標題: 終於都系買左Prada~~~ [打印本頁]

作者: rohome    時間: 2012-3-31 00:11     標題: 終於都系買左Prada~~~

終於忍唔住,水貨3600真系平到笑,行初出時系6300。
上手個種Feel唔系其他個塑膠機可以比擬。
個條金屬邊順眼,moto點設計都冇用跟唔上。
我由arc S上prada,即刻覺得部Ars S 太玩具,
如果讀開商品設計就會知道呢部野外型Aesthetic可以俾好多IDEA俾人抄。
功能我都滿意,比arc S快一倍都唔止。\
原本訂左one X 都系俾老婆用啦,遲下出部4核7"tablet好過。
Prada唯一唔好就系好難搵mon貼同套。
4000樓下既我會推薦prada。遲下再落到三千頭真系入多部收藏下。

作者: 文初    時間: 2012-3-31 00:16

等佢行貨個價落下真係可以諗諗

話晒佢個樣真係幾靚仔~

CHING 你在where 買ga??
作者: antony85    時間: 2012-3-31 00:32

你好快就會覺得自己上錯船
作者: hookcele    時間: 2012-3-31 00:44

第一代Prada?
作者: rohome    時間: 2012-3-31 01:05

3.0 P940
我都系得間睇新聞睇下anime, whatapp上下網,十分夠用,
720P對我黎講唔系必要,好似之前買部15"laptop又要1080p,
D字細到要用放大鏡咁,上左年紀唔駛咁高清。
Arc S真系lag到爆,上錯船。
依家用another 嗚做wallpaper襯到呢~~~
自己鐘意未得,唔好同人比。
我系北角水貨佬買,幾好傾未幫襯下,arc S都收1900。
作者: EY2    時間: 2012-3-31 01:27

3千幾都幾平WO
話哂都Prada
但係LG D機會唔會好易壞
因為冇保養
驚驚地
作者: kevin752    時間: 2012-3-31 01:30

個mon 正唔正? 佢好似仲靚過nova
作者: panda360    時間: 2012-3-31 01:32

LG 落價真係好快。
作者: rohome    時間: 2012-3-31 01:43

個mon開到最光會殘眼,日光下好清楚。
依家半年迫你換次機,我心水都系轉左要樣重要D。
如果俾5千幾去買日版SH03,不如等EVA個部。
不過3600個性價比太好,nexus就算2千2我都冇去買因為唔鐘意個樣。
好似oneX講到識飛咁(個樣太膠),如果週街都系我就唔想用,
所以計劃將oneX俾老婆用我得閒玩下算。出街又PSV又有M10聽歌,
部電話睇到戲上網唔lag就得,所以出埋4G pocket router。
記住用電話聽歌點都唔夠你用MP3機播,一定有interference。
咁我希望部prada挨到半年之後2千蚊買過部。
作者: FZ8028    時間: 2012-3-31 02:05

有朋友買左呢部行機而家想放5000全套 落地一個月唔夠
作者: cckit9587    時間: 2012-3-31 02:10

終於忍唔住,水貨3600真系平到笑,行初出時系6300。
上手個種Feel唔系其他個塑膠機可以比擬。
個條金屬邊順 ...
rohome 發表於 2012-3-31 00:11

套有zenus我前日買note套時咁啱見到,樓主你部prada phone係邊度買
作者: 222Z    時間: 2012-3-31 03:07

我用緊NOKIA LUIMA 800,嫌唔夠APPS用,就係想出多部PRADA玩安撞
我對PRADA既電話好有信心,LG掛得E個名出既機都好高質素
我前後買左3部PRADA 1代,唔係壞,係我粗用左幾年又搵唔番咁好用既機
起YAHOO買多兩部水貨做後備~~ 唔係為左WP都重用緊
作者: 犯人唔得尊    時間: 2012-3-31 03:17

ching只係見高拜高姐 我一早已經覺得arc s係無靚過抵過好用過,,,,
上左年紀既ching唔追求畫質或內在 竟然追求番後生仔追求既外表
作者: 叉燒餐包    時間: 2012-3-31 03:53

