標題: SONY 550 FOR 新手夠唔夠用? [打印本頁]

作者: chungemail    時間: 2010-9-28 12:25     標題: SONY 550 FOR 新手夠唔夠用?

SONY 550 FOR 新手夠唔夠用?
見到5000元FOR雙KIT抵唔抵?
作者: 迷    時間: 2010-9-28 15:40

如果係學影相 當然夠用~
作者: 極賤~阿Wind~    時間: 2010-9-28 16:14

回復 1# chungemail

5千蚊有 雙kit? 又幾抵bor
以舊價錢計 3800 body 6200雙kit
即係果2支鏡都值2400左右
要知道鏡ge價係幾穩定
你而家即係果body只要2600就有全新....好似好正
而新手試玩 唔追新機好夠用 當然要睇下你有咩要求
作者: Frings    時間: 2010-9-28 16:18

回復 3# 極賤~阿Wind~

果兩支鏡夾埋只係值$1500左右..
作者: 極賤~阿Wind~    時間: 2010-9-28 16:43

回復 4# Frings

你係指2手? 但而家果2支係新鏡bor
如果佢唔想要果2支鏡, 咁當然條數唔係咁計啦
作者: discovery531    時間: 2010-9-28 16:57

a55 雙鏡學野都可以,不過為求穩定可以用 a33

又可以錄影片又穩定同平 D, a33 比較好
作者: 符碌    時間: 2010-9-28 17:20

回復  Frings

你係指2手? 但而家果2支係新鏡bor
如果佢唔想要果2支鏡, 咁當然條數唔係咁計啦 ...
極賤~阿Wind~ 發表於 2010-9-28 16:43

就算二手價黎計,都係超值,5000-1500=3500,即係淨機只係3500,抵到爛,出面就咁買淨機都要3800,再收鏡,15-55 $500,55-200 $800-900,當兩枝二手加埋$1300,都要成5100蚊,衣家全新5000蚊,兩枝鏡仲要係有保
作者: tung0402    時間: 2010-9-28 18:13

如果新手想學影相,a550 幾岩用。
1;) 價錢平
2;) d hotkey 的罷位方便你升 a7xx / a8xx / a9xx
如果樓主真係想慢慢玩上去,a550 就幾 good!
作者: mo9394    時間: 2010-9-28 22:03

唔計video 的話, a550 都幾夠用.
一般男人手, 用 a550 手感應該好過 a33/a55
作者: chungemail    時間: 2010-9-29 09:35

咁即去試下機先
睇下玩唔玩得過
作者: yeeyee2004    時間: 2010-9-29 09:41

見到好多D咁個post,我覺得唔應該咁問,幾新手都會進步,反而應該問自己買相機來做乜?如果普通用就買D 入門或dc,如果唸住會進一步就買D高級D機好過買左d入門機之後後悔
作者: mo9394    時間: 2010-9-29 10:13

見到好多D咁個post,我覺得唔應該咁問,幾新手都會進步,反而應該問自己買相機來做乜?如果普通用就買D 入 ...
yeeyee2004 發表於 2010-9-29 09:41

其實 5000 蚊會買到乜高級機身呢
作者: ezero    時間: 2010-9-29 10:43

SONY 550
唔止對新手夠用,玩到中階都好夠用啦。而且去到高階,鏡頭重要過機(好貴~.~)
如果唔係要用來打雀~追車~拍片,絕對夠用!!
作者: eyim    時間: 2010-9-29 13:41

我都來學下0野,未用過SONY的DSLR,都想了解下。
作者: kam_ccc    時間: 2010-9-29 14:29

機身邊有分新手老手架, 貴既 body 不外乎多d對焦點, 對焦快d, 連拍多幾張之類.

攝影技術, 構圖, 採光... 等等, 根本咩 dslr 都一樣. 根本冇話新手要用平機, 老手要用貴機既.

a550 基本功能都好夠用啦.
作者: 7070    時間: 2010-10-1 00:49

機身邊有分新手老手架, 貴既 body 不外乎多d對焦點, 對焦快d, 連拍多幾張之類.

