標題: 請問有那部ANDROID機影相好OK? [打印本頁]

作者: Ponya    時間: 2016-4-4 00:01     標題: 請問有那部ANDROID機影相好OK?

如題?
作者: 藤原亮政    時間: 2016-4-4 00:25

panasonic cm1
作者: xWxMxCx    時間: 2016-4-4 00:34

GS7 / GS7E ?
作者: 北金烈貓    時間: 2016-4-4 01:11

呢期S7贏哂
作者: chromechan    時間: 2016-4-4 01:13

回覆 1# Ponya

http://www.dxomark.com/Mobiles

有排名睇
作者: squallelf    時間: 2016-4-4 01:21

呢期S7e
sony 平時D手機都好好
作者: Man@MFHK    時間: 2016-4-4 05:06

LG V10/G4
作者: pk_1941    時間: 2016-4-4 08:29

回覆  Ponya

有排名睇
chromechan 發表於 2016-4-4 01:13

頭3名全部Samxung
作者: a527692384    時間: 2016-4-4 08:44

panasonic cm1 +1
作者: longleg    時間: 2016-4-4 09:07

頭3名全部Samxung
pk_1941 發表於 2016-4-4 08:29

因為Samsung 新model 影相真係一絕
作者: wct    時間: 2016-4-4 09:46

超班馬 CM1

via HKEPC Reader for Android
作者: gserli    時間: 2016-4-4 10:02

CM1大sensor加細光圈,冇OIS
吸光能力唔算好高,喺正常光源下成像無敵,但夜景唔夠有OIS嘅S7, G4同6s嚟
仲有4k拍片得15fps,唔要好過

如果平衡d嘅話,S7>G4>CM1
CM1真係主打影相

如果超重視拍片,Z5都真係唔錯
成像未必最好,但佢個電子防手震好掂,出嚟效果好順,可以扮有儀器做panning

作者: aeolian2009    時間: 2016-4-4 10:07

S7幾個同事用緊....好正
作者: Ponya    時間: 2016-4-4 11:13

S7幾個同事用緊....好正
aeolian2009 發表於 2016-4-4 10:07 AM

S7 定 S7 EDGE?
作者: hyperbola    時間: 2016-4-4 11:16

S7 /s7 edge 相機有分別咩?
作者: chromechan    時間: 2016-4-4 11:29

回覆 8# pk_1941

呢度師兄強推嘅L豬就三甲不入

同埋要講拍片,Z5贏晒,因為好似有手持雲台咁樣
作者: 藤原亮政    時間: 2016-4-4 11:31

CM1大sensor加細光圈,冇OIS
吸光能力唔算好高,喺正常光源下成像無敵,但夜景唔夠有OIS嘅S7, G4同6s嚟
仲 ...
gserli 發表於 2016-4-4 10:02

1吋 CMOS吸光能力唔高?當然F2.8唔叫特別大,但都算大光圈,1吋BSI CMOS大幾倍,吸光同高感噪點表現點都唔會差過手機
OIS係影響拍攝成功率,由於CMOS同鏡頭大細用料實在差太多,除非你隻手非常震,唔係一般28mm定焦鏡做到1/15~1/20秒都唔係太難,當然成功率係唔會有OIS高低速快門高
你睇縮圖就可能係S7好D既,一放大黎睇對比就...
作者: gserli    時間: 2016-4-4 11:36

1吋"BSI" CMOS吸光能力唔高?當然F2.8唔叫特別大,但都算大光圈,1吋BSI CMOS大你幾倍,感光度點都好過你
OIS ...
藤原亮政 發表於 2016-4-4 11:31

如果影得到冇手震,一定係CM1靚啦。
但係我相信CM1 auto又好,night mode都好,一樣係會喺影低光時拉高iso。

如果要低光影得靚,應該都係要自己set,仲要隻手好定。

作者: chromechan    時間: 2016-4-4 11:38

回覆 18# gserli

1/4秒冇OIS唔難

想俾人漠視嘅飄過
作者: tn1    時間: 2016-4-4 11:44

1吋 CMOS吸光能力唔高?當然F2.8唔叫特別大,但都算大光圈,1吋BSI CMOS大幾倍,吸光同高感噪點表現點都唔會 ...
藤原亮政 發表於 2016-4-4 11:31

http://egg3c.tw/?FID=1&CID=653
Auto Mode 夜景細節  連上一代旗艦機S6同G4都好過CM1
作者: 藤原亮政    時間: 2016-4-4 11:49

