標題: [操作疑難] R7000, R7000P, R7800, AC68U, AC86U, AC66U B1 幾簡一 [打印本頁]

作者: 實頭    時間: 2018-1-28 13:17     標題: R7000, R7000P, R7800, AC68U, AC86U, AC66U B1 幾簡一

hallo all, 細佬屋企大約1000 feet sq
一路用緊N12HP 大約4年, 中間換過一次機去左B1 version, 但最近唔太穩定, 會斷線
ISP用緊I雞寶50MB, 但而家都一路睇緊轉PLAN 都應該會係BB500/1000
屋企通常會有4-5部電話連
2部電腦
1部smart TV
PS4 PRO連LAN

普通上網, 完全唔會用VPN 或姐其他功能, 只係要求穩定, 收得好

research 左一排都應該會換個標提上面果幾部之一
但都係未簡定
咁我都知R7800同AC86U係最好, 但唔知接受力同埋速度如果普通用係咪真係會遠勝AC68U同R7K?
同埋MUMIMO係咪其實無乜用, 電話就兩部iphone, 一部G4, 一部SONY
電腦就最新都係2015 MBA

而定係R7000 同 AC68U 已經夠我用? 我見各有各賣點, R7000 散熱好, AC68U 多功能好似AIMESH, 但我諗我屋企未大到會要兩部ROUTER掛, 同埋見好多人都講AC68U 散熱唔多好, 見好多人都好似壞左會換機再賣出去, 唔多見R7000有咩番修率

最後一部AC66U B1, 咁多部最平只好多人都話fresh 左fireware 就會即變AC68U, 想confirm 係定唔係?
作者: 實頭    時間: 2018-1-28 13:21

仲有加多部R7000P, 我見hardware好似無咩upgrade, 但多左MUMIMO同埋smart connect, 值唔值呢
作者: 蠢貓    時間: 2018-1-28 13:47

其實得兩個答案,一係r7800,一係86u
不過見你用途嚟講可能真係68u/r7k/66ub1都夠做,3部啲硬件其實相差冇幾
R7Kp就唔多建議
via HKEPC Reader for Android
作者: 實頭    時間: 2018-1-28 13:51

其實得兩個答案,一係r7800,一係86u
不過見你用途嚟講可能真係68u/r7k/66ub1都夠做
R7Kp就唔多建議
via HK ...
蠢貓 發表於 2018-1-28 13:47

因為無merlin?

正如我所講我都知R7800/AC86U係最好, 有budget, 當然有貴買貴
但如果分別唔大係咪D錢拎黎食左佢好過
作者: 蠢貓    時間: 2018-1-28 14:03

因為無merlin?

正如我所講我都知R7800/AC86U係最好, 有budget, 當然有貴買貴
但如果分別唔大係咪D錢拎黎 ...
實頭 發表於 2018-1-28 13:51

R7kp加個mumimo又貴啲,不過呢個技術係家用嚟講根本冇乜作為
睇你用唔用usb3.0個port,86u同r7800個讀寫能力勁

作者: oneplease    時間: 2018-1-28 14:17

其實AC68U和AC86U比較的話,wifi 覆蓋範圍冇想像中相差咁遠,不過官方firmware好像沒有smart connect。我以前用AC68U四年有多,又唔覺得佢太熱,幾穩定。後來轉用AC5300先賣咗去,不過依家又會轉用AC86U

其實都係睇價錢,如果你打算買AC68U行貨,那你不如考慮AC86U國行

另外你反而要考慮你說的1000 feet sq (唔知你個間隔係點),如果你個router放喺屋中間應該就冇問題。但如果放喺廳,之後有兩道或以上實心牆先到間房等等間隔,那間房的wifi可能不夠力。
作者: andyleung14a    時間: 2018-1-28 14:58

其實AC68U和AC86U比較的話,wifi 覆蓋範圍冇想像中相差咁遠,不過官方firmware好像沒有smart connect。我以 ...
oneplease 發表於 2018-1-28 14:17

其實AC86U國行現價已唔抵,計埋運費大約1100港幣,差港行3百蚊only

作者: oneplease    時間: 2018-1-28 15:06

其實AC86U國行現價已唔抵,計埋運費大約1100港幣,差港行3百蚊only

via HKEPC Reader for Android ...
andyleung14a 發表於 2018-1-28 14:58

而家CNY849真係已經冇咁抵,但係AC68U行貨都要HKD9xx,咁AC86U國行仍然值得考慮,始終硬件高幾班。當然,唔急的話等下,遲啲有可能做返CNY799
作者: 實頭    時間: 2018-1-28 16:17

其實AC68U和AC86U比較的話,wifi 覆蓋範圍冇想像中相差咁遠,不過官方firmware好像沒有smart connect。我以 ...
oneplease 發表於 2018-1-28 14:17
[attach]2038799[/attach]
間屋就咁, 藍色就係router
作者: 實頭    時間: 2018-1-28 16:18

而家CNY849真係已經冇咁抵,但係AC68U行貨都要HKD9xx,咁AC86U國行仍然值得考慮,始終硬件高幾班。當然, ...
oneplease 發表於 2018-1-28 15:06

