標題: 黃仁勳:NVIDIA是一家軟件公司 [打印本頁]

作者: vincent1989    時間: 2009-10-26 20:34     標題: 黃仁勳:NVIDIA是一家軟件公司

智利網站CHW近日采訪了NVIDIA創始人、總裁兼CEO黃仁勳,期間談到了不少有趣的話題。
首先,黃仁勳宣稱“NVIDIA是一家軟件公司”,為其他公司提供視覺計算核心技術,同時也是一家“綜合性視覺計算和並行計算技術公司”。這麽說NVIDIA有點兒像蘋果了,屬于通過銷售硬件來賺錢的軟件公司。
關于芯片組,黃仁勳確認NVIDIA不再為Intel LGA1156平台繼續開發芯片組,但仍會銷售面向上一代前端總線處理器的芯片組産品。
Fermi是個重點話題。黃仁勳解釋說,Fermi之所以主要面向專業客戶,不僅是出于未來的考慮,更是現況的反映。GeForce桌面顯卡占了NVIDIA産品銷量的三分之二以上,但貢獻三分之二利潤的卻是Quadro工作站專業顯卡。再考慮到Tesla在高性能計算領域的前景,Fermi重點轉向通用計算領域就不足為奇了。
不過黃仁勳強調說Fermi還有“其他激動人心的秘密”會在今後公布,但沒有披露具體是什麽,也沒有給出發布時間。
最後,關于支持不同廠商顯卡並聯的Lucid Hydra 200,黃仁勳認為“這看起來是個很糟糕的主意”,因為它缺乏“驅動程序、應用軟件和優化”。
訪談全文見此

顯卡並聯有咩唔好..........
作者: TDX    時間: 2009-10-26 20:40

老黃唔想俾對手有賺錢既機會姐
作者: watkower    時間: 2009-10-26 20:44

其他激動人心的秘密
其實我地一路都無開發過Fermi
係咪激到你地嘔血呢

Fermi之所以主要面向專業客戶
玩家唔專業客戶無得用
Lucid Hydra 200,黃仁勳認為“這看起來是個很糟糕的主意”,因為它缺乏“驅動程序、應用軟件和優化”。
某公司認為“不斷改名推出顯卡 不斷攻擊其他廠商 經過特殊優化獲取效能 跑開奇高 係很糟糕的公司"
作者: 畢比特    時間: 2009-10-26 20:51

“這看起來是個很糟糕的主意”<-對nvidia黎講的確係wo
作者: kwokhokay    時間: 2009-10-26 21:01

原帖由 watkower 於 2009-10-26 20:44 發表
其他激動人心的秘密
其實我地一路都無開發過Fermi
係咪激到你地嘔血呢

Fermi之所以主要面向專業客戶
玩家唔專業客戶無得用
Lucid  ...
比得起錢先係專業客戶
作者: Jamie06    時間: 2009-10-26 21:24

原帖由 畢比特 於 2009-10-26 20:51 發表
“這看起來是個很糟糕的主意”

ATi主力遊戲卡+nVidia卡做物理計算
作者: jeff_extergo    時間: 2009-10-26 22:17

其實佢講得幾中point.
如果Nvidia轉行軟件Driver Support應該可以發到圍,唔洗好似而家咁四面受敵
而且開發軟件成本低好多,不過相對人才要求高左
但都係講就易做又係另一回事
作者: ricky1992    時間: 2009-10-26 22:35

ATI 都有Havok
作者: KANTA    時間: 2009-10-27 04:41

作者: ~飛兒~    時間: 2009-10-27 04:45

查實呢... 我冇上 epc 都有幾日.... 但今日上返, 去到電腦資訊轉貼區, 一d新卡既資料都冇.... 不如佢搞掂新卡先, 少d口水好過啦
作者: Sacred    時間: 2009-10-27 05:04

