標題: 小弟十月頭買入zenfone 6 , 好彩冇被打手嚇怕 [打印本頁]

作者: sitboatmaster    時間: 2019-10-21 09:48     標題: 小弟十月頭買入zenfone 6 , 好彩冇被打手嚇怕

買之前刨文就一定啦, 睇完一百零四頁, 嘩... 又話鏡頭鬆又話自己跌, 又話電量唔係特別好, 又話d firmware update 完有問題又要入廠... 睇完真係有D 怕怕

但諗返自己真心想要反CAM, 真三咭, 大電池, 頂級CPU snapdragon 855, 真全屏, 實體fingerprint scanner... 我發現市場真係冇一部fit 我要求.... 去左門市試左好多部zenfone 6 都覺得冇特別問題 (最少真係唔覺個CAM有事), 最後....  心諗反正都係幾千蚊有限錢, 於是把心一橫買部返黎試..

到而家用左兩三個星期, 部機冇令我失望過..所有嘢都係表現得好理想, 冇任何問題發生過
奉勸大家真係唔好信晒討論區D 打手... 打手門鍾意吹奉大陸機就預左架啦, 要買機不妨多睇外國forum / youtube review
作者: rickdom    時間: 2019-10-21 09:55

最緊要自己鍾意, 恭喜有新玩具玩~~
作者: umbrella2714    時間: 2019-10-21 09:57

其實無話信唔信既,啱自己用咪去囉~

個配置咁啱你,一早唔好諗買左佢先啦,因為都無第2部比你選擇~

話時話,有無開箱文睇下先
作者: Rosa    時間: 2019-10-21 09:58

真打手同免費打手都係信唔過既

真打手簽左約收左錢有佢既立場我都理解,係免費打手理解唔到

最近敖廠長做真打手,寫稿讚新出果隻Monkey King

結果隻game其實差到一個點罵到敖廠長要出黎道歉
作者: jacktsui    時間: 2019-10-21 10:20

好多手手黑牙石, 大把comment一睇就知係亂插
作者: Rosa    時間: 2019-10-21 10:24

好多手手黑牙石, 大把comment一睇就知係亂插
jacktsui 發表於 2019-10-21 10:20

子龍任務係ZF2的確係有既

但ZF4之後,質素係好左D

就好似Lg都唔係個個機款都會燒底板既
作者: mtng223    時間: 2019-10-21 11:16

我唯一擔心係擺係褲袋會無端端自動反鏡頭,所以無買

via HKEPC Reader for Android
作者: dreamtheater    時間: 2019-10-21 12:26

華碩有L打手咩!! 唔好自視過高……
作者: rfdingo    時間: 2019-10-21 13:34

鏡頭大力搖係個輕微出左黎,不過有復位 可接受
不過今日係好嘈既馬路邊傾電話,聽筒位的確唔夠大聲
不過少用電話就算
全屏Icd無咩選擇
作者: jacktsui    時間: 2019-10-21 13:38

回覆 8# dreamtheater

你去M01睇下, 大把工讀生
作者: normalyan    時間: 2019-10-21 13:49

冇打手  , 只係cp唔直
作者: youna    時間: 2019-10-21 14:48

係垃圾芒同外殼物料差, 其他都ok既~
作者: fanpo    時間: 2019-10-21 15:02

回覆 6# Rosa

呢樣真,我喺綠色店見過兩個人去換機
好多都人云亦云話子龍任務????,zf3第一日出我即買,託賴用到今時今日家父重用緊,早排亦喺肥花入咗部zf4擺屋企用,兩部都服役中,相機我自己覺得就zf3效果好啲啲,zf6定價太高,暫時未敢入手,而家睇肥花靜待zf5z嘅出現✌️
作者: wahw    時間: 2019-10-21 15:07

