標題: 有冇人知tb咁樣究竟發生咩事 [打印本頁]

作者: hangyodonsayuri    時間: 2019-10-17 01:52     標題: 有冇人知tb咁樣究竟發生咩事

一撳「立即购买」,一係就出「前方拥挤,亲稍后再试试~」,一係去到提交訂單嗰版,一撳「提交订单」就出「亲,同一时间下单人数过多,建议您稍后再试」,由琴晚1am到e+不停咁試都係咁,只要係同一個商戶嘅貨全部都下唔到單,由浙江>江蘇>廣東試咗十幾個商戶,無論用桌面版定iphone版都係咁,用老婆個帳號都係一樣,試過地區揀「全球>中國台灣>中國澳門>中國香港>大陸」,就算用埋NordVPN廿幾個外國ip都係咁 (NordVPN係冇China),問咗人工客服,佢都唔知咩事,淨係叫我聽日9-18打去香港熱線30183610查詢,有冇ching知道要點搞先買到嘢?

要買嘅只係「充电钻」,下面係link,收貨地址係東莞集運倉,試過買其他嘢就冇事,用咗tb十幾年都未試過咁,真係r哂頭!
https://detail.tmall.com/item.ht ... &id=45492417317
https://detail.tmall.com/item.ht ... &id=36151814333
https://item.taobao.com/item.htm ... amp;id=523822985457
https://item.taobao.com/item.htm ... amp;id=593670863032
https://item.taobao.com/item.htm ... amp;id=567231249986
https://item.taobao.com/item.htm ... amp;id=547554023265
https://item.taobao.com/item.htm ... amp;id=581869156764
https://item.taobao.com/item.htm ... amp;id=576217768849
https://item.taobao.com/item.htm ... amp;id=567231681482
https://item.taobao.com/item.htm ... amp;id=591772425709
https://item.taobao.com/item.htm ... amp;id=592819066093
https://item.taobao.com/item.htm ... amp;id=546528142178
[attach]2154842[/attach][attach]2154843[/attach][attach]2154844[/attach]
作者: gchanccw    時間: 2019-10-17 07:14

一撳「立即购买」,一係就出「前方拥挤,亲稍后再试试~」,一係去到提交訂單嗰版,一撳「提交订单」就出「 ...
hangyodonsayuri 發表於 2019-10-17 01:52

將註冊賬戶資料裡面的香港電話號碼,改為大陸電話號碼,至於什麼原因,日日睇電視都睇到   

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)
作者: cyberyeah    時間: 2019-10-17 07:27

日經post又嚟,樓主係咪去咗平行時空

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)
作者: fireeye    時間: 2019-10-17 08:38

買左老虎鉗,手工鋸都無事喎
作者: laubong    時間: 2019-10-17 08:39

回復 1 #hangyodonsayuri

刀 字係敏感字,香港ip買就會出現呢個情況,要買就要大陸地址同大陸ip

via HKEPC Reader for Android
作者: fireeye    時間: 2019-10-17 09:50

可能一時時
作者: a652311279    時間: 2019-10-17 10:14

用大陸vpn
作者: lolo_hk    時間: 2019-10-17 11:10

TB server 近排short short 地, hang hang 地

申利:用香港 IP和購買非敏感產品
作者: woodywalker    時間: 2019-10-17 11:18

佢唔比你買就係會出呢句野,我之前都試過。
作者: 1919    時間: 2019-10-17 11:27

所有寄香港地址會禁敏感字眼,可以轉大陸地址然後搵方法攞落香港。
作者: tgo    時間: 2019-10-17 11:56

正解!

佢唔比你買就係會出呢句野,我之前都試過。
woodywalker 發表於 2019-10-17 11:18

作者: tgo    時間: 2019-10-17 11:57

試過啦,都係唔得!要搵大陸朋友代購先得!

所有寄香港地址會禁敏感字眼,可以轉大陸地址然後搵方法攞落香港。
1919 發表於 2019-10-17 11:27

作者: insect    時間: 2019-10-17 12:49

用集運地址做default
作者: 1919    時間: 2019-10-17 12:54

試過啦,都係唔得!要搵大陸朋友代購先得!
tgo 發表於 2019-10-17 11:57

我試過冇問題
作者: hangyodonsayuri    時間: 2019-10-17 16:04

回覆 12# tgo
我冇大6親朋戚友,澳門朋友得唔得呢?
雖然件貨去到東莞集運倉,但會唔會落唔到嚟香港架?
作者: hangyodonsayuri    時間: 2019-10-17 16:12

回覆 2# gchanccw
我個tb已經用回鄉卡「实名认证」咗,啱啱試過「修改手机号码」為大6手機號,「地区设置」改埋「中国大陆」都係冇用!
作者: nihplod    時間: 2019-10-17 20:12