攝影技術, 構圖, 採光...  ...
kam_ccc 發表於 2010-9-29 14:29

師兄咁請問a550同a700/a850/a900有咩分別??
作者: mo9394    時間: 2010-10-1 01:02

師兄咁請問a550同a700/a850/a900有咩分別??
7070 發表於 2010-10-1 00:49

a850/a900 係 full frame, 價錢都相差幾遠
a700 操控上係中階, 但出左已經有一段時間, 在 cmos 的技術上, a550 比較好
作者: 7070    時間: 2010-10-1 01:18

a550對1個新手尼講絕對夠用,sony 有個好處就係可用回KM或minolta D舊鏡,可在各大2手區內找到,呢個body絕對唔會失禮但呢2支kit就眞係只合新手用了,解像唔夠高,光圈唔夠大,日光鏡一支,(我用sony多年了,都冇後悔(nikon轉sony))
作者: 7070    時間: 2010-10-1 01:21

a850/a900 係 full frame, 價錢都相差幾遠
a700 操控上係中階, 但出左已經有一段時間, 在 cmos 的技術上, ...
mo9394 發表於 2010-10-1 01:02

作者: ahshing    時間: 2010-10-1 01:32

a700 操控上係中階, 但出左已經有一段時間, 在 cmos 的技術上, ...
mo9394 發表於 2010-10-1 01:02

低ISO,都係a700好
高ISO,a550還是會起渣,但一般網絡縮圖(如1280x1024)表現還可以接受
不過調色溫/低炒liveview等都係a550比較方便了
作者: 7070    時間: 2010-10-1 01:32

順便比個推介你,用一排後入支Tamron SP AF 17-50 F/2.8 XR Di II LD Aspherical 你就知有幾正
作者: 7070    時間: 2010-10-1 01:36

低ISO,都係a700好
高ISO,a550還是會起渣,但一般網絡縮圖(如1280x1024)表現還可以接受
不過調色溫/低炒liv ...
ahshing 發表於 2010-10-1 01:32

我正是用a700(早出世)
作者: ahshing    時間: 2010-10-1 01:39

順便比個推介你,用一排後入支Tamron SP AF 17-50 F/2.8 XR Di II LD Aspherical 你就知有幾正 ...
7070 發表於 2010-10-1 01:32

我之前有支Tamron 17-50/2.8賣左,因為要出清APS上FF
但後來又入返部a550做士卑機兼俾女朋友用,所以又入左支Sigma 18-50/2.8

呢支鏡可以充1:3 macro,都算係幾抵玩

加埋a550個低炒,真係十分正
作者: 符碌    時間: 2010-10-1 01:43

我之前有支Tamron 17-50/2.8賣左,因為要出清APS上FF
但後來又入返部a550做士卑機兼俾女朋友用,所以又入左 ...
ahshing 發表於 2010-10-1 01:39

阿醉你又攞返呢輯相出黎
作者: ahshing    時間: 2010-10-1 01:44

a550加500反充大頭打雀...

呢部機用liveview打雀真係懶到冇朋友
作者: mo9394    時間: 2010-10-1 01:51

a550 + sigma 70-300, 唔用到200-300 一段都幾sharp, 加上 a550 機身防震打雀無問題
不過支鏡做工普通, sony 機用易爆對焦環. 二手買黎玩下, 試下乜係長鏡都幾抵

作者: 7070    時間: 2010-10-1 01:52

但後來又入返部a550做士卑機兼俾女朋友用,所以又入左 ...
ahshing 發表於 2010-10-1 01:39
D散景幾正,有小小老鏡味,好sharp, 色好正
作者: ahshing    時間: 2010-10-1 02:43

阿醉你又攞返呢輯相出黎
符碌 發表於 2010-10-1 01:43

支18-50買左半年,就係帶左佢出左呢一千零一次街ja
我自己平時出街帶慢豬同24/2.8多
睇下有冇機會再帶支18-50影多d相
作者: tony111hk    時間: 2010-10-4 23:42

