標題: 剛安裝1000M HKBN, 應該淘咩LAN綫先用得晒1000M? [打印本頁]

作者: askl    時間: 2020-12-26 21:00     標題: 剛安裝1000M HKBN, 應該淘咩LAN綫先用得晒1000M?

我現在係 HKBN機 (黑色nokia) 插一條LAN綫 去PC

速度係咁,算正常嗎?

太低的話, 我係咪應該淘過D 合適的LAN綫?

[attach]2239651[/attach]
作者: shukuist    時間: 2020-12-26 21:07

你嘅情況即係support 1000Mbps, 所以快慢唔關線事
作者: askl    時間: 2020-12-27 00:50

你嘅情況即係support 1000Mbps, 所以快慢唔關線事
shukuist 發表於 2020-12-26 21:07

sorry 我唔係好明你意思?

即係呢個上下載速度已經係正常的 1000M 速度?

但我見C fu 安裝後測試, 佢部laptop 係可以去到大約9XX 的. 快過我自己部PC好多....
作者: kwm2000    時間: 2020-12-27 00:56

PC咩Config?
作者: chue    時間: 2020-12-27 01:23

整支 UBUNTU 手指以 LIVE 開 FIREFOX 測速,之前我提過 WIN10 速度受多個因素影響
作者: shukuist    時間: 2020-12-27 01:27

但我見C fu 安裝後測試, 佢部 ...
askl 發表於 2020-12-27 00:50

你條線冇事,點換都冇用。你可以試吓非繁忙時間先測速。

得呢個速度一係你router慢,一係你電腦慢,一個OFCA server 慢,一係繁忙時間得呢個速度
作者: ar2    時間: 2020-12-27 03:07

但我見C fu 安裝後測試, 佢部 ...
askl 發表於 2020-12-27 00:50

可能你部電腦慢都有機會有影響

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)
作者: askl    時間: 2020-12-27 10:22

可能你部電腦慢都有機會有影響

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)
ar2 發表於 2020-12-27 03:07

謝教. 我用呢部好舊的PC.

係咪太低階所以食唔晒1000M呢?

[attach]2239753[/attach]

[attach]2239754[/attach]

[attach]2239756[/attach]

[attach]2239757[/attach]
作者: askl    時間: 2020-12-27 10:23

router 我用 華為AX3
作者: askl    時間: 2020-12-27 10:23

你條線冇事,點換都冇用。你可以試吓非繁忙時間先測速。

得呢個速度一係你router慢,一係你電腦慢,一個 ...
shukuist 發表於 2020-12-27 01:27

正常係咪應該大約有9XX 的速?
作者: Jip仔    時間: 2020-12-27 10:49

都係用排查方式
直接連Modem睇吓乜嘢速度先
作者: gunsix    時間: 2020-12-27 11:06

有冇開 QoS? 熄咗佢試下
作者: askl    時間: 2020-12-27 11:28

都係用排查方式
直接連Modem睇吓乜嘢速度先
Jip仔 發表於 2020-12-27 10:49

連左了. 都係跟我有用router係中間時, 都係差不多, 大約7xx速

但我見到, 當日C FU 整好時, 佢直接連佢自己部LAPTOP, 係高好多有大約9XX速.
作者: cvguser    時間: 2020-12-27 11:42

CAT 6 線以上,ofca 測速會慢D,可以試其他測速嘅試下,有開防毒也會慢D的
作者: shukuist    時間: 2020-12-27 12:04

askl 發表於 2020-12-27 10:23

條公路正常行100公里,架車可以唔夠快行唔到,都有可能因為塞車行唔到咁快,好多因素。

但你個情況一定唔關線事。

師傅用咩app 測速先?如果佢唔係用OFCA測,不能比較喎。
作者: dls2046    時間: 2020-12-27 12:13

我成日覺得啲師父所謂測速其實係播緊片…從來都去唔到佢哋嘅速度…
作者: askl    時間: 2020-12-27 12:18

條公路正常行100公里,架車可以唔夠快行唔到,都有可能因為塞車行唔到咁快,好多因素。

但你個情況一定 ...
shukuist 發表於 2020-12-27 12:04

佢都係用OFCA speedtesst
作者: askl    時間: 2020-12-27 12:19

我成日覺得啲師父所謂測速其實係播緊片…從來都去唔到佢哋嘅速度…
dls2046 發表於 2020-12-27 12:13

唔會. 佢即時測幾次按幾次俾我睇.
作者: askl    時間: 2020-12-27 12:20

CAT 6 線以上,ofca 測速會慢D,可以試其他測速嘅試下,有開防毒也會慢D的 ...
cvguser 發表於 2020-12-27 11:42

反而CAT6綫會慢速D? 點解呢?

