唔知想點搞,小米居然凸個頭出黎話要封APK,但有得設定

唔知Google會唔會加埋入開發者功 ...
Rosa 發表於 2021-9-14 15:44

其實 apk 向來都係「危險」的.... 因為只要你的來源有問題, 你係唔會知道入面出左乜野術的.
作者: IanW    時間: 2021-9-14 16:16

“ 小巨人差不多算係完敗.
基本上要求的東西近乎全落空, 惟一對 apple 不利的判決都只係令 apple 麻煩左, 未至於收唔倒錢”

佢要求嘅就係係3rd party payment procedure + 免30%抽佣
而家判“Apple must allow other forms of in-app purchase”

同你講嘅落差算唔算大呢? 2中1 都可能解完全落空嘅

你睇咗一編article好buy唔代表全部人睇完都一樣

我都話
去apple fan page 搵多d article 嚟support
一定係apple 大勝
餓狼 發表於 2021-9-14 15:45

「同你講嘅落差算唔算大呢?」
我(其實係篇報導) 係指出左個結果的實際意義及問題. 有乜野落差呢?

我係特登等幾日, 等 d 媒體撚完成份百幾頁的判詞的報導出的.
The Verge 亦唔係乜野 apple fan page.
佢之前唔同人寫的係 both side lost.... 判決當日出的.

我寫左乜野係錯?
篇報導所講是否正確?
如有不正確, 可以指出來嗎?   

基本上 developer 係唔會走得甩 apple 果份的.  apple 只係難左收 (你有可能呃倒佢).
First, and most significant, as discussed in the findings of facts, IAP is the method by
which Apple collects its licensing fee from developers for the use of Apple’s intellectual
property. Even in the absence of IAP, Apple could still charge a commission on developers. It
would simply be more difficult for Apple to collect that commission.
Indeed, while the Court finds no basis for the specific rate chosen by Apple (i.e., the 30%
rate) based on the record, the Court still concludes that Apple is entitled to some compensation
for use of its intellectual property. As established in the prior sections, see supra Facts §§ II.C.,
V.A.2.b., V.B.2.c., Apple is entitled to license its intellectual property for a fee, and to further
guard against the uncompensated use of its intellectual property. The requirement of usage of
IAP accomplishes this goal in the easiest and most direct manner, whereas Epic Games’ only
proposed alternative would severely undermine it. Indeed, to the extent Epic Games suggests
that Apple receive nothing from in-app purchases made on its platform, such a remedy is
inconsistent with prevailing intellectual property law.

作者: IanW    時間: 2021-9-14 16:20

唔...

其他人唔知

我自己真係無直接比過錢EPIC

UE既game就玩過
Rosa 發表於 2021-9-14 15:46

你無啫.... 不知幾多人俾...
單睇個判決結果, 單係 Fortnite 的 revenue 已經係 US$12,167,719
作者: hambaba    時間: 2021-9-14 16:34

單睇個判決結果, 單係 Fortnite 的 revenue 已經係 US$12,167,719 ...
IanW 發表於 2021-9-14 16:20

根據返佢打官司公開既數據黎講
佢係用fortnite賺返黎既錢去補貼佢買獨佔同送game既支出
單靠玩家買佢既其他game賺返黎既錢 遠遠唔夠填佢epic store既開支
無錯係有人係epic買game
但更多既人只係拎game唔買野
同玩家一車車錢塞落肥佬銀包完全冇得比
作者: Rosa    時間: 2021-9-14 16:37

單睇個判決結果, 單係 Fortnite 的 revenue 已經係 US$12,167,719 ...
IanW 發表於 2021-9-14 16:20

Fortnite我都知多人玩多人課

所以我都想八下件事
作者: XML    時間: 2021-9-14 16:38

EPIC自己做得衰就唔好怪人
同FD用EPIC連機要開STEAM語音
作者: Rosa    時間: 2021-9-14 16:39

根據返佢打官司公開既數據黎講
佢係用fortnite賺返黎既錢去補貼佢買獨佔同送game既支出
單靠玩家買佢既其 ...
hambaba 發表於 2021-9-14 16:34

