標題: 其實有冇人用咗小米好多年成功轉用咗另外一個品牌架? [打印本頁]

作者: zoulo    時間: 2019-1-9 11:49     標題: 其實有冇人用咗小米好多年成功轉用咗另外一個品牌架?

作者: tata211    時間: 2019-1-9 11:56

回覆 1# zoulo

的確好難轉~ 而家用緊MIX 2S, 影相尚可, 但太太成日話我影D相色水唔靚, 因此雖然明知華為系統垃圾, 但我都想影相靚, 曾衝動想換MATE 20 PRO, 還好當時8G版未有貨, 等等下就話有綠MON問題, 最後又換唔成機
作者: jso77    時間: 2019-1-9 11:58

雖然miui係唔差但未至於單單為左miui而繼續用小米掛?
作者: jso77    時間: 2019-1-9 11:59

回覆  zoulo

的確好難轉~ 而家用緊MIX 2S, 影相尚可, 但太太成日話我影D相色水唔靚, 因此雖然明知華 ...
tata211 發表於 2019-1-9 11:56

emui真係未及miui呢個無可否認
作者: tata211    時間: 2019-1-9 12:08

emui真係未及miui呢個無可否認
jso77 發表於 2019-1-9 11:59

我都會買中低檔小米俾工人用
前後都買過三部紅米俾工人都從未死機(一千~二千內)

相反曾買過一部華為中低端機俾家母
咩型號就唔記得了只記得新機買價錢就2千有找既
但家母就真係媽媽聲囉(家母只用微信及打電話)
作者: jacktsui    時間: 2019-1-9 12:11

HELP THIS > 米 > MOTO > HELP THIS   轉左3次牌子, 唔覺有咩不便
UI 我覺得MOTO最好用, 米OK啦, HELP THIS 過得去
作者: C-Leung    時間: 2019-1-9 12:13

用lineage
作者: tp380    時間: 2019-1-9 12:14

自己同父母紅米1開始用小米,中間買過一部華為低階俾佢地,半年後頂唔順換返小米。
高階華為無用過,唔識評論。
而家自己同父母都有部紅米NOTE 5。
自己就另外有好多部唔同牌子的中低階機,NOTE 5做主力。
作者: zoulo    時間: 2019-1-9 12:35

作者: 孤兒仔    時間: 2019-1-9 13:05

因為用咗7年,我都想離開呢個comfort zone,走出去睇下個世界變成點,所以我先出post問

via HKEPC Reader ...
zoulo 發表於 9/1/2019 12:35 PM

從前因為MIUI 而用過小米幾代,
及後亦因為MIUI 離開小米已經幾代
作者: lalawoo    時間: 2019-1-9 13:09

纯廣告一則
作者: jacktsui    時間: 2019-1-9 13:10

回覆 10# 孤兒仔

當年屋企人搶紅米, 幫佢地SET野, 直到紅NOTE2 之後頂唔順同佢地轉會
感覺到MIUI愈來愈差
作者: zoulo    時間: 2019-1-9 13:27

作者: zoulo    時間: 2019-1-9 13:28

作者: zoulo    時間: 2019-1-9 13:28

作者: leungzboy    時間: 2019-1-9 13:29

有冇得講下佢有幾好 其他有幾差
作者: siukat    時間: 2019-1-9 13:35

小米轉左去華為,差得唔錯
作者: zoulo    時間: 2019-1-9 13:41

作者: new68u    時間: 2019-1-9 13:43

全家轉哂:
牙石x2
亂想x1
三叔x1
樂視x1 (821 6+128重未壞)
作者: zoulo    時間: 2019-1-9 13:44

作者: new68u    時間: 2019-1-9 13:46

相反曾買過一部華為中 ...
tata211 發表於 2019-1-9 12:08

你買埋電話俾工人咁好?我工人用iphone的,我懷疑佢重多錢過我。

(由 HKEPC Android 手機版 發出)
作者: iamla    時間: 2019-1-9 13:46

Just the opposite, using LG(3), Vega(2), Samsung(4) for over 1x years, and change to Xiaomi for less than 3 years, Note 4x & Note 5.
For UI, I feel this ways: Vega > LG > Samsung > Xiaomi but frankly speaking, all are easily used, not need to spend time to adopt when change phone. Battery Xiaomi the best, now at least 2 to 3 days to charge once (with playing game 1 hour / day).
My wife using Huawei, UI I feel difficult to use, especially settings. eg. spend some time to find out hot spot password
作者: Kis`s    時間: 2019-1-9 13:53

