標題: <<--更新-->> ATI Grey Screen of Death 大家有遇過嗎? [打印本頁]

作者: alanwkk    時間: 2012-5-30 11:11     標題: <<--更新-->> ATI Grey Screen of Death 大家有遇過嗎?

小弟出完 post 之話......就拎左張卡去換....

等左我成兩個星期

終於換過張卡俾我

講真....雖然我唔太肯定....不過張卡有d位好似有少少唔同

總之換左啦.....

而家試左 6-7 日長開 24小時

都冇事

各位兄弟們如果你有同樣情況...可以去換卡試試啦...唯一希望
  1. 小弟遇上了

2. MSI 6870 HAWK

3. 玩game 冇問題

4. 主要係上網睇片就會出現

5. 我行 furmark 兩三個鐘都冇事,應該唔關過熱同火牛事

6. 請問大家有方法解決呢

7. 情況就好似以下幅相咁

8. 80201-amd-gsod-radeon-hd-5k.jpg
複製代碼

圖片附件: 80201-amd-gsod-radeon-hd-5k.jpg (2012-5-30 11:10, 149.83 KB) / 下載次數 2
https://www.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=1375661&k=c8ab9b4def062ef8db45c830cb19389b&t=1619164039&sid=19Z6EL5CJMq

作者: kamcm    時間: 2012-5-30 11:51

小弟遇上了

MSI 6870 HAWK

玩game 冇問題

主要係上網睇片就會出現

我行 furmark 兩三個鐘都冇事,應該唔 ...
alanwkk 發表於 2012-5-30 11:11

我遇過...
我之前張6970未自燃之前試過好多次.
打機一上到88度左右就有機出GSOD, 當時係打Skyrim, 同樓主的晝面一樣樣...
而行furmark 一但上到94度左右, 也會同樓主的晝面一樣樣.

低溫運作時就反而冇事...
你果張卡會唔會過熱?

--------------------
我之前遇到呢個情況, 在Google 得知這是GSOD...
於是買了Icy vision rev2... 但冇改善......
http://www.hkepc.com/forum/redir ... 74&pid=25992172
最後張卡, 仲係我上緊HKEPC 而唔係打GAME 途中自燃了
作者: lam.andy    時間: 2012-5-30 12:52

我行 furmark 兩三個鐘都冇事,
張卡行 furmark 是什麼溫度?
作者: marychan    時間: 2012-5-30 12:56

我是Powercolor 6870,相同問題,特別是用IE 睇Youtube

用Firefox 就未有問題
作者: alanwkk    時間: 2012-5-30 12:59

我行 furmark 兩三個鐘都冇事,
張卡行 furmark 是什麼溫度?
lam.andy 發表於 2012-5-30 12:52

8x 度....
作者: alanwkk    時間: 2012-5-30 13:00

回復 4# marychan

我都有研究過用 firefox

不過我發現有時睇片都係咁
作者: alanwkk    時間: 2012-5-30 13:02

我遇過...
我之前張6970未自燃之前試過好多次.
打機一上到88度左右就有機出GSOD, 當時係打Skyrim, 同樓 ...
kamcm 發表於 2012-5-30 11:51

我打機冇事架.....反而係低溫先出事....
作者: lam.andy    時間: 2012-5-30 13:18

8x 度....
alanwkk 發表於 2012-5-30 12:59

8x 度.... is not high.
I suspect it is software/driver problem.
Try Update to the latest driver first.
作者: alanwkk    時間: 2012-5-30 14:07

8x 度.... is not high.
I suspect it is software/driver problem.
Try Update to the latest driver fi ...
lam.andy 發表於 2012-5-30 13:18