PC果邊個EPIC我都好想知佢免費game攻勢去到幾時

最近連仁王都黎

雖然我都係玩緊Automachef
作者: IanW    時間: 2021-9-14 16:45

PC果邊個EPIC我都好想知佢免費game攻勢去到幾時

最近連仁王都黎

雖然我都係玩緊Automachef ...
Rosa 發表於 2021-9-14 16:39

我估至少要佢自身的功能追倒 Steam 八九成啦.
功能上差不多, 入面個 library 又有返咁上下數量, 咁 d 人至會變返睇價錢做人.
作者: Rosa    時間: 2021-9-14 16:56

我估至少要佢自身的功能追倒 Steam 八九成啦.
功能上差不多, 入面個 library 又有返咁上下數量, 咁 d 人 ...
IanW 發表於 2021-9-14 16:45

同時MS都做緊野,收購左幾間game公司

新xbox應該點都會黎一波獨佔攻勢

EPIC呢方面又要再追
作者: 餓狼    時間: 2021-9-14 18:39

「同你講嘅落差算唔算大呢?」
我(其實係篇報導) 係指出左個結果的實際意義及問題. 有乜野落差呢?

我係 ...
IanW 發表於 2021-9-14 16:16

咁就得啦
咁我都係comment緊編article
關你叉事咩
你quote咋嘛

咁編article扭曲囉
OK?

冇人話你錯下
你啱晒~~~
作者: 餓狼    時間: 2021-9-14 18:44

講多少少花邊先

其實
個局勢呢
本來喺8月
米國有36條洲 + 華府一齊告緊Google同一樣嘢
Google本身就扯緊有做同樣exclusive payment procedure嘅Apple

計埋Epic vs Apple

嘩~~~~
花生~~~~~
作者: IanW    時間: 2021-9-14 18:49

咁就得啦
咁我都係comment緊編article
關你叉事咩
你quote咋嘛

咁編article扭曲囉
OK?

冇人話你錯 ...
餓狼 發表於 2021-9-14 18:39

咁你都講到咁, 又有乜所謂....
做人講錯野又真係唔駛認的, 面皮夠厚就可以了......

完~
作者: IanW    時間: 2021-9-14 18:54

同時MS都做緊野,收購左幾間game公司

新xbox應該點都會黎一波獨佔攻勢

EPIC呢方面又要再追 ...
Rosa 發表於 2021-9-14 16:56

MS 係同 Sony PS5 鬥啫.... game store 好似都無乜得點鬥...
作者: 餓狼    時間: 2021-9-14 18:57

咁你都講到咁, 又有乜所謂....
做人講錯野又真係唔駛認的, 面皮夠厚就可以了......

完~  ...
IanW 發表於 2021-9-14 18:49

唔係咁
可以點
男人老狗
卸落去話係編article嘅原意
咁我同編article討論呀?

作者: 餓狼    時間: 2021-9-14 19:01

不如講下
如果Epic輸晒

咁apple贏咗d咩?
連個禁制令都係指向apple嘅時候
apple 除咗筆罰款
仲贏咗咩呢

走晒去其他platform嘅Fortnite user?
喺Fortnite 課金嘅流失?
作者: IanW    時間: 2021-9-14 19:04

唔係咁
可以點
男人老狗
卸落去話係編article嘅原意
咁我同編article討論呀?

...
餓狼 發表於 2021-9-14 18:57

你都真係幾好笑....

我咁寫即是我同意報導.... 唔係我就寫「篇報導係指出左個結果的實際意義及問題」.
咁都叫卸落去話係編article..... 你的閱讀理解真係要好好進修一下了.
作者: 餓狼    時間: 2021-9-14 19:12

你都真係幾好笑....

我咁寫即是我同意報導.... 唔係我就寫「篇報導係指出左個結果的實際意義及問題」.
...
IanW 發表於 2021-9-14 19:04

緊係我去進修啦
原告2樣嘢達成咗1樣
叫做接近完敗 / 完全落空

我就真係要學下勝負應該點分
可以分到自己喺咁贏     
作者: 餓狼    時間: 2021-9-14 19:15

又話完
完咗又要兜

EPC真男人     

是但啦
公你贏字我輸OK?

apple 冇咗隻有咁上下份額課金game都係贏

總之你話邊個贏就係啦

有意見就編article嘅問題
作者: IanW    時間: 2021-9-14 19:17

緊係我去進修啦
原告2樣嘢達成咗1樣
叫做接近完敗 / 完全落空

我就真係要學下勝負應該點分
可以分到自己 ...
餓狼 發表於 2021-9-14 19:12

唔該你搞清楚, 認真的計, 係 10 個 claim 中 0.5.... 我俾 1 佢已經俾多左.
請你拿一份 EPIC 只 claim 2 樣野的 document~
作者: 餓狼    時間: 2021-9-14 19:28

