標題: [FW - Anandtech] RV870 (HD5xxx 系列核心) 的故事 [打印本頁]

作者: dom    時間: 2010-2-21 01:51     標題: [FW - Anandtech] RV870 (HD5xxx 系列核心) 的故事

http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3740
"The RV870 Story: AMD Showing up to the Fight"
有興趣既版友可以慢慢睇晒全文 (Sorry , 全英文)
其實 幾鍾意 Anandtech 呢種深入式訪問
之前有篇類似既講 AMD/ATI 點開發 RV770 (HD4xxx 系列家族)
http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3469
至於唔鍾意/懶得睇英文既話 , 你會miss out 左唔少好網站呢 (唉)

文中重點
- AMD/ATI 用 RV740 (HD4770) 試產 TSMC 40nm 制程 ,
出現良率問題之後從錯誤中學習   , 跟翻 "出問題" 既地方, Engineering 上修改黎就翻 TSMC 40nm 制程出品問題既地方
新制程會出咩問題 , 係要花時間修正 , 唔係次次 "暴力" 量產強谷良率就解決到 ,
文中作者都有提到nV 試 40nm 係用細 die product 試先 , 越試越大die , 先開始發現 良率出問題
nV 自 GeForce FX 系列試新制程出事之後, 次次等 ATI 做試路先 , 見 A 仔用左無咩問題先用新制程
雖然係慳左 有關 Engineering 時間 但係 , 唔係次次都咁好彩

擺明係A 記比hints + 吋 nV

- 成品為左 縮 die-size , cut 走某d function
- 開發初期 因為 R600 系列敗陣 , 開發團隊 對 RV770 信心不大 , 想 RV870 用 "大 die-size"  對打 GT200b 後繼者, 好在最後否決左
-TSMC 40nm 似乎都幾多鑊氣
作者: s    時間: 2010-2-21 02:35

作者: Henry    時間: 2010-2-21 02:36

唉,你估台積電真係Intel咩?
就算係Intel而家粒Die先講緊300mm2, 500mm2都係落Server.
作者: dom    時間: 2010-2-21 02:52

唉,你估台積電真係Intel咩?
就算係Intel而家粒Die先講緊300mm2, 500mm2都係落Server. ...
Henry 發表於 21-2-2010 02:36 AM

我只係希望 如文中 結論所講
如果 AMD CPU Dept 開發都學到 "準時出品" 就好了
(至少 現時睇黎 應該 AMD 內部都見到 GPU 部門做好左 , CPU 開發進度09 年睇都唔錯)
作者: Henry    時間: 2010-2-21 03:17

我只係希望 如文中 結論所講
如果 AMD CPU Dept 開發都學到 "準時出品" 就好了
(至少 現時睇黎 應該 AMD  ...
dom 發表於 2010-2-21 02:52

AMD反而要係架構上落功夫.
上唔到時脈都可以靠效率同Intel搶下.
準時出品,但一樣慢過人就無咩睇頭.
作者: qcmadness    時間: 2010-2-21 03:21

準時出品,但一樣慢過人就無咩睇頭. ...
Henry 發表於 2010-2-21 03:17

Haswell / Bulldozer都係全新架構
作者: Grusin    時間: 2010-2-21 09:27

回復 4# dom

以前 AMD 受制於跟 Intel X86 合約
只能在自已工廠生產 CPU (在上海馬來西亞都是封裝)
不能用代工

AMD 幾條生產線 "仔"
根本谷唔起產量
更唔好話投資新廠房更新機器 (雞同雞蛋 - 產量唔夠 --> 無 $ 起新廠 + 攪新制程 --> 產量唔夠)

對手 Intel 財大氣粗
可以搏命起廠開新線
AMD 出一粒新 U Intel 可以出 4/5 樣野去圍
交貨又快又準

同 Intel 和解後
好多人淨識睇 AMD 收左一舊錢 (參考返 IBM 新 fab 做價,個舊錢 9 牛一毛)
其實背後意義先緊要 - AMD 以後就可專心做 fabless 公司
搵代工去生產 CPU ,提高產量同玩新野。
作者: ricky1992    時間: 2010-2-21 12:33

