標題: [風扇] 機箱頂兩隻風扇應該抽出定抽入 [打印本頁]

作者: rickywk    時間: 2021-11-7 12:35     標題: 機箱頂兩隻風扇應該抽出定抽入

機箱可以裝兩隻,應該係抽出定抽入,定一隻入,一隻出?
作者: 扑街仔    時間: 2021-11-7 15:27

熱空氣上升, 所以抽出
作者: rickywk    時間: 2021-11-7 17:48

駁咗抽入,因為隻S400機箱頂係有隔塵網,無奶油比個隔塵網我做抽出卦
作者: rickywk    時間: 2021-11-7 20:59

而家頂12cm一入,前14cm兩入,後12cm一出,清爽涼快

P.S. 玩RGB真係會上癮
作者: darktommy    時間: 2021-11-7 21:52

而家頂12cm一入,前14cm兩入,後12cm一出,清爽涼快

P.S. 玩RGB真係會上癮
rickywk 發表於 2021-11-7 20:59

真係上癮就換個側透機箱,係靚嘅
作者: rickywk    時間: 2021-11-7 22:57

真係上癮就換個側透機箱,係靚嘅
darktommy 發表於 2021-11-7 21:52

算啦,買咗3060後無錢再大換
作者: 柏斯    時間: 2021-11-8 10:13

駁咗抽入,因為隻S400機箱頂係有隔塵網,無奶油比個隔塵網我做抽出卦
rickywk 發表於 7/11/2021 17:48

比個隔塵網係俾個option你做吹出抽入都得 (如果佢冇網你又要做抽入, 結果係你要做專登做隔塵姐)

呢啲風道設計好睇個人喜好同環境而定
你上入+前入我只係會怕食塵食得勁同埋箱入面正壓太高姐

via HKEPC Reader for Android
作者: rickywk    時間: 2021-11-8 21:57

比個隔塵網係俾個option你做吹出抽入都得 (如果佢冇網你又要做抽入, 結果係你要做專登做隔塵姐)

呢啲風 ...
柏斯 發表於 2021-11-8 10:13

會再睇一排表現同埋吸塵情況。

之前只一出一入,完全頂唔住3060,轉2把14入,換埋後出做MF120其實已經好好多,而家加多把入再睇睇情況
作者: tolo2036    時間: 2021-12-22 12:08

回覆 1# rickywk

頂用隔塵網就抽入, 無用就抽出
作者: tompkyou    時間: 2021-12-22 13:37

建議抽出
作者: danieltang111    時間: 2021-12-22 14:48

通常都應該係抽出..自己都係
作者: 幻~影    時間: 2021-12-29 22:24

回覆  rickywk

頂用隔塵網就抽入, 無用就抽出
tolo2036 發表於 2021-12-22 12:08 PM

☝️同意,因為我都係咁,人地有隔塵網,無理由係出風架嗎

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)
作者: ww9876    時間: 2021-12-29 22:58

熱空氣向上升聚係頂,效率計一定係抽出。

作者: 幻~影    時間: 2021-12-30 01:42

熱空氣向上升聚係頂,效率計一定係抽出。

ww9876 發表於 2021-12-29 10:58 PM

正常係,不過如果後置FAN 夠快,都夠做既,唔積熱就ok
作者: m_m    時間: 2021-12-30 01:53

後置fan夠力就抽入。吾夠就抽出。
作者: ww9876    時間: 2021-12-30 13:16

樓主試一下前後3把入,上面出,睇下溫度就知邊個方案比較好。

作者: a51094601    時間: 2022-3-17 14:11

抽出
作者: tek2    時間: 2022-3-18 20:38

好頂兩扇抽出, 第1把有可能扯走前面抽入吹向cpu啲風. 我用緊4000d, 原本頂兩把抽出但發現cpu會熱少少, 停咗頂前第1把扇後cpu漁度好咗, 第2把扇如抽出或停用唔覺温度有分別.

現時改哂前面3把頂2把抽入, 只有1把後面抽出, cpu, 主板同m.2 ssd温度都好咗, sn850之前約50c現在44c.

建議你抽出或抽入都試下再決定

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)
作者: 未熟者    時間: 2022-3-19 19:34

https://www.corsair.com/us/en/blog/direct-airflow-path
制造商都有指出後及上為抽出, 前及底為抽入。
當然你有自由同智慧用自己思想理論去決定想點。
作者: tek2    時間: 2022-3-19 21:52

當然你有自由同智慧用自己思想理論去決定想點。 ...
未熟者 發表於 2022-3-19 19:34

Link入面aio放頂, 抽出比較合理.

