標題: 大掃除完畢著唔返部腦 [打印本頁]

作者: kenbondwong    時間: 2012-4-9 11:28     標題: 大掃除完畢著唔返部腦

成年無掃麈,放是拆CPU heatsink, display card, ram, 同各大小風扇出唻掃。
d塵多到!!!!!!!
又係咁!!!!裝返哂d嘢上去,開機,乜反應都無!!???
駁好d接頭再試,所有風扇、底板燈、HDD都曉行,但無dee一聲,個Mon無嘢睇!
再搞下d接頭,搞下個Mon,都係乜都認行,但無dee一聲,個Mon無嘢睇!
駁住喇叭,無boot機音樂,放CD入去,無音樂!
我記得我裝返CPU heatsink要好大力,bark一聲,唔知係咪底板爪咗?
作者: kenbondwong    時間: 2012-4-9 11:30

我部腦仲係行DDR2、AM2座、行32bit XP,仲有無底板賣?
作者: susanisaman    時間: 2012-4-9 11:33

成年無掃麈,放是拆CPU heatsink, display card, ram, 同各大小風扇出唻掃。
d塵多到!!!!!!!
我記得我裝返CPU heatsink要好大力,bark一聲,唔知係咪底板爪咗?kenbondwong 發表於 2012-4-9 11:28

係爪左都唔定,不過亦可能同 cpu / ram 裝得唔好有關。
作者: eviling    時間: 2012-4-9 11:41

所以用得好地地,咪攪部機.死左又哂錢買個部新野
作者: sixshotz    時間: 2012-4-9 11:45

作者: ihmnwtd    時間: 2012-4-9 11:55

重新嚟過, 拆晒所有野, 再抺吓RAM啲腳仔, 裝番CPU, 散熱, RAM, Keyboard 同 Mouse, 開機睇吓有冇反應.
作者: eeeuser    時間: 2012-4-9 12:01

如果真係死左塊板可以係新高登搵二手
作者: kenbondwong    時間: 2012-4-9 12:12

我知開機正常係有Beep聲;長短次數係代表有晤同無病。
e加我開機係乜聲都無,所以我認為係底板瓜咗。
作者: focke.c    時間: 2012-4-9 12:39

用外顯定內顯?
作者: kenbondwong    時間: 2012-4-9 12:47

外置display
作者: sixshotz    時間: 2012-4-9 13:47

作者: louc    時間: 2012-4-9 13:51

無插CPU 4PIN?
作者: jackwong717    時間: 2012-4-9 14:01

先排除技術上問題!
你基本知識得唔得!
如4/8pin,顯卡6pin,cpu hs有無裝好!
作者: focke.c    時間: 2012-4-9 15:40

顯咭有無插電?
作者: hkaiw    時間: 2012-4-9 15:43

另外樓主有沒有重新塗上散熱膏呢?
作者: kenbondwong    時間: 2012-4-9 17:51

部機自己砌,基本嘢我都識嘅。
總之開機時底板無Beep一聲,睇怕都係底板瓜柴!
作者: takcheung    時間: 2012-4-9 18:58

原本無事,照計重裝唔會整死底板, 可能裝得吾好.
重新裝番CPU,  散熱試下
作者: NNN    時間: 2012-4-9 21:26

冇BEEP一聲
第一,可以RAM同DISPLAY拿出來再開機睇下有冇BEEP BEEP聲
第二,如果插左都唔得,就RAM同DISPLAY逐一插
作者: boyo3    時間: 2012-4-9 23:10

重裝一次吧

可能只係未插實
作者: lung753951    時間: 2012-4-9 23:17

你試下唔好插RAM 開機睇下有冇BB聲?
作者: love19901109    時間: 2012-4-9 23:43

回復 16# kenbondwong
唔一定嫁...你插得唔好底版有機會唔出聲   即使有聲底版都可以瓜
我建議係唔好用機箱同任何外置野   姐係只插RAM CPU  有DE BUG 卡就插埋  如果RAM一對就一次試一條
作者: DIDAN    時間: 2012-4-10 02:22

會唔會唔小心整彎左CPU D針呀
作者: kenbondwong    時間: 2012-4-10 09:31

大災難!
諗住係底板死,於是去執咗塊二手同形號,770-C45!
返到屋企,過粒CPU過去,弊,CPU腳斷咗!
又要去執返粒二手AMD!
再唻,Display,CPU,SATA,RAM.......點解d RAM插唔入?
DDR3?我舊底板係MSI 770-C45,新執e塊都係770-C45,點解舊果塊行DDR2嘅?
新執e塊行DDR3??????
作者: billy9599394    時間: 2012-4-10 11:14