我老豆用小米,唔夠1年轉戰華為mate 8
小米過比老媽用左1年死電,落命令唔要再用小米,為有轉買help this company U11 eyes
兩個依家用得好開心,最緊要U11 Eyes影相堅靚
作者: fatsounds    時間: 2019-1-9 14:23

紅米用左5-6年,剛轉魅族

ui用落差唔多, so far 幾好
作者: coffeelam    時間: 2019-1-9 14:26

係咪搞笑 小米最5好嘅就係 MIUI.
作者: R大魔王    時間: 2019-1-9 14:41

你買埋電話俾工人咁好?我工人用iphone的,我懷疑佢重多錢過我。

(由 HKEPC Android 手機版 發出) ...
new68u 發表於 2019-1-9 13:46

你工人靚唔靚先
宜家好多賓賓放假去做兼職
做2單..好過糸屋企做成個禮拜
作者: edenli    時間: 2019-1-9 14:58

小米機換sim卡就要send SMS ,淨係呢個功能已經夠嘔心, 有冇辦法熄咗佢?

via HKEPC Reader for Android
作者: iamla    時間: 2019-1-9 15:39

小米機換sim卡就要send SMS ,淨係呢個功能已經夠嘔心, 有冇辦法熄咗佢?

via HKEPC Reader for Android ...
edenli 發表於 2019-1-9 14:58

Never occur when using Note 4X & Note 5. I do not activate any Xiaomi account
作者: stephen3141    時間: 2019-1-9 15:40

via HKEPC Reader for Android ...
edenli 發表於 2019-1-9 14:58

我停左手機打出sms功能
作者: imax    時間: 2019-1-9 15:53

回覆  zoulo

的確好難轉~ 而家用緊MIX 2S, 影相尚可, 但太太成日話我影D相色水唔靚, 因此雖然明知華 ...
tata211 發表於 2019-1-9 11:56

女人唔識分真實物色水

鍾意濃烈色水

你 set 高啲飽和度咪得囉  
作者: luihimleung    時間: 2019-1-9 16:00

我自從紅米4高配開始用,大約16年11月,之後轉過紅米5plus,現在用小米8Lite,全部國行版。中途試過一部華為mate10港版。個ROM真係差過小米好多,華為現已轉後備機。我家人都是用紅米,暫時無投訴。
對比我之前用的LG G4,MIUI個ROM真係好好多。我覺得唔會返到轉頭。真心覺得我以前用LG咁耐好白癡。

作者: cschan3    時間: 2019-1-9 16:10

我同老豆都用左年半有多 (一部 note 4x, 一部 5s plus)
我換左三星, 老豆換華碩, 大家都覺得 ROM 易用左
作者: tata211    時間: 2019-1-9 16:33

回覆 21# new68u

我家屋有過2個工人
第一之個工人買左部紅米俾佢戈之後跌爆MON就又買過第2部
換工人後又買左部MAX2佢用到而家

P.S. 越南人好鍾意小米的
作者: mdws2002    時間: 2019-1-9 16:47

其實咩ROM都係差唔多啫啊?有乜大分別?
P.S︰無論係用乜嘢機,都係裝Nova Launcher,所以個桌面都係一模一樣。
作者: jso77    時間: 2019-1-9 17:11

其實咩ROM都係差唔多啫啊?有乜大分別?
P.S︰無論係用乜嘢機,都係裝Nova Launcher,所以個桌面都係一模一 ...
mdws2002 發表於 2019-1-9 16:47

launcher只係外殼, 同個rom冇乜關係!
作者: hk133    時間: 2019-1-9 17:14

我嘅玩機歷程:
紅米1——>Zenfone 2——>魅藍note 3——>堅果Pro——>小米MIX2S

兜兜轉轉最後都係用翻小米。
不過唔排除下一部機又會轉其他牌子。
作者: 19900202    時間: 2019-1-9 17:17

android轉機冇咩問題
作者: jacktsui    時間: 2019-1-9 17:20

轉左邊個更好嘅 ROM?
zoulo 發表於 2019-1-9 13:28

轉機   
作者: CSR103    時間: 2019-1-9 17:20

用咗3-4年小米,最近轉榮耀V10
講真MIUI又真係幾好,不過我都要睇下其他rom嘅,於是轉機
作者: szekcheung    時間: 2019-1-9 17:25