唔該你搞清楚, 認真的計, 係 10 個 claim 中 0.5.... 我俾 1 佢已經俾多左.
請你拿一份 EPIC 只 claim 2  ...
IanW 發表於 2021-9-14 19:17

Judge Statement
第一個paragraph就summarize咗Epic告apple乜嘢

Plaintiff Epic Games, Inc. sued Apple, Inc. alleging violations of federal and state
antitrust laws and California’s unfair competition law based upon Apple’s operation of its App
Store. Broadly speaking, Epic Games claimed that Apple is an antitrust monopolist over (i)
Apple’s own system of distributing apps on Apple’s own devices in the App Store and (ii)
Apple’s own system of collecting payments and commissions of purchases made on Apple’s own
devices in the App Store. Said differently, plaintiff alleged an antitrust market of one, that is,
Apple’s “monopolistic” control over its own systems relative to the App Store. Apple obviously
disputed the allegations.
作者: hambaba    時間: 2021-9-14 19:51

第一個paragraph就summarize咗Epic告apple乜嘢

Plaintiff Epic Games, Inc. sued Apple, Inc. alleging ...
餓狼 發表於 2021-9-14 19:28

總括黎講佢就係雙重標準
discord 抽成低過佢又唔講
佢大佬手機平台抽9成壓榨創作者都當睇唔到
apple google steam wegame gog 都係抽3成
sony 抽3成仲要收跨平台費 epic跪係到比錢sony
搞獨佔又唔敢搞埋微軟 話就話獨佔 但微軟pc store 可以買
我只係見到隻跳梁小丑刷存在感
作者: 餓狼    時間: 2021-9-14 19:54

總括黎講佢就係雙重標準
discord 抽成低過佢又唔講
佢大佬手機平台抽9成壓榨創作者都當睇唔到
apple googl ...
hambaba 發表於 2021-9-14 19:51

搞咩ms丫
舊年Epic take action告apple果下
ms係即時出咗封supporting letter撐Epic       
作者: 餓狼    時間: 2021-9-14 20:00

呢單嘢
根本就係古惑仔3個開場

阿東星仔落格穿阿公櫃桶底
俾耀揚執行家法
個東英仔就力數耀揚d衰嘢
就係要擺靚個大反派
俾班道德L南哥呀山雞呀名正言順去做低佢

邊度會有人仲講個俾人切咗片嘅東星仔
仲話係重點,霎戇!
作者: hoho1986    時間: 2021-9-14 23:25

有終審起碼幾年時間,但蘋果被反壟斷做肯定,唔止美國,歐盟,日本,韓國。
作者: XABI    時間: 2021-9-14 23:46

apple有本錢係app store內購減價,比另外開放比人既平就搞掂
依單野點解話apple無乜輸,同埋上個月就做緊,開左比netfilx同spotify
作者: XABI    時間: 2021-9-14 23:50

同埋唔係美國本土要拆骨,其他地方壟斷都係罰錢多,歐盟成日要保護費
作者: IanW    時間: 2021-9-15 08:26

Plaintiff Epic Games, Inc. sued Apple, Inc. alleging ...
餓狼 發表於 2021-9-14 19:28

依喂.... 我都唔記左仲有一種咁o既閱讀方法, 睇左頭個段當睇左.... 小學生走功課的智慧呀.

就你 quote 出黎果幾句, 已經唔係你所講的「佢要求嘅就係係3rd party payment procedure + 免30%抽佣」, 咁叫只 claim 哩兩樣野呀? 勁呀!
作者: IanW    時間: 2021-9-15 08:37

apple有本錢係app store內購減價,比另外開放比人既平就搞掂
依單野點解話apple無乜輸,同埋上個月就做緊,開 ...
XABI 發表於 2021-9-14 23:46

netflix/spotify, ms online gaming 賣 service 果 d 係有得打的.
game 內賣 item 理據係薄.... 最多係 r 減價... 睇哩次判詞哩個方向係有得打的.
但係哩次事件成個過程係錯的....
作者: hoho1986    時間: 2021-9-15 09:12