Google 翻譯
http://translate.google.com.tw/t ... ;sl=en&tl=zh-TW
作者: dom    時間: 2010-2-21 13:49

回復  dom

不能用 ...
Grusin 發表於 21-2-2010 09:27 AM

所以 賠錢個度事少
但係 唔需要自己有 Fab 先做得 呢下
作者: dom    時間: 2010-2-21 13:51

準時出品,但一樣慢過人就無咩睇頭. ...
Henry 發表於 21-2-2010 03:17 AM

呢樣當然啦
唔大改架構 , 比你準時出 K8 改改改 (K10.5 都係 based on K8+K10 改出黎) 都係唔夠
不過就黎有 AMD Fusion (Bulldozer )
作者: albert_ma    時間: 2010-2-21 14:14

歸根究底都係tsmc既問題姐

睇nv既comment,相信nv應該唔會跟
作者: liangsuilong    時間: 2010-2-21 14:15

NV 都有 40nm 嘅 試驗卡啊...

GT2xx 果D 中低檔卡都系用 40nm,不過複雜程度就差好遠咯。96SP 同 512SP...幾粒先等於翻一粒...

Bulldozer 聽聞真系會用四指令發射...
作者: da87    時間: 2010-2-21 23:14

回復 12# liangsuilong
但係比RV740遲左足足半年, 性能亦唔係同一檔次

睇返轉頭, RV740呢頭小白鼠真係立左大功
冇左佢, 隨時冇今日的5系
作者: 7ming    時間: 2010-2-22 02:21

回復 11# albert_ma

睇原文,TSMC會俾guideline人地話點可以successfully implement 40nm
不過跟足guideline就會好慢之嘛
所以都係要ATI自己fine tune implementation
作者: willy930    時間: 2010-2-22 03:32

Interesting points:
ATi used a relative large, RV740, to try out TSMC's 40nm process. The larger the die size is, the easier to find fault in the process. nV start with a low end chip to explore 40nm, which is harder to find fault.

Further more, ATi has a few "process" engineers which work very closely with TSMC and the batch that sent back from TSMC. They are the one who make RV740 to be tape out successfully. They are the true hero of RV870.

Also, ATi scrapped the original RV870 and come up with a new RV870 in a few week. That's relatively quick.
作者: Henry    時間: 2010-2-22 04:27

回復  dom

不能用 ...
Grusin 發表於 2010-2-21 09:27

間代工生性都無咩所謂,最怕又來TSMC咁樣就真係.........
NV好彩係玩Display卡,如果玩CPU對Intel睇怕賣Seafood都唔掂,Market share一下子就被殺落來.
AMD而家玩Fabless,CPU設計就要就代工Fab,唔知又會唔會爆鑊.

Intel 90nm都奶過野,不過好彩係漏電,唔係跑唔郁.
不過果陣都已經比AMD追左上來,到Core 2出來先壓返低AMD.
Intel爆鑊爆得起,唔知AMD爆唔爆得起啦.
作者: 實頭    時間: 2010-2-22 04:41

間代工生性都無咩所謂,最怕又來TSMC咁樣就真係.........
NV好彩係玩Display卡,如果玩CPU對Intel睇怕賣Seaf ...
Henry 發表於 2010-2-22 04:27

AMD個65nm咪爆左囉, 你可以睇番, 6000+ 6400+ K8, 有番3.0Ghz果D, 全部都係90nm toledo, 證明AMD對佢自己90nm好有信心, 但係65nm真係食晒屎, 你睇番phenom 65nm, 又熱, tdp又高, 時脈又提升唔到. 擺明係設計加佢成個65nm有問題.
反而45nm佢就好成功, 你好少見AMD近年黎有新制程會推到個clock咁高. 不過似乎AMD K10.5都有D技窮, 3.4G已經要1.4V, 須知當年K7 1700+ 130nm都係default 1.4v ja
作者: dellasus    時間: 2010-2-22 05:22

AMD個65nm咪爆左囉, 你可以睇番, 6000+ 6400+ K8, 有番3.0Ghz果D, 全部都係90nm toledo, 證明AMD對 ...
實頭 發表於 2010-2-22 04:41