呢部機不能拍video,睇下你覺得係咪咁重要。
好想買sal 1680z!!
作者: Frings    時間: 2010-10-5 00:08

我會搭定焦玩
買35 1.8 + 85 2.8 + KIT鏡 應該好夠玩~
作者: uwantwant    時間: 2010-10-5 01:25

相檮BODY 同DISPLAY CARD 一樣, FADE OUT 得好快, 買D3100 LA. 4千幾.
作者: BMX    時間: 2010-10-5 16:14

小弟玩左單反唔夠一年 , 首先入左部a330 玩, 最後換左部a550 , 原因係小弟只手大, a330 雖然輕, 但拿得耐會好累

用左a550大約半年, 用後感覺係 :-
優點 :
1. 價錢平
2. iso 去到 800 問題不大 ,1600 會爭少少(kit lens 開盡光圈)
3. 有機身防手震

缺點 :
1. 對焦點唔夠用
2. 買幅廠會較n/c家貴少少
3. vf 唔夠大 , 帶眼鏡會有少少唔方便

可能我要求唔係好高, 所以優 & 缺點都唔係好多

以下係我用支kit len 55-200 , 係香港公園試影, 全部直出crop圖, 無修過

作者: 符碌    時間: 2010-10-5 16:26

小弟玩左單反唔夠一年 , 首先入左部a330 玩, 最後換左部a550 , 原因係小弟只手大, a330 雖然輕, 但拿得耐會 ...
BMX 發表於 2010-10-5 16:14

點解買幅廠會較n/c家貴少少
作者: 迷    時間: 2010-10-5 16:32

小弟玩左單反唔夠一年 , 首先入左部a330 玩, 最後換左部a550 , 原因係小弟只手大, a330 雖然輕, 但拿得耐會 ...

佢個1600 iso 叫好好啦wo
作者: BMX    時間: 2010-10-5 17:02

點解買幅廠會較n/c家貴少少
符碌 發表於 2010-10-5 16:26

可能暫時sony 個市場唔夠 c / n 家大 , 所以買全新幅鏡會貴少少($100-300不等),

但sony 鏡群有個好處就係唔需要分防手震, 因為機身有防手震, 相對下鏡群會少d
作者: BMX    時間: 2010-10-5 17:03

佢個1600 iso 叫好好啦wo
迷 發表於 2010-10-5 16:32

我自己覺得都好ok, 但唔敢講好好, 始終都未玩過所有機, 所以客觀少少評論囉
作者: 實頭    時間: 2010-10-5 17:03

我而家都係用a330, 岩岩新手玩左幾日, A55 好似好正, 我而家買鏡都唔怕, 第日都會UPGRADE去A55
作者: 符碌    時間: 2010-10-5 17:05

可能暫時sony 個市場唔夠 c / n 家大 , 所以買全新幅鏡會貴少少($100-300不等),

但sony 鏡群有個好處就 ...
BMX 發表於 2010-10-5 17:02

但C/N買返副廠有防震o既鏡會貴返唔少,同一枝鏡有防震版本o既個價錢差距應該會嚇親你
作者: tamama120    時間: 2010-10-5 21:04

我自己都係新手,早排至買左架A550雙鏡SET,
本來都想買A33 ,不過架機對我黎講太細,唔好渣手!
而且拍片又少用!
作者: 迷    時間: 2010-10-5 21:46

我自己覺得都好ok, 但唔敢講好好, 始終都未玩過所有機, 所以客觀少少評論囉 ...
BMX 發表於 2010-10-5 17:03

咁同返sony自己比~

a550 算好好
55-200 好利下   唯一散景爭dd
作者: tony111hk    時間: 2010-10-5 22:03

如果550有埋video就perfect!
作者: CHK    時間: 2010-10-6 02:07

如果550有埋video就perfect!
tony111hk 發表於 2010-10-5 22:03

要560同580
作者: 符碌    時間: 2010-10-6 02:11

咁同返sony自己比~

a550 算好好
迷 發表於 2010-10-5 21:46

55-200真係抵玩,不過sam版二手都幾貴下,個價夠收70-210/3.5-4.5
作者: CHK    時間: 2010-10-6 02:15

我自已就揀雙KIT
如果少於一年換鏡
就不要雙KIT了
16-80Z
70-300
我個FD叫我買呢兩枝之後你就唔會想用KIT鏡
叫我買齋BODY+二手鏡
作者: BMX    時間: 2010-10-6 09:16