依單野點解話apple無乜輸,同埋上個月就做緊,開 ...
XABI 發表於 2021-9-14 23:46

開嚟係為左減壓,爭取優勢,唔係咁多地方做緊反壟,APPLE會咁做。
作者: Rosa    時間: 2021-9-15 09:17

呢單嘢
根本就係古惑仔3個開場

阿東星仔落格穿阿公櫃桶底
俾耀揚執行家法
個東英仔就力數耀揚d衰嘢
就係要 ...
餓狼 發表於 2021-9-14 20:00

其實EPIC比人切左片的話

我都無乜特別感覺...可能會講 乜終於都切左喇

Apple Google有乜事就會上心d,有可能關自己事
作者: hoho1986    時間: 2021-9-15 09:24

其實 apk 向來都係「危險」的.... 因為只要你的來源有問題, 你係唔會知道入面出左乜野術的. ...
IanW 發表於 2021-9-14 15:52

認真,IOS雖然有所謂嘅審查,其實要做衰野一樣係查唔到。
從用電腦起,不嬲都係你信唔信開發果個人。
IOS發生過有料SDK事件(因為出海太慢,所以用本土鏡像),全部用過嘅App一樣上架。
作者: IanW    時間: 2021-9-15 09:35

認真,IOS雖然有所謂嘅審查,其實要做衰野一樣係查唔到。
從用電腦起,不嬲都係你信唔信開發果個人。
IOS ...
hoho1986 發表於 2021-9-15 09:24

當然啦, 骨子裡 apple 最在乎的只係錢有無少左佢果份.
所有"巨人"企業, 其實通通一樣, 巧立名目就係為左自己食大份 d 的餅.
作者: 餓狼    時間: 2021-9-15 10:00

依喂.... 我都唔記左仲有一種咁o既閱讀方法, 睇左頭個段當睇左.... 小學生走功課的智慧呀.

就你 quote  ...
IanW 發表於 2021-9-15 08:26

邊隻字有10個claim
你quote出嚟睇睇

又或者咁
我就拎住份judge statement嚟同你講喇
邊part有講明你講果d係claim嘅一部份?

你拎份doc有你講嘅claims又得啫
作者: IanW    時間: 2021-9-15 10:48

邊隻字有10個claim
你quote出嚟睇睇

又或者咁
我就拎住份judge statement嚟同你講喇
邊part有講明你講 ...
餓狼 發表於 2021-9-15 10:00

我認我無睇晒份判詞, 所以我係數唔倒十個出黎, 但好明顯唔係二.
單係你 quote 的同你講的, 已經 >2.

十個係來自報導, 包括第一個 post 所貼的網頁.... 同 Wiki....

是你跟大眾不同, 自然係你要提供文件.
作者: 餓狼    時間: 2021-9-15 11:05

我認我無睇晒份判詞, 所以我係數唔倒十個出黎, 但好明顯唔係二.
單係你 quote 的同你講的, 已經 >2.

十 ...
IanW 發表於 2021-9-15 10:48

"Broadly speaking" ...(i) & ...(ii)

樓主真係超越小學雞
勁過法官

唔係我屈
真係有乜就卸落份article㗎     

是但啦
我都話咗後樓主贏

judge statement vs verge article
緊係judge statement 先係狹義
街邊article先係廣義呀~~~

仲有
前面求其拎條數出嚟就話係revenue
大佬,人哋份statement有講明呢條數係咩嚟㗎

唔識果d就當勁料
識果d.....
所以我話
喂!好__燒山feel呀     
作者: IanW    時間: 2021-9-15 11:16

"Broadly speaking" ...(i) & ...(ii)

樓主真係超越小學雞
勁過法官

唔係我屈
真係有乜就卸落份art ...
餓狼 發表於 2021-9-15 11:05

Broadly speaking 即係好明顯不等於全部.... 好難明?

無怪 d 人成日都要包括但不限於.... 總有人自己無限解讀眼前果幾隻字.

睇多少少報導吧..... 點會單一報導當全部? Well..... 睇完幾行當全部的人, 有此解讀都不怪的.
[attach]2283120[/attach]
作者: 餓狼    時間: 2021-9-15 12:32

Broadly speaking 即係好明顯不等於全部.... 好難明?

無怪 d 人成日都要包括但不限於.... 總有人自己無 ...
IanW 發表於 2021-9-15 11:16

Boardly Speaking > 廣義咁講
係判詞嘅comment
不過你就話咁係小眾
我估即係狹義啦
邊個先係小眾說法呢?