如Cpu用風冷, 頂抽出有機會扯走前面入吹向cpu啲氣. 原本用dark rock 4 pro時, 停咗頂風扇對cpu喺温度好咗少少

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)
作者: edward222    時間: 2022-3-25 16:46

rickywk 發表於 2021-11-7 09:48

前面道門要長期打開wo ching 我都係用s400(透則版) 前面抽入 不過就換左silver stone 既穿甲彈2隻 頂部用antec k240 2隻抽出 機尾都係抽出 睇rgb 有則面睇足夠了
作者: madgod1213    時間: 2022-3-26 19:18

☝️同意,因為我都係咁,人地有隔塵網,無理由係出風架嗎

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0) ...
幻~影 發表於 2021-12-29 22:24

其實係for關機時唔好入塵....你唔會24小時著機架麻.....
作者: rickywk    時間: 2022-3-26 22:39

前面道門要長期打開wo ching 我都係用s400(透則版) 前面抽入 不過就換左silver stone 既穿甲彈2隻  ...
edward222 發表於 2022-3-25 16:46

估唔到推返上黎

前面道門用果時先開,最後我發覺近CPU果個位熄咗頂抽出,近門果位保留抽出整體係最涼
作者: KKLEE    時間: 2022-3-27 16:45

我個箱都係前面, 上面抽入
後面抽出
保持正壓防塵

我用  silverstone FT01
作者: 剋星    時間: 2022-3-27 19:01

前入後出
側入上出
散熱區名言
作者: 幻~影    時間: 2022-4-8 02:22

呢段時間試過兩隻方式,比我會選番,抽出,
我試過入同出,出最好,散得快,積熱少
作者: Dcup    時間: 2022-4-8 20:47

頂塵網防你熄機或者唔裝風扇既跌塵入去渣.....
作者: ww9876    時間: 2022-4-9 01:22

揾支熱成像儀睇下邊度聚熱,再決定抽入抽出

作者: mifi    時間: 2022-4-9 11:08

如果玩正壓,一係唔裝,一係全抽出
作者: au1990    時間: 2022-4-10 01:05

熱空氣上升, 所以抽出
扑街仔 發表於 2021-11-7 15:27

用風扇係咁細空間,就唔應該考慮流體密度,而係風道、氣流、壓力等
作者: mo9394    時間: 2022-4-20 18:24

唔夠出風咪抽出. 夠出風夠做乜都得.

通常後面一把/兩把抽出, 你太多抽入走唔切, 三比一, 四比一咁, 都無大散熱作用.  你側面抽得走都可以側面抽走, 上面入風, 唔好同CPU 吹氣撞相反方向咪得 (CPU 用下壓, 你無理由側面向外又抽走, 一上一下相反咁做. 用側吹/水冷咪唔關事LOR).
作者: mo9394    時間: 2022-4-20 18:29

當然你有自由同智慧用自己思想理論去決定想點。 ...
未熟者 發表於 2022-3-19 19:34

好似有見過有人實測, 基本上二入一出已經好夠, 再多已經無乜用.  上抽嗰個作用不大.

https://www.silverstonetek.com/t ... airflow&area=tw
呢度都見到佢話同一位置太近但成90度, 同時抽出未必係好事.

正壓+ Slot卡條改用Aeroslots , 熱空氣自由在下方流走反而可以係一個方向.

不過, 呢個建基於, 機箱後面係無熱空氣未走, 頂入的空氣係凍先有效. 如果成部機後方都係暖同熱, 就一定係抽出, 去令前面的冷空氣作為主要入風

一般收在枱底櫃底的話就不合用

1. 作用不大 (有幫助都不夠明顯)
2. 要睇實際機箱外環境 (未必夠負面因素影響大)
所以, 無一定答案.
作者: 未熟者    時間: 2022-4-20 19:48

回覆 32# mo9394

我自己三把12cm上抽, 打機時上面係熱風, 即係冇用?
作者: mo9394    時間: 2022-4-20 22:51

回覆  mo9394

我自己三把12cm上抽, 打機時上面係熱風, 即係冇用?
未熟者 發表於 2022-4-20 19:48

你話製造商介紹的方法無錯, 我只係指出好似唔係只有一個指引, 點選擇大家自己決定.

https://www.silverstonetek.com/t ... airflow&area=tw
6. 兩顆風扇垂直並列搶風
局部風壓不平衡,會造成整體流量降低,建議這種地方將風向調整為一進一出。

條LINK 講左90 度好近咁垂直抽, 會有擾流.