對我黎講真係無咩分別, account用google, 轉機搞埋phone clone, 咩rom都係個d app都係咁用
作者: 孤兒仔    時間: 2019-1-9 17:29

去咗邊度? 一直用?
zoulo 發表於 9/1/2019 01:27 PM

以前用佢,功能上確係比其他廠貼心,及後分手因為越來越多鬼APP又唔剷得,
多次關閉雲服務隔一排上雲都重可以見到有嘢自己上載咗!
兩年前轉去 Zuk 系統問題多但功能唔比 MIUI 差,即是 MIUI 已比其他大陸牌沒有優勢,
而 MIUI 我自己覺得佢最能留客獨步天下嘅係個性主題,真係點玩都得而其他廠無得比
但由始至今都有個低能問題無解決,圖標字形無陰影亦不能改色,個主題係白字就白字
你用就不可以配淺色桌布,最獨步天下真正自主研發兼首創嘅係加入廣告!
姑不論你可否關閉,我就過唔到自己,買就即係自己默認係白痴!
作者: Kis`s    時間: 2019-1-9 17:31

紅米用左5-6年,剛轉魅族

ui用落差唔多, so far 幾好
fatsounds 發表於 2019-1-9 14:23

如果有人同你講, MIUI 前身係由 FLYME ( 早期MEIZU 上還沒名字 ) 衍生出來
你會信嗎?
作者: adechan    時間: 2019-1-9 17:43

我反而由其他轉到依家最近幾部都係小米
主要係窮,依家過三千的機都用唔起
最近由小米MAX2換咗MIX2S
對我來講咩rom都係咁用,主要都係睇用開咩apps
最開始用三星S同note系,好鍾意佢個鬧鐘同日曆,響個陣會講出我今日的行程有咩做
支後覺得sony啲機外型幾靚,用過兩部都有問題,用用個word會restart部機
兩部都係咁,應該rom同app不相容,支後冇再用sony
轉過華為,打打下字會彈出首頁,不過造工覺得幾好,老婆p8新出用到前兩個月先換機
再後用過asus padfone1, zenfone 2 ,樂視1s,都冇咩問題
跟住開始第一部小米5,小米max2,依家小米mix 2s,送比老婆F1 都冇咩問題
主要都係貪平
作者: cschan3    時間: 2019-1-9 18:35

全家轉哂:
牙石x2
亂想x1
三叔x1
樂視x1 (821 6+128重未壞)
new68u 發表於 2019-1-9 13:43

落示同亂想點都肯定差過 miui... 至少 miui 仍在可用級別
作者: jso77    時間: 2019-1-9 18:48

我反而由其他轉到依家最近幾部都係小米
主要係窮,依家過三千的機都用唔起
最近由小米MAX2換咗MIX2S
對我來 ...
adechan 發表於 2019-1-9 17:43

窮但年年轉機,同一次過比多d錢買部iphone用三年,大家所花既錢其實係差不多
作者: jso77    時間: 2019-1-9 18:50

對我黎講真係無咩分別, account用google, 轉機搞埋phone clone, 咩rom都係個d app都係咁用 ...
szekcheung 發表於 2019-1-9 17:25

clone只係可以clone apps同data,rom既功能係冇得clone的,例如miui既全屏手勢係冇可能clone到落第二部非小米機的
作者: leungzboy    時間: 2019-1-9 18:54

好多人成日話部分廠點差點差 我真心唔知道點差法
作者: leungzboy    時間: 2019-1-9 18:56

窮但年年轉機,同一次過比多d錢買部iphone用三年,大家所花既錢其實係差不多 ...
jso77 發表於 2019-1-9 18:48

咁我情願年年換新機
作者: jso77    時間: 2019-1-9 19:01

好多人成日話部分廠點差點差 我真心唔知道點差法
leungzboy 發表於 2019-1-9 18:54

睇rom寫得細唔細緻,順唔順,省電,有冇照顧用家既操作,功能到唔到位

例如索尼既系統轉換雙卡時竟然要reboot先可以,咁我相信大部份人都覺得唔方便,呢d就係做得唔到位,當然你可以話功能上咪一樣可以做到,但做得到同做得好係有分別的
作者: chanzilla    時間: 2019-1-9 19:19