我又試下用返你個方法嚟回先~~~

Apple wins too”“Apple sort of won too"喎
咁又即係邊個有輸?
呢個講法同你個講法一樣?
Epic輸9成?

判詞有提及你講果d claims
如果冇
點解?

真係好好玩   
作者: IanW    時間: 2021-9-15 12:49

Boardly Speaking > 廣義咁講
係判詞嘅comment
不過你就話咁係小眾
我估即係狹義啦
邊個先係小眾說法呢? ...
餓狼 發表於 2021-9-15 12:32

Epic 提得告, 判詞點會無... 問題係有無興趣去搵而已.....
10 個 claim 點可能係老作出黎?
要搵, 唔係駛多少時間...
睇野呢.... 唔係齋睇第一頁的.... 睇尾有時都好有用的.....

第一日, 的確係好多報導講 Epic Won, 因為 Apple 要「開放」嘛.
有乜咁出奇呢? 好似發現新大陸咁.

[attach]2283128[/attach]

哩個場, 有某 d 人有一個特性, 以笑遮醜~
作者: 餓狼    時間: 2021-9-15 13:00

Epic 提得告, 判詞點會無... 問題係有無興趣去搵而已.....
10 個 claim 點可能係老作出黎?
要搵, 唔係駛 ...
IanW 發表於 2021-9-15 12:49

你quote呢2板有邊d係同你講嘅罰款 / Fortnite上架有關?
可唔可以指出?

Epic贏?
佢老細咁講?
定你講?

你講就Epic輸9成
Apple大勝

sorry sorry
係編article講
你咩都冇講過下~~
作者: 餓狼    時間: 2021-9-15 13:10

即係如果有人要搞離婚啦

男捉女偷食
搞到上法庭

女就話男嘅性無能,有需要點唔偷食
list晒所有身體精神失業養老so called 損失
10個賠償claim 要$$ (5mil)又要埋層樓 (10mil +)
法官:  總括嚟講,女方claim $$ 同 樓作賠償,而家錢就冇,判咗層樓俾女方,完

樓主concept:  嘩~~~ 條仔蝕少少啫,10個claim得1個中仲可以搞上訴,條女輸Q晒啦

又sorry
樓主冇concept
只有article嘅concept

我又錯~~~~
作者: IanW    時間: 2021-9-15 13:19

你quote呢2板有邊d係同你講嘅罰款 / Fortnite上架有關?
可唔可以指出?

Epic贏?
佢老細咁講?
定你講 ...
餓狼 發表於 2021-9-15 13:00

哩兩頁得咁少字都唔識睇呀? Apple counterclaim 呀.

唔同人有唔同見解, 唔同報導有唔同分折/立場.
按常理, 簡單易明..... 非常理, 要打開別人的肚皮至知人點諗.
10 輸其 9 乃事實, 誰"勝"誰"負"唔同人有唔同解讀.
點解你的解讀, 是惟一的, 正確的?
點解別人的見解必需跟除你的?
同一件事, 唔同人會用唔同的角去睇.... 世界才會是多元的.
作者: 餓狼    時間: 2021-9-15 13:22

哩兩頁得咁少字都唔識睇呀? Apple counterclaim 呀.

唔同人有唔同見解, 唔同報導有唔同分折/立場.
按常 ...
IanW 發表於 2021-9-15 13:19

咁即係廢話
你講嘅嘢根本冇出現過

我做埋situational 嘅比愉case

差唔多啦

衰咗係有搵方法拿咋沙嘅

我講果d article咋
唔係話你呀     
作者: 餓狼    時間: 2021-9-15 13:24

10輸9係事實

扭曲都係事實

有立場更加唔洗講
咁明顯
作者: IanW    時間: 2021-9-15 13:35

我的回覆都盡量係討論件事同結果, 非政治版少講政治.
總係有人拉三倒四, 自我中心...

等我來個閱讀理解小結 -

扭曲 - 即係所謂的重點同佢不同... 即係佢(或者佢認為大眾)唔 care 的, 你就不能放係前面 (純粹係擺放)....
閱讀 - 睇個頭得勒, 後面的東西是不存在的... 不論是貼文, 網頁, 法律文件, 都是如此....
卸 - 你的論點來自相關報導, 你就係卸去篇報導...
一單定兩單案 - 佢覺得係兩單就兩單, 埋得你個 case number 係乜...
人地要告多少東西 - 唔係睇文件, 係自己覺得就行...