大災難!
又要去執返粒 ...
kenbondwong 發表於 2012-4-10 09:31

C兄,睇黎你愈搞愈大鑊,由無災難搞到有災難,小災難搞到大災難,大災難搞到世紀大災難!
作者: hoichan826    時間: 2012-4-10 13:01

大災難!
又要去執返粒 ...
kenbondwong 發表於 2012-4-10 09:31

C45是DDR2 ...G45是DDR3
作者: jackwong717    時間: 2012-4-10 13:11

基本功唔夠
作者: bigboss_hk168    時間: 2012-4-10 13:17

作者: takcheung    時間: 2012-4-10 15:44

最後終於全套升格
作者: eeeuser    時間: 2012-4-10 17:11

又會咁既

問翻間二手店睇下有冇得換DDR2個塊啦,不過機會都幾渺茫

又或者換其他用DDR2 ram既牌子會機會大的
作者: boyo3    時間: 2012-4-10 20:05

CPU腳斷咗返粒AMD
bigboss_hk168 發表於 2012-4-10 13:17

點樣整斷先係問題
作者: mbitsa    時間: 2012-4-10 21:04

回復 30# boyo3

我估亂放粒u...
作者: killer_queen    時間: 2012-4-10 22:54

點樣整斷先係問題
boyo3 發表於 2012-4-10 20:05

唔小心囉 ! 唔通專登咩
作者: monsterz    時間: 2012-4-11 10:47

看到这里,请楼主节哀顺便。正如有些C兄所说,一是小心,二是基本功,三是study.

我估计一开始可能是灰尘进入显卡槽至某些pin接触不良,故4670能用而6670不行。

CPU断针会不会是因为socket里已经有一截断脚?
作者: COD    時間: 2012-4-11 11:10

我記得我裝返CPU heatsink要好大力,bark一聲

你講呢句己經知出事,CPU邊使用力插架?
對齊位輕輕放上去就OK ...
砌電腦就好似砌女一樣,要溫柔D...點可以用暴力架?
你咁樣夾硬插,好易插死佢架!我係講電腦呀 ...
作者: gamebridgese    時間: 2012-4-11 11:36

砌電腦就好似砌女一樣,要溫柔D...點 ...
COD 發表於 2012-4-11 11:10

裝 cpu heatsink喎

原裝heatsink有個扣
裝咗先扣實冇可能有聲

我估計冇鬆個扣就裝上去
(假設原裝heatsink)
有聲個問題不大
就算係整壞底板個膠扣都唔會開唔到
最多overheat先熄機

我估係裝個cpu時已經唔啱所以開唔到
作者: lawrencelau1    時間: 2012-4-11 12:37

乜大掃除要拆粒cpu 出黎ge 咩 ?......

樓主, 試下只插u, 其他乜都唔插 (包括 ram)
睇下會唔會出聲 (應該係dee   dee   dee .... 唔停)
如果唔響, 咁你塊板 / u 就88 喇
作者: simon2012a    時間: 2012-4-11 13:04

可能係display card slot位鬆左, 重新再插一次, 睇問題有冇改善
作者: killuer_edwin    時間: 2012-4-11 13:09

你今次大掃除掃走埋部腦
作者: db2    時間: 2012-4-11 16:21

砌電腦就好似砌女一樣,要溫柔D...點 ...
COD 發表於 2012-4-11 11:10

砌電腦就好似砌女一樣,要溫柔D...點可以用暴力架?

Support
作者: kenbondwong    時間: 2012-4-11 21:09

各位看倌可能搞錯咗。
我大掃除無折粒U出唻。
部腦之前間唔中突然全黑然後自動開機,我知係有d嘢,我估係過熱,所以折出唻掃塵。
我大大話話由Win95開始砌機,砌咗(計埋幫人)大大話話都廿部機。
仲有,我舊果塊770-C45係行DDR2,我執二手果塊770-C45就行DDR3!!!!
係C45,唔係G45,買嘅時候睇Bios見到C45係同型號咪扑鎚囉,點知......
作者: karl0711    時間: 2012-4-12 05:12

可能cpu真係出左問題
cpu有時真係唔洗點清理
作者: monsterz    時間: 2012-4-12 10:32

回復 40# kenbondwong

770T-C45支持DDR2内存最高可上800MHZ的,支持双通道,最大支持8G内存;

770-C45支持DDR3内存最高可达到1600(OC),默认时也能上1333的,支持双通道,最大16G内存.

770T-C45插槽是AM2+, 770-C45的是AM3;
作者: siupain035    時間: 2012-4-12 18:16

次次撞到呢D事我又會重新拆哂D野再裝番哂, 你係唔係留左4PIN線?
作者: COD    時間: 2012-4-15 17:35

各位看倌可能搞錯咗。
我大掃除無折粒U出唻。
部腦之前間唔中突然全黑然後自動開機,我知係有d嘢,我估係過熱 ...
kenbondwong 發表於 11-4-2012 21:09

咁就更加奇怪鳥?無拆粒U出來點解粒U隻腳會斷0左?
定係你過粒U去塊二手板時整斷?
咁依家搵到另一粒U頂檔未?
作者: avataryu    時間: 2012-4-15 18:01

Please try to unplug all things and plugin again !!!
作者: kenbondwong    時間: 2012-4-16 13:19

回復 44# COD
我係由舊底版搬去新底版果陣粒U先出事!
後來去買粒940頂檔!(2nd hand)
作者: 時差攻擊    時間: 2012-4-16 13:22

樓主,你整返好部機未
作者: Faye    時間: 2012-4-16 21:57

真係老貓燒鬚
又咬爛板,又斷cpu腳..

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2