Auto Mode 夜景細節  連上一代旗艦機S6同G4都好過CM1
tn1 發表於 2016-4-4 11:44

你確定?
CM1測光偏保守偏暗
但噪點表現明顯好好多,當然如果只係追求縮圖夠光...咁S6,S7同G4係好過CM1既...
同埋其實CM1已經更新左幾次...
CM1你睇右上角仲睇到係有D建築物具體外形係度
S6同G4,係一PAT野
作者: chromechan    時間: 2016-4-4 11:51

回覆 20# tn1

唔好玩啦,你睇縮圖就覺得係

By G4

By CM1

作者: leave    時間: 2016-4-4 12:09

CM1影手持夜景無大家想像中咁神。樓上師兄貼既放大圖已經顯示到CM1油畫化嚴重過G4唔少,仲有少許手震。

假設CM1影張相要用f/2.8、1/8s、ISO 3200。咁G4得益於f/1.8大光圈(約大1.2個stop)及OIS(保守估計一個stop),只需要約ISO 666,已經可以抵銷細sensor係高ISO表現既不足。
作者: chromechan    時間: 2016-4-4 12:15

回覆 23# leave

咁兩幅圖嘅顏色點計?G4幾乎變晒黑白喎
作者: leave    時間: 2016-4-4 12:27

回覆  leave

咁兩幅圖嘅顏色點計?G4幾乎變晒黑白喎
chromechan 發表於 2016-4-4 12:15

我認為呢個係源於兩部機唔同既色彩處理。如果你對比下用RX100影果張相,就會發現CM1張相飽和度仲高過RX100,似係後期加重左飽和度,亦因為咁而導致大量color noise。

當然,我都唔否認G4張相飽和度偏低係因為佢高ISO表現較差。
作者: chromechan    時間: 2016-4-4 12:29

回覆 25# leave

姐係G4喺ISO666左右既情況表現會差啦,你早講
作者: leave    時間: 2016-4-4 12:43

回覆  leave

姐係G4喺ISO666左右既情況表現會差啦,你早講
chromechan 發表於 2016-4-4 12:29

有邊機既高ISO會好過自己既低ISO?我指G4係高ISO情況下出現色彩流失,係相對於G4既低ISO(假設G4低ISO效果接近RX100所得之效果)。我並唔係話飽和度高就一定好過飽和度低,亦唔係話飽和度高就代表高ISO表現一定比較好。
作者: 師奶股神    時間: 2016-4-4 12:46

同其實你睇下網上啲sample, CM1支鏡明顯食唔到1吋sensor,成像鬆散得好西利,
大sensor有時未必一面倒優勝,大sensor對鏡頭要求都會高好多,安全快門又會限制高咗,冇ois更慘,手持1/3吋sensor可能可以去到1/4s,但1吋sensor可能只可以去到1/15s,1吋sensor要造支f1.7光圈鏡又要大支好多,否則細sensor配大光圈可能最後吸光量都差唔多
作者: 師奶股神    時間: 2016-4-4 12:54

因為大光圈同ois,可能s7可以快門慢啲都夠光,所以iso可以set低啲達至同cm1一樣嘅光量,但cm1可能要iso高一級先一樣光量,咁大sensor優勢就冇咁明顯係手機上。

而且cm1 sensor大咗,但又推高像素,其實最後每pixel size都唔係大好多。

大sensor固然係好,但必須要造好支鏡先,因為手機追求輕薄,太多限制。同cm1色彩好誇張係真
作者: jht123    時間: 2016-4-4 12:55

同其實你睇下網上啲sample, CM1支鏡明顯食唔到1吋sensor,成像鬆散得好西利,
大sensor有時未必一面倒優勝 ...
師奶股神 發表於 2016-4-4 12:46

睇相似乎cm1 既鏡的確唔掂

不過你所講既安全快門同sensor 大細冇關係, 其實同焦距有關, 支鏡如果係24mm  咁安全快門就是1/24s , 慢過呢個快門冇ois 情況下係震硬

作者: chromechan    時間: 2016-4-4 12:57

回覆 27# leave

又係你話嘅

假設CM1影張相要用f/2.8、1/8s、ISO 3200。咁G4得益於f/1.8大光圈(約大1.2個stop)及OIS(保守估計一個stop),只需要約ISO 666,已經可以抵銷細sensor係高ISO表現既不足。

姐係f/2.8、1/8s、ISO 3200 = f/1.8、unknown、unknown?