最重要係, 只要你係佢認定的黃色, 你所做的一切都係黃的.
所以佢認定你所提的任何同中國有丁點關係的事/公司, 就係因為顏色而出的.
基本上, 係現在的 HKEPC 乃至香港的常態....

總而言之, 你立場有問題就是了...
萬事都將佢扭去立場同顏色, 加個笑面就功德圓滿了....
作者: 餓狼    時間: 2021-9-15 13:39

講多樣小學雞嘢啦
就係樓主自己講嘅“判決只係令Apple麻煩咗”

如果真係成事
Apple要allow 3rd party payment procedure
同時
佢又要抽30% commission

真係“麻煩咗” 咁簡單?

淨係每個App唔同地區唔同currency
喺邊度settle
用咩settlement schedule
用咩currency
跟邊個rate
遲咗點計
再嚟仲有退款又點計
跟邊個T&Cs
有冇違反當地policy
transaction出問題邊個孭

單一 payment procedure就Apple話晒事
唔係exclusive咁會點呢

真係咁簡單咁小事?
作者: 餓狼    時間: 2021-9-15 13:47

我的回覆都盡量係討論件事同結果, 非政治版少講政治.
總係有人拉三倒四, 自我中心...

等我來個閱讀理解小 ...
IanW 發表於 2021-9-15 13:35

你一路都話係編article
做乜突然又攬上身呢  

立場一定=顏色?

我前面都有提
想睇d人用顏色角度 vs dev 福利
好明顯有喺呢個thread入面搵到丫

至於乜嘢都拉去顏色立場呢點
我極同意呀

乜原來你知㗎

呵!
作者: IanW    時間: 2021-9-15 13:55

你一路都話係編article
做乜突然又攬上身呢   

立場一定=顏色?

我前面都有提
想睇d人用顏色角 ...
餓狼 發表於 2021-9-15 13:47

做人最緊要記得自己講過乜...

反正做左出黎, 可以唔認的...
咪當我對號入坐囉...  

哩個場係咁分野, 無辨法的.
作者: 餓狼    時間: 2021-9-15 14:00

反正做左出黎, 可以唔認的...
咪當我對號入坐囉...  

哩個場係咁分野, 無辨法的. ...
IanW 發表於 2021-9-15 13:55

我前面都有提
想睇d人用顏色角度 vs dev 福利
好明顯有喺呢個thread入面搵到丫

眼有事?
作者: 餓狼    時間: 2021-9-15 14:05

我又學人quote下先

[attach]2283134[/attach]

判詞有提咩???
你自己又話冇睇

咁係3X3估?
作者: IanW    時間: 2021-9-15 14:11

我又學人quote下先

判詞有提咩???
你自己又話冇睇

咁係3X3估?
餓狼 發表於 2021-9-15 14:05

份野 load 左睇完第一頁就唔睇落去...
野野都要問.... 話埋係邊個 section 都唔去睇.

你自己用前面條數去 search 啦....
acrobat 內按 ctrl-F 就可以了.
作者: 餓狼    時間: 2021-9-15 14:15

份野 load 左睇完第一頁就唔睇落去...
野野都要問.... 話埋係邊個 section 都唔去睇.

你自己用前面條數 ...
IanW 發表於 2021-9-15 14:11

下?
你話有嘅嘢自己又話冇睇又要我搵俾你?
你冇嘢呀

我問你有定冇
有就有
冇就冇

好難答咪唔好回我囉
我冇逼你答㗎
我問下咋

你自己話有
跟住又話自己其實冇睇過
作者: IanW    時間: 2021-9-15 14:23

下?
你話有嘅嘢自己又話冇睇又要我搵俾你?
你冇嘢呀

我問你有定冇
有就有
冇就冇

好難答咪唔好回我囉
我冇逼你答㗎
我問下咋

你自己話有
跟住又話自己其實冇睇過
餓狼 發表於 2021-9-15 14:15

死唔死.... 去到第十頁, 仲充分展示對單野係一知半解, 不求甚解....
就去同人死吹爛吹死係度頂....

我無睇「晒」全份百幾頁, 但有睇我覺得有興趣的段落.
睇野可唔可以睇晒人全句, 唔好食左人幾隻字呢?

