標題: [圖片] 又係人像, 希望唔會悶親大家 [打印本頁]

作者: chiushing01    時間: 2012-4-4 22:44     標題: 又係人像, 希望唔會悶親大家

三門仔, 影會攪的人像

圖片附件: _DSC6634.jpg (2012-4-4 22:45, 191.62 KB) / 下載次數 0
https://www.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=1343780&k=6e771dccb36251f82bf10193e0b601bf&t=1568936366&sid=27ie9tOtM6

圖片附件: _DSC6656.jpg (2012-4-4 22:45, 192.92 KB) / 下載次數 0
https://www.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=1343781&k=533c201d6ae7e7f9c1d009b6b8908b57&t=1568936366&sid=27ie9tOtM6

圖片附件: _DSC6683.jpg (2012-4-4 22:45, 162.79 KB) / 下載次數 0
https://www.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=1343782&k=cef008046041801ef4aad1fcb5e074a9&t=1568936366&sid=27ie9tOtM6

圖片附件: _DSC6783.jpg (2012-4-4 22:45, 175.67 KB) / 下載次數 0
https://www.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=1343783&k=ecd0544bd99d4570eead29d007c726e0&t=1568936366&sid=27ie9tOtM6

圖片附件: _DSC6850.jpg (2012-4-4 22:45, 178.63 KB) / 下載次數 0
https://www.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=1343784&k=0e22df55fe4b1a97d9657c4fc8578481&t=1568936366&sid=27ie9tOtM6

圖片附件: _DSC6872.jpg (2012-4-4 22:45, 146.73 KB) / 下載次數 0
https://www.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=1343785&k=9de3b89cd4ed3c597d5c1c948a1868c8&t=1568936366&sid=27ie9tOtM6

圖片附件: _DSC7017.jpg (2012-4-4 22:45, 149.87 KB) / 下載次數 0
https://www.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=1343786&k=1cf578684a72612d8b1c06f3763d7760&t=1568936366&sid=27ie9tOtM6

圖片附件: _DSC7021.jpg (2012-4-4 22:45, 187.42 KB) / 下載次數 0
https://www.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=1343787&k=a9bc1e65e427ab2bd4b270ec4d4d3b43&t=1568936366&sid=27ie9tOtM6

圖片附件: _DSC7097.jpg (2012-4-4 22:45, 198.82 KB) / 下載次數 0
https://www.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=1343788&k=43a13ba055ec4764a8c824babeb516ba&t=1568936366&sid=27ie9tOtM6

作者: lcsthomas    時間: 2012-4-4 23:14

我不懂人像, 總會以樣行先, 都很甜美.
鍾意第6, 和 8 .
model腿粗了些, 第6不露腿或少少咁覺更好.
作者: chiushing01    時間: 2012-4-4 23:49

回復 2# lcsthomas

多謝師兄意見
作者: totoki    時間: 2012-4-5 00:23

第一張睇到DJX流口水
作者: chiushing01    時間: 2012-4-5 00:30

回復 4# totoki

果張刻意唔係好清和背面, 有張正面清楚d既

作者: totoki    時間: 2012-4-5 01:05

你唔好比佢睇正面,唔係佢會好失望
作者: totoki    時間: 2012-4-5 01:05

今次用左D乜野鏡啊?
作者: royho    時間: 2012-4-5 01:06

三門仔影會攪的人像
chiushing01 發表於 2012-4-4 22:44

#2 is good!
作者: kenkendee    時間: 2012-4-5 01:11

VERY GOOD WHEN 3...7
作者: chiushing01    時間: 2012-4-5 06:52

回復 7# totoki

得一支85.4
作者: RoyKwan    時間: 2012-4-5 08:45

我同二樓師兄見講一樣,model先決
但今次囡囡唔係好得
我剩係喜歡第六張,不過影剩小小,又好像差咁點野咁!!(亂up勿怪)