擺明唔做你生意
作者: AltezzaXP    時間: 2019-10-17 20:27

香港ac, 香港地址, 香港ip - X
大陸ac, 大陸地址, 香港ip - X
大陸ac, 大陸地址, 大陸ip - ok
作者: johnson123    時間: 2019-10-17 20:32

槍<~字眼被禁!!
作者: hangyodonsayuri    時間: 2019-10-17 23:32

回覆 18# AltezzaXP
1) 請問香港同大陸a/c嘅定義係乜?
2) 回鄉卡+852手機+AlipayHK=香港a/c?
3) 大陸id+86手機+支付宝=大陸a/c?
4) 東莞集運倉算唔算大陸地址?
5) 既然係違禁品,集運點落嚟香港呀?(我問過tb客服,佢話總之係違禁品就會咁)
6) 「中国澳门」算唔算大陸ip?
作者: 745896321    時間: 2019-10-18 15:06

回覆 20# hangyodonsayuri

個人買電筒都試過出類似問題
淘宝,大陸支付宝 AC 用大陸手機號+回鄉證實名,  一開始澳門IP落單, 一樣被BLOCK
最後係換成大陸IP落單去大陸代收地址才解決到 (大陸代收點送落去就係閣下問題了)

所以猜測想唔俾佢BLOCK的條件= 大陸IP+大陸收貨地址

澳門IP並唔會被當成大陸
作者: YYTOL    時間: 2019-10-18 15:37

回覆  AltezzaXP
1) 請問香港同大陸a/c嘅定義係乜?
2) 回鄉卡+852手機+AlipayHK=香港a/c?
3) 大陸id+86 ...
hangyodonsayuri 發表於 2019-10-17 23:32

違禁品,集運係唔會運落嚟香港
作者: alan216hk    時間: 2019-10-18 18:38

近排TB網站係虧虧哋, 要㩒多幾次先顯示到.
同樓主一樣情況.
真係唔知到雙11會點算
仲有一堆嘢想買
作者: 中年失業    時間: 2019-10-22 13:22

今日上深圳。同一手機同一TB户口.便淘到

應對了香港lP

用大陸卡上網
作者: hangyodonsayuri    時間: 2019-10-23 04:30

回覆 24# 中年失業
1) ching意思係咪=淨係將香港sim換咗張大陸sim,於深圳境內用tb手機app就搞掂本來買唔到嘅貨?
2) 個tb帳號用回鄉卡做咗實名認證未?
3) 用香港手機號定大陸手機號註冊?
4) 訂單用乜付款方式俾錢?
5) 收貨地址係咪集運倉嘅大陸地址?
作者: 寧靜風    時間: 2019-10-23 04:43

朋友的朋友解決方法: 找客服, 表面買其他野, 實際買個件野. 叫客服改價就得.
作者: mouseman    時間: 2019-10-23 08:45

How to get 大陸IP in IP? I need to recharge ShenZhenTong.
作者: 中年失業    時間: 2019-10-23 11:16

回覆 24# 中年失業

昨日在深圳.只行我米粉卡.入apps買雨傘便成功
我改粉絲卡号碼.送貨地址是東莞集運香港曾經用transock 在香港買不成功。昨天剛北上再試。一按便買到.
過唔過到香港?未知
淘寶户口應冇實名
作者: jil    時間: 2019-10-23 13:53

睇你買既物品種類啫,係有d野先唔得
作者: hangyodonsayuri    時間: 2019-10-24 04:35

回覆 26# 寧靜風
我連單都提交唔到,請問點叫客服改價?
小弟唔係好明,ching可否講清楚啲?
作者: hangyodonsayuri    時間: 2019-10-24 04:41

回覆 28# 中年失業
我改粉絲卡号碼意思係咪:去「账户与安全」裡面個「修改手机号码」將852-xxxxxxxx改為大陸手機號?
作者: yanchoki    時間: 2019-10-24 08:23

我無事喎,仲係用香港ip,香港acc,可能已經升到最高級會員

作者: 中年失業    時間: 2019-10-24 18:45

回覆  中年失業
我改粉絲卡号碼意思係咪:去「账户与安全」裡面個「修改手机号码」將852-xxxxxxxx改為大陸 ...
hangyodonsayuri 發表於 2019-10-24 04:41

作者: hangyodonsayuri    時間: 2019-10-25 02:17

回覆 32# yanchoki
多謝回帖,ching有冇試過一樓post裡面嘅連結,如果未,麻煩試下「立即购买」睇下下唔下到單
作者: hangyodonsayuri    時間: 2019-10-25 02:18

回覆 33# 中年失業
ching有冇試過一樓post裡面嘅連結,如果未,麻煩試下「立即购买」睇下下唔下到單
作者: 冷    時間: 2019-10-25 03:04

