標題: [開箱] LG 4K 49" 唔駛$5K , 仲要係大舖買~ [打印本頁]

作者: hkstanley    時間: 2017-1-17 12:36     標題: LG 4K 49" 唔駛$5K , 仲要係大舖買~

LG 4K 49" 唔駛$5K , 仲要係大舖買 (瘋X)~
十分十分之平, 真心唔明點解可以咁平
呢家4K睇Netflix好正, Sharp到爆!!!
Btw, 個WebOS 3.0, 其實只係一個普通介面~
想知多D, 睇下我個開箱片啦~

https://www.youtube.com/watch?v=ccra0ijNCpg
作者: hinchun93    時間: 2017-1-17 12:59

作者: fungcrazy    時間: 2017-1-17 13:41

作者: hkstanley    時間: 2017-1-17 14:27

係wor~
以前就話怕佢壞, 要買貴D型號...
呢家咁平, 又包三年保
3年後, 壞咗先算~
到時又有新嘢玩~
作者: shellb    時間: 2017-1-17 15:23

雖然只係RGBW panel, 不過真係幾平
作者: hkstanley    時間: 2017-1-17 16:13

雖然只係RGBW panel, 不過真係幾平
shellb 發表於 2017-1-17 15:23

假4K...
作者: joecc    時間: 2017-1-17 17:17

係wor~
以前就話怕佢壞, 要買貴D型號...
呢家咁平, 又包三年保
3年後, 壞咗先算~
到時又有新嘢玩~ ...
hkstanley 發表於 2017-1-17 14:27

可唔可以透露幾錢呀?
作者: hkstanley    時間: 2017-1-17 17:27

可唔可以透露幾錢呀?
joecc 發表於 2017-1-17 17:17

$5,588
    唔要贈品 -$1,000
作者: erierieriko    時間: 2017-1-17 17:31

贈品係? lg 有無真4k panel ?
作者: shellb    時間: 2017-1-17 17:38

回覆 9# erierieriko

LED
作者: fungcrazy    時間: 2017-1-17 17:39

作者: erierieriko    時間: 2017-1-17 18:07

回覆  erierieriko

LED
shellb 發表於 2017-1-17 17:38

oled? 因為我最多擺到43 oled 55 起跳 有緣無份
作者: taskiranton    時間: 2017-1-17 19:03

作者: fungcrazy    時間: 2017-1-17 23:59

作者: gigikkk000    時間: 2017-1-18 00:35

作者: hekiming    時間: 2017-1-18 08:45

LG  電視係抵玩~~
作者: hkstanley    時間: 2017-1-18 08:57

特別係黑色,我都覺得好正
gigikkk000 發表於 2017-1-18 00:35

係wor... 佢個黑色, 好靚~
作者: siuhung    時間: 2017-1-18 09:09

其實電視真係好抵! 你諗下佢咁大部 . 一步咁細嘅電話都係差唔多價錢
作者: hkstanley    時間: 2017-1-18 09:20

其實電視真係好抵! 你諗下佢咁大部 . 一步咁細嘅電話都係差唔多價錢  ...
siuhung 發表於 2017-1-18 09:09

唔明電話點解可以賣咁貴... 其實, $5K... 買部二手車都得...
作者: a340600    時間: 2017-1-18 10:12

之前係「瘋X」見過有隻LG-49UH7500,$6880,送$500超市及LG SH-4 sound bar

via HKEPC Ionic Reader v1.5.1 - iPhone
作者: chun20077    時間: 2017-1-18 10:32

點假4k
作者: hkstanley    時間: 2017-1-18 10:44

點假4k
chun20077 發表於 2017-1-18 10:32

好似話, 唔係每一f粒PIXEL都齊 四隻光原色 (好似... 有錯請更正)
作者: joecc    時間: 2017-1-18 11:49

點假4k
chun20077 發表於 2017-1-18 10:32

PIXEL 冇少到,都係行足 3840 x 2160 咁多點,不過平時我地見開果d係RGB三色,LG 平價機就轉左做 RGBW 四色,但每粒 PIXEL 只可以有三色,所以就唔係 RGB x 3840 x 2160 喇,d 人叫假 4K
加左白色之後塊panel係會光左sharp左
btw, 43/49咁細隻都行乜4K都好,跟本都睇唔出果分別,過多幾年都唔知仲用唔用K黎表達線數