我就好似上面果位師兄咁諗
都比到成千, 如果部機有咩事又無時間番大陸搞, 所以一定要買行,/二手行
況且價錢分別唔大
如果AC68U其實同AC66U B1 flash左 AC68U 工能一毛一樣?
作者: tszyan29    時間: 2018-1-28 16:25

我係由68u升上86u
覆蓋同上下載速度上係差唔多
但喺一啲setting操作反應,重開反應上就有明顯分別
熱唔熱就唔使點理,5g小問題上,86u已經解決,但如買入68u無幾耐的話,個人認為無需要升去86u的
同埋直立式慳咗位
如搵到¥799嘅86u國行仍然可以一戰的,始終有新買新,同埋可以帶一個訊息俾代理,香港人仍然有消費能力,只不過好多都用其他方式消費

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - iPhone
作者: oneplease    時間: 2018-1-28 17:10

實頭 發表於 2018-1-28 16:17

主要考慮係Room B / Bathroom A。N12HP係行2.4GHz,覆蓋力和穿透力較5GHz強,只係速度較慢。
當你換咗新router行5GHz就唔知o唔ok。如果Room B的速度不需要太高,咁搵過有smart connect的都ok,速度足夠時行5GHz,唔夠就自動轉做2.4GHz~
作者: 實頭    時間: 2018-1-28 17:26

主要考慮係Room B / Bathroom A。N12HP係行2.4GHz,覆蓋力和穿透力較5GHz強,只係速度較慢。
當你換咗新r ...
oneplease 發表於 2018-1-28 17:10

細佬就係room B的, 所以唔想太慢啦
R7000係咪無smart connect?
之前加過wifi extender 係room C, 就係因為room B 入邊D電話connect router 本身唔太好
作者: oneplease    時間: 2018-1-28 17:40

細佬就係room B的, 所以唔想太慢啦
R7000係咪無smart connect?
之前加過wifi extender 係room C, 就係因為 ...
實頭 發表於 2018-1-28 17:26

如果你以前已經要加wifi extender,咁我好相信Room B接收新router的5GHz不會太好。如果冇得行lan線又想速度好一點,你可能考慮行mesh會更加好

Netgear 就唔清楚,要其他ching幫手
作者: 三唔識七    時間: 2018-1-28 18:05

實頭 發表於 2018-1-28 16:17

放過少少 把天線申出走郎就應全屋收到
作者: tszyan29    時間: 2018-1-28 18:19

回返樓主,r7000同ac68u,如放正中,1000尺都收得曬
當然邊皮位不要要求太高

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - iPhone
作者: PT100    時間: 2018-1-28 18:44

回覆 4# 實頭

If you don't use Merlin, only stock firmware, and need a strong Wi-Fi router, straight go for Qualcomm chipset R7800
作者: pkboy    時間: 2018-1-28 20:13

我係由68u升上86u
覆蓋同上下載速度上係差唔多
但喺一啲setting操作反應,重開反應上就有明顯分別
熱唔熱就 ...
tszyan29 發表於 2018-1-28 16:25

86U既5G訊號係唔係勁過68U?

本身用緊68U,但係去到某個位得2.4G收到.

5G就收得好弱.

見網上有改68U既訊號強度, 亦都CHECK過自己部68U, 符合刷機條件

15 16緊入唔入86U
作者: al5135    時間: 2018-1-28 20:39

入手R7000一星期,屋企900幾呎,穩定和覆蓋範圍都比以前好很多!
作者: tszyan29    時間: 2018-1-28 21:34

86U既5G訊號係唔係勁過68U?

本身用緊68U,但係去到某個位得2.4G收到.

5G就收得好弱.

見網上有改68U既 ...
pkboy 發表於 2018-1-28 20:13

你可以先刷merlin,唔使換住,刷咗merlin都有明顯提升
我換機後覺得個射程無變(本身400尺全屋5g打通)
唯一分別係個5g無再發神經

作者: shamesung    時間: 2018-1-28 22:09

都比到成千, 如果部機有咩事又無時間番大陸搞, 所以一定要買行,/二手行
況且價 ...
實頭 發表於 2018-1-28 16:18

C2300, only $856
作者: pkboy    時間: 2018-1-28 22:43

回覆 20# tszyan29

本身都已經刷左Merlin。

既然86u射程差唔多,唯有試下刷cfe改射程
作者: tszyan29    時間: 2018-1-28 23:16

回覆  tszyan29

本身都已經刷左Merlin。

既然86u射程差唔多,唯有試下刷cfe改射程 ...
pkboy 發表於 2018-1-28 22:43

係啦,試咗先再諗
你嗰度幾大地方?或諗下個擺位

作者: pkboy    時間: 2018-1-29 00:24

回覆 23# tszyan29

都係400尺左右,不過隻router放左係房入面,算係屋企既角落

入到次所,穿左兩塊牆,5G就得返1格,2.4G就滿格

奇怪既係我住6樓,落到屋企樓下可以收到5G滿格,speed test行到

100Mb左右既速度
作者: tszyan29    時間: 2018-1-29 00:36

回覆  tszyan29

都係400尺左右,不過隻router放左係房入面,算係屋企既角落

入到次所,穿左兩塊牆,5G ...
pkboy 發表於 2018-1-29 00:24

因為放房,邊位,打曬落街

作者: HK_Vist    時間: 2018-1-29 00:50

作者: williamlaw    時間: 2018-1-29 00:56

回復 26 #HK_Vist

如68u, 淘還是行貨好?