我一向淘CAT綫的. 有冇大家覺得可靠的本地店可以去買/淘店可以淘 呢?
作者: TH30    時間: 2020-12-27 12:25

反而CAT6綫會慢速D? 點解呢?
我一向淘CAT綫的. 有冇大家覺得可靠的本地店可以去買/淘店可以淘 呢? ...
askl 發表於 2020-12-27 12:20 PM

Unless you find the speedtest fluctuates a lot
700Mb is enough for use
change of LAN cable won't help much
作者: shukuist    時間: 2020-12-27 12:46

你試埋 fast.com
Speedtest.net 先講
作者: kwm2000    時間: 2020-12-27 15:27

askl 發表於 2020-12-27 10:23

淩晨三四點試可能大機會見到
作者: askl    時間: 2020-12-27 15:53

淩晨三四點試可能大機會見到
kwm2000 發表於 2020-12-27 15:27

利害在佢下午都做到呢個速
作者: kwm2000    時間: 2020-12-27 16:09

利害在佢下午都做到呢個速
askl 發表於 2020-12-27 15:53

其實電腦配置都是有影響

連browser 都可以影響
作者: hoifree    時間: 2020-12-27 16:52

可以去HKBN自己個speedtest網頁試吓,不過要行佢個exe.
我試個用ofca speed test 唔足磅,但用HKBN個speed test 就足磅。
https://www.hkbn.net/new/en/speedtest.shtml
作者: shukuist    時間: 2020-12-27 17:09

其實電腦配置都是有影響

連browser 都可以影響
kwm2000 發表於 2020-12-27 16:09

唔同browser 係唔同架,我架老爺機明顯感覺到

如果用Windows 10, 可以download Speedtest 個app 試,比較唔食資源
作者: familyguy    時間: 2020-12-27 17:22

CAT5E 已經足夠,你想對眼同感覺上快D就買HELLOLINK CAT8
作者: 大大公司    時間: 2020-12-27 20:37

做speed test, 一定係直駁ONT(光纖modem),飛走你隻router,
熄左電腦既防毒,防火牆,有需要時要換第二隻browser 去試,因為有試過同browser 唔夾做出黎個result 有問題.

條LAN 線,一線正常牌子既CAT5E 打齊8芯已經夠,合格CAT5E 短距離10G 都上到,問題精結唔係CAT5E ,唔好/唔洗去淘寶買條乜 _ CAT6/7/8 然後同人講我已經用左條CAT 7線,快D/穩定D/快過光速......
作者: askl    時間: 2020-12-27 22:04

謝教. 我咩都無改, 只係剛剛分別用EDGE 及 CHROME 去做OFCA speedtest, 果然有大分別

Chrome
[attach]2239891[/attach]

EDGE
[attach]2239892[/attach]
作者: ar2    時間: 2020-12-28 00:51

謝教. 我咩都無改, 只係剛剛分別用EDGE 及 CHROME 去做OFCA speedtest, 果然有大分別

Chrome

EDGE
...
askl 發表於 2020-12-27 22:04

我自己試過用部 10/11/12/15/17 年既NB黎試
直駁lan,
10/11  機 試,係食唔盡 都係得6-7百度
12打後先食到上9百
作者: sunhikari    時間: 2020-12-28 16:10

其實你唔係同直線要加一隻ROUTER,實際速度會有好大影響
用1000MB最好用大約$1000或以上的ROUTER
ROUTER的CPU的處理質素影響到網速,包括NAT的處理能力
作者: 555p    時間: 2020-12-28 16:39

作者: KinChungE    時間: 2020-12-28 16:42

i think they only promise 80% bandwidth guaranteed minimum ?
555p 發表於 2020-12-28 16:39

1000M不設80%速度保證, 任何一間都係
作者: wkcc105    時間: 2020-12-28 16:45

咦個情況好似係windows 10內置driver問題,換最新realtek driver會有改善。另外,測速時看看cpu會唔會扯到好高使用率。改用speedtest app測速,cpu使用率會低得多。
作者: 555p    時間: 2020-12-28 16:59

作者: wkng85    時間: 2020-12-29 07:44

我用手機得500左右,係routee隔離,算正常嗎?(小米mix2,s835)

via HKEPC Reader for Android
作者: 恆商仔    時間: 2020-12-29 08:26

回覆  KinChungE

60% ? or no guaranteed?
555p 發表於 2020-12-28 16:59

no guaranteed?
作者: KinChungE    時間: 2020-12-29 08:30

我用手機得500左右,係routee隔離,算正常嗎?(小米mix2,s835)

via HKEPC Reader for Android ...
wkng85 發表於 2020-12-29 07:44

正常, 已經表現好好 (802.11ac 2t2r 80MHz)
作者: shukuist    時間: 2020-12-29 12:47

via HKEPC Reader for Android ...
wkng85 發表於 2020-12-29 07:44

Wifi 500左右好正常
作者: jil    時間: 2020-12-29 12:48

一條正規cat5e已經足夠
作者: TH30    時間: 2020-12-29 13:13

回覆  KinChungE
    60% ? or no guaranteed?
555p 發表於 2020-12-28 04:59 PM

100M保證八成
1000M沒有保證

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2