響街聽電話個聽筒的確唔夠大聲
作者: Rosa    時間: 2019-10-21 15:08

回覆  Rosa

好多都人云亦云話子龍任務????,zf3第一日出我即買 ...
fanpo 發表於 2019-10-21 15:02

ZF2台灣果邊非常嚴重.....所以越唱越勁

台灣果陣仲唔少人支持番台灣機

所以唱得更用力...
作者: Cartesius    時間: 2019-10-21 15:25

有OIS就perfect
作者: kofz    時間: 2019-10-21 16:21

買之前刨文就一定啦, 睇完一百零四頁, 嘩... 又話鏡頭鬆又話自己跌, 又話電量唔係特別好, 又話d firmware u ...
sitboatmaster 發表於 2019-10-21 09:48

我用緊12+512版

果然係核電

尋日用左大半日

仲有六成電

之前部1+5晨早就要充電

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)
作者: da87    時間: 2019-10-21 16:29

回覆  Rosa

好多都人云亦云話子龍任務????,zf3第一日出我即買 ...
fanpo 發表於 2019-10-21 15:02

我部ZF3都係買第一水, 佢係我最滿意嘅電話
無奈電池發漲電力大幅縮水, 最終以NOKIA 8.1取代之
(如果唔係見到8.1有特價, 會繼續死頂等出我最希望見到嘅ZF6平價版)
作者: lam2004    時間: 2019-10-21 16:33

華碩用過一次唔會有下次, 5z個rom改左成年都係垃圾...
作者: Rosa    時間: 2019-10-21 16:34

我部ZF3都係買第一水, 佢係我最滿意嘅電話
無奈電池發漲電力大幅縮水, 最終以NOKIA 8.1 ...
da87 發表於 2019-10-21 16:29

電池係消耗品,要換係正常

我隻PS4手制剛剛先換電黎

手機要換電只有兩個原因

一係部機好好用

一係粒電咁好彩係不良品,或者曾經電壓過低導致重傷
作者: Deer272    時間: 2019-10-21 17:15

ASUS 可以取代HTC 了
牙石最弱就係拍照
作者: manfans    時間: 2019-10-21 17:31

不過asus係mic 唔係mit????

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)
作者: timso    時間: 2019-10-21 20:31

我用緊12+512版

果然係核電

尋日用左大半日

仲有六成電

之前部1+5晨早就要充電

via HKEPC IR Extrem ...
kofz 發表於 2019-10-21 16:21

我用緊 ROG 2, 12+512版

果然係 6000mAh 電

用左大半日

仲有70%電

之前部Zenfone 6 晨早就要充電
作者: frmcfa    時間: 2019-10-21 21:38

5z so far so good
作者: free3sky    時間: 2019-10-21 22:25

買之前刨文就一定啦, 睇完一百零四頁, 嘩... 又話鏡頭鬆又話自己跌, 又話電量唔係特別好, 又話d firmware u ...
sitboatmaster 發表於 2019-10-21 09:48

用得開心就好,可以話還是去店玩下實體機做參考
作者: hk133    時間: 2019-10-21 22:42

any photo?
作者: kofz    時間: 2019-10-21 22:54

我用緊 ROG 2, 12+512版

果然係 6000mAh 電

用左大半日

仲有70%電

之前部Zenfone 6 晨早就要充電 ...
timso 發表於 2019-10-21 20:31

真偽自行判斷
[attach]2155505[/attach]

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)
作者: siuba    時間: 2019-10-21 23:02

底板還好..幾乎都係揀佢..
手機用過第一代 zf6 後..已暫時blacklist 左佢既手機品牌...
作者: mt4money    時間: 2019-10-22 08:31

回復 21 #Deer272

好心佢買埋 HTC la.