原帖由 ricky1992 於 2009-10-26 22:35 發表
ATI 都有Havok

Havok可以用GPU計算?
作者: ralf    時間: 2009-10-27 05:36     標題: 回覆 11# 的帖子

可以,用opencl達成.
作者: 024109    時間: 2009-10-27 09:52     標題: 回覆 12# 的帖子

仲有dx11 cs
作者: ininin    時間: 2009-10-27 10:08

乜原來A&N 都係華人創業GA
作者: dvdrom    時間: 2009-10-27 10:45

原帖由 ininin 於 2009-10-27 10:08 發表
乜原來A&N 都係華人創業GA

華人? 入埋人地國籍唱埋人地國歌仲叫做"華人"? 叫" 華裔" 就可以.
作者: Ksec    時間: 2009-10-27 10:54

三分之二利潤的卻是Quadro工作站專業顯卡

可能我自己都記錯, 但係我記得係 三分之利潤 ( 或者 4x% )

無 三分之二利潤咁多, 如果係真, 咁 Fermi 就係一步啱既棋
作者: lau.lau    時間: 2009-10-27 11:10

原帖由 vincent1989 於 2009-10-26 20:34 發表
智利網站CHW近日采訪了NVIDIA創始人、總裁兼CEO黃仁勳,期間談到了不少有趣的話題。
首先,黃仁勳宣稱“NVIDIA是一家軟件公司”,為其他公司提供視覺計算核心技術,同時也是一家“綜合性視覺計算和並行計算技術公司”。這麽 ...
好奇怪, NV 蝕緊錢, 何來2/3利潤來自 quadro? 就算真係咁可能係2者個數都係好細, 實際來講只係得啖笑
作者: KungZ    時間: 2009-10-27 11:30

我係n記用家,但係n記近期既表現令我非常失望,如果佢地係年底前仲出唔到效能明顯超越對手既新一代高階卡,我就轉用a記…
作者: patwong1998    時間: 2009-10-27 12:31

家用DISPLAY CARD唔夠人鬥就話自己係做SOFTWARE

不如A記出手,整個SERVER版本既STATION同N記TESLA鬥過XD

好快佢會叫自己做CONCEPT SELLER~(口水多過茶)
作者: jozifkwan    時間: 2009-10-27 13:40

原帖由 KungZ 於 2009-10-27 11:30 發表
我係n記用家,但係n記近期既表現令我非常失望,如果佢地係年底前仲出唔到效能明顯超越對手既新一代高階卡,我就轉用a記…

n記成日口水戰, 又無新旗艦卡, 所以我已轉用a記
作者: atv    時間: 2009-10-27 14:37

人地講到明啦,即係叫你早啲轉用記A咭
,唔使等佢!
作者: David Kirk    時間: 2009-10-27 14:37

作者: momolam    時間: 2009-10-27 14:44

原帖由 David Kirk 於 2009-10-27 14:37 發表

Havok 邊間公司持有??

好似係Intel
作者: David Kirk    時間: 2009-10-27 14:49

作者: 紅色有角    時間: 2009-10-27 15:34

gt300 連一張實物圖都比唔到出黎

想做software 公司的,不如專心攪software la 連gt300 都未出到實物圖比人睇,就開始派口水

野係用隻手黎做,唔係用把口黎做的 我想睇gt300 實物圖多過佢講的說話

放張卡出黎比d信心消費者可以嗎
作者: netter    時間: 2009-10-27 15:40

[陰謀論mode]
唔通 CEO 想講比 INTEL 知....
[/陰謀論mode]

作者: isar    時間: 2009-10-27 16:01

佢仲有咩可以講?
作者: G-核戰機    時間: 2009-10-27 16:02

原帖由 ricky1992 於 2009-10-26 22:35 發表
ATI 都有Havok

我知left 4 dead有支援此技術
但又唔知有左此技術後會令到遊戲得到什麼改善
反而phyx成日sell改善之處,搞到好多人唔知havok係什麼東西
作者: G-核戰機    時間: 2009-10-27 16:06