有朋友買左呢部行機而家想放5000全套 落地一個月唔夠
FZ8028 發表於 2012-3-31 02:05

行機都減到5千幾依家想賣到5字頭應該難d lu~
作者: 叉燒餐包    時間: 2012-3-31 03:58

3千幾都幾平WO
話哂都Prada
但係LG D機會唔會好易壞
因為冇保養
驚驚地
EY2 發表於 2012-3-31 01:27

最驚o既只有人云亦云人
作者: FZ8028    時間: 2012-3-31 04:18

回復 14# 叉燒餐包

我唸佢set 底價4500-4800
作者: bbyubb    時間: 2012-3-31 10:45

Arc S真系lag到爆,上錯船。
rohome 發表於 2012-3-31 01:05

罪犯滔天死忠實話你係打手
作者: rohome    時間: 2012-3-31 10:46

套有zenus我前日買note套時咁啱見到,樓主你部prada phone係邊度買
cckit9587 發表於 2012-3-31 02:10

系邊到有? 我系跑台山地鐡附近水貨店買。
搵緊套。
作者: rohome    時間: 2012-3-31 10:51

ching只係見高拜高姐 我一早已經覺得arc s係無靚過抵過好用過,,,,
上左年紀既ching唔追求畫質或內在 竟然追 ...
犯人唔得尊 發表於 2012-3-31 03:17

因為興趣讀緊product design,所以依家買野系要睇設計加C/P加人體學加desigh for manufature etc
咁一部3600既野有紮實既外表同手感,起碼冇抄人設計,應該PRADA機給人感覺系只系個樣,
不過今次效能有一定既保證。
Arc S 都系為左個影好D既相先買,不過佢點都靚過三星機。
作者: rohome    時間: 2012-3-31 11:02

罪犯滔天死忠實話你係打手
bbyubb 發表於 2012-3-31 10:45

咁我系用prada去同佢比,日常我要用既function明顯快左好多,
D野系彈出黎,ARC S 系要待2-3秒。
可能講ARC S 唔系上錯船,只系 比起雙核系慢,
不過用左5個月都冇懷已經加番分,同重有1900回收算系咁。
作者: unfair    時間: 2012-3-31 11:04

LG 係我一個永世唔會再 買既牌子
作者: 犯人唔得尊    時間: 2012-3-31 11:23

回復 20# rohome

五個月重未值得加分=]arc影相比其他機靚 但係外表還差左小小
ching都幾快變心 a_a 對於電話 =]
作者: rohome    時間: 2012-3-31 11:28

LG 係我一個永世唔會再 買既牌子
unfair 發表於 2012-3-31 11:04

做人唔好咁絕對,年紀大左,口味會轉,態度會改變,
我之前後生夠話六四之後永世唔入大陸,依家佢改變左發達左未都系要入去搵食。
作者: killuer_edwin    時間: 2012-3-31 11:35

恭喜, 有冇圖睇下/?
作者: whyyyhk    時間: 2012-3-31 11:55

PRADA個牌子3千幾真系抵
作者: turth    時間: 2012-3-31 11:56

作者: turth    時間: 2012-3-31 11:57

作者: rohome    時間: 2012-3-31 12:31

用套擋了parda logo 即時cheap 了 2000 wor
btw wvga...........
turth 發表於 2012-3-31 11:57

個screen幾好,我大近視唔想要咁高清,之後買tablet先要高D resoluation用黎睇相。
用套系鐘意部機要保護下,唔系要show俾人睇,
有logo系前面俾自己睇就夠。
作者: akitohk    時間: 2012-3-31 12:37

3600係唔係跟埋個打火機型既hdmi adapter?
厘部機個texture同detail都做得好好, hw用料又唔差
3600幾抵玩
作者: rohome    時間: 2012-3-31 12:44

恭喜, 有冇圖睇下/?
killuer_edwin 發表於 2012-3-31 11:35

要出去搵貼。
作者: rohome    時間: 2012-3-31 12:58

3600係唔係跟埋個打火機型既hdmi adapter?
厘部機個texture同detail都做得好好, hw用料又唔差
3600幾抵玩:w ...
akitohk 發表於 2012-3-31 12:37