作者: NeTZoO    時間: 2019-10-22 10:23

回復 Deer272

好心佢買埋 HTC la.

mt4money 發表於 2019-10-22 08:31

買黎做咩?
作者: youna    時間: 2019-10-22 12:24

回覆 28# siuba

Router 都好得, 可以成2年唔REBOOT都沒慢, 仲有NOTEBOOK又平又耐用, 功能又OK
作者: youna    時間: 2019-10-22 12:31

回覆 30# NeTZoO

HELP 下啦
作者: cschan3    時間: 2019-10-22 12:50

最緊要自己鍾意, 恭喜有新玩具玩~~
rickdom 發表於 2019-10-21 09:55

bingo
雖然呢部唔太合我意,但的確有其獨特之處
作者: siuba    時間: 2019-10-22 15:32

回覆  siuba

Router 都好得, 可以成2年唔REBOOT都沒慢, 仲有NOTEBOOK又平天耐用, 功能又OK ...
youna 發表於 2019-10-22 12:24

yes.. router also ok..忘記了..XDD
作者: timso    時間: 2019-10-22 21:38

真偽自行判斷  

kofz 發表於 2019-10-21 22:54

我每日兩部一齊用,就今日計,0730出門,1830返家,部6剩下40%,但部ROG2仲有70%
作者: kofz    時間: 2019-10-22 22:07

我每日兩部一齊用,就今日計,0730出門,1830返家,部6剩下40%,但部ROG2仲有70% ...
timso 發表於 2019-10-22 21:38

估唔到電競手機仲慳電

作者: hobigboy    時間: 2019-10-23 10:51

有興趣。
請問在哪裡買?
幾多錢?
有什麼送?
唔該先。
作者: kofz    時間: 2019-10-23 11:44

有興趣。
請問在哪裡買?
幾多錢?
有什麼送?
唔該先。
hobigboy 發表於 2019-10-23 10:51

香港官方網店

作者: timso    時間: 2019-10-23 21:17

估唔到電競手機仲慳電  

kofz 發表於 2019-10-22 22:07

舊電可能OVER 6000
作者: kofz    時間: 2019-10-23 23:14

舊電可能OVER 6000
timso 發表於 2019-10-23 21:17

衰在內置冇 microsd卡插

作者: tab_learner    時間: 2019-10-25 11:50

用咗兩個幾月
開心使用中
最滿意係電量
至於使唔使整我成日都覺得係彩數

我買果陣都誇張到個機身編號同個盒寫o既唔一樣
同場隔離買果個又無事
作者: louislam    時間: 2019-10-25 19:05

原ZENFONE POST 咁快鎖咗
粒Google 助理按鍵終於有用
作者: NeTZoO    時間: 2019-10-25 19:18

回覆  NeTZoO

HELP 下啦
youna 發表於 2019-10-22 12:31

asus 本身個名都唔會差過HTC,
而HTC 以前原本代工係強項,而家連自已機都唔掂,
我諗唔到買間公司黎做乜
作者: 羽毛刀    時間: 2019-10-25 19:25

而家用緊ZF4 430版本 ~就兩年了~運作正常電都耐用
本身又係想買...之後見話咩更新左仲衰.話咩唔識縮cam...
搞到我都唔敢諗呢部
作者: timso    時間: 2019-10-25 22:32

衰在內置冇 microsd卡插

kofz 發表於 2019-10-23 23:14

512 仲未夠?
作者: smartlam    時間: 2019-10-25 23:55

底板還好..幾乎都係揀佢..
手機用過第一代 zf6 後..已暫時blacklist 左佢既手機品牌... ...
siuba 發表於 2019-10-21 23:02

我2014年都係買第一代 ZF6,記憶上電量一般,但記得影相當年嚟講算唔錯,起碼有假淺景深功能,呢個功能當年吸引到好多人買! 我去旅行有用佢影夜景,感覺又唔錯喎!!!

記憶中有一樣嘢令我唔再買佢產品,就係回歸鍵固定左邊,我用左一年都唔習慣,聽聞之後其他型號可改 !?

