Board logo

標題: 其實timer可以點整? [打印本頁]

作者: 綠也    時間: 2010-8-11 13:44     標題: 其實timer可以點整?

其實timer可以點整?

有年月日時分秒display

thx
作者: shingzhk    時間: 2010-8-11 15:21

要有齊年月日的話幾乎一定要用MCU做
一粒MCU,1塊LCD, 幾粒R / cap / X'tal...
計clock,整counter,收工
作者: electronic_s    時間: 2010-8-11 15:42

請問你想用咩整?
行針呀XD.
上鏈?
定係點?
作者: Method    時間: 2010-8-11 15:52

本帖最後由 Method 於 2010-8-11 15:53 編輯

timer一般不超過24hours, 有年月日時分秒已經可以叫calendar clock吧
作者: 綠也    時間: 2010-8-12 21:08

要有齊年月日的話幾乎一定要用MCU做
一粒MCU,1塊LCD, 幾粒R / cap / X'tal...
計clock,整counter,收工:good ...
shingzhk 發表於 2010-8-11 15:21


MCU?program自己寫?
作者: wan40657819    時間: 2010-8-12 21:26

回復 5# 綠也


    可以上網搵再改一改就得
作者: pc9413    時間: 2010-8-12 21:31

回復 5# 綠也
如果一定要整,好多電子論壇都有現成例子,51,avr,pic,... ,"參考"一下就得.當然你要有番的"跟底".
作者: 綠也    時間: 2010-8-12 21:42

回復  綠也
如果一定要整,好多電子論壇都有現成例子,51,avr,pic,... ,"參考"一下就得.當然你要有番的"跟底 ...
pc9413 發表於 2010-8-12 21:31


thx
作者: shingzhk    時間: 2010-8-12 21:47

回復 8# 綠也
自己寫,要識既野有幾樣
1. 計clock, 幾多個clock = 1秒
2. 出字到LCD Board
3. 基本program常識 (開variable, while( second == 60){ second = 0; minute +=1 ;} 之類

之後就根據返唔同MCU做返基本設定
作者: 綠也    時間: 2010-8-13 11:46

原來已經有成品

百多元
作者: kwokhf    時間: 2010-8-14 16:33

那裡找的?  link?
作者: shingzhk    時間: 2010-8-14 16:37

原來已經有成品

百多元
綠也 發表於 2010-8-13 11:46

好貴:funk:
華輝D 組合?
作者: 綠也    時間: 2010-8-14 17:02

回復 12# shingzhk

http://item.taobao.com/item.htm?id=5740811816

仲要係日本貨
作者: lok418    時間: 2010-8-22 17:33

http://ghmicro.com/index.php?opt ... mid=2&showall=1

終於係手指搵得返link





歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2