台貨系首批先有個打火機adaptor同BT耳機。
水貨冇啦,得個入耳耳機,不過個package 好好,
個盒都幾靚,可以用黎做禮物盒。
作者: sean_qil    時間: 2012-3-31 13:09

個名都夠嚮啦
作者: rohome    時間: 2012-3-31 13:15

個名都夠嚮啦
sean_qil 發表於 2012-3-31 13:09

最好少D人用最好。大陸唔好用黎送禮就得。
純粹分享下,你地去買oneX 啦。睇下系未30幾度D人都載住個白色beat出街,
應該都一下好多人用下,我唔會俾老婆帶出街用,呵呵。
作者: rohome    時間: 2012-3-31 13:21

回復  rohome

五個月重未值得加分=]arc影相比其他機靚 但係外表還差左小小
ching都幾快變心 a_a 對於電 ...
犯人唔得尊 發表於 2012-3-31 11:23

慣左6個月換機,依家個market trend系咁,人既耐性少左,
同埋個二手市場都系經濟動力之一。
不過如果今次prada可以用耐D咁唔轉住,個樣耐睇。
之後轉玩下tablet好過。
作者: cckit9587    時間: 2012-3-31 20:39

系邊到有? 我系跑台山地鐡附近水貨店買。
搵緊套。
rohome 發表於 2012-3-31 10:46

http://www.price.com.hk/shop.php?s=496

我自己note就買了呢款,我2個月前睇雜誌見到,呢2日先買到[attach]1341477[/attach][attach]1341478[/attach]

愠到Zenus case for lg prada phone

[attach]1341479[/attach][attach]1341480[/attach]

呢個係另一款
[attach]1341481[/attach]
作者: rohome    時間: 2012-3-31 21:19

回復 35# cckit9587

唔該晒,幾靚,紅磡廣場?
我先去灣電睇下有冇先。
作者: cckit9587    時間: 2012-4-1 02:37

回復  cckit9587

唔該晒,幾靚,紅磡廣場?
我先去灣電睇下有冇先。
rohome 發表於 2012-3-31 21:19

好似旺角 三禾電氣都有入呢隻牌子,但我之前睇過好多post話呢間黑店,所以冇去
作者: rohome    時間: 2012-4-1 10:25

好似旺角 三禾電氣都有入呢隻牌子,但我之前睇過好多post話呢間黑店,所以冇去 ...
cckit9587 發表於 2012-4-1 02:37

先達放機就會去,去買野都系小心D。
作者: saikit219    時間: 2012-4-1 22:19

想問吓韓版是否不能刷rom? 如果已刷rom之後如何更新?
作者: rohome    時間: 2012-4-1 23:49

想問吓韓版是否不能刷rom? 如果已刷rom之後如何更新?
saikit219 發表於 2012-4-1 22:19

水貨3千6得台灣版系咁平,冇諗過要刷rom所以幫唔到你。
作者: B-52    時間: 2012-4-2 00:59

作者: 叉燒餐包    時間: 2012-4-2 03:51

睇下系未30幾度D人都載住個白色beat出街
rohome 發表於 2012-3-31 13:15

唔好話30幾度
我30幾歲人就唔敢戴住個白色beats扮潮童喇
作者: rohome    時間: 2012-4-2 10:17

唔好話30幾度
我30幾歲人就唔敢戴住個白色beats扮潮童喇
叉燒餐包 發表於 2012-4-2 03:51

三字頭要載過萬headphone先好出街。
作者: lihoma    時間: 2012-4-2 12:17

$3450 水, 買得過
作者: saikit219    時間: 2012-4-2 15:17

$3450 係邊度買?
作者: rohome    時間: 2012-4-2 16:14

日日系咁落,好快去到三千蚊,平靚正。

http://www.price.com.hk/product.php?p=136254
作者: kamioza    時間: 2012-4-2 20:40

俾CHING搞到好有興趣!
想問CHING用梗咩台???
小弟用梗電訊數碼, 驚佢唔SUPPORT 900頻段
作者: rohome    時間: 2012-4-2 21:24

