標題: [操作疑難] 救救 "紅米Note2" 大行動!!! [打印本頁]

作者: kens4    時間: 2018-2-5 02:05     標題: 救救 "紅米Note2" 大行動!!!

用了2年有多......舊電就黎死得!!

試過在香港找原裝電池, 但找不到..........唯有逃逃逸!

大家可否幫下眼.....信得過是原裝嗎?!

https://item.taobao.com/item.htm ... amp;id=561533219882
作者: R大魔王    時間: 2018-2-5 04:04

試過在香港找原裝電池, 但找不到..........唯有逃逃逸!

大家可否幫下眼 ...
kens4 發表於 2018-2-5 02:05

陶佬預左假货,一糸找副廠電
作者: nameless.ken    時間: 2018-2-5 05:46

同問,家人都係用緊note 2,但唔知點解 粒電冇脹 靚仔,但去電奇快..家人聲稱睇約1.5小時用wifi串流影片,100%就跌到約20幾
作者: snap820    時間: 2018-2-5 06:00

作者: snap820    時間: 2018-2-5 06:04

作者: free3sky    時間: 2018-2-5 06:16

之前小米中心有
依家唔知
作者: ckleung0923    時間: 2018-2-5 06:28

揾返啲副牌好啲eg.諾希,飛毛腿,羽博....etc

via HKEPC Reader for Android
作者: 陳嘉倩    時間: 2018-2-5 07:33

揾返啲副牌好啲eg.諾希,飛毛腿,羽博....etc

ckleung0923 發表於 2018-2-5 06:28

淘淘 同華強一樣副廠都多假
作者: 陳嘉倩    時間: 2018-2-5 07:36

直接去華強品勝門市買, 或者搏下淘淘品勝
作者: ckleung0923    時間: 2018-2-5 07:49

回復 8 #陳嘉倩

淘都要醒目啲 揾返旗艦店

作者: 1969928    時間: 2018-2-5 08:24

大家可否幫下眼 ...

無病無痛
就係無電_
作者: mlyu    時間: 2018-2-5 08:29

回復 陳嘉倩

淘都要醒目啲  揾返旗艦店  

ckleung0923 發表於 2018-2-5 07:49

會唔會間旗艦店都係假?
作者: a9668823    時間: 2018-2-5 08:47

深圳小米維修站 RMB $59
作者: mdws2002    時間: 2018-2-5 09:02

大家可否幫下眼 ...

最近先淘完兩粒返嚟俾紅米Note 2。
如果你係唸住係淘寶上搵呢啲所謂嘅原裝電,基本上都係100%假。
不過,假又係咪用唔到呢?咁又唔係嘅。只係電量虛標啫。
原裝電量3000mAh,呢類所謂嘅原裝電(粒粒嘅貼紙Serial都一樣,應該係一批批一樣。)大概就係2000mAh多啲到啦。(單純用白尾巴USB電流表計佢充入電量嘅顯示)

至於其他牌子係咪會足啲?呢個我就唔敢講啦。我只係買過諾希品牌嘅紅米Note 2電池。
份量會比呢啲所謂嘅原裝紅米Note 2電池電量大少少(真係大少少㗎喳。)但價錢就貴一個Double有多。
再者,我要再買紅米Note 2電池嘅原因就係︰佢就快生得………

紅米Note 2我試過刷唔少ROM,唔好話使用,即使待機都去電超嚴重。
暫時搵到個Unofficial嘅CM12.1嘅ROM,待機電量先叫做可以,至於實際使用?因為己經退役成為後備中吧後備機,所以都好少真係實際體驗到佢係咪持久力耐啲啦。
作者: zqwerty1616    時間: 2018-2-5 09:07

之前用紅米note2洶左“品勝”代用電,唔知而家仲有冇。
作者: BC0101    時間: 2018-2-5 09:20

淘 品勝旗艦店,不過好似唔寄去香港。
作者: goalsp    時間: 2018-2-5 09:30

之前用紅米note2洶左“品勝”代用電,唔知而家仲有冇。
zqwerty1616 發表於 2018-2-5 09:07

有,只有原廒七成
作者: theblueyard    時間: 2018-2-5 09:41

nohon 电池 有8成,最好關機充!
但要用 nohon外置充电器 充, 充到發漲....
作者: henrycow    時間: 2018-2-5 09:44

