標題: CM V6GT 原裝fan 一問 [打印本頁]

作者: ZGMF-X09A    時間: 2010-8-4 12:03     標題: CM V6GT 原裝fan 一問

小弟覺得個2k 轉原裝fan實在都幾嘈....各位 c hing 有無d咩建議?

定係就咁換把wing12落去? 定係兩者都係差唔多咁嘈?

wing12 係咪有分就咁wing12 / wing12pl ?
作者: naoki_ki    時間: 2010-8-4 13:09

無得較慢佢咩?
作者: ZGMF-X09A    時間: 2010-8-4 14:59

回復 2# naoki_ki

都有既....但係要用控速器...用左控速器睇唔到個轉數(我自己用緊果隻:p)
作者: ken125111    時間: 2010-8-4 15:23

wing12=1500轉,3pin取電,冇pwm功能,冇led$128/
wing12pl=1800轉,4pin取電,有pwm功能,有led$143/
作者: ZGMF-X09A    時間: 2010-8-4 15:40

wing12=1500轉,3pin取電,冇pwm功能,冇led$128/
wing12pl=1800轉,4pin取電,有pwm功能,有led$143/ ...
ken125111 發表於 2010-8-4 15:23

隻V6GT 果兩把都係有pwm @_@
作者: pang1987    時間: 2010-8-4 22:43

隻V6GT 果兩把都係有pwm @_@
ZGMF-X09A 發表於 4-8-2010 03:40 PM

有pwm都要用控速器???
你個係咩控速器?? 你自己加上去??
同埋想知你識唔識開返pwm功能??
作者: ZGMF-X09A    時間: 2010-8-4 23:48

有pwm都要用控速器???
你個係咩控速器?? 你自己加上去??
同埋想知你識唔識開返pwm功能?? ...
pang1987 發表於 2010-8-4 22:43

YA....係我自己加上去的, 我自己本身有兩把FM -122要靠控速器黎用
pwm ....其實我都唔係好了解, SO 我都唔知有無開到個pwm, 不過我feel到佢有應該on, 佢有時真係會轉慢100 rpm 的...~_~
作者: pang1987    時間: 2010-8-5 07:30

YA....係我自己加上去的, 我自己本身有兩把FM -122要靠控速器黎用
pwm ....其實我都唔係好了解, SO 我都唔 ...
ZGMF-X09A 發表於 4-8-2010 11:48 PM

正常有pwm應該唔止差100咁少,除非你機箱對流好差,cpu好熱先會長期行咁高速
我用緊果個平時千2,3轉,全速去到2千轉
緊記pwm唔好加控速,一定要直接插底板既4pin頭,3pin都唔得
你可以試下入bios,有頁有得set的,唔記得邊頁.淨係記得果頁有得較咩幾熱會警報果d,可以set返cpu風扇用咩黎控速
作者: ZGMF-X09A    時間: 2010-8-5 09:10

正常有pwm應該唔止差100咁少,除非你機箱對流好差,cpu好熱先會長期行咁高速
我用緊果個平時千2,3轉, ...
pang1987 發表於 2010-8-5 07:30

係咪因為粒u 來來去去都係49-50度, 所以佢長期都行咁高轉?
琴晚手快快已經改成咁:)
IMG_0182 (Small).jpg

圖片附件: IMG_0182 (Small).jpg (2010-8-5 09:10, 52.38 KB) / 下載次數 0
https://www.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=1066814&k=fec277f052c0922f00c52ab8c84e30da&t=1628014194&sid=srAMZkkqu

作者: UK-BBOY    時間: 2010-8-5 11:13

樓主用FM-122一定好涼,不過最''雖''要用專用調速器
作者: jclub    時間: 2010-8-5 12:08

個兩條索帶真係
作者: ZGMF-X09A    時間: 2010-8-5 12:20

個兩條索帶真係
jclub 發表於 2010-8-5 12:08

haha~無計, 我都唔想咁...但係唔咁做係扣唔到把122...太厚了~_~
作者: ZGMF-X09A    時間: 2010-8-5 12:23

樓主用FM-122一定好涼,不過最''雖''要用專用調速器
UKBBOY 發表於 2010-8-5 11:13

係...另一原因可能係情意結...最終都係咁樣整....
之前就咁擺起度硬係好似唔知點咁~_~

不過專用調速器其實唔洗, 出面果d 調速器都得, 佢自家專用果個 [專用調速器]好易壞, 我起碼壞左兩個, 我果時send email 去silverstone 問, 最後佢仲寄多兩個過黎, 不過好快一個又係已經壞左, 到最後都係自己買過個算數
作者: jclub    時間: 2010-8-5 12:29