作者: 人中之龍    時間: 2012-4-5 09:26

第六張不錯
只係嫌太爆度
Model上方同相片右方可以留多點空間
同埋影相當日,係散射光,天氣麻麻

P.S.: 以前後生時,影人像都係model先決,但影得太多,漸漸發現,亳無挑戰性,反宜影下一D業餘model仲好玩,有D業餘model,生得好靚,但無乜影相經驗,好緊張,pose生硬,同佢影多幾次,慢慢可以學到溝通同擺pose既技巧,亦有D業餘model,樣子一般,但比較放鬆,擺pose比較好,就當係bonus啦
作者: NOPSS    時間: 2012-4-5 09:48

我反而覺得第1張和最尾個張幾好
作者: 我係小魚兒    時間: 2012-4-5 10:45

次次找親D 女女都好令女
作者: chiushing01    時間: 2012-4-5 15:47

回復 11# RoyKwan

同意同意, 你們的感覺係好好的意見, 不竟當局者迷
作者: chiushing01    時間: 2012-4-5 15:48

回復 14# 我係小魚兒

呢個好麻麻, 都係用角度遷就, 5'2-3", 好唔慣
作者: chiushing01    時間: 2012-4-5 15:48

回復 13# NOPSS

第一張我都好鍾意
作者: chiushing01    時間: 2012-4-5 15:54

回復 12# 人中之龍

龍兄曾經有位愛打雀的師兄同我講, 影雀挑戰大, 影人像全無意思, 因為個MODEL企响度,期實唔好可以影到好, 但我感覺並不是如此簡單, 影人像影得好, 比打雀難好多倍, 淨係淺景深要靚和恰到好處, 已經玩死我, 最慘係LIVE VIEW既顯示並不準確
作者: NOPSS    時間: 2012-4-5 16:08

回復  NOPSS

第一張我都好鍾意
chiushing01 發表於 2012-4-5 15:48

我鐘意 是有背景 而女 Model 夠搶

第1張 Show 長腿,好明顯是突出優點。
作者: 人中之龍    時間: 2012-4-5 16:14

回復  人中之龍

龍兄曾經有位愛打雀的師兄同我講, 影雀挑戰大, 影人像全無意思, 因為個MODEL企响度, ...
chiushing01 發表於 2012-4-5 03:54 PM

其實兩樣係不同"飯"數,好難比較,你是但一"飯"影得Pro,已經夠揾食,有D甚至食過世都得
作者: chiushing01    時間: 2012-4-5 17:04

回復 19# NOPSS

今次刻意練吓散景, 因為之前太無知, 以為濛到散哂就係靚, 今次都係一兩幅OK合格
作者: dj-x    時間: 2012-4-5 19:00

老實講我覺得呢個境簡直係大整蠱
背景好雜好亂

如果係我會試下用35/12-24MM
作者: chiushing01    時間: 2012-4-5 19:29

回復 22# dj-x

混亂的美 所以喺呢度淺景深發揮致命性的作用
作者: 十豪    時間: 2012-4-5 19:32

有1.4 但收到2.8 用. 背景雜亂. 會唔會有點浪費支鏡?
作者: chiushing01    時間: 2012-4-5 19:38

回復 24# 十豪

我唔想背景太濛, 成PAT野咁, 因為都有參考過雜亂背景的拍法, 我個人幾BUY呢套唔太濛
    http://sweetmodels.hk/viewthread.php?tid=3843&highlight=
    我就是以上面既拍法為籃本, 因為之前拍到好似下面張咁, 覺得好核突
    最重要係, 唔係靚機靚鏡, 收到2.0以下, 遠距拍全身照, 主體都會散散地, 化開左咁

[attach]1344311[/attach]

不過都多謝兩位師兄意見, 再來一張較滿意

圖片附件: _DSC1274.jpg (2012-4-5 19:50, 190.29 KB) / 下載次數 0
https://www.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=1344317&k=7f7718b9dd1ffef2bf3058d7939b8cdb&t=1568936366&sid=27ie9tOtM6

作者: 人中之龍    時間: 2012-4-5 20:17

回復  十豪

我唔想背景太濛, 成PAT野咁, 因為都有參考過雜亂背景的拍法, 我個人幾BUY呢套唔太濛
    ...
chiushing01 發表於 2012-4-5 07:38 PM

