標題: LG Display Q3 罕見虧損,CEO: 公司生存面臨威脅 [打印本頁]

作者: JIMillim    時間: 2019-10-27 21:36     標題: LG Display Q3 罕見虧損,CEO: 公司生存面臨威脅

全球 LCD 面板市場長期供過於求,主因為中國製造商大舉擴充產能。南韓面板大廠 LG Display 也招架不住,第 3 季出現罕見虧損,反映業者在現今市場所面臨的種種艱難處境。

日經新聞、Pulse News 報導,根據 LG Display 23 日公佈的資料,今年第 3 季(7~9 月),營業虧損達 4,370 億韓圜(約 3.72 億美元),大於市場預期的 3,203 億韓圜,去年同期為獲利 175 億韓圜;營收比去年同期減少 4.6% 至 5.82 兆韓圜,低於市場預估的 5.99 兆韓圜。
https://finance.technews.tw/2019/10/24/lg-display-q3-rare-loss/
作者: skywalker167    時間: 2019-10-27 22:05

我系五毛

劣幣驅逐良幣
LG的OLED質素同良率都好過中國D廠好多
不過中國生產出來的本身就缺乏競爭力同成本較高
分分鐘系靠中國下游生產商以較高的價格指定一定要購買中國面板廠的面板去生產電視/電腦mon/手機
所以美國對付中國D公司係可以解決呢種不公平不公義的情況
中國系透過不公平競爭危害緊全世界好多地方的產業

我系五毛
作者: rt2156    時間: 2019-10-27 23:49

應該係27吋4K面板出事
作者: KennyCKL1822    時間: 2019-10-28 09:07

我系五毛

劣幣驅逐良幣
LG的OLED質素同良率都好過中國D廠好多
不過中國生產出來的本身就缺乏競爭力同成本 ...
skywalker167 發表於 2019-10-27 22:05

Lcd黎講依家技術成熟,其實係鬥緊邊個平
而且lg無va,用係電視上特別係高價果d唔多
Oled黎講lg係tv上的確有競爭力,但始終定價高+燒印問題令到無法普及
手機上既oled,lg連boe都不如

via HKEPC Reader for Android
作者: doggiestyle    時間: 2019-10-28 09:16

十幾廿年前己經講緊 LCD 冇得賺
所以 D 日本廠一係賣品牌一係唔做
冇唸過廿年後連 PANEL 呢種上游產業都支持唔住
再過幾年全部 MADE IN CHINA
作者: wwwvv0701    時間: 2019-10-28 12:44

淘寶50∼65吋電視,大牌子都係$3000樓下,直送香港,
外國機點競爭
作者: tom.cat    時間: 2019-10-28 14:47

作者: sapphire4890    時間: 2019-10-28 15:07

lg 真係幾大鑊,冇咩旗艦產品
tom.cat 發表於 2019-10-28 14:47

有都無用, 太少人需要flagship model.
作者: sapphire4890    時間: 2019-10-28 15:08

只能說廉价労工+国家補貼太強大
作者: tom.cat    時間: 2019-10-28 15:11

作者: wwwvv0701    時間: 2019-10-28 16:15

只能說廉价労工+国家補貼太強大
sapphire4890 發表於 2019-10-28 15:08

廉價就未必,有國家補貼就真,另外,自動化也可以減少成本。
作者: sapphire4890    時間: 2019-10-28 16:40

廉價就未必,有國家補貼就真,另外,自動化也可以減少成本。
wwwvv0701 發表於 2019-10-28 16:15

一個中國工人 5k cny vs 韓國15k cny undergrads.
每個labor cost都差咁遠, 真好難main. 未計高層.

當其他brand都死曬, 咁就可以同國內牌子玩oligopoly.