電訊數碼+1
冇問題,用得好開心。
系個盒寫明GSM 850/900/1800/1900
不過電量要有心理準備,原本90%睇完兩套anime=25mins x 2,淨番40%,
好彩我用arc S 時都買定8000mah黎睇movie。
作者: Wah On    時間: 2012-4-2 21:29

what is the price now ?
作者: mikasalo    時間: 2012-4-2 22:34

買完部Prada 3.0記得快D剝左個原裝mon 貼, 個Nova Mon 即刻靚晒.
作者: mikasalo    時間: 2012-4-2 22:41

回復 49# Wah On

大商場大鋪靚女sales盛惠$5,680

令頁土或賣水 Prada 3.0 四千有找, 有18個月保養.

地鉄交收水水3.5K攪掂 (初頭平到我都唔敢買)
作者: mikasalo    時間: 2012-4-2 22:48

而家淘宝賣緊, 香港賣緊都係台版, 係咪台灣o個便銷情慘淡, D貨要返呢边出貨.

Nexus四千有找, 过五千D机边有人買.
作者: kamioza    時間: 2012-4-2 22:57

電訊數碼+1
冇問題,用得好開心。
系個盒寫明GSM 850/900/1800/1900
不過電量要有心理準備,原本90%睇完兩 ...
rohome 發表於 2012-4-2 21:24

thanks bro!
作者: kamioza    時間: 2012-4-3 00:28

回復  Wah On

大商場大鋪靚女sales盛惠$5,680

令頁土或賣水 Prada 3.0 四千有找, 有18個月保養.

地鉄交 ...
mikasalo 發表於 2012-4-2 22:41

Ching 最後系邊度買?
有無好介紹??
作者: rohome    時間: 2012-4-3 00:38

買完部Prada 3.0記得快D剝左個原裝mon 貼, 個Nova Mon 即刻靚晒.
mikasalo 發表於 2012-4-2 22:34

光到有D刺眼。
作者: ah74hk    時間: 2012-4-3 00:51

唔知日版可唔可以刷港ROM(有V10C)
作者: wupeter    時間: 2012-4-3 01:05

作者: superstiky    時間: 2012-4-3 01:22

恭喜! 我都覺得arc s 太膠同太輕
作者: rohome    時間: 2012-4-3 11:16

恭喜! 我都覺得arc s 太膠同太輕
superstiky 發表於 2012-4-3 01:22

個質感系兩回事,Prada好好渣手。
六千就唔會買,3千幾買黎玩下冇咩所謂。
作者: mikasalo    時間: 2012-4-3 19:56

Ching 最後系邊度買?
有無好介紹??
kamioza 發表於 2012-4-3 00:28

我係令頁土或買,起碼有店保,不过拒吔多數冇貨要訂,要等
作者: xc63774174    時間: 2012-4-3 20:51

作者: 小伙子    時間: 2012-4-3 20:54

Ching, Prada水機要好似 日版 GNX咁樣 unlock嗎?
作者: rohome    時間: 2012-4-3 21:04

Ching, Prada水機要好似 日版 GNX咁樣 unlock嗎?
小伙子 發表於 2012-4-3 20:54

系直插卡即用,唔駛unlock,因為系台灣版。
日版就唔知。
作者: 小伙子    時間: 2012-4-3 21:55

可惜是512 MB Rom
令我卻步,好似唔少app一定要裝係ROM not in SD
作者: mikasalo    時間: 2012-4-3 22:13

回復 64# 小伙子

第三代隔了將近三年才推出,好的是有跟上智慧型手機潮流,採用Android 2.3.7系統,這是2.3版目前最新的版本,頗驚訝會在Prada Phone上見到。撇開是Prada Phone這回事,LG給P940的規格真的不錯,4.3吋螢幕、800萬畫素相機、1GB的RAM、8GB的ROM、1GHz的雙核CPU、Full HD 1080P影片播放,是LG目前最高階的一款智慧型手機,就算不掛上Prada也很有賣點。掛上後算是相輔相成的加分效果,還有印上Prada的打火機造型的座充、耳機與藍牙耳機等配件。唯一的考量是,不知道買了後何時可以吃到冰淇淋三明治,這可是今年的主流規格啊,而且LG在2011年的幾款高階機升級事宜,處理方式不是很理想
作者: rohome    時間: 2012-4-3 22:16