電池有機會過唔到關, 依家好多大陸快遞都唔運過境電池產品, 師兄要留意

作者: Chick    時間: 2018-2-5 09:52

鴨記街邊買過兩粒紅米2嘅電(不是note2),$30/粒 肯定係假嘢,電量大概係原裝嘅70%
用咗半年仲未死,當然,假貨冇人敢保證,仲要承擔風險
作者: henrycow    時間: 2018-2-5 09:55

鴨記街邊買過兩粒紅米2嘅電(不是note2),$30/粒 肯定係假嘢,電量大概係原裝嘅70%
用咗半年仲未死,當然, ...
Chick 發表於 2018-2-5 09:52

印象中鴨寮街近麥記有間排檔有好多雜牌電池賣, 應該會有紅米電

作者: ang    時間: 2018-2-5 09:57

咁我都試下品勝先
作者: leungzboy    時間: 2018-2-5 10:26

緊係信唔過啦~ 原廠電只信官方/代理
作者: samuelxx    時間: 2018-2-5 10:29

會唔會間旗艦店都係假?
mlyu 發表於 2018-2-5 08:29

唔好上左假淘寶網
作者: POLYCARL    時間: 2018-2-5 11:17

我都煩緊呢個問題, 不過打去沙田攪算了
貴D當買過安心
作者: pp009    時間: 2018-2-5 11:19

作者: cn98cn    時間: 2018-2-5 11:56

找副廠電 x2
作者: mdws2002    時間: 2018-2-5 12:01

貴D當買過安心
POLYCARL 發表於 2018-2-5 11:17

小米粒原裝電,其實唔算貴。
你買其他有品牌嘅代電,其實都差唔多價錢。
但個問題係,小米仲有呢款機型嘅原裝電供應俾你?
作者: tse111    時間: 2018-2-5 12:40

http://www.mi.com/hk/service/materialprice/
手機 紅米Note2 16G         電池 HK$ 38         人工費 HK$ 100         合計HK$ 138
作者: mtng223    時間: 2018-2-5 12:56

回復 29 #tse111

拆蓋換電都要人工費,咁好笑?

作者: ricky1992    時間: 2018-2-5 13:12

淘寶買電唔好揀最平個批都冇乜事
唔知有咩好擔心?
作者: b-29    時間: 2018-2-5 13:32

我早些時系淘X网,買左2塊note2电池。. OK的,看看返評。
作者: SSII    時間: 2018-2-5 13:39

買品勝最好
電量同原裝一樣
作者: POLYCARL    時間: 2018-2-5 13:42

回覆 28# mdws2002

上去睇吓囉. 我住沙田就腳冇所謂, 冇貨就去IKEA 食熱狗
作者: free3sky    時間: 2018-2-5 15:05

網上買差更遠
個人經驗,網上買都成50人仔,質素只有67成
原廠好似hkd 69 旺角小米家買,有質量保證 三個月有問題可以拿返去

機已賣,俾比較食電 對比現有note 4x
作者: sit1206    時間: 2018-2-5 15:18

淘寶買電
作者: kens4    時間: 2018-2-5 15:20

深圳小米維修站 RMB $59
a9668823 發表於 2018-2-5 08:47

Ok WOR....有冇地址?! THX
作者: kens4    時間: 2018-2-5 15:22

貴D當買過安心
POLYCARL 發表於 2018-2-5 11:17

$100+$38 wor
作者: a9668823    時間: 2018-2-5 15:47

Ok WOR....有冇地址?! THX
kens4 發表於 2018-2-5 15:20

https://www.mi.com/static/maintainlocation/
作者: kens4    時間: 2018-2-5 16:14

a9668823 發表於 2018-2-5 15:47

thx
作者: KGB2016    時間: 2018-2-5 17:17

紅米note2都算唔話得,朋友都有部,近月又有新版本升級更新,電池普通咁用依然好正常,就係個電源掣有D似接觸不良咁。
作者: R大魔王    時間: 2018-2-5 17:18