已經係最新喇.............唔通真係要 format
作者: marychan    時間: 2012-5-30 14:49

回復 9# alanwkk

我用12.3已經好好la,

最新12.4仲PK AR
作者: Mtube    時間: 2012-5-30 14:52

拿去保養換過張啦
我估係非公, 轉mode時電壓不穩
我都有張RMA完放左
作者: alanwkk    時間: 2012-5-30 15:10

拿去保養換過張啦
我估係非公, 轉mode時電壓不穩
我都有張RMA完放左
Mtube 發表於 2012-5-30 14:52

打去漢科問....佢話"好少"聽呢個問題...叫我拎去 check....
作者: marychan    時間: 2012-5-30 15:50

回復 12# alanwkk

幾耐有得拿返?
作者: allenyuchishing    時間: 2012-5-30 16:06

12.4 is very unstable
作者: allenyuchishing    時間: 2012-5-30 16:06

One BSOD per day
作者: alanwkk    時間: 2012-5-30 16:17

回復  alanwkk

幾耐有得拿返?
marychan 發表於 2012-5-30 15:50

佢冇講喎...佢話會做番d壓力測試....我話而家我係冇壓力先出事喎 XD

頂..冇得玩 d3 = =
作者: Mtube    時間: 2012-5-30 16:24

回復 12# alanwkk

咁我都解釋唔到點解打機full load冇事
硬解mode先有事, 仲要係一播片頭幾秒出事機會大d
作者: 未熟者    時間: 2012-5-31 03:02

GSOD巳經有一段歷史, 由5糸巳經開始有, 一直去到7970世代都係有。
問題起因係在於Powerplay 2D/UVD mode個電壓予設過低引起。
例如HD6870貨, 部份廠商於2011年後期出貨bios含巳加高Powerplay 2D/UVD mode電壓設定, 但廠商只包括Asus, Gigabyte及XFX
其他早買早享受(受罪)者以及其他品牌貨可以自己改高Powerplay電壓參數後用ATIflash更新Video bios。
作者: marychan    時間: 2012-5-31 13:00

回復 18# 未熟者

最慘6xxx系列改唔到Bios 呢...

大陸有人試過改左都冇用,因為Driver 只認CCC設定
作者: 未熟者    時間: 2012-5-31 15:27

回復 19# marychan

CCC根本冇Powerplay 2D/UVD/3D控電控clock設定, 只有Overclock設定, 又何為只認CCC設定。
不過, 事實上自己改的確有風險, 冇廠商指引真係唔知點改先為準則。
GSOD係有方程式去得出個死機結果, 搞Overdrive超卡打3D一分鐘又好十個鐘又好, 打完離開Game冇關機, 即刻去睇, 又或者去大個便沖個涼飲杯茶再食個包, 之後先去http://www.youtube.com/watch?fea ... d&v=-mQfFVT4tT8 又得 炒咗未
呢條片本身冇事, 但好適合做GSOD結果
想站於高處恥笑人出GSOD而自己冇事亦可以, 永遠唔超唔搞Overdrive個設定D人係冇機會見GSOD。
要超又唔要GSOD都有方法, 我Powercolor 6870冇加電超970/1150, 打完機出Game後, 去CCC Overdrive一頁按回復default予設啟用 為900/1050, 噉做去睇片就冇GSOD
作者: review2000    時間: 2012-5-31 15:40

作者: sancianyuanna    時間: 2012-5-31 16:22

小弟也是用6870HAWK
可是未發生過GSOD
反而會在放Flash時發生"BSOD"(不是Windows的BSOD,是GSOD的藍色版)
似乎用GPU硬解Flash就有60%機會會"BSOD"