你個位置係唔係咁近, 我又唔知喇

你用三個扇向前面抽, 吹自己, 都一樣又熱力, 又有無用呢?  一般無人向前面吹LOR. 吹出黎的風係熱, 係唔係一定係好?
5. 機殼前面板直接出風
    跟散熱效能無關,但是由機殼吹出的熱風容易讓使用者產生不適感。

另外你向上抽得多, 咁後面咪抽得少左LOR.
如果本身封左頂, 淨係後面都夠力, 咁單單一個結果, 機入面無再降溫, 呢個角度睇, 可以係無幫助架, 你可以睇成無用.
但你亦可以睇成, 你部電腦後面貼牆. 好多雜物, 抽去後面會存熱, 你喜歡抽向上面, 你另外開風扇開冷氣較易打走D 熱氣, 比較合適你櫃底的位置, 又可以話有用架.

個人認為, 上面開孔主要為左水冷排. 你用風冷, 根本不是機箱設計重點. 風冷為主的機箱好多都無上抽.
作者: mo9394    時間: 2022-4-20 22:58

https://www.youtube.com/watch?v= ... el=DevelopedByTrust

相關 video

基本上用唔用對機箱內部影響唔大. (假設前面入風係夠晒力)
抽入, 會有少少CPU 溫度影響. 咁近吹到正, 都好正路.
(但係留意佢機背散熱會無阻隔)

另一個加多頂扇都係分別不大 (如果在一前一後, 或者兩前一後之下)
https://www.youtube.com/watch?v= ... annel=LinusTechTips
作者: ARM    時間: 2022-4-20 23:42

個人就建議除咗正後方嗰把,其他風扇全部抽入

其實咁細個機箱正壓同負壓效能唔會差得幾多
但依家機箱通常有跟埋隔塵網
正壓嘅話清小好多次麈
作者: eva2112    時間: 2022-4-21 15:19

請問如果機箱尾抽出,係咪用 NF-S12A 好過 A12x25 ?

我見前者風量高過後者

作者: Dcup    時間: 2022-4-21 19:54

請問如果機箱尾抽出,係咪用 NF-S12A 好過 A12x25 ?

我見前者風量高過後者

via HKEPC Reader for Androi ...
eva2112 發表於 2022-4-21 15:19

S12唔夠風壓,如果前面入風量夠,佢就會做到野,但唔夠就真係會無力量抽出
作者: eva2112    時間: 2022-4-22 01:08

前面intake用 a12x25 直吹 u12a 再吹去機尾 s12a
有無得諗 ?

S12唔夠風壓,如果前面入風量夠,佢就會做到野,但唔夠就真係會無力量抽出 ...
Dcup 發表於 2022-4-21 19:54

作者: KKLEE    時間: 2022-4-22 15:28

回覆 39# eva2112

吾怕嘈 , 用呢兩隻仲勁

https://noctua.at/en/nf-f12-industrialppc-2000-pwm

https://noctua.at/en/nf-f12-industrialppc-3000-pwm
作者: eva2112    時間: 2022-4-22 15:50

就係怕嘈先揀其他貓扇

回覆  eva2112

吾怕嘈 , 用呢兩隻仲勁
KKLEE 發表於 2022-4-22 15:28

作者: hkzxz    時間: 2022-4-24 03:15

正常系抽出,但有冇其他入風先?,出入風都系前後會簡單好多
作者: 法老    時間: 2022-4-24 11:52

相信機頂隔塵網作隔塵外,另一用途係防止細小物件如鑼絲跌入,如着機時跌入粒小鑼絲唔short就假,我機箱前兩14吋入,頂兩12吋出加後12吋出!
作者: holyAS    時間: 2022-6-26 19:57

啱啱轉返風冷, 風道唔知點搞好
作者: Richard_Yip    時間: 2022-6-26 22:07

我以前個箱個頂都可以裝兩個12cm,我就係買佐兩個大鐮刀12015做排出,不過我實際用落覺得12015係唔多夠力聊勝於無
作者: holyAS    時間: 2022-6-27 18:03

圖1唔知好唔好, 前面鮮風因為俾hdd頂住所以轉上面入, 定係上面三把轉出?

圖片附件: [圖1] タイトルなし.png (2022-6-27 18:00, 30.66 KB) / 下載次數 0
https://www.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=2327748&k=c449de43f7177ca977e5ef1b05441cfc&t=1675005922&sid=47ySEWaaIn

作者: raylee    時間: 2022-6-27 19:18

圖1唔知好唔好, 前面鮮風因為俾hdd頂住所以轉上面入, 定係上面三把轉出?
holyAS 發表於 2022-6-27 18:03

上面三把轉出
作者: holyAS    時間: 2022-6-27 20:58

上面三把轉出
raylee 發表於 2022-6-27 19:18

最後都係轉返上面出
作者: jackytkh    時間: 2022-6-27 23:05

回覆 40# KKLEE

我用緊3000

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2