同意十豪師兄的講法
會唔會AF對焦唔準??
一般鏡頭
最大光圈收兩級
表現已經有中上

除非你放相放到16" x 20"或以上
否則唔駛用到太細光圈
由其長鏡
有時天氣唔好
推ISO都唔係辦法架
作者: chiushing01    時間: 2012-4-5 20:24

回復 26# 人中之龍

都有呢個可能, SIGMA呢支走焦都幾出名
    但我真係唔想背景太濛
作者: Mace Windu    時間: 2012-4-5 21:00

回復  人中之龍

龍兄曾經有位愛打雀的師兄同我講, 影雀挑戰大, 影人像全無意思, 因為個MODEL企响度, ...
chiushing01 發表於 2012-4-5 15:54

這只是比較「影得到」和「影不到」的兩極範疇,恕我直言這麼比沒甚麼意思。
作者: andywinky    時間: 2012-4-5 21:29

回復  人中之龍

chiushing01 發表於 2012-4-5 15:54

個位師兄完全講得沒有道理, 影雀影人兩樣野根本唔同既東西, 影雀挑戰係大, 因為要講求恆心, 耐力, 準確及速度, 捕充機會快門的這一刻,

而影人, 講求美感, 感覺, 意景表達, 光線運用, 表現MODEL既線條及體態美, 一張人像相影得好唔好, 係好講攝影師同MODEL既溝通.

所以影到一張好既人像相, 都有好多因素需要考慮.
01兄, 努力加油.
作者: chiushing01    時間: 2012-4-5 21:31

回復 29# andywinky

我當然唔同意果位師兄既看法
作者: Mysterio    時間: 2012-4-5 23:05

7同9都唔錯.....但9下面可以影多少少.....構圖唔洗拎到咁盡....
作者: chiushing01    時間: 2012-4-5 23:48

7同9都唔錯.....但9下面可以影多少少.....構圖唔洗拎到咁盡....
Mysterio 發表於 2012-4-5 23:05

師兄心水清, 終於發現呢個問題比我發表下
    次次去各位影友都好有風度, 好自律, 影完一轉就會讓開, 但今次就遇到個較自私的人, 我拎支85mm, 佢唔知拎乜, 但長駐model前面, 現場主持人叫我下次帶支35mm去影, 如果我拎支35mm, 係咪都可以全程企在model面前? 所以呢單case根本唔係拎乜鏡既問題, 係人既心態問題, 無錯如果出聲果位師兄一定會讓路, 但我覺得大人大姐, 出到聲就唔好啦
眼見model pose啱自己口味, 唯有盡力而為啦, 哈............

圖片附件: _DSC7021.jpg (2012-4-5 23:48, 152.76 KB) / 下載次數 0
https://www.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=1344513&k=681fc5313a070a280759bbc4f80b5051&t=1568936366&sid=27ie9tOtM6

圖片附件: _DSC7022.jpg (2012-4-5 23:48, 135.36 KB) / 下載次數 0
https://www.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=1344514&k=ba6f7fffd6973dcba2408457cca1e877&t=1568936366&sid=27ie9tOtM6

作者: Mysterio    時間: 2012-4-5 23:50

次次去各位影友都好有風度, 好自律, 影完一轉就會讓開 ...
chiushing01 發表於 2012-4-5 23:48

我影開個影會差唔多個個都用85.....XD
老實說....我一定會叫佢借借.....好過自己夾硬影.....
作者: chiushing01    時間: 2012-4-5 23:52

回復 33# Mysterio

頂到上心口, 佢基乎全程係唔停咁影, 都唔知邊個位叫佢停
    師兄邊個影會, 都係轉倉既時候

圖片附件: _DSC7101.jpg (2012-4-5 23:52, 138.54 KB) / 下載次數 0
https://www.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=1344521&k=3ae7e5972e66c9445027b5d972cc7cb9&t=1568936366&sid=27ie9tOtM6