AMD K10.5 個預設電壓就比Intel 高,我粒X4 620係1.4V
作者: Henry    時間: 2010-2-22 06:20

AMD個65nm咪爆左囉, 你可以睇番, 6000+ 6400+ K8, 有番3.0Ghz果D, 全部都係90nm toledo, 證明AMD對 ...
實頭 發表於 2010-2-22 04:41

同Prescott果隻真-食屎都仲有段距離.
作者: 實頭    時間: 2010-2-22 06:22

AMD K10.5 個預設電壓就比Intel 高,我粒X4 620係1.4V
dellasus 發表於 2010-2-22 05:22

唔好用intel比, 比就比番amd自己
1.4v你睇得出係已經谷到好行.
作者: 實頭    時間: 2010-2-22 06:28

Henry 發表於 2010-2-22 06:20

都食大半舊屎啦phenom
prescott 係tdp同溫度問題, 無影響到效能問題. 兩粒PRESCOTT打孖上都可以谷到上3.4G, 佢唔夠k8 砌唔係佢問題, 就算90nm無搞成咁, PD都一樣收皮, 唔好唔記得netburst架構係2000年產物
phenom係制程搞到效能, tdp同溫度問題
你睇9950BE, 熱, 慢, 用電極高(140TDP), 根本就BE都無用, 時脈提升唔到. 個架構幾強都無用, 得果2.6ghz, 問題係個架構本身都無咩料到, integrate埋個IMC 都最多同core 2平手. intel 一落埋個imc入去, 高下立見
作者: BlackBird    時間: 2010-2-22 13:16

dellasus 發表於 2010-2-22 05:22

1.4v係留位出???e 的商業決定多過實際做唔到
作者: vm8833    時間: 2010-2-22 13:30

Haswell / Bulldozer都係全新架構
qcmadness 發表於 2010-2-21 03:21

Bulldoze有冇multi thread? 架構圖上冇注明.
作者: qcmadness    時間: 2010-2-22 14:52

Henry 發表於 2010-2-22 06:20

Prescott仲可以升freq (130nm -> 90nm, 3.4GHz -> 3.8GHz)
K8連升freq都唔得 (90nm ->65nm, 3.2GHz -> 3.1GHz)
作者: qcmadness    時間: 2010-2-22 14:53

Bulldoze有冇multi thread? 架構圖上冇注明.
vm8833 發表於 2010-2-22 13:30

實際係有, 只係無Intel咁aggressive
Intel係用同1個core加1個thread, AMD係1.5個core行2個thread
作者: dellasus    時間: 2010-2-22 16:10

回復 22# BlackBird

預設電壓1.4V,可以好似Opteron 939咁 1.4加到1.475V?
作者: liangsuilong    時間: 2010-2-22 16:51

但系 AMD 好多粒都可以減電減到好低哦...

65nm 噶 K8 X2 有唔少可以行到 2.5GHz+@1.2V..
作者: 實頭    時間: 2010-2-22 17:03

但系 AMD 好多粒都可以減電減到好低哦...

65nm 噶 K8 X2 有唔少可以行到 2.5GHz+@1.2V.. ...
liangsuilong 發表於 2010-2-22 16:51

講緊提升時脈
作者: liangsuilong    時間: 2010-2-22 17:51

講緊提升時脈
實頭 發表於 2010-2-22 17:03

但係 IBM 都系用 65nm 噶 SOI....都可以上到 5GHz 時脈哦...

有得研究下哦
作者: 實頭    時間: 2010-2-23 00:11

但係 IBM 都系用 65nm 噶 SOI....都可以上到 5GHz 時脈哦...

有得研究下哦
liangsuilong 發表於 2010-2-22 17:51

90nm K8時脈仲上得高過65nm k8, okay?
作者: dct    時間: 2010-2-23 00:24

對比intel 同 amd 市值咪知點解差咁多law=_=
作者: liangsuilong    時間: 2010-2-23 00:58

90nm K8時脈仲上得高過65nm k8, okay?
實頭 發表於 2010-2-23 00:11

哩個的確係事實...
作者: Ultraman    時間: 2010-2-23 12:54

有得研究下哦
liangsuilong 發表於 2010-2-22 17:51

好似 RISC 同 CISC 係唔同家wor

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2