標題: 關於隨街影心態 [打印本頁]

作者: amb_cpl    時間: 2014-2-22 13:01     標題: 關於隨街影心態

入左部袋機之後,成日想係條街度影下D靚既人同物。影物就當然冇咩問題啦, 但係影人會驚比人鬧... YOUTUBE 個英文黃種人成日都周圍去影人, 真係唔驚比人鬧... 做到TAKE AND RUN 真係唔容易... 定係外國會容易D呢?

請問 CHING 們會點樣去處理呢個問題呢?
作者: alexngai    時間: 2014-2-22 13:05

之前有留意過DigitalRev影片下面D評論,有人話Kai Wong呢種影人方法淨係香港先得,出到外國隨時被人打。
作者: amb_cpl    時間: 2014-2-22 13:21

回復 2# alexngai

原來係咁, 佢就只會影呀伯呀婆, 可能佢覺得D呀伯呀婆唔夠佢跑掛~
作者: Jackass_TMxCK    時間: 2014-2-22 13:36

睇Eric Kim個集佢有講少少street photography ge tips
作者: micros    時間: 2014-2-22 13:48

曾經好有興趣﹐而定有另一o的更重要o既目標﹐已經少o左影﹐有時行過見到﹐都仍有少許舉機o既衝動。

我覺得其實只係睇眼前事物俾到幾大動力同你有幾想影﹐鬧唔鬧只係假設。
對方問就唔少﹐鬧真係無幾多次。
點回應係睇你o既動機﹐原因人人不同。
作者: manman1998    時間: 2014-2-22 16:16

街拍 人文,都係影相一個課題,好多達人係外國人,仲教人街拍時應該溝通互動下添
作者: hkstanley    時間: 2014-2-22 17:01

都幾多人睇DigitalRev架wor...
作者: hongkongfun    時間: 2014-2-22 21:47

唔好對著人直接影
就算真係想影某一個人
換支 200mm 或以上鏡頭
企咁遠影人就唔覺被侵犯
被發現都走得切  
作者: timqqq    時間: 2014-2-22 22:14

影人之前 亂咁影下其他野, 等人唔發覺被影緊 咁都好, 但如果由頭到尾, 一舉機就影人 就可能會比人 _
作者: amb_cpl    時間: 2014-2-22 22:24

回復 4# Jackass_TMxCK

有咩? 不過我英文唔好, 佢講左我都未必知~
作者: yamworld    時間: 2014-2-22 23:10

係香港影左兩年有多....
暫時乜事都無...
我用full frame 50mm
影個時有自信...唔好怕俾人知
作者: chris_kai_kai    時間: 2014-2-23 00:27

你指影人係兜口兜面咁影, 定係偷拍?

不過我覺得街拍真係人人唔同玩法, 我自己試過用DC仔, 無反同135菲林單反去街影.

我諗除非追求淺景深, 唔係既話我自己幾鐘意用DC仔去影XD, 用大機反而會影完睇返果screen, 有時好易就錯過D精彩畫面
作者: dreamtheater    時間: 2014-2-23 01:01

作者: raisin    時間: 2014-2-23 12:38

另一個方法... 用反芒 LCD向上, 咁你向下望就唔會同眼標有眼神接觸, 應該無咁礙眼
作者: amb_cpl    時間: 2014-2-24 02:20

回復 12# chris_kai_kai

兜口兜面... 係好順其自然, 自已企定定, 被攝者由遠而近咁影
作者: amb_cpl    時間: 2014-2-24 02:22

回復 13# dreamtheater

咁啱既... 我都係會用 GR... 請問 CHING 佢拍片途中係唔係冇得 M FOCUS 同教光暗?  另外, CHING 你 UPDATE 左 3.0 未?
作者: dreamtheater    時間: 2014-2-24 02:57

作者: harryytm    時間: 2014-2-26 20:04

反而我想知有被攝者點解咁驚比人影?
作者: amb_cpl    時間: 2014-2-26 22:55

回復 18# harryytm

如果我比人係冇事先知會既情況下影, 我諗我都唔會太高興喎...
作者: chris_kai_kai    時間: 2014-2-27 21:13

回復  chris_kai_kai

兜口兜面... 係好順其自然, 自已企定定, 被攝者由遠而近咁影 ...
amb_cpl 發表於 2014-2-24 02:20

兜口兜面我又好少咁影, 我都有玩街拍, 不過都係近呢排既事.

其實我覺得前面有ching講話最緊要有自信, 唔好怯就ok. 講真, 就算人地真係唔like, 最多都係講幾句, 大不了咪del張相, 又唔使死既

但影靚人我就未試過, 我果樣比較電車男, 靚女就無謂了XD

我都會影人, 但就唔係全部, 其實影人之外我覺得環境(又或者表情動作)都好重要, 唔係剩係得個人既話其實張相會好悶(個人認為)

不過我用dc仔snap多, 所以成個過程都好快兼且比較低調
作者: amb_cpl    時間: 2014-2-28 01:39

我今早諗過... 會唔會衣著整齊 (當然係靚仔仲好) 會少D阻滯呢...?
作者: chris_kai_kai    時間: 2014-2-28 02:04

點會唔會...掉返轉諗, 如果無啦啦係條街有個果樣好似夏蕙既女人, 拎起部相機影你...你都會覺得hard feeling啦
作者: micros    時間: 2014-2-28 12:35