E.G: Digital Audio Player (DAP) ... market scale唔同, just for explanation purpose
韓國: Cowon, Astell and kern, opus
日本淨返Acoustic Research, Sony, Onkyo
中國有Aune, Cayin, Fiio, Hiby, Lotoo, Shanling, Luxury & Precision, iBasso, ... 仲有一大堆淘寶見都未見過既牌子

此起彼落, 真係唏噓. 其他國家做唔掂, 反而中國企業就有利可圖.
世界輪流轉. 無肉食自自然然要放棄一個industry轉型做其他.
作者: wyhui5124    時間: 2019-10-28 17:35

一個中國工人 5k cny vs 韓國15k cny undergrads.
每個labor cost都差咁遠, 真好難main. 未計高層.
...
sapphire4890 發表於 2019-10-28 16:40

有樣野好奇怪,好多公司因為蝕錢/市佔率斷下降而要賣盤,到咗大陸公司接手後,生產地點/人員/機械不變,只係換咗最高管理層,咁好快就由蝕錢變賺錢/市佔率明顯升番,即係話生產效率改善/產品競爭力強咗
作者: Man@MFHK    時間: 2019-10-28 19:55

佢最弊係各個領域,都冇代表作
tom.cat 發表於 2019-10-28 15:11

佢最弊係佢既代表作IPS一來越來越少廠用特別係高階產品(連iPhone都轉緊去用OLED仲俾三星食晒張單),二來大陸廠平過佢好多但又唔會差佢太多。
作者: tom.cat    時間: 2019-10-28 19:57

作者: skywalker167    時間: 2019-10-28 22:30

中國系靠用其他人的3-10倍薪金去請台灣日本韓國的對手(偷技術)
令對手人才損失 拖慢研發進度
人工成本一定比其他國家貴好多
你當平均
就算中國員工薪金系韓國的3分1,但如果中國有5分1的員工系海外,而且呢班人系他們原先的10倍薪金
=0.2*10+0.8/3=2.26
員工支出系其他人的226%
而且呢班搶過來的人都係D高層資深或者好厲害的研發人員,本身已經系最高人工果D

仲有中國廠的生產良率比人地低好多,你當Samsung/LG果D OLED有接近90%良率,中國可能得50-60%良率 (之前有報導話初期好似得30%左右而之後大幅提升至50%左右)

成本一定比韓國果D高好多
根本中國系以本傷人
如果不是不公平競爭 同 政府補貼
所有中國公司都不可能生存
不公平競爭系文明世界已經系商業罪行
政府補貼系國家級層面的問題,需要透過制裁、反補貼關稅等反制措施去解決
作者: KennyCKL1822    時間: 2019-10-29 00:22

中國系靠用其他人的3-10倍薪金去請台灣日本韓國的對手(偷技術)
令對手人才損失 拖慢研發進度
人工成本一定 ...
skywalker167 發表於 2019-10-28 22:30

你估韓國當初唔係咁打低日本咩
再講自由市場本來就係笑話,係香港咁傻先跟到足
美國補貼農業都唔係咩新聞,一句威脅國家安全都可以ban埋你

作者: 高登阿伯    時間: 2019-10-29 01:27

...
sapphire4890 發表於 2019-10-28 16:40

Acoustic Research唔係美國咩?
作者: kofz    時間: 2019-10-30 02:42

淘寶50∼65吋電視,大牌子都係$3000樓下,直送香港,
外國機點競爭
wwwvv0701 發表於 2019-10-28 12:44

睇你要畫質定要平

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)
作者: wwwvv0701    時間: 2019-10-30 11:12

睇你要畫質定要平

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)
kofz 發表於 2019-10-30 02:42

香港大廠行貨,同呎吋要6千以上,貴成倍,但畫質一樣差...
要好既過萬,大陸牌子5千以上既都會好好。
作者: sapphire4890    時間: 2019-10-30 12:01

Acoustic Research唔係美國咩?
高登阿伯 發表於 2019-10-29 01:27

omg, 見co jp官網. 以為係jp. 原來係usa.
因為我知audio research一定係美國, 所以當左acoustic research係jp
作者: sapphire4890    時間: 2019-10-30 12:05

