標題: AMD宣佈成功貸款5億美元 [打印本頁]

作者: wowsan    時間: 2013-11-13 11:24     標題: AMD宣佈成功貸款5億美元

AMD今天宣佈已經和一組出借人達成了擔保貸款協議,本金數額最高5億美元。

參與此次貸款的是AMD旗下子公司AMD International Sales & Service, Ltd.,並由美國銀行北美分行擔任代理人。

AMD表示,這是一個有抵押的循環信貸限額,由借貸方的應收賬款、庫存做擔保,為期五年,最終到期時間為2018年11月12日。

至於這筆貸款的用途,AMD並沒有詳細解釋,只是說可用於日常企業運營,包括運營資本方面的需求。

AMD目前仍處在戰略轉型過程中,已經在第三季度實現扭虧為盈,運營健康度也在不斷提高。AMD高級副總裁、首席運營官Devinder Kumar表示,預計到第四季度末,AMD的現金、現金等價物和可交換證券總額將有大約12億美元,高於11億美元的理想水平。
作者: turth    時間: 2013-11-13 11:30

作者: dom    時間: 2013-11-13 12:29

OK la AMD
作者: wilsonkf    時間: 2013-11-13 18:18

作者: ironmonkey    時間: 2013-11-13 19:03

不會是以債還債吧...
作者: wowsan    時間: 2013-11-13 19:28

不會是以債還債吧...
ironmonkey 發表於 2013-11-13 19:03

如果破產 一早破左 講真好彩當年收購左Ati
作者: asdasdhk2    時間: 2013-11-13 19:36

借錢渡日

我比較有興趣..如果AMD爆煲會有邊個出黎接盤
作者: bobbyac01    時間: 2013-11-13 19:48

希望AMD可以好D啦...INTEL個D貴價U玩唔起阿
作者: wowsan    時間: 2013-11-13 19:53

借錢渡日

asdasdhk2 發表於 2013-11-13 19:36

不用爆煲

AMD CEO 請求Apple出手

PS Apple 現金多到富可敵國

即刻水 漲 船 高

再者仲有M$
作者: lcska02nkc    時間: 2013-11-13 19:55

作者: ironmonkey    時間: 2013-11-13 19:56

不用爆煲

AMD CEO 請求Apple出手

PS Apple 現金多到富可敵國  

即刻水 漲 船 高

再者仲有M$  ...
wowsan 發表於 2013-11-13 19:53

對apple or microsoft 有什麼利益?
作者: wowsan    時間: 2013-11-13 19:58

對apple or microsoft 有什麼利益?
ironmonkey 發表於 2013-11-13 19:56

維持生態系統 "穏定"
作者: raymond37211    時間: 2013-11-13 20:00

作者: wowsan    時間: 2013-11-13 20:02

美帝咪一樣
怕什麼
lcska02nkc 發表於 2013-11-13 19:55

美帝放d高科技術俾amd

amd 即刻升上神枱
作者: pure_water    時間: 2013-11-13 20:15

lenovo 第一個想食amd,但應該不夠錢,要問呀爺比錢
作者: leslieng509    時間: 2013-11-13 20:22

美國有反壟斷
Intel 點都會比水AMD唔比佢死
作者: asdasdhk2    時間: 2013-11-13 20:36

lenovo 第一個想食amd,但應該不夠錢,要問呀爺比錢。
pure_water 發表於 2013-11-13 20:15

同紅色資本講錢

應該係要問美帝比唔比佢買好過
作者: 墨塵音    時間: 2013-11-13 20:45

amd點解咁折墮?
作者: arthur8523    時間: 2013-11-13 21:09

lenovo 第一個想食amd,但應該不夠錢,要問呀爺比錢。
pure_water 發表於 2013-11-13 20:15

紅色資本想食盡全美國科技公司都唔係問題,問題在於美帝比唔比
作者: manhoi    時間: 2013-11-13 21:18

呢個5億睇黎要半澤先收得番條數
作者: shingzhk    時間: 2013-11-13 21:35

奇怪, 以呢個level 既企業黎講5億USD 好多嗎?
有冇必要禁大陣象
作者: wowsan    時間: 2013-11-13 21:38

amd點解咁折墮?
墨塵音 發表於 2013-11-13 20:45

有幾折墮?
作者: peaceso    時間: 2013-11-13 21:49

借錢渡日

asdasdhk2 發表於 2013-11-13 19:36

放心, 幫他安排借錢的先爆煲, 不用還了! 前有雷x兄弟...
作者: helenchan    時間: 2013-11-13 21:53

諗起鍾樹根…純搞笑,冇其他意思
作者: lcska02nkc    時間: 2013-11-13 21:55

作者: spike    時間: 2013-11-13 22:56

回復 21# shingzhk

就係囉, 5億黎講細數目啦, 仲要係借返黎
作者: Isaiah    時間: 2013-11-13 23:45

唔係之前先講AMD 第三季 收支平衡咩??
大家以為AMD 真係=ATV??
作者: wilsonkf    時間: 2013-11-14 10:09

作者: dom    時間: 2013-11-14 12:30

pure_water 發表於 13-11-2013 08:15 PM

對唔住, 美國 FTC 一定唔會批, 就算過到 FTC  都過唔到 貿易部
點會比 AMD 比晒d IP / 技術中共
作者: ironmonkey    時間: 2013-11-14 12:38