可惜是512 MB Rom
令我卻步,好似唔少app一定要裝係ROM not in SD
小伙子 發表於 2012-4-3 21:55

記憶體        8 GB 儲存、1GB RAM
我部機
rom 系247Mb used 2.0GB free
ram我用左380MB重有420MB free

睇下下面mobile1 詳細資料
http://www.mobile01.com/newsdetail.php?id=11490
"最後我們來測試一下PRADA Phone "by LG 3.0的硬體規格與手機效能,這款手機採用德州儀器TI OMAP4430 1GHz雙核心處理器,GPU則是PowerVR SGX540,可用空間2267.1MB,RAM全部容量為938.1MB,Android系統版本2.3.7。"
作者: cshum2    時間: 2012-4-4 08:11

作者: rohome    時間: 2012-4-4 10:18

LG機....冇咩信心

用過第一代PRADA
cshum2 發表於 2012-4-4 08:11

公司會改變既,夠有好多人之前用Nokia依家未少左。
對我黎講用過Samsung i908之前咁差系未永遠唔用Samsung?
我就唔會 ,持開放心態最好,再試包容接受同欣賞。
咩牌子都會有pro& con,系睇自己點睇。
係呢度唔再講咁多野,好似收左錢咁,純粹分享買機既喜悅,如果有性能問題可以大家研究下。
作者: Yoda    時間: 2012-4-4 10:18

This is definitely the most beautiful phone on the market!  Good choice
作者: kamioza    時間: 2012-4-4 15:14

公司會改變既,夠有好多人之前用Nokia依家未少左。
對我黎講用過Samsung i908之前咁差系未永遠唔用Samsun ...
rohome 發表於 2012-4-4 10:18

CHING 我買左部韓版, 貪佢有16GB
BTW, 部機POWER BUTTON個NOTIFICATION 燈, 可唔可以收到WHATSAPP 時識著燈?
作者: saikit219    時間: 2012-4-4 18:24

C-hing, 你用韓版能正常upgrade嗎?是否有中文?
作者: mikasalo    時間: 2012-4-4 18:27

BTW, 部機POWER BUTTON個NOTIFICATION 燈, 可唔可以收到WHATSAPP  ...
kamioza 發表於 2012-4-4 15:14

近期係街買到o既都係台版, 乜韓版多8g咩? 但可以插micro sd 要幾多memory都得啦!
作者: mikasalo    時間: 2012-4-4 18:28

但個黑白介面好快睇厭!
作者: 叉燒餐包    時間: 2012-4-4 18:36

但個黑白介面好快睇厭!
mikasalo 發表於 2012-4-4 18:28

換個launcher大把theme
作者: 滅道惡    時間: 2012-4-11 14:41

想問買台板返黎係唔係有得選繁中?
去鬼域有保養ok嗎?定去其它?
買機時有冇code試工程test?
作者: ernestyung    時間: 2012-4-11 18:08

咩版先可以刷中文ROM 呀?我見網上話賣東南亞版....無講邊到黎
作者: 芝士味    時間: 2012-4-11 19:13

被毒到...我都想買部比女朋友
作者: wupeter    時間: 2012-4-11 19:23

作者: fatal1ty    時間: 2012-4-11 21:45

BTW, 部機POWER BUTTON個NOTIFICATION 燈, 可唔可以收到WHATSAPP  ...
kamioza 發表於 2012-4-4 15:14

上機鋒睇過,話韓版刷港ROM有問題,想問韓版轉繁中使用正常嗎,能用PLAY STORE??
作者: kwv5096    時間: 2012-4-11 22:06

ching,
where did you buy?
would you mind pm me?
thx a lot
作者: etlok    時間: 2012-4-13 08:33

o向澳洲發現連埋個專用藍芽耳機 + 火機座賣大約 HKD$5400, 諗梗買唔買好....?
(對我o黎講算係行貨(電訊商出), 因為我長時間都o向澳洲住)
作者: allenwuhk    時間: 2012-4-13 12:38