作者: Mysterio    時間: 2012-4-5 23:56

回復  Mysterio

頂到上心口, 佢基乎全程係唔停咁影, 都唔知邊個位叫佢停
    師兄邊個影會, 都係轉 ...
chiushing01 發表於 2012-4-5 23:52

sorry....私人影會.....唔方便公開.....請見諒....
其實如果有4-5個人可以夾錢請一個....任影...@@"
作者: chiushing01    時間: 2012-4-5 23:59

回復 35# Mysterio

我都係發洩吓, 確係頂住條氣
作者: Mysterio    時間: 2012-4-6 00:01

我都係發洩吓, 確係頂住條氣
chiushing01 發表於 2012-4-5 23:59

你認住佢個名....下次有佢份....唔好去~~!!
同埋你係咪2個model??......係既話去第2組.....
作者: chiushing01    時間: 2012-4-6 00:07

回復 37# Mysterio

師兄同我諗法係一樣, 我仲諗, 到最後一個名額我先報名, 有佢無我, 哈.........
    今次影一個囡囡咋
作者: Mysterio    時間: 2012-4-6 00:15

師兄同我諗法係一樣, 我仲諗, 到最後一個名額我先報名, 有佢無我, 哈.........
     ...
chiushing01 發表於 2012-4-6 00:07

你下次揀D 2個囡囡.....一組8個人既會....咁會好好多~~!!!
之前我個影會都有個咁既人.....我地向攪手投訴....因為佢已經唔係第一次.....之後都無見過佢lu~~~haha~~!!
作者: chiushing01    時間: 2012-4-6 00:35

回復 39# Mysterio

果位仁兄係該網站的老臣子, 負責帶隊都係網站負責人, 佢都見到呢個情況, 所以先叫我下次用35mm唔駛企咁後, 最慘當時係現場環境好窄, 唔可以搵第二個位影, 不過咁先見到人既自私心態, 而我已在該站發表不滿言論, 網站負責人即時致電我, 佢話我咁講會影響到其他人對影會的形像, 以為外拍咁無秩序, 我目的都係舒發情緒, 咁我咪delete左有關言論, 免得影响他人搵食

兩邊都係海

圖片附件: _DSC7003.jpg (2012-4-6 00:39, 111.38 KB) / 下載次數 0
https://www.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=1344621&k=f25b8f0b9cebee30b4c49f44316d79fc&t=1568936366&sid=27ie9tOtM6

作者: Mysterio    時間: 2012-4-6 00:47

老實說....唔洗比面佢.....得佢一個影會咩....
佢一個人咁影....明顯無秩序可言.....身為負責人應該出言叫佢讓位比其他ching影~~!!此風不可長呀~~!!
作者: chiushing01    時間: 2012-4-6 00:52

回復 41# Mysterio

多謝師兄聽我發嗡風...舒服哂
    7果張ok like, 但呢張和7差唔多, 反應較好

圖片附件: _DSC6866.jpg (2012-4-6 00:54, 134.76 KB) / 下載次數 0
https://www.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=1344649&k=a77f82017b95745c43a3fd493a21d5ca&t=1568936366&sid=27ie9tOtM6

作者: Mysterio    時間: 2012-4-6 00:54

回復 42# chiushing01

又唔好咁講.....forum就係咁用的....
作者: chiushing01    時間: 2012-4-6 00:55

回復 43# Mysterio

7果張我ok like, 呢張和7差唔多, 但反應較好(上面)
作者: Mysterio    時間: 2012-4-6 01:32

回復 42# chiushing01

呢張都ok la....但唔知係你ps定係景深....成pat野係前面....影響觀感~~!!
作者: 人中之龍    時間: 2012-4-6 07:33

01師兄,其實join呢D影會,好多呢D人渣,影完都唔讓位,甚至鏡撞鏡既情況發生,用定焦會好蝕底,如果要玩,都係要用24-70 f/2.8 + 70-200 f/2.8,又或者等各大師影完之後,少D人,再慢慢補幾個shot
作者: chiushing01    時間: 2012-4-6 08:18