我早些時系淘X网,買左2塊note2电池。. OK的,看看返評。
b-29 發表於 2018-2-5 13:32

果d所為好評
有d溫人刷好評
有d寫好評回反3元4元
作者: gnuek    時間: 2018-2-5 19:44

使用中
品勝官方店淘,唔記得係唔係天貓,有包裝,中通落黎郵政收,零問題。

極耐用,包滿意!
作者: khf    時間: 2018-2-5 19:45

我部都係紅米note2, 舊電脹到個MON都凸起埋, 上小米之家成日都話無貨, 最後自己走左上大陸是但一間小米門市問, 問到華強北小米官方維修地址(好耐已經唔記得左), 上去同佢講話舊電脹晒, 買舊新電50幾人仔搞掂走人.... 好怕買代用電, 次次買親用一兩個月就開始無電, 三四個月就打柴, 買電都係原裝好D咁.... 淘寶果D真係唔識分真假所以算
作者: sunyan12    時間: 2018-2-5 20:02

我一共有三粒紅米N2 電池, 一粒跟機只有約半日命, 兩粒係上年在旺角之家買的, 現在用緊一粒差吾多又一年了,留有一粒未用過(但可能4 月要開光了)..
作者: alan216hk    時間: 2018-2-5 20:15

大家可否幫下眼 ...

呢間係原廠, 但係下咗架.
用咗咁耐So far so good.

https://detail.tmall.com/item.ht ... amp;_u=51ikpo0b467b
作者: jasonwkc    時間: 2018-2-5 21:06

直接用代電無咁嬲

作者: mcdull    時間: 2018-2-5 22:43

乐呵呵 ok ...
作者: kens4    時間: 2018-2-5 23:43

乐呵呵 ok ...
mcdull 發表於 2018-2-5 22:43

佢勁平.....反而有D驚!!!
作者: pp009    時間: 2018-2-6 06:35

作者: semuel    時間: 2018-2-6 09:11

小米之家仲有冇原廠電? 之前有師兄上去換內置電都唔貴

作者: leungzboy    時間: 2018-2-6 09:53

果d所為好評
有d溫人刷好評
有d寫好評回反3元4元
R大魔王 發表於 2018-2-5 17:18

淘寶係睇追評唔係睇好評架
作者: ccam12    時間: 2018-2-7 21:48

請問有沒有地址???買了多久???不知現在還有沒有得買???
THX~
回覆 13# a9668823
作者: a9668823    時間: 2018-2-7 22:13

請問有沒有地址???買了多久???不知現在還有沒有得買???
THX~
回覆  a9668823
ccam12 發表於 2018-2-7 21:48

https://www.mi.com/static/maintainlocation/

我上星期去換小米5電RMB$109,人小半個鐘可拿回,
屋企人有部紅米NOTE2所以問了價錢,但無買,應該有貨,
你可以打電話去問左先.
作者: mdws2002    時間: 2018-2-7 23:24

我上星期去換小米5電RMB$109,人小半個鐘可拿回,
屋企人有部紅米NOTE2所以問了價錢,但 ...
a9668823 發表於 2018-2-7 22:13

師兄係咪直接俾部機佢就得?唔使單唔使其他嘢?
剩係幫你換電,唔會reset部機?
作者: a9668823    時間: 2018-2-8 16:12

師兄係咪直接俾部機佢就得?唔使單唔使其他嘢?
剩係幫你換電,唔會reset部機? ...
mdws2002 發表於 2018-2-7 23:24

師兄係咪直接俾部機佢就得?

唔使單唔使其他嘢?
唔使
唔會reset部機

舊電好似RMB$69,RMB$40係人工,所以唔洗單.
作者: mdws2002    時間: 2018-2-8 16:13

師兄係咪直接俾部機佢就得?

唔使單唔使其他嘢?
唔使
唔會reset部機
...
a9668823 發表於 2018-2-8 16:12

Thanks。
下次上開深圳,我都要去幫部小米5換換電先。
作者: kens4    時間: 2018-2-8 17:38

剛剛淘了2舊副電算數了>.<

品勝  $45人仔-$20港女
樂oo $35人仔-$20港女
作者: kens4    時間: 2018-2-9 16:34

兩粒電唔洗24小時,已經到了朋友(大陸)家中!!!
作者: citibatter    時間: 2018-2-9 17:58

回復 15 #zqwerty1616

你部機都仲好健康。
但係原廠電已經發張陣亡,而家就係用緊品勝嗰粒代用電。

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2