有樣野好奇怪,好多公司因為蝕錢/市佔率斷下降而要賣盤,到咗大陸公司接手後,生產地點/人員/機械不變, ...
wyhui5124 發表於 2019-10-28 17:35

賺蝕 可能cut左dept掛
都要睇返佢invest左幾多 同 加減debt

可能倒左好多capital令佢賺錢
作者: skywalker167    時間: 2019-10-30 12:17

不過當然中國偷技術省卻左好多的研發成本
D系對手公司請返來的人 只需要將以前做的野做返出來 背返自己見過的野出來 雖然人工高 但時間短幾倍
另外中國好多公司都系靠政府補貼去維持營利 如果減去補貼就變成嚴重虧損 系會執果種
中國的mon系好差 就算最貴的都要差過其他人的最平的不小
Huawei d旗艦pro版用boe都被人話就錦睇都睇到好差起粒
差過samsung mon好多
而且用顯微鏡睇d像素點排列方式不同 密度低好多
以前有人話見d huawei用中國mon的手機出左好短時間陳列機已經明顯燒印 ,甚至系燒開機時顯示的huawei logo印
講緊好似系一個星期左右
Boe都出左oled好耐 但就過吾到apple不被apple採購

利申 我系五毛
作者: nvalue2002    時間: 2019-10-30 12:50

Elon Musk 講係中國生產Tesla Model 3 可以節省65%成本, 中國工人生產力始終勝過其他國家, Apple如果唔係俾Trump要脅, 點會將部份生產線搬離中國.
作者: skywalker167    時間: 2019-10-30 13:29

Elon Musk 講係中國生產Tesla Model 3 可以節省65%成本, 中國工人生產力始終勝過其他國家, Apple如果唔係俾 ...
nvalue2002 發表於 2019-10-30 12:50

其實系印度 越南 其他東南亞會更加低人工成本
而且印度最近大力改善緊基建
印度 越南系都有不亞於中國的技術人才
印度系有好勁的engineering consultant
中國某著名電動車生產商都系搵印度研發提供核心技術同生產技術
而且系中國以外生產更加可以加強消費者信心
而且世界上的人都不認同中國價值
呢個會影響消費者對公司的支持度
作者: doggiestyle    時間: 2019-10-30 13:44

LG 唔似三星咁多產品
而且三星同 LG 都係韓國
韓國未必會幫 LG
作者: joslau    時間: 2019-10-30 15:07

LG個牌子俾電話燒底板拖累唔少
我自己新o野都唔會想揀LG

但最近無選擇情況下買o左UL500 4k mon
希望唔好出紅角...
作者: nvalue2002    時間: 2019-10-30 16:32

回覆 25# skywalker167

客觀D睇, 低成本唔等同高生產力, Tesla 用了2年零11個月於內華達落成Gigafactory2,  而上海Gigafactory 3 用了168天落成及完成第一部中國製Model3, 修橋築路起樓開廠仍係中國(人)強項.
作者: skywalker167    時間: 2019-10-30 18:22

回覆  skywalker167

客觀D睇, 低成本唔等同高生產力, Tesla 用了2年零11個月於內華達落成Gigafactory2, ...
nvalue2002 發表於 2019-10-30 16:32

中國人起野吾系慢
但系米快要同先進國家比較先知,尤其系起高科技工廠,呢d不但系起個結構出來,仲有其他野
而且呢個系講生產,吾系起廠,起廠快同生產快完全無關係
生產系用工廠的方法,應該系由tesla提供生產技術
而且中國人系裡面可以做到幾高層?
如果你話晶圓廠,我睇過文章話基本上負責的員工絕大部分都吾系中國人,講緊中國d晶圓廠例如smic果d
寫篇文的作者參觀完之後得出結論: 中國人不適合做半導體
其他高科技產業都好可能一樣
而且電動車究竟人工成本佔幾多?
電動車成本錦貴都系貴系電池 motor 電子野上 呢度就系多出來的成本
作者: KennyCKL1822    時間: 2019-10-30 18:59