咁同返sony自己比~

a550 算好好
迷 發表於 2010-10-5 21:46

以kit lens 黎講, 我覺得佢算交到貨架啦 !
作者: BMX    時間: 2010-10-6 09:19

但C/N買返副廠有防震o既鏡會貴返唔少,同一枝鏡有防震版本o既個價錢差距應該會嚇親你 ...
符碌 發表於 2010-10-5 17:05

玩單反最怕入錯門, 所以我買機前都做哂資料搜集
最終決定入sony門下大部份都係依個原因
作者: mo9394    時間: 2010-10-6 09:24

我自已就揀雙KIT
如果少於一年換鏡
就不要雙KIT了
16-80Z
70-300
我個FD叫我買呢兩枝之後你就唔會想用KIT鏡 ...
CHK 發表於 2010-10-6 02:15

sony 正所謂雞有雞味, 菜有菜味, 人生先叫豐足
作者: tony111hk    時間: 2010-10-6 11:04

要560同580
CHK 發表於 2010-10-6 02:07

佢地貴D嗎。
作者: tony111hk    時間: 2010-10-6 11:17

我自已就揀雙KIT
如果少於一年換鏡
就不要雙KIT了
16-80Z
70-300

70-300應該選邊枝? 係咪sony個枝??
作者: 呃post    時間: 2010-10-6 11:40

我自已就揀雙KIT
如果少於一年換鏡
就不要雙KIT了
16-80Z
70-300

白痴問一下,新手買齋BODY咁點試機??
作者: 迷    時間: 2010-10-6 11:46

白痴問一下,新手買齋BODY咁點試機??
呃post 發表於 2010-10-6 11:40

叫鋪頭照比支kit 鏡你試
作者: 符碌    時間: 2010-10-6 13:40

以kit lens 黎講, 我覺得佢算交到貨架啦 !
BMX 發表於 2010-10-6 09:16

我都差D入左呢枝kit
作者: tony111hk    時間: 2010-10-6 17:56

我都差D入左呢枝kit
符碌 發表於 2010-10-6 13:40

我就係後悔買左枝kit
作者: 符碌    時間: 2010-10-6 18:56

我就係後悔買左枝kit
tony111hk 發表於 2010-10-6 17:56

枝kit幾輕便,畫質對得住個2手價有凸,冇理由後悔喎
作者: tony111hk    時間: 2010-10-6 21:31

因為有D身痕想買1680z
作者: 符碌    時間: 2010-10-6 23:26

因為有D身痕想買1680z
tony111hk 發表於 2010-10-6 21:31

焦段唔同,總會用到80-200呢個焦段
作者: 實頭    時間: 2010-10-7 00:43

我就係後悔買左枝kit
tony111hk 發表於 2010-10-6 17:56

如果係18-55 KIT鏡, 除左個鏡頭識郁裝唔到蓮花, 真係算係咁, 質數算幾有誠意.
作者: CHK    時間: 2010-10-7 01:31

其實依家都冇咩要求
最起碼好過DC好多
不論速度同畫質
作者: tony111hk    時間: 2010-10-7 21:29

而且我都後悔唔買70-300
因為200mm真係唔夠用。
作者: 符碌    時間: 2010-10-7 22:57

而且我都後悔唔買70-300
因為200mm真係唔夠用。
tony111hk 發表於 2010-10-7 21:29

300之後又會後悔唔買70 400
作者: logistica    時間: 2010-10-7 23:11

300之後又會後悔唔買70 400
符碌 發表於 2010-10-7 22:57

400之後又會後悔唔買500F4
作者: tony111hk    時間: 2010-10-8 21:33

好似萬丈深淵咁!!
作者: manman1998    時間: 2010-10-8 21:43

冇器才冇題才
作者: 符碌    時間: 2010-10-9 01:03

A580已推出,不如上A580
作者: rudi    時間: 2010-10-9 02:58

佢地貴D嗎。
tony111hk 發表於 2010-10-6 11:04

貴過550,
但平過A33/A55 $100咁多.......

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2