作者: pkboy    時間: 2018-1-29 09:12

回覆 27# williamlaw

識刷機,改cfe,唔介意冇保,個人覺得淘仔買68u都抵玩

不過買之前爬下文先
作者: williamlaw    時間: 2018-1-29 12:33

回覆 28# pkboy

另外淘得800MHz, 行有 1000MHz, 差多唔多 ? 而且有冇 usb 個防干擾 ?

Thanks 師兄
作者: pc1668    時間: 2018-1-29 13:21

入手R7000一星期,屋企900幾呎,穩定和覆蓋範圍都比以前好很多!
al5135 發表於 2018-1-28 20:39

R7000 is a good router.  While its stock firmware is stable, there are plenty of custom firmware out there!
作者: pkboy    時間: 2018-1-29 16:22

回覆 29# williamlaw

以我所知,國行版訊號功率冇咁多,

CPU應該係一樣速度, 我自己用緊港行版,CPU行800

USB防干擾就冇研究過
作者: madebyp90    時間: 2018-1-29 20:05

大陸rom
功率細D
5ghz ch比較少

不過可以改rom

唔想煩,就等二手ac68
作者: 實頭    時間: 2018-1-29 22:11

買左R7800?
作者: presea    時間: 2018-1-29 23:43

R7000 is a good router.  While its stock firmware is stable, there are plenty of custom firmware o ...
pc1668 發表於 2018-1-29 13:21

yes i used r6900
rmb 5xx so stock firmware is stable  
compare with r7000, no USE 2.0 was provided
作者: pc1668    時間: 2018-1-29 23:52

yes i used r6900
rmb 5xx so stock firmware is stable  
compare with r7000, no USE 2.0 was provided
presea 發表於 2018-1-29 23:43

i think r6900 does not support 3rd firmware.  And yes, stock firmware is good enough.
作者: anthonyko    時間: 2018-1-30 09:31

R7000 已經係唔錯了

作者: 實頭    時間: 2018-1-30 10:39

前後分別
Asus N12HP vs Netgear R7800 (Device connect to 5G)
with iCable 50Mb

Macbook Air
Living Room Before : 30Mb/s, After 48Mb/s
Room B Before : 30Mb/s, After 48Mb/s

iPhone SE
Living Room Before : 25Mb/s, After 48Mb/s
Room B Before : 8Mb/s, After 35Mb/s

開心使用中
作者: oneplease    時間: 2018-1-30 12:26

買左R7800?
實頭 發表於 2018-1-29 22:11

可以的話,請分享使用報告,例如接收範圍,速度等等
作者: oneplease    時間: 2018-1-30 12:31

前後分別
Asus N12HP vs Netgear R7800 (Device connect to 5G)

Macbook Air
Living Roo ...
實頭 發表於 2018-1-30 10:39

好像不錯
作者: PT100    時間: 2018-1-30 22:13

回覆 37# 實頭

After you switched to BB500/1000, it's easy to reach 4xxMb/s
作者: sasini1    時間: 2018-1-30 22:25

前後分別

Macbook Air
Living Roo ...
實頭 發表於 2018-1-30 10:39

n12hp竟然費到咁
條天線只係靠嚇only

作者: 實頭    時間: 2018-1-30 23:18

n12hp竟然費到咁  
條天線只係靠嚇only  

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - iPhone ...
sasini1 發表於 2018-1-30 22:25

$300 vs $1300 無得比ge fair D講
作者: NeTZoO    時間: 2018-1-31 19:05

樓主,你邊度睇到--"AC66U B1 好多人都話fresh 左fireware 就會即變AC68U"?
話左D人無router 晌手亂咁吹,害人知D唔知D

實情係AC66U B1 係用AC68u個firmware(其實係同一個firmware),up完唔會變一樣show AC66U B1
作者: 實頭    時間: 2018-1-31 23:57

樓主,你邊度睇到--"AC66U B1 好多人都話fresh 左fireware 就會即變AC68U"?
話左D人無router 晌手亂咁吹,害 ...
NeTZoO 發表於 2018-1-31 19:05

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=12&tid=2369969
AC66U B1硬件=AC68U B1,再閹埋2.4GHz TurboQAM

去Merlin係直接用AC68U firmware

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=12&tid=2391815
6U B1 = 初版68U減TurboQAM

68U USB3.0問題係A2版加返shielding已經解決咗

我見D人咁講, 成個post到我買完都無人答我係咪flash完AC68U firmware就可以上番1Ghz, anywayz已經唔重要對我

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2