回復 13# ZGMF-X09A

點解唔插落底板由佢控速?
作者: paulfan8240    時間: 2010-8-5 12:30

why change the fan? original fan is speed adjust by the motherboard,
作者: ZGMF-X09A    時間: 2010-8-5 12:31

回復  ZGMF-X09A

點解唔插落底板由佢控速?
jclub 發表於 2010-8-5 12:29

你指而家果把白色fan ? 因為佢有個頭係插3腳, 而裡面得1支針, 所以基本上控制唔到(我咁諗唔知有無錯)
作者: jclub    時間: 2010-8-5 12:38

回復 16# ZGMF-X09A

唔會既, 一樣可以在bios內手動調控, 如要溫控就要有4pin
作者: UK-BBOY    時間: 2010-8-5 12:50

係...另一原因可能係情意結...最終都係咁樣整....
之前就咁擺起度硬係好似唔知點咁~_~

不過專用調速器其 ...
ZGMF-X09A 發表於 2010-8-5 12:23

咁岩o既~~我岩岩o係2手區成套放,俾人食左
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1484514
作者: ZGMF-X09A    時間: 2010-8-5 12:52

why change the fan? original fan is speed adjust by the motherboard,
paulfan8240 發表於 2010-8-5 12:30

因為用左一個星期左右佢都係keep 住2.1k 轉....好嘈...~_~
作者: ZGMF-X09A    時間: 2010-8-5 12:53

回復  ZGMF-X09A

唔會既, 一樣可以在bios內手動調控, 如要溫控就要有4pin
jclub 發表於 2010-8-5 12:38

哦...咁下次有機會入bios睇下lu
作者: ZGMF-X09A    時間: 2010-8-5 12:54

咁岩o既~~我岩岩o係2手區成套放,俾人食左
UKBBOY 發表於 2010-8-5 12:50

haha, 我都有睇過你個post, 你買咁多把的?
作者: UK-BBOY    時間: 2010-8-5 13:07

haha, 我都有睇過你個post, 你買咁多把的?
ZGMF-X09A 發表於 2010-8-5 12:54

放o係屋企都無用唯有放啦
作者: ZGMF-X09A    時間: 2010-8-5 14:31

放o係屋企都無用唯有放啦
UKBBOY 發表於 2010-8-5 13:07

咁你而家轉左用咩fan ?
作者: UK-BBOY    時間: 2010-8-5 14:44

咁你而家轉左用咩fan ?
ZGMF-X09A 發表於 2010-8-5 14:31

FM-123------>火蝠------->CM-Excalibur-------->E加wing12PL
作者: ZGMF-X09A    時間: 2010-8-5 14:51

回復 24# UKBBOY
咦, 岩喇, 你覺得FM123 同wing12pl邊隻勁d ? 又靜d? 又大風d? :)
作者: UK-BBOY    時間: 2010-8-5 14:54

回復  UKBBOY
咦, 岩喇, 你覺得FM123 同wing12pl邊隻勁d ? 又靜d? 又大風d? :)
ZGMF-X09A 發表於 2010-8-5 14:51

同123比,靜一定係PL靜D,風壓同風流量一定係123強
作者: ZGMF-X09A    時間: 2010-8-5 15:29

同123比,靜一定係PL靜D,風壓同風流量一定係123強
UKBBOY 發表於 2010-8-5 14:54

即使同一轉數嗎?
作者: UK-BBOY    時間: 2010-8-5 15:51

即使同一轉數嗎?
ZGMF-X09A 發表於 2010-8-5 15:29

咁又無認真比較過!不過我相信同轉下都係123較為大聲,此終都係用BALL(死證)
不過PL相比其他扇都唔叫太靜,不過都可以接受,同埋外觀真係幾靚
其實你本身唔怕嘈,123真係好好用,話時話E加都有D唔''寫''得  =_=!!
作者: ZGMF-X09A    時間: 2010-8-5 16:06

咁又無認真比較過!不過我相信同轉下都係123較為大聲,此終都係用BALL(死證)
不過PL相比其他扇都唔叫太靜,不 ...
UKBBOY 發表於 2010-8-5 15:51

我又真係幾怕嘈.... :p
唔捨得就會好似我而家個case咁...XD

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2