印度 越南系都有不亞於中國的 ...
skywalker167 發表於 2019-10-30 13:29

大陸起廠,人材同配套係其一
其二係供應鏈集中,採購唔使運咁遠

作者: wwwvv0701    時間: 2019-10-30 19:08

中國人起野吾系慢
但系米快要同先進國家比較先知,尤其系起高科技工廠,呢d不但系起個結構出來,仲有其他 ...
skywalker167 發表於 2019-10-30 18:22

台積電咪又係中國(中華民國)人,作者係咪個腦有問題
作者: sapphire4890    時間: 2019-10-31 00:59

回復 24 #nvalue2002

U r wrong, they planned to move the production line to India far before trade war. Trade war is merely an enzyme fostering this phenomenon.

作者: bakazoro    時間: 2019-10-31 01:31

skywalker167 發表於 2019-10-30 13:29

大陸設廠優勢係所有零部件一條龍, 基本上所有產品既零部件都可以係返大陸內供應到.所以就算人工升左,但同時唔洗係其他國家度做採購,慳返好多上下游供應鏈之間既協商時間同物流/運輸成本."紅色供應鏈"係呢幾十年培養出呢.其他東南亞國家而家大部份都係SETUP 低技術為主, 有排追.
作者: free3sky    時間: 2019-10-31 08:13

可能同日本貿易戰有關
作者: terry_beginner    時間: 2019-11-3 12:21

有樣野好奇怪,好多公司因為蝕錢/市佔率斷下降而要賣盤,到咗大陸公司接手後,生產地點/人員/機械不變, ...
wyhui5124 發表於 2019-10-28 17:35

好奇,可否提2、3間公司,是咁的情況呀?

作者: 掃馬想機    時間: 2019-11-3 12:29

佢哋呢種超級強勢嘅優勢。

低廉嘅勞動力+低要求低成本嘅工作環境+政府補貼。

根本就所向無敵。

你哋班傻佬韓國仲講耶穌。要博愛和平。

支持佢哋加入WTO
作者: mingming123    時間: 2019-11-4 01:14

D 顯卡都未跟上4k
作者: kofz    時間: 2019-11-4 08:01

佢哋呢種超級強勢嘅優勢。

低廉嘅勞動力+低要求低成本嘅工作環境+政府補貼。

根本就所向無敵。

你哋班傻 ...
掃馬想機 發表於 2019-11-3 12:29

好多人以為

撐中國就可以賺佢地錢

作者: skywalker167    時間: 2019-11-5 19:26

大陸設廠優勢係所有零部件一條龍, 基本上所有產品既零部件都可以係返大陸內供應到.所以就算人工升左,但 ...
bakazoro 發表於 2019-10-31 01:31

其實中國做低階代工做左三四十年都系錦
但質素做到世界上所有人都認同系全世界最差
中國開始時到不久之前基本上所有組裝所需的原材料都系進口
大約8-9年前都有新聞話蘋果made in china但中國所占的生產價值佔所有成本的不夠1%
中國唯一做的系低技術組裝代工(系呢個時候先提出中國製造2025)
系呢幾年中國偷技術特別嚴重 (千人計劃 大量系歐美做左十幾二十年的中國人帶埋技術去中國創業 + 強迫技術轉移 +惡意收購外國科技公司) 先越來越多上游小小的零件系中國提供
而且而家世界各國都重視被中國偷技術的問題,加上成本上升,所以都將生產線搬離中國,極度審視系中國生產高技術的產品
作者: 1phone    時間: 2019-11-10 00:57

強迫技術轉移 <-- 點強迫? 攞支鎗指住你? 定系用錢掟你? 我真系未聽過, 有冇例子? 米人講你又講
惡意收購外國科技公司  <-- so what? 全世界日日都發生緊, 呢個系技術詞, 同善惡對錯根本冇關. 你肯賣我肯買就系公平. 資本主意自由市場
作者: raywan    時間: 2019-11-10 04:25