原帖由 KungZ 於 2009-10-27 11:30 發表

咁你可以轉用a卡啦,佢明年年頭先會出femi (g300)
作者: ~飛兒~    時間: 2009-10-27 17:27

原帖由 David Kirk 於 2009-10-27 07:49 發表

有能力才行~

佢打機架de 十年 bug 都係甘, 仲要昇呢搞 即自暴其短

唔知新 driver 解決左 GRID 響 win7 第一個彎位即藍問題未呢?
唔夠一個半月前張靚靚 295 同 9800gx2 都有同樣問題喎

作者: insanity    時間: 2009-10-27 17:29

原帖由 David Kirk 於 2009-10-27 14:37 發表

有唔等於持有喎
5870 有dx 11 就等於ati 持有dx 11?
作者: ~飛兒~    時間: 2009-10-27 17:30

原帖由 David Kirk 於 2009-10-27 07:37 發表

請問你d廢米幾時有貨
廢米一日未出, 你Ph幾多X都冇用喎
作者: Mura    時間: 2009-10-27 19:27

睇怕本身用N卡既我都要倒戈了
近期黃生真係食左春藥
作者: chunyin2003    時間: 2009-10-27 23:04

原帖由 Mura 於 27-10-2009 19:27 發表
睇怕本身用N卡既我都要倒戈了
近期黃生真係食左春藥

我只係因為N卡 Driver而用
作者: Half-Life2    時間: 2009-10-27 23:21

原帖由 chunyin2003 於 2009-10-27 23:04 發表

去到WIN7,ATI既DRIVER己經唔同往日
作者: dvdrom    時間: 2009-10-30 02:07

不如直頭話 "NVIDIA是一家公司" 啦笨.
作者: 7800GTX    時間: 2009-10-30 03:18

原帖由 Half-Life2 於 2009-10-27 23:21 發表

我諗最少三年良好紀錄.否則好多人一樣會覺得N DRIVER好D
作者: 7800GTX    時間: 2009-10-30 03:25

原帖由 chunyin2003 於 2009-10-27 23:04 發表

ME TOO
身邊一大堆朋友用NV,一直都無事
間中有人用高階ATI,DRIVER死,換番NV....
又有人用4650睇高清台,撞DRIVER,換96GT後,馬上無事,直到而家,最少大半年....
有人買3850,結果要重裝XP先用得

其他人用ATI無事我唔知,但我少數朋友中用ATI既,無乜唔死鑊大既

我玩WOW為主,要出團打RAID,無理由搵張有潛在危機既咭用
打打下死機,或者打完王出寶但因死機分唔到,就慘到死了
蹤使NV既DRIVER只比ATI好少少,我都會揀NV
作者: David Kirk    時間: 2009-10-30 09:37

作者: 024109    時間: 2009-10-30 09:42

原帖由 Half-Life2 於 2009-10-27 23:21 發表

同意.......
作者: insanity    時間: 2009-10-30 10:36

原帖由 David Kirk 於 2009-10-30 09:37 發表

有沒有改 Reg, 剷dll, folder 之類
叫D A迷教下你啦, 佢地覺得以上動作好正常的

你o的n 迷用n卡都覺得出bsod好正常
作者: Aware    時間: 2009-10-30 11:40

作者: 024109    時間: 2009-10-30 11:48

你覺唔覺得煩嫁,成人挑起罵戰,我想睇下新聞姐,唔係咁都唔得啊.. .....G姐同ABC.....唔該你地啦
作者: David Kirk    時間: 2009-10-30 12:22

作者: stock86c    時間: 2009-10-30 12:33

NVIDIA是一家軟件公司, he got that rite
作者: computer1975    時間: 2009-10-30 12:47

想學以前最頂盛SGI(有齊OS+Workstation+Software),Nvidia未夠班。
作者: al21    時間: 2009-10-30 13:05