維持生態系統 "穏定"
wowsan 發表於 2013-11-13 19:58

有兩大後盾, 快快入股.
作者: ironmonkey    時間: 2013-11-14 14:00

對唔住, 美國 FTC 一定唔會批, 就算過到 FTC  都過唔到 貿易部
點會比 AMD 比晒d IP / 技術中共  ...
dom 發表於 2013-11-14 12:30

唔... 真正High Tech野是量子電腦, 碳納米管技術, 等等

除非夠平, 否則中共興趣應該不大. 私人企業利益就另計.
作者: ywtsteven    時間: 2013-11-14 14:06

作者: 唐賓南紀念中學    時間: 2013-11-15 12:24

睇得出amd掉左唔少錢同game廠買game, 同利益輸送, 甚至無錢賺都要拎到ps4同xbox one的訂單, 搞到依家要借錢繼續運作落去
amd要加油, 要支持到回本同賺錢
作者: HKF91    時間: 2013-11-15 21:36

睇得出amd掉左唔少錢同game廠買game, 同利益輸送, 甚至無錢賺都要拎到ps4同xbox one的訂單, 搞到依家要借錢 ...
唐賓南紀念中學 發表於 2013-11-15 12:24

賺返個本~賺唔到乜都夠~~員工都要食飯...咁就可以令到班員工有飯食
做生意唔可能樣樣產品都賺到錢~佢地咁搞又可以發展新野....有用架
作者: lcska02nkc    時間: 2013-11-15 21:38

作者: Puff    時間: 2013-11-15 22:22

睇得出amd掉左唔少錢同game廠買game, 同利益輸送, 甚至無錢賺都要拎到ps4同xbox one的訂單, 搞到依家要借錢 ...
唐賓南紀念中學 發表於 2013-11-15 12:24

5 億美金係佢地現金儲備一半。仲有邊個話 PS4 同 Xbox One 無錢賺?大佬就算唔多都賺到笑啦。前期 chip NRE cost 個客幫你埋一大部份單,又可以保証收足幾年錢,仲可以 amortize 一部份 process tech engineering 嘅成本。而且又唔係淨係得大罪滔天同木馬回城記玩半定制,呀我無講野。

講開又講,朝早睇 AnandTech 有人開 Post 問 AMD 係咪繼續要裁員,呢個都唔係問題。重點係睇到下面堆回覆清一色話 AMD 無錢無人無 XX 無 YY 所以又要裁啦,我得啖笑。財報有寫 headcount,睇下真係好難咩?更加唔講 AMD Careers 呀 LinkedIn 一堆空缺,請人呀又請人。

作者: wilsonkf    時間: 2013-11-15 22:39

作者: ironmonkey    時間: 2013-11-15 23:47

有架
30% gross margin
wilsonkf 發表於 2013-11-15 22:39

How did you arrive at that conclusion ?
作者: 藤原亮政    時間: 2013-11-16 00:00

咁我又好想知邊間公司0負債
講到AMD好似好慘咁,咁邊間公司0負債?貸款其實每間公司都有...額大額細姐...

http://hk.finance.yahoo.com/q/bs?s=INTC&annual

http://hk.finance.yahoo.com/q/bs?s=AMD&annual
作者: lcska02nkc    時間: 2013-11-16 00:06

作者: 藤原亮政    時間: 2013-11-16 00:08

美帝d債多到要部分停止運作,最後咪仲係度
lcska02nkc 發表於 2013-11-16 00:06

全世界都用美金做結算,用新債還舊債嘛
作者: Xcat    時間: 2013-11-16 00:38

循環信貸
作者: 狂人日記    時間: 2013-11-16 01:16

回復 7# asdasdhk2

假設AMD真係堅決要摺埋
盤生意又真係冇人肯接手
最大鑊我諗係INTEL同NVIDIA
最懷情況係呢兩間野會因為反壟斷法既而被強制拆散做好多間唔同性質既公司
(情況就好似百年前既standard oil咁)
跟手呢堆公司多數都會請返晒AMD班人架啦
所以對個市場影響其實都唔會太大
(但到時D U同卡好有可能會平一截)
不過真係發夢先有可能啦...
始終AMD唔係ATV
AMD仲有唔太弱既還手能力
作者: qcmadness    時間: 2013-11-16 03:34

How did you arrive at that conclusion ?
ironmonkey 發表於 2013-11-15 23:47

Net margin at mid-teen, suggesting more than 25% gross margin...

Operating margin for the semi-custom business was in the mid-teens, primarily due to higher revenue and a smooth ramp in our first full quarter of production.

- AMD 2013 Q3 Report (CFO Commentary)

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2