作者: audiokids    時間: 2017-1-18 14:07

睇片見電視四個角有少少黑角? 是拍出來燈光問題?
作者: hkstanley    時間: 2017-1-18 14:18

睇片見電視四個角有少少黑角? 是拍出來燈光問題?
audiokids 發表於 2017-1-18 14:07

對~ 是拍攝問題. 鏡頭四角係會暗少少
作者: jasonlee1023    時間: 2017-1-18 18:08

ching ,請問係邊度ge風x?
作者: hkstanley    時間: 2017-1-19 09:14

ching ,請問係邊度ge風x?
jasonlee1023 發表於 2017-1-18 18:08

又X城
作者: zero981210    時間: 2017-1-19 10:58

PIXEL 冇少到,都係行足 3840 x 2160 咁多點,不過平時我地見開果d係RGB三色,LG 平價機就轉左做 RGBW 四 ...
joecc 發表於 2017-1-18 11:49

一個Dot吾足Red、Greed、Blue三原色的話,我就吾覺得佢係一粒完整既"Pixel" law,只會叫番佢做Dot,計dpi而吾係計ppi law
正如你買個單位,但個廁所起左響隔離屋要同人share,我會叫個單位做一間"房"而吾係一間"屋"law
可能我太執著la
作者: wklie    時間: 2017-1-19 11:02

lg 有無真4k panel ?
erierieriko 發表於 2017-1-17 17:31

UH7700 or above
作者: hkstanley    時間: 2017-1-19 11:27

UH7700 or above
wklie 發表於 2017-1-19 11:02

唔知係咪我自已要求低, 家下部假4K睇 Netflix Utlra HD已經好靚好SHARP...
    希望我呢部機打柴果日, 真4K己經好平啦...
作者: oscar2    時間: 2017-1-19 11:40

咩野係假4k ????
作者: guitarsoloprs    時間: 2017-1-19 13:55

it seems its not very heavy
作者: hkstanley    時間: 2017-1-19 14:46

it seems its not very heavy
guitarsoloprs 發表於 2017-1-19 13:55

yess... it is lighter than I expected.
    However, it is hard to take out from the BOX, no handle on the TV body.
作者: CMZ    時間: 2017-1-19 21:41

5K 一隻 49" 電視
8K 一隻 34" mon
買後者會唔會揼心口?
作者: s84292    時間: 2017-1-19 22:19

買後者會唔會揼心口?
CMZ 發表於 2017-1-19 21:41

睇用途, 打機的話INPUT DELAY 電視平均80MS,最好都要20MS, MON 可以搵到1-3MS的
中低階電視色彩控制方面有好多限制, 仲有FREESYNC GSYNC 果類,不過如果要大尺寸咁都係電視抵
作者: D7689PK    時間: 2017-1-20 01:47

仲平過打機mon
作者: hkstanley    時間: 2017-1-20 10:42

睇用途, 打機的話INPUT DELAY 電視平均80MS,最好都要20MS, MON 可以搵到1-3MS的
中低階電視色彩控制方面 ...
s84292 發表於 2017-1-19 22:19

AGREE !!! 我打 Fifa, 個波係冇咁SMOOTH
作者: kinkin191    時間: 2017-1-21 17:06

4XXX 真4K就真係勁抵啦
贈品有咩可以扣1000$呢CHING
作者: v234567    時間: 2017-1-21 18:57

No HDR?
作者: ben36888    時間: 2017-1-21 19:51

唔錯 都想買
作者: kelvinhin    時間: 2017-1-21 20:00

依部機睇過,可能係部機set錯咗,畫質差到嘔血。但睇完依個review,除咗對比度稍低之外,整體上都ok喎
http://www.rtings.com/tv/reviews/lg/uh6100

via HKEPC Ionic Reader v1.5.1 - iPhone
作者: hkstanley    時間: 2017-1-23 09:13

No HDR?
v234567 發表於 2017-1-21 18:57

有喔~
作者: Umaru    時間: 2017-1-23 09:33

買後者會唔會揼心口?