小米Mix 2 用家表示MIUI 十分穩定可較。不失禮。

作者: QAFHK    時間: 2019-1-9 19:25

之前其他牌子有一期係設定到大改版真係感覺難用咗
無記錯係 Android 5 升 Android 6
LG 係 G3 轉 G4,三星好似都係但係唔記得乜型號,當時好似有得轉返設定做 Android 5 咁嘅一列過排位
依家出廠已經係 7 同 8 果啲好似連轉都無得轉

其實一個 ROM, 依家最複雜就係設定,小米係呢方面係比較小大改動

最麻煩係一堆慳電設定,又想慳電又想唔好隻隻 apps 都同我後台自動開或者要開都好,都只係收 notification 就算
以又要睇通訊 apps 有冇 因為慳電設定而 delay ,甚至無咗 notification,呢啲方面真係好麻煩

其他就我盡可能都唔用佢內置嘅 apps,例如檔案管理呢啲,用返自己熟悉嘅第三方比較唔洗煩,想極致啲就連 dailer contract calendar apps launcher 都用第三方,咁就唔洗太麻煩適應。

作者: 水藍    時間: 2019-1-9 19:28

有咩機可以好似miui 全部app都可以 雙開咁方便
華為得wechat whatsapp
作者: jso77    時間: 2019-1-9 19:39

仲有一樣同miui無關既野,但我覺得小米做得幾好,就係就算你部機unlock左磚左都好,都一樣照保你,而家咁多間廠應只有小米同oneplus可以照保
作者: leungzboy    時間: 2019-1-9 19:42

睇rom寫得細唔細緻,順唔順,省電,有冇照顧用家既操作,功能到唔到位

例如索尼既系統轉換雙卡時竟然要r ...
jso77 發表於 2019-1-9 19:01

宜家真係仲會有寫得唔順呢回事架咩
假設s845 6g/ram 4000mAh硬件既手機
真係會試得出個rom寫得差到用唔到落手?
作者: leungzboy    時間: 2019-1-9 19:43

有咩機可以好似miui 全部app都可以 雙開咁方便
華為得wechat whatsapp
水藍 發表於 2019-1-9 19:28

去下載個app就得啦
作者: stevemak    時間: 2019-1-9 19:44

回覆 11# lalawoo

用過幾部小米手機
主要用嚟做副機

紅米1 > 紅米note >  小米5 > 小米Max2

可能小米唔係好夾我

紅米1。死 Sim slot
紅米 Note 。尿黃Mon
小米5。無乜事係去電快啲
小米Max2 。過保無耐電池打柴

全部都香港行貨

後尾轉哂用華為,諾基亞
小来 Miui rom 我麻麻哋
所以轉其他無乜所謂

唯一欣賞係三指截圖

佢哋以前產品
性價比較依家高

好奇怪,
佢啲產品雖然有 Update !

但好少有 Android 版本升級

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)
作者: jso77    時間: 2019-1-9 19:45

宜家真係仲會有寫得唔順呢回事架咩
假設s845 6g/ram 4000mAh硬件既手機
真係會試得出個rom寫得差到用唔到 ...
leungzboy 發表於 2019-1-9 19:42

部部機都845/855? 冇低階u?  冇中階u?  部部都4000電? 冇3000?

用唔落手就太誇,但用落順唔順手,大致上好唔好用,各大廠既rom還是有分別的
作者: leungzboy    時間: 2019-1-9 19:49

部部機都845/855? 冇低階u?  冇中階u?  部部都4000電? 冇3000?

