標題: 想分享自己屋企wifi比人用,但又唔想比人知IP,有冇方法? [打印本頁]

作者: alex_5111    時間: 2016-11-26 23:52     標題: 想分享自己屋企wifi比人用,但又唔想比人知IP,有冇方法?

想分享自己屋企wifi比人用,但又唔想比人知IP,有冇方法?
作者: ykaho    時間: 2016-11-27 00:43

guest wifi ap +vpn ?
作者: kenken33    時間: 2016-11-27 01:12

冇.....
作者: happymundus    時間: 2016-11-27 01:59

AP traffic 用tor出
作者: hkjimmytam    時間: 2016-11-27 02:19

作者: drienf3b1    時間: 2016-11-27 10:39

你個 router ip 都是假bor
e.g 192.168.1.*
作者: wyhui5124    時間: 2016-11-27 10:52

加多隻wifi router俾人用,即係route上route
作者: peter_chan    時間: 2016-11-27 11:47

加多隻wifi router俾人用,即係route上route
wyhui5124 發表於 2016-11-27 10:52

去  whatismyip.com 會唔會睇得番你粒真ip?
作者: ckshum    時間: 2016-11-27 12:31

去  whatismyip.com 會唔會睇得番你粒真ip?
peter_chan 發表於 2016-11-27 11:47

會,因為無論過幾多個router最後都會用同一個真IP出街。仲有如果有人做犯法嘢,警察一定追到你個IP,到時你就煩!
作者: peter_chan    時間: 2016-11-27 12:53

會,因為無論過幾多個router最後都會用同一個真IP出街。仲有如果有人做犯法嘢,警察一定追到你個IP,到時 ...
ckshum 發表於 2016-11-27 12:31

即係樓主唔洗想方法囉。
作者: Comeon    時間: 2016-11-27 13:39

5 樓都講左大概既方法去做
一般 hide ip 都不外乎 TOR, Proxy / Socket, 同埋用人地既 vpn server 去做
最大問題係要有 source based PBR,一般既 destination based PBR 都唔得
但PBR 唔會係家用 router 搵到
作者: 雯雯    時間: 2016-11-27 14:08

簡單D樓主去用現金買張無限流量4G儲值卡+4G router, 增值仲要用現金買增值卷增值.
作者: drienf3b1    時間: 2016-11-28 06:55

只allow http port 80 出街 only..
port 80 能做的野..不是太多..
(assume 只是一般hacker)
作者: Brainstomer    時間: 2016-11-28 09:15

(assume 只是一般hacker) ...
drienf3b1 發表於 2016-11-28 06:55

點駛一般hacker, 普通網絡人材有個port 80都可以玩到tunneling
作者: ckshum    時間: 2016-11-28 11:56

drienf3b1 發表於 2016-11-28 06:55

唔使做好多嘢,上網下載/發佈非法資訊都會入你數
作者: winstercafe    時間: 2016-11-28 13:04

唔知啲圖書館麥記 Starbucks 各大商場係點保護自己?
作者: 雯雯    時間: 2016-11-28 13:15

唔知啲圖書館麥記 Starbucks 各大商場係點保護自己?
winstercafe 發表於 2016-11-28 13:04

block port + block address + CCTV + 記低MAC address + 限時.
作者: morris    時間: 2016-11-28 13:38

簡單D樓主去用現金買張無限流量4G儲值卡+4G router, 增值仲要用現金買增值卷增值. ...
雯雯 發表於 2016-11-27 14:08

記住要蒙面,唔係會俾CCTV影低~~
作者: 雯雯    時間: 2016-11-28 14:14

記住要蒙面,唔係會俾CCTV影低~~
morris 發表於 2016-11-28 13:38

戴口罩
作者: freefdhk    時間: 2016-11-28 14:15

winstercafe 發表於 2016-11-28 13:04

佢地洗咩保護自己?
要做HACKER 上到網就做到.
好明顯係佢地PROVIDE FREE WIFI SERVICE 應該有同相關部門備案 ,
所以 USER 用佢 WIFI 去 HACK 都吾會入 ISP / WIFI PROVIDER 數.
但問題係佢地係商業 PLAN~ 吾係家用 PLAN~~
作者: KinChungE    時間: 2016-11-28 14:16

點駛一般hacker, 普通網絡人材有個port 80都可以玩到tunneling
Brainstomer 發表於 2016-11-28 09:15

port 80玩http proxy再駁openvpn, 乜都得
作者: freefdhk    時間: 2016-11-28 14:16

block port + block address + CCTV + 記低MAC address + 限時.
雯雯 發表於 2016-11-28 13:15

而家 D WIFI 覆蓋都幾大.  隨時對面馬路都收到店入面既WIFI .
所以 靠個 CAM 係冇咩用.
而 MAC ADDRESS 又係一樣隨時改既野...