回復 45# Mysterio

師兄有趣, 你講的我之前都有同感, 所以我都有深入研究, 呢幅係瞓喺度貼住地面影, PS只拉光, 無做乜何動作, (當日唔知部機set左全範圍測光, 以致當日相片大部份都暗左).........令人有呢種感覺, 應該係地下既橫紋, 正好在濛和清之間出現, 所以先有這突兀既感覺

圖片附件: 未命名.jpg (2012-4-6 08:31, 95.18 KB) / 下載次數 0
https://www.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=1344769&k=ec82dffd2f3e3875eaceae014e2ae809&t=1568936366&sid=27ie9tOtM6

作者: chiushing01    時間: 2012-4-6 08:25

回復 46# 人中之龍

師兄提議, 支支都過萬, 我之前影D4開箱試用過支24-70影, 比較細支和輕好多, 感覺好正, 但荷包肯定乾塘, 衡量過自己的興趣先後次序, 雀--->景------>人像, 好快會入枝wide先.旅行在即, 一係24-120都在考慮之列
作者: 人中之龍    時間: 2012-4-6 08:36

回復  人中之龍

師兄提議, 支支都過萬, 我之前影D4開箱試用過支24-70影, 比較細支和輕好多, 感覺好 ...
chiushing01 發表於 2012-4-6 08:25 AM

除左用來玩,呢D鏡可以揾食,假如有心做下秘撈,可以玩之餘,又可以幫補下買新架生
作者: chiushing01    時間: 2012-4-6 08:43

回復 49# 人中之龍

搵食諗都唔敢諗, 有師兄叫過我一齊去影婚紗, 跟去睇下(佢真係搵食開影樓, 有一日影日落結識左,而家都幾friend), 但我只為興趣, 所以唔想影既, 比錢我都唔會去, 因為我覺得咁去影好受苦
同中女影完, 佢好多friend係咁叫我影, 我睇過佢地既相, 我都同中女講, 比錢都唔影(雖然記得師兄講過將唔靚既影到靚更大挑戰, 但有d係你一見會無哂動力去影), 因為試過一次, 比死更難受

我想死

圖片附件: _DSC3715.jpg (2012-4-6 08:50, 176.77 KB) / 下載次數 0
https://www.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=1344770&k=20e022b005c279fc3a5dbf7f122f23cc&t=1568936366&sid=27ie9tOtM6

作者: 人中之龍    時間: 2012-4-6 09:05

回復  人中之龍

搵食諗都唔敢諗, 有師兄叫過我一齊去影婚紗, 跟去睇下(佢真係搵食開影樓, 有一日影日落 ...
chiushing01 發表於 2012-4-6 08:43 AM

Anyway,人各有志,做job就一定係辛苦,同埋你唔想影,可以開貴個價,佢地自然就唔會揾你,不過話分兩頭,佢地個圈子,有機會有適合既model影相
作者: chiushing01    時間: 2012-4-6 09:14

回復 51# 人中之龍

我愛自由, 仲有幾年我退休, 都係做番自己想做既事, 唔再做錢的奴隸
作者: 人中之龍    時間: 2012-4-6 09:21

回復  人中之龍

我愛自由, 仲有幾年我退休, 都係做番自己想做既事, 唔再做錢的奴隸 ...
chiushing01 發表於 2012-4-6 09:14 AM

小弟以前都係被行內既豬朋狗友踢入會,有時係街撞到,吹幾句水,宜家佢地都無做呢行,畢竟揾既都係辛苦錢,發燒度數亦下降不少了
作者: andywinky    時間: 2012-4-6 09:52

次次去各位影友都好有風度, 好自律, 影完一轉就會讓開 ...
chiushing01 發表於 2012-4-5 23:48

唉, MODEL條腿咁靚, 但係被一啲咁唔自律既師兄遮住, 真係有點浪費, 這個情景我諗起烏溪沙個條木橋.
作者: andywinky    時間: 2012-4-6 09:53