LG 落價真係好快
作者: Pointer    時間: 2012-4-13 15:02

最欣賞係佢個USB防塵蓋設計,美觀得嚟、理論上又唔會咁易爛
作者: ernestyung    時間: 2012-4-13 16:44

回復 83# Pointer

依家最平水貨幾錢?係邊到買買咩version 最好呢?
作者: cello13814    時間: 2012-4-13 17:24

回復  Pointer

依家最平水貨幾錢?係邊到買買咩version 最好呢?
ernestyung 發表於 2012-4-13 16:44

http://www.price.com.hk/product.php?p=136254
$3350有交易,乜水貨有分乜野version?
作者: Frings    時間: 2012-4-13 17:25

$3350有交易,乜水貨有分乜野version?
cello13814 發表於 2012-4-13 17:24

有日本DOCOMO版~
未必有得ROOT/UPDATE
作者: ernestyung    時間: 2012-4-13 18:11

回復 86# Frings

係咪日本DOCOMO版/韓版都刷唔到 港ROM架?有無邊位師兄買左水貨?
作者: feilolai    時間: 2012-4-13 22:06

今日$3350買左一部,有繁中,個ROM係V10H,即係邊度貨???
作者: feilolai    時間: 2012-4-13 22:07

重有係未識點SET APN, DOWNLOAD左HK APN不過吾得,而家上吾到網
作者: ah78hk    時間: 2012-4-14 00:22

想買手上
有港版V10d ROM
官方版V10n ROM
作者: maxyeung    時間: 2012-4-14 01:22

PRADA.......女性用品,男人老狗都用prada+lg, 記住買番個封閉式機套, 同埋唔好俾朋友見到喎...........哈~
作者: cello13814    時間: 2012-4-14 01:45

重有係未識點SET APN, DOWNLOAD左HK APN不過吾得,而家上吾到網
feilolai 發表於 2012-4-13 22:07

師兄,好耐無見,你用緊邊個台?
作者: feilolai    時間: 2012-4-14 08:18

師兄,好耐無見,你用緊邊個台?
cello13814 發表於 2012-4-14 01:45

好耐吾見啦
用緊中移動一卡雙號
作者: cello13814    時間: 2012-4-14 12:28

好耐吾見啦
用緊中移動一卡雙號
feilolai 發表於 2012-4-14 08:18

現付上相關設定,希望幫到你啦
作者: feilolai    時間: 2012-4-14 12:34

現付上相關設定,希望幫到你啦
cello13814 發表於 2012-4-14 12:28

我插電腦線一裝驅動就OK左啦
不過多謝師兄關心
作者: feilolai    時間: 2012-4-14 12:37

回復 94# cello13814

師兄又咁橋轉左PRADA
用左半日,個MON同外型好正,不過用過ICS 4.0之後轉返GB 2.3.7有D吾慣
想放番出去用返NEXUS
吾知全套機連MON貼,機身邊膠紙未'滅',$3250有冇人接呢
作者: cello13814    時間: 2012-4-14 12:46

我插電腦線一裝驅動就OK左啦
不過多謝師兄關心
feilolai 發表於 2012-4-14 12:34

用到就最好啦
作者: cello13814    時間: 2012-4-14 12:48

回復  cello13814

師兄又咁橋轉左PRADA
用左半日,個MON同外型好正,不過用過ICS 4.0之後轉返GB  ...
feilolai 發表於 2012-4-14 12:37

你要試下先,但差一佰比較難D
作者: feilolai    時間: 2012-4-14 13:02

你要試下先,但差一佰比較難D
cello13814 發表於 2012-4-14 12:

都係'up'下姐,部機吾係差,要大蝕就無謂啦,希望部機快d有ics更新就解決啦
作者: csaa    時間: 2012-4-14 17:28

taobao搵mon貼

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2