作者: marychan    時間: 2012-5-31 16:51

回復 22# sancianyuanna

我都是BSOD唔是Grey...成個畫面藍直條

我打機,跑3Dmark冇事,但用IE睇Youtube就好易PK,hang晒機,成個畫面藍直條,要Reset

總知彩色直條死機都是AMD"特色"
作者: 未熟者    時間: 2012-5-31 17:07

回復 23# marychan

如果你冇搞過Overdrive, 又冇超過, 係冇乜可能見直間條色板
作者: marychan    時間: 2012-5-31 17:11

回復 24# 未熟者

冇Overclock

CCC 全Default

一用IE 睇Youtube 就收皮
作者: sancianyuanna    時間: 2012-5-31 17:30

回復  marychan

如果你冇搞過Overdrive, 又冇超過, 係冇乜可能見直間條色板 ...
未熟者 發表於 2012-5-31 05:07 PM

我用AfterBurner把GPU,Mem Clock降到公板水平 還是有這個問題
作者: alanwkk    時間: 2012-5-31 17:32

回復  marychan

CCC根本冇Powerplay 2D/UVD/3D控電控clock設定, 只有Overclock設定, 又何為只認CCC設定。 ...
未熟者 發表於 2012-5-31 15:27

@@ 我想問......有時我一開機冇耐就會同埋我未試過打機出事...我亦都冇override 超頻 (MSI R6870 HAWK 好似已經超左?) 我九成都係上上下網出事...其實有冇得搞搞佢
作者: 未熟者    時間: 2012-5-31 17:38

回復 27# alanwkk

佢唔係900/1050又冇做Vbios fix黎超就有多多GSOD你受
作者: 未熟者    時間: 2012-5-31 17:41

回復 26# sancianyuanna

用After burner冇用架, 我試過停用Overdrive一樣GSOD
一定要係啟用Overdrive 900/1050先可以避開GSOD
作者: 未熟者    時間: 2012-5-31 17:45

回復 25# marychan

Powercolor有幾張6870, 你張係乜版乜日期bios? 我係2011年6月 900/1050版
作者: sancianyuanna    時間: 2012-5-31 17:51

回復  sancianyuanna

用After burner冇用架, 我試過停用Overdrive一樣GSOD
一定要係啟用Overdri ...
未熟者 發表於 2012-5-31 05:41 PM

回家試下先
最簡單方法即是只用OverDrive Fix死900/1050,電壓能不碰就不碰
作者: 未熟者    時間: 2012-5-31 18:12

回復 31# sancianyuanna

總之個Overdrive啟用情況係default, 唔搞core/mem只係搞Fan control都一樣出GSOD。
但本身唔係900/1050廠方又冇落Vbios fix就
作者: sancianyuanna    時間: 2012-5-31 18:46

回復  sancianyuanna

總之個Overdrive啟用情況係default, 唔搞core/mem只係搞Fan control都一樣出GSOD。
...
未熟者 發表於 2012-5-31 06:12 PM

這樣可以嗎?
因為6870 HAWK好像沒有Release vBIOS,都不知道怎樣辦
作者: 未熟者    時間: 2012-5-31 18:55

回復 33# sancianyuanna

WinXP本身唔支援ULPS(Ultra low power state)所以乜default就ok, 但Win7支援ULPS, 如果呢個setting都出GSOD, 就係ULPS作怪
https://www.sapphireselectclub.com/ssc/TriXX/TriXX.aspx
可以用佢停用ULPS。
作者: kamcm    時間: 2012-5-31 20:19

甚麼是自燃呀
review2000 發表於 2012-5-31 15:40

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1786238
作者: review2000    時間: 2012-5-31 20:21

作者: kamcm    時間: 2012-5-31 20:26

真係著火
review2000 發表於 2012-5-31 20:21

所以見到樓主同我一樣係ATI 6系卡 出GSOD, 我先去打咁多字回佢
一般黎講... 我係懶得回的...
作者: 未熟者    時間: 2012-5-31 20:37

回復 37# kamcm

又唔可以將你個別個案同GSOD混埋一件事, 我張Sapphire 6970公板都有GSOD玩, 用咗十五個月火花都冇 張新6870又可以用formula重現GSOD, 世界咁多5XXX, 6XXX GSOD, 但係未成功google見美版或日版自燃6970
作者: kamcm    時間: 2012-5-31 21:11