不過都係象徵式行為.
到頭來咩都捉吾到...
作者: freefdhk    時間: 2016-11-28 14:24

#1) 去整個 hide IP vpn (方法可 Google 找到)
#2)新開 subnet 比guest 用
#3)Policy routing guest subnet ...
hkjimmytam 發表於 2016-11-27 02:19

如果隻 GUEST WIFI ROUTER  去 VPN 去海外 SERVER , 咁其實係咪真係避免得到被 USER 搵到 香港果段既 WAN IP  ?   
而如果發生問題時可吾可以避到香港既責任?
作者: NeTZoO    時間: 2016-11-28 14:50

唔使做好多嘢,上網下載/發佈非法資訊都會入你數
ckshum 發表於 2016-11-28 11:56

車,之前放bt ,海關都要上門囉走部電腦做証據,如果淨係用條上網線就上身,人地駛鬼做咁多野
作者: morris    時間: 2016-11-28 15:51

port 80玩http proxy再駁openvpn, 乜都得
KinChungE 發表於 2016-11-28 14:16

在海外proxy上留下痕跡,部門夠強力一樣搵倒。
作者: peter_chan    時間: 2016-11-28 16:04

車,之前放bt ,海關都要上門囉走部電腦做証據,如果淨係用條上網線就上身,人地駛鬼做咁多野 ...
NeTZoO 發表於 2016-11-28 14:50

N 年前﹐警方調查一宗網上罪行(好似係網上詐騙)﹐根據IP 資料﹐透過ISP 提供客戶資料﹐上門捉人﹐但係睇完電腦後無發現。

最後﹐捉左樓上定樓下的一位住戶﹐並且起出相關的電腦﹐証實真正的犯罪者。

原來﹐原本的一家人wifi被盜用﹐原本事主都唔知﹐直至警方上門才知道。
IP 只係其中一個調查及証據﹐但唔可以証明是那一用家﹐所以警方(執法者)一定要搵埋相關的電腦設備﹐才可夠証據作出檢控。
而被盜用wifi的一家人﹐除左被警方調查而煩之外 (例如暫扣電腦)﹐乜事都無。
作者: ckshum    時間: 2016-11-28 16:33

回覆 24# NeTZoO

當然要入罪就要更充分証據,但你都唔想好似#26單新聞咁,比警察上門拍門,然後車晒你啲電腦返警署卦?萬一你部機有啲AV呀、四仔呀,咁阿sir睇完就會再搵你傾偈
作者: Soxan    時間: 2016-11-28 16:47

作者: peter_chan    時間: 2016-11-28 17:03

回覆  peter_chan

有興趣想知點捉 "左樓上定樓下的一位住戶"
用乜原因去攞 warrant 入屋? ...
Soxan 發表於 2016-11-28 16:47

我估係用mac address再去搵ISP 幫手﹐對附近單位的data有沒有相關的mac address﹐由這個方向去搵真凶。
作者: Soxan    時間: 2016-11-28 17:06

作者: peter_chan    時間: 2016-11-28 17:09

點知真兇 device 個 MAC address?
Soxan 發表於 2016-11-28 17:06

在原本一家人的router咪有log囉。

而且﹐原本的一家人所有的電腦/可上網的設備都比警方收晒/檢查紀錄﹐仲有什麼mac address 係經這條線上網又不屬於這家人﹐警方會查唔到?

註 : N年前警訊話上門後﹐位真凶仲有連線。
作者: Soxan    時間: 2016-11-28 17:19

作者: peter_chan    時間: 2016-11-28 17:35

咁 ISP 又點知個 MAC address 去幫警察?
Soxan 發表於 2016-11-28 17:19

唔好以為上網淨係有IP address去跟蹤及有log。

而警方要查案﹐有合法方法叫ISP 提供資料。

成件事只係睇原本一家人有什麼mac address連線﹐再抽出這一家人的設備﹐便會多出最少1個mac address﹐這便是外來人。

再用出事一家人附近的單位(即wifi訊號可cover的單位)﹐叫相關ISP幫手睇這個 "外來人"的mac address有沒有連線﹐這便好易搵到出來。
作者: 士碌架    時間: 2016-11-28 18:01

如果樓上 唔止住一個人
一家四口 一部電腦 全家共用 拉得邊個??

另外 民事案件 例子 家用老番軟件
好像好少見 有案例
是否 這類情況  ISP公司 無必要合作 提供資料
作者: NeTZoO    時間: 2016-11-28 19:45

回覆  NeTZoO

當然要入罪就要更充分証據,但你都唔想好似#26單新聞咁,比警察上門拍門,然後車晒你啲電腦 ...
ckshum 發表於 2016-11-28 16:33

第一,咁多唔合法就唔好發放wifi比人

第二,點解一定諗人有呢D野?大把好正經既人,咁驚乜者

仲有唔係幼齒,你講既AV/4仔等唔係對外發放,唔係犯法個喎
作者: Soxan    時間: 2016-11-29 21:09

作者: hkjimmytam    時間: 2016-11-29 22:07

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2