試咩? 都唔寄香港
唔洗用VPN就入到

[attach]2156444[/attach]
作者: 炎冬    時間: 2019-10-25 03:56

試咩? 都唔寄香港
唔洗用VPN就入到
冷 發表於 2019-10-25 03:04

我買淨色T Shirt都唔得, 寄香港出地區不賣, 改國內地址, 便好像樓主的下不了單, 可能要將個戶口改用國內電話先可以在國內收貨, 不過用了回鄉證實名了, 唔知改了國內號得唔得?
作者: 炎冬    時間: 2019-10-25 03:59

一撳「立即购买」,一係就出「前方拥挤,亲稍后再试试~」,一係去到提交訂單嗰版,一撳「提交订单」就出「 ...
hangyodonsayuri 發表於 2019-10-17 01:52

所有顏色工具都不賣香港, 就算用國內收貨都出樓主的情況, 可能改用國內手機號才行, 不過做了回鄉證實名, 唔知改手機號有沒用?
作者: r320sc    時間: 2019-10-25 04:27

順便問下
平時右下角個網頁版阿里旺旺是咪收o左檔?
作者: yanchoki    時間: 2019-10-25 07:49

作者: yanchoki    時間: 2019-10-25 08:11

我買淨色T Shirt都唔得, 寄香港出地區不賣, 改國內地址, 便好像樓主的下不了單, 可能要將個戶口改用 ...
炎冬 發表於 2019-10-25 03:56

作者: 9sea君    時間: 2019-10-25 08:49

我買充電電鑽又係咁,直接問客服,佢俾一元補差價你拍就搞掂[attach]2156466[/attach][attach]2156467[/attach]
作者: 炎冬    時間: 2019-10-25 09:59

yanchoki 發表於 2019-10-25 08:11

你提交訂單時就會說大多人下不到單, 叫你遲D再試...我試左成個星期都是這樣, 所以放棄了
作者: yanchoki    時間: 2019-10-25 10:03

你提交訂單時就會說大多人下不到單, 叫你遲D再試...我試左成個星期都是這樣, 所以放棄了 ...
炎冬 發表於 2019-10-25 09:59

去唔去到入密碼嗰度?

作者: yanchoki    時間: 2019-10-25 10:13

你提交訂單時就會說大多人下不到單, 叫你遲D再試...我試左成個星期都是這樣, 所以放棄了 ...
炎冬 發表於 2019-10-25 09:59

作者: tgo    時間: 2019-10-25 10:15

冇用,我嘅情況係已實名,國內電話,國內朋友地址做收貨都唔得。試左手機app同電腦都係一樣。
最後要send條link俾佢,佢都落單就買到啦!即係話用國內身份證先得。
一係就好似有d師兄講,賣家肯裝件貨改做其它嘢賣俾你。

所有顏色工具都不賣香港, 就算用國內收貨都出樓主的情況, 可能改用國內手機號才行, 不過做了回鄉證 ...
炎冬 發表於 2019-10-25 03:59

作者: yanchoki    時間: 2019-10-25 10:26

冇用,我嘅情況係已實名,國內電話,國內朋友地址做收貨都唔得。試左手機app同電腦都係一樣。
最後要send條 ...
tgo 發表於 2019-10-25 10:15

你地個實名係咪近排先搞?我懷疑呢幾個月就算比曬實名申請都會check得好嚴。我嗰個實名係一年前搞,又身份證又回鄉卡send曬上去。用香港ip,香港acc香港電話,到依家仲買到好多野

作者: mrkongkee    時間: 2019-10-25 12:49

回覆  寧靜風
我連單都提交唔到,請問點叫客服改價?
小弟唔係好明,ching可否講清楚啲? ...
hangyodonsayuri 發表於 2019/10/24 04:35

用一元補價下單,客服教嘅~
作者: tgo    時間: 2019-10-25 13:19

我實名左好耐,由佢行實名制個時已經實左啦!
而家係敏感嘢買唔到姐!買其它嘢係冇問題架。

你地個實名係咪近排先搞?我懷疑呢幾個月就算比曬實名申請都會check得好嚴。我嗰個實名係一年前搞,又身 ...
yanchoki 發表於 2019-10-25 10:26

作者: ipchipang    時間: 2019-10-25 13:50

我試過呢種情況,最終解決辦法係用大陸IP去落單
作者: yanchoki    時間: 2019-10-25 14:07

但電鑽/黑衫都唔算太敏感,我都買到,其他頭盔 口罩 就唔知,無買開

作者: 炎冬    時間: 2019-10-25 18:03

但電鑽/黑衫都唔算太敏感,我都買到,其他頭盔 口罩 就唔知,無買開

via HKEPC Reader for Android ...
yanchoki 發表於 2019-10-25 14:07

同一間店, 充電鑽唔賣HK, 不過充電熱溶膠槍就可以.
作者: 炎冬    時間: 2019-10-25 18:07

yanchoki 發表於 2019-10-25 10:13

[attach]2156577[/attach]
放棄了~
作者: ckone    時間: 2019-10-25 19:07

幫你試左,大陸地址可以落單,香港唔得
作者: nihplod    時間: 2019-10-25 20:11

找國內親友幫手

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2