佢係以另一種方式話俾大家知: GT300都係唔得架啦
作者: JackWu    時間: 2009-10-30 13:10

一早都冇事, 只係d N迷仲用呢招踩對手.. 跟本冇人去buy
作者: Ksec    時間: 2009-10-30 13:15

原帖由 lau.lau 於 2009-10-27 11:10 發表
好奇怪, NV 蝕緊錢, 何來2/3利潤來自 quadro? 就算真係咁可能係2者個數都係好細, 實際來講只係得啖笑

蝕緊錢係短期, R&D 既 Expense, Tegra 同 Fermi, 加埋之前 Nv 既補償。如果 Fermi 同 Tegra 真係 Work...
NV 可以將 利潤 增加幾倍。
作者: z小龍    時間: 2009-10-30 13:32

又係度嘈..有乜好嘈呢
作者: RyuSuke    時間: 2009-10-30 13:49

原帖由 David Kirk 於 2009-10-30 09:37 發表

有沒有改 Reg, 剷dll, folder 之類
叫D A迷教下你啦, 佢地覺得以上動作好正常的

A card都話有得改ar!!有得解決ar
我N card 改Reg都搞唔到D 解象度問題呢

作者: insanity    時間: 2009-10-30 14:01

原帖由 Ksec 於 2009-10-30 13:15 發表

蝕緊錢係短期, R&D 既 Expense, Tegra 同 Fermi, 加埋之前 Nv 既補償。如果 Fermi 同 Tegra 真係 Work...
NV 可以將 利潤 增加幾倍。

r&d o既expense
但r&d 唔係做完一下就算..係佢一路做緊架喎
點解之前無蝕,而家蝕?
作者: dom    時間: 2009-10-30 14:18

老老實實唔好吹咁多水
出張 GT300 啦 CEO 大佬
作者: 第八銅人    時間: 2009-10-30 14:45

咁哩間「軟件公司」會唔會同AMD寫driver?
作者: David Kirk    時間: 2009-10-30 16:31

作者: lovelykeroro    時間: 2009-10-30 18:58

就嚟會變"斬"件公司
作者: lolokman    時間: 2009-10-30 20:44

1. xp driver   A vs N
2. vista/7 driver   A vs N

2邊戰況係完全相反
A@XP同N@vista/7個driver都係咁水
作者: atv    時間: 2009-10-31 09:28

下次名正言順攞張 A card 出嚟做發怖都得 ?
作者: dvdrom    時間: 2009-11-2 18:53

"NVIDIA是一家軟件公司 " 呢句野令我想起 Motorola.

Motorola  由當年市佔率第一跌到依家得 4.7% , 所謂 "轉型計劃,日後將會主力推動 Android 手機及 DROID 手機" 就好似依家 CEO 話 "NVIDIA是一家軟件公司 " ..

真心希望 N的下場 =M 的下場.

作者: gundamdxhk    時間: 2009-11-2 20:19

黃生:M$其實是一家硬件公司 它們通過銷售軟件賺錢
作者: logistica    時間: 2009-11-2 20:26

原帖由 dvdrom 於 2009-11-2 18:53 發表
"NVIDIA是一家軟件公司 " 呢句野令我想起 Motorola.

Motorola  由當年市佔率第一跌到依家得 4.7% , 所謂 "轉型計劃,日後將會主力推動 Android 手機及 DROID 手機" 就好似依家 CEO 話 "NVIDIA是一家軟件公司 " ..

真心希望 N的下場 =M 的下場.

佢再係用呢個策略 就會好快架啦
作者: polarhei    時間: 2009-11-6 01:54

他現在不太緊張,他最後會推出新產品,但是現在OPENCL固定了下來,他可以做多少許軟體開發.

從一張GF8,它已經由一間只會輸出的公司變為附有輸出的加速系統. 把一台7U服務器的計算密度增加了.

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2