回復  kamcm

又唔可以將你個別個案同GSOD混埋一件事, 我張Sapphire 6970公板都有GSOD玩, 用咗十五個月火 ...
未熟者 發表於 2012-5-31 20:37

你可以Google 一下
ati 6970 caught fire
你就會找到, 你找不到不代表不存在...
當然仲有其他Keyword 也可以Search到類似的, 但我不打算一一說明了... 你自己試多幾組keyword 先然會找到更多的
作者: 未熟者    時間: 2012-5-31 21:36

回復 39# kamcm

Still, it has nothing to do with GSOD
作者: lun_seven    時間: 2012-5-31 23:30

我張5770人地送既都試過一次..
係打緊D3時發生...之後都未試過
作者: alanwkk    時間: 2012-6-1 09:34

唉.....今晚拎去漢科叫佢攪算....
作者: marychan    時間: 2012-6-1 10:06

回復 42# alanwkk

回來話比大家知結果。
作者: marychan    時間: 2012-6-1 10:11

回復 40# 未熟者

人間悲劇

人唔好運,買野都買到次品
作者: 未熟者    時間: 2012-6-1 11:59

回復 42# alanwkk

明知白行都要去
作者: alanwkk    時間: 2012-6-1 12:03

回復  alanwkk

明知白行都要去
未熟者 發表於 2012-6-1 11:59

唔係可以點?賣左佢?
作者: marychan    時間: 2012-6-1 12:04

回復 45# 未熟者

佢最多咪同你用Programme Burn 下,3D mark Test 下,但冇問題...點換ar

我張Powercolor 6870,玩game, Burn test, 3D mark 都冇問題,

但用IE 睇Youtube 就BSOD
作者: alanwkk    時間: 2012-6-1 12:18

回復  未熟者

佢最多咪同你用Programme Burn 下,3D mark Test 下,但冇問題...點換ar

我張Powercol ...
marychan 發表於 2012-6-1 12:04

我都知......問題係可以點....賣出去又唔想累人......買過張一樣又怕又出事.......
作者: 未熟者    時間: 2012-6-1 13:02

回復 47# marychan

有冇認真去disable ULPS 我自己兩張Powercolor 6870都俾我教到聽聽話話, 要佢極速連出100次GSOD冇難度, 要佢完全出唔倒GSOD一樣冇難度
作者: marychan    時間: 2012-6-1 13:06

回復 49# 未熟者

試下先,thank you
作者: 未熟者    時間: 2012-6-1 13:36

回復 48# alanwkk

全部GDDR5 Radeon 6XXX包括7970都可以行formula出GSOD, 一係你downgrade用6570/6670 GDDR3, 一係用我個回避方案, 一係過去轉投N勢力
作者: redhothits    時間: 2012-6-1 14:03

小弟遇上了

MSI 6870 HAWK

玩game 冇問題

主要係上網睇片就會出現

我行 furmark 兩三個鐘都冇事,應該唔 ...
alanwkk 發表於 2012-5-30 11:11

上網睇片, 可能係flash+driver問題喎.
作者: alanwkk    時間: 2012-6-1 14:18

回復 52# redhothits

可能係上緊網

一係睇緊片

可能係用緊 photoshop

任何時間都有機會出現

我換番張 5450 又冇事
作者: redhothits    時間: 2012-6-1 14:36

回復  redhothits

可能係上緊網

一係睇緊片

可能係用緊 photoshop

任何時間都有機會出現

我換番張 54 ...
alanwkk 發表於 2012-6-1 14:18

有冇換唔同版本driver?
作者: 未熟者    時間: 2012-6-1 15:26

回復 54# redhothits

又將矛頭指番去driver論唔厭咩, 吹下鬼神學論, 風水命學論好唔好
作者: redhothits    時間: 2012-6-2 10:13

回復  redhothits

又將矛頭指番去driver論唔厭咩, 吹下鬼神學論, 風水命學論好唔好 ...
未熟者 發表於 2012-6-1 15:26

都可以. 八字唔夾

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2