自己用條數 search 啦, 條數係直接係份判詞度 copy 出黎
作者: 餓狼    時間: 2021-9-15 17:58

死唔死.... 去到第十頁, 仲充分展示對單野係一知半解, 不求甚解....
就去同人死吹爛吹死係度頂....

我 ...
IanW 發表於 2021-9-15 14:23

判詞講到明
Epic提告係非報復性嘅
因為由Epic提供晒所有內部文件
有晒違反合約資料同預咗賠償

去到Remedy部份 即係你講呢部份
1 就Epic要俾返果2個月內自己收咗嘅30%
2 就Apple有全權決定同Epic間嘅dpla

份Statement喺前面都講到明Epic預咗

邊part有講佢claim agaist呢堆嘢?
作者: 餓狼    時間: 2021-9-15 18:08

仲有
講多次啦

US$12,167,719 唔係樓主所講嘅Fortnite嘅revenue

US$12,167,719 嘅revenue 喺編statement清楚寫明呢個數只係2020 8-10月 iOS經Epic自家payment嘅數
笨唔係Fortnite嘅revenue

如果你話Fortnite嘅revenue....

[attach]2283174[/attach]

求其啦
是但啦

我quote㗎咋
作者: IanW    時間: 2021-9-16 09:11

仲有
講多次啦

US$12,167,719 唔係樓主所講嘅Fortnite嘅revenue

US$12,167,719 嘅revenue 喺編statement ...
餓狼 發表於 2021-9-15 18:08

哦? 係喎.... 睇漏了喎.
Thank You.

41樓的 Rosa 版友, 唔好意思唔覺意老點左你, 按樓上, 上年單年應是 US$5.1B 才對~~~ Sorry
作者: IanW    時間: 2021-9-16 09:19

判詞講到明
Epic提告係非報復性嘅
因為由Epic提供晒所有內部文件
有晒違反合約資料同預咗賠償

去到Remed ...
餓狼 發表於 2021-9-15 17:58

咁你而家弄清楚有幾多單 case, 雙方有乜要做, 大約係有乜野要賠了, 對不?

學習一下, 先睇多一點, 資料清楚多一點, 去討論, 唔係乜都唔清楚就一句車埋人度.
學習一下, 別人的角度同睇法.
理解一下, 別人的論據.
理解一下, 同一件事, 同一個判決, 唔同人係有唔同的睇法.
可以不同意別人的觀點, 但別人不一定是錯.
好多時觀點未必能分對錯的.

有人會睇錢睇到最大, 賠左成六百萬美金... 好鬼多呢....
有人會睇打開缺口睇到最大, 後面的才是重點.
有人會覺得死左 d developer 戶口才是最大鑊.
有人會覺得兩台互片其實只係分贓唔勻, 對用戶其實一點分別都沒有.
有人會有第五, 第六, 第 n 種「重點」出黎.

唔係大家唔同的睇法就一句扭曲車埋去, 結果只係凸顯什麼是膚淺而已.
作者: 餓狼    時間: 2021-9-16 12:29

哦? 係喎.... 睇漏了喎.
Thank You.

41樓的 Rosa 版友, 唔好意思唔覺意老點左你, 按樓上, 上年單年應是  ...
IanW 發表於 2021-9-16 09:11

證明我未po之前你根本冇睇果份statement
作者: 餓狼    時間: 2021-9-16 12:40

咁你而家弄清楚有幾多單 case, 雙方有乜要做, 大約係有乜野要賠了, 對不?

學習一下, 先睇多一點, 資料清 ...
IanW 發表於 2021-9-16 09:19

我會第一個po之前已經睇咗份statement
而針對你#1嘅post話係扭曲事實
點扭曲
我前面已經舉晒例子唔repeat啦

你係咁叫我search果部份
就係判詞最未部份
法官列咗2個補救措施
1.  係Epic照收入俾返30% commission Apple
2.  Apple 保留佢同Epic之間agreement嘅決定權
就係咁多

補救措施 = Epic嘅claim?
有list Epic 其他claim?

我只見到
1.  Epic照合約俾返commission, 連penalty都冇,完全冇懲罰性
2.  只提到合約,冇提任何細節喎,有講上唔上架咩?

最重要係法官強調嘅,睇唔到提告係報復性,但係Epic又冇講challenge嘅理由,同事係預咗呢d補救措施

成個判決
點睇到Epic大敗?
連堂費都係各自科水

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2