果位仁兄係該網站的老臣子, 負責帶隊都係網站負責人, 佢都見到呢個情況, 所以先叫我 ...
chiushing01 發表於 2012-4-6 00:35

你帶多支變焦會隱陣啲.
作者: chiushing01    時間: 2012-4-6 09:58

唉, MODEL條腿咁靚, 但係被一啲咁唔自律既師兄遮住, 真係有點浪費, 這個情景我諗起烏溪沙個條木橋. ...
andywinky 發表於 2012-4-6 09:52

呢單野我反而諗起師兄當時不滿的樣子
作者: Mysterio    時間: 2012-4-6 10:51

回復 50# chiushing01

其實我覺得ching去多D靚景影啦~~~興趣會大好多~~!!
作者: chiushing01    時間: 2012-4-6 11:17

回復 57# Mysterio

跟影會不到我選擇, 有無乜師兄同我組團
作者: Mysterio    時間: 2012-4-6 11:19

跟影會不到我選擇, 有無乜師兄同我組團
chiushing01 發表於 2012-4-6 11:17

如果你有團.....我去又點話....
作者: andywinky    時間: 2012-4-6 20:04

呢單野我反而諗起師兄當時不滿的樣子
chiushing01 發表於 2012-4-6 09:58

無法我山長水遠入到馬鞍山,無理由空手而回,況且當時個景又咁靚,一定要影到返去,唔可以就咁眼白白睇住個景無佐。
作者: andywinky    時間: 2012-4-6 20:16

回復  人中之龍

搵食諗都唔敢諗, 有師兄叫過我一齊去影婚紗, 跟去睇下(佢真係搵食開影樓, 有一日影日落 ...
chiushing01 發表於 2012-4-6 08:43

我同01兄都一樣,我都有影過婚禮snap shot,影得都不俗,不過都真係超辛苦,無佐陪屋企人時間,自己又覺得壓力大,因為影得唔好過唔到自己個關,衡量過自己經濟能力,又無必要搵外快,其實自己又喜歡郊遊,拍風景,一來自己開心,壓力又無咁大!所以成立佐一個網站及Flickr 比自己有點寄託!所以認清自己的喜好係好緊要。
作者: 人中之龍    時間: 2012-4-6 21:34

我同01兄都一樣,我都有影過婚禮snap shot,影得都不俗,不過都真係超辛苦,無佐陪屋企人時間,自己又覺 ...
andywinky 發表於 2012-4-6 08:16 PM

影婚禮真係攞命
有人幫下手影snap shot都好
試過一支公由0600直踩至2400
仲要下午去埋教堂
想蛇下都唔得

作者: andywinky    時間: 2012-4-6 22:54

影婚禮真係攞命
有人幫下手影snap shot都好
試過一支公由0600直踩至2400
仲要下午去埋教堂
想蛇下都唔得
: ...
人中之龍 發表於 2012-4-6 21:34

係呀! 好甘下架, 影完仲要返去執相揀相. 由於我唔係全職, 我第二日仲要返工, 個精神狀況完全唔掂, 所以做過五六次之後就沒有再做. 同埋影個啲相好大責任, 話哂人地一生人一次, 我唔可以求其, 甚至沒有TAKE TWO, 所以對自己啲相係有要求, 所以我覺得係有壓力. 如果將自己既興趣變成為壓力, 我寧願去踏單車釣魚好過.
作者: totoki    時間: 2012-4-6 23:56

回復  人中之龍

我愛自由, 仲有幾年我退休, 都係做番自己想做既事, 唔再做錢的奴隸 ...
chiushing01 發表於 6/4/2012 09:14

做錢的奴隸   <====我的理想
作者: chiushing01    時間: 2012-4-7 00:01

回復 64# totoki

好多後生都會咁諗, 正常架 因為好多理想都要用它來實踐
作者: inzite    時間: 2012-4-7 08:18

for wedding coverage, u really need to have passion and love photography :)
作者: totoki    時間: 2012-4-7 14:49

回復  totoki

好多後生都會咁諗, 正常架 因為好多理想都要用它來實踐 ...
chiushing01 發表於 7/4/2012 00:01

我既理想一早飛走左XD

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2