記得有一次雙卡雙待功能出問題,SIM2 來電冇顯示...及直接顯示陌生狀態,導致我冚咗好多客人來電,得失咗一啲客人及失去生意 ! 之後我上 TW 官方討論區反映,佢話團隊正研究更新韌體解決,但每次有大問題修正,都要個幾兩個月先可補救,討論區港台兩邊同胞,鬧到官方飛起猛話IT團隊是否得一人? 呢個亦係導致我再唔敢用佢手機原因 !

同埋佢好多內置 ASUS App 剷唔走,覺得都幾佔空間!

最近用緊一部紅米 NOTE 4X 兩年,越行越慢都想換機,佐 ZF6 2019 版咁貴成五仟,真心衝破唔到自己心理關口二仟大關 !!!
作者: Andyios    時間: 2019-10-26 00:01

如果唔係真三卡,我諗唔到理由要買佢
作者: reliever    時間: 2019-10-26 00:19

子龍任務係ZF2的確係有既

但ZF4之後,質素係好左D

就好似Lg都唔係個個機款都會燒底板既 ...
Rosa 發表於 2019-10-21 10:24
我今日起床部v30唔着同發熱,是否燒咗板,搞到我而用部垃圾頂住。
作者: smartlam    時間: 2019-10-26 01:16

我今日起床部v30唔着同發熱,是否燒咗板,搞到我而用部垃圾頂住。
reliever 發表於 2019-10-26 00:19

我覺得 LG 任何型號都會自動燒底板,係爭在遲燒定早燒 ?!  我有部 G3 機好耐冇用擺低,最近拎出嚟做備用機,突然都燒左底板了 !
作者: Rosa    時間: 2019-10-26 08:56

我覺得 LG 任何型號都會自動燒底板,係爭在遲燒定早燒 ?!  我有部 G3 機好耐冇用擺低,最近拎出嚟做備用 ...
smartlam 發表於 2019-10-26 01:16

低估左Lg..
作者: nomiss    時間: 2019-11-3 22:11

更新咗android 10喇
https://zentalk.asus.com/zh/disc ... 3-android-10#latest
作者: 樹根    時間: 2019-11-3 22:32

512 仲未夠?
timso 發表於 2019-10-25 22:32

512就唔可以加sd咭???

作者: pc-daily    時間: 2019-11-8 12:25

你著條開浪鬆身褲落街,左或右褲袋袋住部zf6行一條街,鏡頭唔鬆再講
作者: cpk    時間: 2019-11-8 16:21

回覆 52# 樹根
UFS2.1速度同mSD相差太大,冇必要
如果3就更加大
驚,要backup,可以插手指
作者: pc-daily    時間: 2019-11-8 16:42

用左幾個月我有一樣最唔like既問題:
就系如果用hoda套既話,用耐左會檔住感應器,唔用前置鏡無問題,一用會話受阻
作者: kofz    時間: 2019-11-8 17:18

早幾日返返下工部 zenfone 6 (12+512) 突然死機冇畫面

充電都冇反應(當時最少有60%電)

心唸:奶野!?我要接子龍任務?

因為過幾日先有假放

用舊機***note9 頂左幾日

唸住拎去整當日

我試下充下電有冇反應

點之又可以正常充電出到畫面

0%開始充

即係當時一直黑畫面+hang左

充電同長按 power强制斷電都冇反應

直到自己慢慢用晒 d電之後又正常返

之後又用左幾日

運作正常

最怕唔知幾時又發作

作者: kofz    時間: 2019-11-8 18:00

用左幾個月我有一樣最唔like既問題:
就系如果用hoda套既話,用耐左會檔住感應器,唔用前置鏡無問題,一用會話 ...
pc-daily 發表於 2019-11-8 16:42

我用山寨翻蓋套

一來可以保護個 mon

不來有得插卡片

好方便

作者: b.gates    時間: 2019-11-8 19:25

回覆 56# kofz

前 Zenfone AR 用家路過,部機死前同樣休克過幾次,最後一睡不起。
作者: kofz    時間: 2019-11-8 20:16

回覆  kofz

前 Zenfone AR 用家路過,部機死前同樣休克過幾次,最後一睡不起。 ...
b.gates 發表於 2019-11-8 19:25

唔好嚇我

作者: pc-daily    時間: 2019-11-11 13:38

唔好嚇我  

kofz 發表於 2019-11-8 20:16

任何內置電池既機都會有機會有0甘既問題,我之前玩部ipod touch都一樣一睡不起,無曬資料
作者: lammf    時間: 2019-11-11 14:03