用唔落手就太誇,但用落順唔順手,大致上 ...
jso77 發表於 2019-1-9 19:45

我只係用黎做假設
如果要講3g+625都ok架
咁結果會係點
作者: HM4139    時間: 2019-1-9 19:50

個人認為嬲豬幾好用,但因為無錢所以跳船去乞米,配件未到未未啟用。

作者: jso77    時間: 2019-1-9 19:53

我只係用黎做假設
如果要講3g+625都ok架
咁結果會係點
leungzboy 發表於 2019-1-9 19:49

我只係想講rom順暢度達唔達一般標準,例如三星出名負優化系統,同spec既機當中佢係冇咁順,同埋rom好唔好其實大部分程度上係功能上做得方唔方面同貼唔貼心去決定
作者: god_md5    時間: 2019-1-9 20:14

我三部紅米,都轉曬rr os ,lineage,miui改唔到Llauncher,又有廣告.做d表面thumb,同無曬小工具,一定感覺上快,但好多野反應其實係慢左,但重要工能好多都無改善,
如miracast,個mon唔係16:9會出四條黑邊,display port alt mode去左邊?
快充快慢差好遠,mon畫面色無平均.漏光,依d主流比google cut左既核心野,得lg,sony,三星做得好
作者: mdws2002    時間: 2019-1-9 20:39

launcher只係外殼, 同個rom冇乜關係!
jso77 發表於 2019-1-9 17:11

其實只要個殼一樣,對我嚟講已經好足夠。
因為我主要都係用我自己需要用嘅App,系統附帶啲乜功能,對我嚟講,無乜大關係。
所以,基本上我轉咩機都係一樣。
只要個系統夠穩定便可。
作者: mdws2002    時間: 2019-1-9 20:40

仲有一樣同miui無關既野,但我覺得小米做得幾好,就係就算你部機unlock左磚左都好,都一樣照保你,而家咁多 ...
jso77 發表於 2019-1-9 19:39

呢樣我都想問,其實其他廠係咪磚咗,俾錢都唔整?
作者: mdws2002    時間: 2019-1-9 20:44

我三部紅米,都轉曬rr os ,lineage,miui改唔到Llauncher,又有廣告.做d表面thumb,同無曬小工具,一定感覺上快, ...
god_md5 發表於 2019-1-9 20:14

邊部機嘅MIUI改唔到Launcher?我部部都改到㗎喎。
作者: mdws2002    時間: 2019-1-9 20:47

仲有一樣同miui無關既野,但我覺得小米做得幾好,就係就算你部機unlock左磚左都好,都一樣照保你,而家咁多 ...
jso77 發表於 2019-1-9 19:39

講多樣,其實小米機除非真係搞到死eMMC或UFS,唔係嘅話,其實都幾難刷磚。
以前嘅機有特制線強刷9008,新機雖然係麻煩啲,但依然都仲可以拆機強刷9008。
作者: jso77    時間: 2019-1-9 20:48

呢樣我都想問,其實其他廠係咪磚咗,俾錢都唔整?
mdws2002 發表於 2019-1-9 20:40

實際上我未試過, 但聽人講就算比錢都唔整(三叔機)
作者: jso77    時間: 2019-1-9 20:50

講多樣,其實小米機除非真係搞到死eMMC或UFS,唔係嘅話,其實都幾難刷磚。
以前嘅機有特制線強刷9008,新 ...
mdws2002 發表於 2019-1-9 20:47

我試過小米半磚, 我知其實或者有方法但冇試, 懶得搞, 結果一換一換過部新
作者: god_md5    時間: 2019-1-9 20:53

回覆 64# mdws2002
我用過三部咋,v紅米3,note4,f1,佢d內置app同thumb同其他luncher係唔甲,換到但會fc.
當然有d luncher識換icon,個d就好d
作者: gamezz    時間: 2019-1-9 21:04

回復 16 #leungzboy

1) 可以capture同時畫野再share(lg都有,原生os無)

2) 可以限制每個app可以用mobile network/wifi

3) 可以自定三粒硬體掣既功能,
包括單按, 長按。
作者: gamezz    時間: 2019-1-9 21:07

回復 27 #edenli

用緊紅米note3, 4x ,bind左小米acc都無試過你講果樣野。

作者: sosa4949    時間: 2019-1-9 21:33

米1→米2S→紅米note→紅米note3→紅米note5→VIVO Z3,只有紅米note黃mon換過之外,除咗米2S用咗超過3年壽終正寢外,其他機而家都仲用得,其實miui以前係好好用,好都嘢都可以set,不過用咗咁多年,想試下其他廠嘅出品,估唔到藍綠廠都唔太差

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)
作者: 剋星    時間: 2019-1-9 22:00

我用左4個月就轉左
作者: fever456    時間: 2019-1-9 22:40

其實所謂rom好唔好,我覺得第一就係流暢度,就算中低階機都可tune得好順,第二就係個setting夠唔夠user-friendly, 就唔就手!我用過幾個牌子如LG, Samsung, HTC, Sony, 最近用華為,最直接感受個rom好唔好就一定係介面嘅流暢度,開apps爽唔爽!以前LG都ok架,但而家佢連旗艦機都唔順,放棄...Samsung功能全面,唔覺話疾,HTC好耐冇用, Sony冇新意,一成不變....華為好滿意喎,連低階機都順,唔知點解有d人話佢個rom垃圾,我好想知點垃圾法??