如果好似你咁計,依家可能係ISO600,不過我見唔到G4@ISO600好喎,過暗sensor攞唔到顏色就算啦,講飽和度

何況呢幅相好有疑點,點解冇ISO睇到....我哋不如係呢度停落嚟
作者: jht123    時間: 2016-4-4 12:59

回覆  leave

又係你話嘅

假設CM1影張相要用f/2.8、1/8s、ISO 3200。咁G4得益於f/1.8大光圈(約大1.2個st ...
chromechan 發表於 2016-4-4 12:57

其實我都覺冇咩好討論, 變到好似攝影區咁

作者: leave    時間: 2016-4-4 13:02

回覆  leave
何況呢幅相好有疑點,點解冇ISO睇到....我哋不如係呢度停落嚟
chromechan 發表於 2016-4-4 12:57

顯示唔到EXIF可能同相機app有關,我自己部手機刷左CM Rom後都出唔到正確EXIF
無EXIF又真係好難討論既,究竟G4用1/4s、ISO400定係1/16s、ISO1600都無人知
作者: chromechan    時間: 2016-4-4 13:05

回覆 33# leave

唔關事,其他G4相,我係睇到,佢係有意wipe咗佢
作者: 師奶股神    時間: 2016-4-4 13:06

[quote]睇相似乎cm1 既鏡的確唔掂

不過你所講既安全快門同sensor 大細冇關係, 其實同焦距有關, 支鏡如果係24mm  ...
jht123 發表於 2016-4-4 12:55 PM [/q

相同鏡頭,Sensor size 越大,焦距越大,Sensor size越小,焦距越小。
作者: Cartesius    時間: 2016-4-4 13:07

Samsung / LG 旗艦都好OK
作者: leave    時間: 2016-4-4 13:20

回覆  leave

唔關事,其他G4相,我係睇到,佢係有意wipe咗佢
chromechan 發表於 2016-4-4 13:05

只係我咁岩留意到有幾個網站既LG G4 review都巧合地出現低光照片無法顯示EXIF既問題。
Dpreview:http://connect.dpreview.com/post ... amera-review?page=6
Ringhk:http://www.ringhk.com/news2.php?id=10780
Mobile01:http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=581&t=4527648

我個人就無用過G4,不過據我經驗,有時候相機app既某D功能(如HDR、多幀降噪)係有機會令EXIF出現問題。至於係咪有意wipe我就唔知啦。
作者: bennylouisa    時間: 2016-4-4 13:20

cm1
作者: jht123    時間: 2016-4-4 13:22

[quote]睇相似乎cm1 既鏡的確唔掂

不過你所講既安全快門同sensor 大細冇關係, 其實同焦距有關, 支鏡如果係 ...
師奶股神 發表於 2016-4-4 13:06

其實我唔多明你想表達什麼, 不如我直接用相機做例子

假如唔計ois
sony a7 插支 24mm 定焦鏡 --> 等效焦距24mm, 安全快門 1/24s

同一支鏡插落sony a6000 (apsc) --> 等效焦距24x1.5mm = 36mm, 安全快門 1/36s

安全快門定義只會跟等效焦距有關連

作者: Man@MFHK    時間: 2016-4-4 13:32

G4又好CM1又好,你用auto都唔會好得去邊,auto始終係iPhone好。
作者: chromechan    時間: 2016-4-4 13:52

回覆 37# leave

自動做HDR都好似係有機會令EXIF消失,姐係間接出cheat
作者: victony    時間: 2016-4-4 16:19

早年自己比較過 CM1 同 RX100 既相, CM1 差好多皮... 感覺上只係G4 左右貨仔。 數值上分析之下CM1係好高,但出來既成像又唔同一回事.
作者: Man@MFHK    時間: 2016-4-4 17:41

早年自己比較過 CM1 同 RX100 既相, CM1 差好多皮... 感覺上只係G4 左右貨仔。 數值上分析之下CM1係好高, ...
victony 發表於 2016-4-4 16:19

G4個noise control我幾buy,佢唔係一味抹晒D noise,仲保留到一定程度既細節,而淨低無抹走既noise都有幾分菲林味,所以我已經當佢係半部相機。
我有Panasonic GX7,一直都用開Panasonic既相機,由FZ20到G2到GX1到GX7,CM1我就無喇,但根據我多年用Panasonic相機既經驗,Panasonic對硬照處理一直都係一般,同一部機拍video反而好過影相,始終做video cam先係佢影像部門既專長。CM1個spec就係威係勢,又掛住個奶嘜,但同真正Panasonic相機既Lecia鏡仲有距離,優勢只係有光圈葉可以俾你收光圈。

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2