我今早諗過... 會唔會衣著整齊 (當然係靚仔仲好) 會少D阻滯呢...?
amb_cpl 發表於 2014-2-28 01:39

愈斯文﹐愈大機會有人問﹐因為覺得你有得傾。
唔一定係因對你反感﹐有o的人﹐特別係上o左年紀﹐想搵人傾下計。
街拍引發非惡意對話亦唔係無可能。

同時﹐亦有更大機會俾人問候﹐因為睇落好洽。
要睇對像係咩人。

如出街無法控制對像背景同諗法﹐做返你自己就可以。
作者: amb_cpl    時間: 2014-2-28 12:51

CHING 們有冇試過追住人黎影?
作者: micros    時間: 2014-2-28 12:58

CHING 們有冇試過追住人黎影?
amb_cpl 發表於 2014-2-28 12:51

點追法﹖
作者: free3sky    時間: 2014-2-28 13:03

年紀大左無甘勇
也多顧及他人感受
作者: amb_cpl    時間: 2014-2-28 14:19

回復 25# micros

就係特登掉頭走番去個目標前去影佢...
作者: micros    時間: 2014-2-28 15:09

回復  micros

amb_cpl 發表於 2014-2-28 14:19

好似 pan 鏡咁就有﹐你講o既﹐自己 snap 未試過。
作者: raisin    時間: 2014-2-28 15:16

回復  micros

amb_cpl 發表於 28-2-2014 14:19

個目標留意到你影佢, 表情已經無咁自然啦...
作者: killuakam    時間: 2014-3-1 12:07

作者: amb_cpl    時間: 2014-3-1 12:46

回復 29# raisin

又係喎... SNAP SHOT 最重要係影到目標自然既一面...
作者: chris_kai_kai    時間: 2014-3-1 15:31

raisin 發表於 2014-2-28 15:16

好多street photography既相, 被攝物其實都會望到鏡頭...我覺得又無乜野, 你睇下Steve Mccurry同William klein, o的相全部兜口兜面拍, 甚至係專登引起被攝物注意.

自然抑或唔自然, 是旦一個選擇都會係一種規條同局限, 當年Cartier Bresson夠話影相唔好落閃, 結果後來歷史證明左, 根本其實無咩所謂.

不過專登走返轉頭去人地前面影就未試過, 跟住目標後面一段時間就試過幾次...lol
作者: trexkins    時間: 2014-3-1 18:25

raisin 發表於 2014-2-28 15:16

街拍最難就係點樣融為一體
作者: micros    時間: 2014-3-1 20:43

咁講可能會得罪人,其實3唔識7有咩好影
killuakam 發表於 2014-3-1 12:07

又唔會話得罪o既﹐吹下水無咩所謂。
有時未必下下都可以太理性﹐一刻o既觸動話o黎就o黎。
你可以諗諗 ..... 係唔係識得對像先叫有o野好影 ......
世上題材何其多﹐阿雀阿虫叫都係無名無姓﹐唔少人連品種都未必認到 ...... 一樣咁多人影。
各人對唔同事物有唔同o既感興o者。
作者: micros    時間: 2014-3-1 20:47

好多street photography既相, 被攝物其實都會望到鏡頭...我覺得又無乜野, 你睇下Steve Mccurry同William k ...
chris_kai_kai 發表於 2014-3-1 15:31

無錯﹐其實 street doc 或者所謂o既 snap 可以好闊﹐無話點先係o岩回就係錯。
要自然定要其他﹐係作者o既決定﹐自然需要某o的方式去達成。
睇o黎樓主似乎未太了解自己想點。
無所謂o既﹐出去狂抽一下﹐唔試過就唔會搵到條路。
作者: anonymoushk    時間: 2014-3-2 00:29

amb_cpl 發表於 2014-2-28 01:39

唔好攞大大部既單反,攞 nex +餅比較好,手動鏡都得。唔駛特登鬼鬼鼠鼠(唔識打字),低低調調影,比人丙咪 sorry 同應要求剷相囉。大部份香港人見你周街影又唔係" 影奇怪野" / "大支長焦白鏡四圍指" 通常都幾合作,聖誕/新年之類試過有D會問你攞返相 (wifi card 搞掂~)

or 用超焦距/ preset 人肉對焦,手動鏡好係set好對焦位後唔會 reset , 用 50mm + 大陸 booster set 3m focus , F 5.6  ,對焦距離自己預下,有需要就調一調。 熟手果D 前輩支鏡轉幾多度影幾遠既野背哂位,望都唔駛點望 lol~ 放響肚腩前按快門即可
作者: dreamtheater    時間: 2014-3-2 01:38

作者: mo9394    時間: 2014-3-2 02:35

A77 扭MON
作者: chris_kai_kai    時間: 2014-3-2 05:31

唔好攞大大部既單反,攞 nex +餅比較好,手動鏡都得。唔駛特登鬼鬼鼠鼠(唔識打字),低低調調影,比 ...
anonymoushk 發表於 2014-3-2 00:29

同意, 之前試過請教過某位香港有名既Street Photographer, 佢當初係係屋企練盲拍, 即係類似ching你講set好焦距去影, 再加上經驗, 自自然然就唔使睇vf都好易中焦.

所以用片幅細既相機係有好處, 因為片幅相, 相對同樣光圈之下景深更深.

不過諗起當初學影street photography, 真係好鬼怯, 後來影得多(都係影左幾個月左右), 膽大左, 其實又無乜野. 有時心態就係當正自己係Tourist, 反正D遊客都係周街影架啦XDD

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2