作者: zoulo    時間: 2019-1-10 08:19

作者: zoulo    時間: 2019-1-10 08:21

作者: zoulo    時間: 2019-1-10 08:24

作者: zoulo    時間: 2019-1-10 08:26

作者: zoulo    時間: 2019-1-10 08:42

作者: zoulo    時間: 2019-1-10 08:54

作者: IIII    時間: 2019-1-10 09:04

其實所謂rom好唔好,我覺得第一就係流暢度,就算中低階機都可tune得好順,第二就係個setting夠唔夠user-fri ...
fever456 發表於 2019-1-9 22:40

同意,華為rom到底有幾垃圾?
我有部mate8兩年幾冇reset過都仲順
我都想有人講嚟聽下等我留意下
作者: 剋星    時間: 2019-1-10 09:08

係啦,你講到啲 重點喇。  其實我都想試下華為,但就係驚佢個 ROM 唔夠 MIUI 好。 ...
zoulo 發表於 2019-1-10 08:54

你試左華為返唔到轉頭..
作者: jacktsui    時間: 2019-1-10 09:10

就係問你轉咗乜嘢機,ROM 係跟機架嘛。。  例如 MIUI 跟小米機。當然可以 flash 其他 ROM,但係嗰啲 ...
zoulo 發表於 2019-1-10 08:19

罪大, 都算易用
作者: zoulo    時間: 2019-1-10 09:14

作者: zoulo    時間: 2019-1-10 09:16

作者: initials    時間: 2019-1-10 09:23

真係咁勁?  我搵日去玩下佢哋 demo 機先

大約六七年前,嗰時嘅華為機真係屬於平價機(無論形象同 ...
zoulo 發表於 2019-1-10 09:14

咁佢自己整粒Kirin出黎同埋玩Leica 認證都有佢0既effort 喺度0既
作者: zoulo    時間: 2019-1-10 09:27

作者: initials    時間: 2019-1-10 09:34

整 CPU 係純技術/科技嘢,但整 ROM 包括好多美感,sen屎嘢,亦同間公司嘅文化有關。。 ,所以好多 ...
zoulo 發表於 2019-1-10 09:27

所以好多外國review講mate 20 系列, 都係主要讚三鏡頭模組同埋粒U processing power好強但EMUI唔係個個啱用, 我依家用緊 Mate 20 pro都認同0既...
大陸牌子用過oneplus / 小米
個人覺得好用程度Oxygen OS > MIUI > EMUI
作者: ernesttsim    時間: 2019-1-10 09:38

一直因為平用小米,但系唔鍾意用MIUI,原生最好用。
作者: leungzboy    時間: 2019-1-10 09:56

一直因為平用小米,但系唔鍾意用MIUI,原生最好用。
ernesttsim 發表於 2019-1-10 09:38

原生真心唔好用
如果係5年前陽春既系統就最好
因為以前個硬件未跟得上
所以越乾淨就越順暢
到宜家已經冇硬件既問題
就真係講唔出原生有咩好處
又唔方便咩鬼都冇
作者: jso77    時間: 2019-1-10 10:12

原生真心唔好用
如果係5年前陽春既系統就最好
因為以前個硬件未跟得上
所以越乾淨就越順暢
到宜家 ...
leungzboy 發表於 2019-1-10 09:56

原生好就好在default乜都唔洗要只要基本功能, 我有其他需要就自己加, 其他我唔鐘意既野唔洗比我, 我覺得係唔錯的

例如我可能根本就唔用calendar, 做乜default夾硬裝落部機度?
作者: aleck_choi    時間: 2019-1-10 10:19

用得 Android 機,點會買緊一個品牌咁老襯?要用死一個品牌,不如買蘋果
作者: free3sky    時間: 2019-1-10 10:36

紅米note , note 2 note 4x note 5
用緊堅果Pro2s
小小唔慣都OK嘅

作者: ernesttsim    時間: 2019-1-10 10:37

小米app一個都唔用,用google全家桶,真係唔知MIUI有乜好用,最唔鍾意我唔用嗰啲app又唔俾我洗。
作者: micemkboy    時間: 2019-1-10 10:44