我一向都係買電視機當MON用, 解像度一樣, 打機又差唔多, 除非你要執相需要好高色準(有都買EZIO MON)
否則買D平價至中價既PC MON不如差DD買部電視機當MON用又可以睇電視又可以上網打機爽

PS:不過要留意下唔係隻隻電視機都可以當MON用,
因為有好多平價電視機個影像CHIP好屎, 出到D色一PATPAT
最好有個(圖像模式/電腦模式)直接出由PC輸出唔加任何處理,
有好多SONY/***機都可以做到, LG就較差, PAN記更加無, 大陸機更加唔好諗
作者: 044003    時間: 2017-1-23 10:16

買後者會唔會揼心口?

買34寸就梗係dum心口,38寸就唔同
作者: 奠老旗合    時間: 2017-1-23 20:53

有冇 soundbar 送??
作者: CMZ    時間: 2017-1-24 13:19

買34寸就梗係dum心口,38寸就唔同
044003 發表於 2017-1-23 10:16

38寸皮幾嘢揼穿心口都似
同埋唔夠位放

仲有就係電視有冇 21:9
作者: leungchingtat    時間: 2017-1-24 14:10

幾正
作者: v234567    時間: 2017-1-27 12:16

個光度調校是真的把LED背光調暗嗎?

因為而家好多電視都係衹綢LCD gamma
作者: 杜龍    時間: 2017-1-30 11:57

真係唔知點解要買貴大MON了.....
http://www.price.com.hk/product.php?p=227090
作者: shukfam    時間: 2017-2-3 23:44

唔知宜家會唔會再平d?
作者: freefdhk    時間: 2017-2-4 01:35

睇落幾好 , 我都想而家部小米電視2 49" 快D 壞鬼左換返部正常電視. (吾要有廣告)
作者: superguyalan    時間: 2017-2-4 02:54

好抵, 但放唔落, 唯有買 PAN, 一樣價, 但得 40", 不過多2年保
作者: rreeww2222    時間: 2017-2-4 03:15

宜家用兩年再換都唔錯
作者: nganshiu    時間: 2017-2-4 05:52

49UH6100        送SH4 SOUNDBAR(31/1止)(行取),$500超市禮券(31/1止)(行取)        $5297**+代理當日贈品*

49UH6500        送SH4 SOUNDBAR(行取)$500+$300(31/1止)超市禮券(行取)        $5397**+代理當日贈品*

49UH6500        更好?
作者: n9110    時間: 2017-2-4 07:45

49UH6100        送SH4 SOUNDBAR(31/1止)(行取),$500超市禮券(31/1止)(行取)        $5297**+代理當日贈品*

49UH6500        送S ...
nganshiu 發表於 2017-2-4 05:52

agree
作者: Cartesius    時間: 2017-2-5 13:54

係咪每次開機/轉台都要重開字幕?

via HKEPC Ionic Reader v1.5.1 - Android
作者: hkstanley    時間: 2017-2-5 17:13

係咪每次開機/轉台都要重開字幕?

via HKEPC Ionic Reader v1.5.1 - Android
Cartesius 發表於 2017-2-5 13:54

不用喔
作者: hpkpk123    時間: 2017-2-6 23:27

想買嘅我建議去現場睇左先
上年落到現場轉汰買左另一隻貴少少嘅1080P
作者: hkcs007    時間: 2017-2-7 11:48

49UH6500        送S ...
nganshiu 發表於 2017-2-4 05:52

依家2月仲有冇得送呢
作者: usei    時間: 2017-2-7 12:35

我一向都係買電視機當MON用, 解像度一樣, 打機又差唔多, 除非你要執相需要好高色準(有都買EZIO MON)
否則買D平價至中價既PC MON不如差DD買部電視機當MON用又可以睇電視又可以上網打機爽
Umaru 發表於 2017-1-23 09:33

PC 出 HDMI
部 TV 出唔出到點對點 ?
早期這個問題好嚴重
作者: Umaru    時間: 2017-2-7 12:38

PC 出 HDMI
部 TV 出唔出到點對點 ?
早期這個問題好嚴重
usei 發表於 2017-2-7 12:35

SONY機唔係一定得咩? 有16:9 模式, 啫係1:1
TV做MON 點對點 唔係重點, 係個VIDEO PROCESSOR幫你攪到顯示D野一PATPAT咁
所以一定要買有繪圖模式既TV先可以做MON

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2