強迫技術轉移
1phone 發表於 2019-11-10 00:57

請問閣下係唔係中國香港人?有無睇開CCTVB,CCTVB成日都有報中國強迫技術轉移
強迫又唔一定要用槍?強姦都唔一定要用槍先可以強姦ga
唔明白咩叫強迫技術轉移,可以上網找找
唔好成日聽中央話世界最和平地方就係中國,你就相信係先得,中國成日都話世界第一XX,除左唔係,就一定係law,我真系未聽過, 有冇例子? 米中共講你又講.........
作者: skywalker167    時間: 2019-11-10 11:31

呢幾年以前系中國生產的工廠都走得七七八八,反而系而家呢兩年先開始話D上游高科技廠系中國起廠,所以其實都系強迫技術轉移的結果,同根本當地有無上游零件供應商生產基地系不重要,本來根本就無
不過聽講而家搬去越南印度D上游生產商都會系越南印度起廠,吾似十幾年前D上游零件要由其他地方運去

仲有上面講tesla,但我最近先見,汽車生產而家系好大程度上已經自動化
組裝線上所需要人手系非常非常小,幾乎不需要人,而且tesla裡面D高科技野 motor, 逆變器都系美國技術,根本不是中國提供到

講強迫技術轉移 可以留意下中國高鐵 系15年前已經開始大規模強迫技術轉移
中國從各公司 (4間 Bombardier, Alstom, 日本Kawasaki, 德國Siemens)
強迫轉移列車圖紙,並且協助中國學識點生產
連同核心技術零件都要完全轉移技術,令中國能夠系自行生產 修改
例如變壓器,摩打,逆變器呢D
連路軌 無渣軌道 D civil野 都系轉移返來
但無轉移的技術就無法整,例如所有高鐵都系8或者16卡(8的倍數),最多而家有17卡
因為轉移返來就系特別為中國設計的8/16卡,原版系有其他卡數的車(4/6/10/12/14卡),而中國無法整到其他卡數的車,導致上座率極低
仲有中國吾識整100-200km/h速度的動力分散式的車
CRH6/CJ系列果D都系從250km/h級別降級而成,重量高,製造成本極高(比200Km/h高鐵成本更高),加速度低,運行成本高效率低
信不信由你,果堆車效率不及香港地鐵機場快線(A train/K Train)/西鐵線(SP1900)
可能中車幫香港MTR砌東西線翻版千九可以偷到技術,
中國本身無技術整到類似千九果種高速通勤車,而當時MTR系比左千九圖紙中車去砌
就算中國地鐵都系基於Bombardier MOVIA地鐵,都系轉移返來,而且整來整去都系錦,吾識改

最後講錢
中國當時話不轉移技術就不能進入中國市場,中國大規模起高鐵就一蚊都無得你賺
但最後
中國比各間公司的技術轉移費 小於10億
但最後中國所生產出來的高鐵的造價系價值幾千億
而且仲有埋技術
作者: JIMillim    時間: 2019-11-10 12:22

https://www.menclub.hk/hobby/21675
LG蝕錢主因係八、九月新起間工廠開始運作, 計埋新投資既錢落帳簿上, 的確係一筆負擔
但長遠黎講, LG有機會輸, 因為micro LED進展比預期仲要快
https://news.cts.com.tw/cts/money/201911/201911031979890.html
台灣面板產業全力進攻micro LED, 韓系有可能輸俾台系
作者: Miipp    時間: 2019-11-10 12:41

個個國家都有金字塔尖端的人材, 呢個唔係乜特別的 point. 人口越多, 金字塔尖端越肥大咁解.

ching 講到東南亞高階人力資源咁正, 有無同佢地一齊 work 過經驗?

我個人經驗, 東南亞人高階人力真係麻麻地, 普遍比起我舊公司的上海/深圳客差一兩皮
作者: iloveps2    時間: 2019-11-16 11:07

D野賣到咁到 profit低又控制唔到成本 真係難搞架
作者: doggiestyle    時間: 2019-11-16 18:05

做唔到龍頭又做唔到低價就真係搵黎搞
宜家好多電子野都係因為咁所以沒落

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2