唔得,轉過一排,都係走反去吊米,以後只買佢期覽機,由小米1s用到而家
作者: edwardlee    時間: 2019-1-10 10:49

用得 Android 機,點會買緊一個品牌咁老襯?要用死一個品牌,不如買蘋果  ...
aleck_choi 發表於 2019-1-10 10:19

睇下係人玩機定機玩人. 好多人堅持一個品牌真係因為用開果個 UI 習慣唔想改來改去. 我有同事換機都一定要換3叔佢話其他機用唔慣. 無計
作者: initials    時間: 2019-1-10 11:17

雖然有upgrade 延遲問題, 但唔同廠有唔同程度/取向0既customisation 又真係令android 多姿多彩0既
用過Samsung / HTC / LG / Sony / Oneplus / 小米/ Huawei 都各有優劣
作者: goalsp    時間: 2019-1-10 11:42

相反曾買過一部華為中 ...
tata211 發表於 2019-1-9 12:08

平價野, 小米好過華為
作者: makeedee    時間: 2019-1-10 13:05

小米前排仲有紅米note2更新
大把公司清完貨的機個rom 有bug都唔理
作者: fever456    時間: 2019-1-10 13:21

其實我冇真正用過小米,但都摸過下幾部上手,感覺唔差嘅,比到我入門低階機都有嘅流暢感,由其想用小米8,基本上所有野都滿足到,係個mon偏黃...
講返佢個rom, 記得小米最初彈起就係d人大讚佢個rom好有彈性,價錢又平,又肯聽用家意見,有唔好嘅地方就即刻改等等....但時至今日,做大咗之後就起世咁比人批評個rom幾垃圾,幾廢等等...真係o哂咀!

作者: 呆呆的聰    時間: 2019-1-10 13:23

由HTC Magic 刷 MIUI,Moto defy刷 MIUI,小米1,小米2s,小米3(Tegra版),紅米1(中電訊版),小米Note頂配,小米5s(細嗰部唔係plus),小米mix 1,仲有小米平版1/3

由小米Note頂配開始,用MIUI嘅機幾乎未做過主力機

首先,由小米Note頂配開始已經對 MIUI 抱有極大埋怨,當年全世界都升android6但小米Note頂配永世留响android 5,反而小米Note低配有得升(頂配要等到部機停售先有得升adnroid 7),仲要因為MIUI無開源,刷CM Rom 會有部份硬件功能懷疑用唔到,例如DAC
再另外MIUI聲稱因為s810過熱問題,鎖頻極端嚴重,打兩下機就窒,過一陣順一順,又過一陣又狂窒,但刷 CM Rom / L OS,係漸進式窒,而唔係突然窒

之後小米平板,MIUI永遠只係andoroid 4.4,無得升android 5之餘,仲要因為硬件問題連CM Rom都無
(雖然好後尾有得刷 LOS,已經係好耐好耐之後嘅事,又係唔關MIUI事)

之後小米5s,因為MIUI無 camera API 用唔到google camera HDR,而佢原生相機嘅質素又唔好,仲要好多師兄話刷EU rom乜乜物物,即係咁,又要解 bootloader又電腦安裝線刷工具始終都要消耗時間(仲要唔係一朝一夕搞得掂),仲要最抵死係我自己都一直用緊國際版ROM,我做乜又要刷個乜鬼嘢EU ROM先得架,大家都係MIUI.......
仲有都唔計打機特別熱得快同耗電特別快,例如打 asphalt 8,刷 L OS起碼打多十分鐘部機先會同miui相同熱量,如果一齊打一粒鐘,電量L OS起碼多剩 5-6%

之後小米MIX 1,我係6+256版,一有國際rom即刷,首先又係google camera問題,然後玩真三國無雙斬竟然玩玩下會彈app

因為我好少用八達通APP,但小米5s試玩過,無試過成功做到,之後放棄了

基本上miui已經無當主力用好耐

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2