更新咗android 10喇
nomiss 發表於 2019-11-3 22:11

我到今日都未有得升10

不過10都好多問題

頭先睇有人話橫畫面game  變了直畫面
作者: raystation    時間: 2019-11-11 18:53

個App drawer可改為打橫掃嗎?好唔方便
作者: kofz    時間: 2019-11-12 04:30

我到今日都未有得升10

不過10都好多問題

頭先睇有人話橫畫面game  變了直畫面 ...
lammf 發表於 2019-11-11 14:03

我部 12+512 都未收到OTA

不過官網  2019/11/04 已經有得下載
https://www.asus.com/tw/Phone/ZenFone-6-ZS630KL/HelpDesk_BIOS/

坐等白老鼠

另外同日已經有提供
Android Q downgrade to Android P

如果 Android 10真係咁穩定

駛鬼提供 downgrade

2019/11/07 有升級到 Android 10 後第一個更新

估算有左 Android 10 後

Android 9 會停左更新

自行判斷是否需要

我就等下先

唔急用

最緊要穩定

作者: 奶茶走甜    時間: 2019-11-12 14:49

回覆 1# sitboatmaster

牙石我用過npfi,因為冇custom rom自己開過官方boot.img嚟改過,佢ramdisk入面啲codes係我見過咁多廠rom最雜亂無章嘅,勁多無效/重複嘅codes,自此已經blacklist牙石…
作者: littleplay    時間: 2019-11-12 15:28

回覆 63# kofz

我都等緊, 吾急升到10, 一路用到宜家都無問題,
吾知點解 whatsapp 影相會吾清, 用返相機app 影又正常返.
作者: littleplay    時間: 2019-11-13 16:35

回覆 65# littleplay

好吾小心地手癢癢升左, 好似反應快左...暫無發現問題.
作者: qoolight    時間: 2019-11-13 22:40

升左10幾日,暫時未見有乜問題發生。[attach]2160346[/attach]

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)
作者: tek2    時間: 2019-11-14 22:31

手癢, 手動升級到WW-17.1810.1910.63然後版本WW-17.1810.1910.68

到目前為止, all good
作者: littleplay    時間: 2019-11-16 12:40

回覆 67# qoolight

用左3日,發覺d電襟用左,師兄有沒有同感?
作者: kofz    時間: 2019-11-18 07:35

回覆  qoolight

用左3日,發覺d電襟用左,師兄有沒有同感?
littleplay 發表於 2019-11-16 12:40

仲未升

答唔到你

有冇 d用開既 apps唔兼容?

作者: simpsonss    時間: 2019-11-18 12:50

回覆  sitboatmaster

牙石我用過npfi,因為冇custom rom自己開過官方boot.img嚟改過,佢ramdisk入面啲cod ...
奶茶走甜 發表於 2019-11-12 14:49

Zenfone 6 有Lineage OS, 過保先刷
作者: littleplay    時間: 2019-11-19 11:46

回覆 70# kofz

暫時未有發生閃退之類.
作者: lammf    時間: 2019-11-26 13:39

????感謝粉絲的耐心等待,ASUS ZenFone 6 成為華碩旗下首款升級 #Android10 的產品,於25日起已陸續向用戶開放更新????????

香港版而家先推送
作者: rfdingo    時間: 2019-11-26 14:35

????感謝粉絲的耐心等待,ASUS ZenFone 6 成為華碩旗下首款升級 #Android10 的產品,於25日起已陸續向用戶 ...
lammf 發表於 2019-11-26 13:39

using zenfone 6 30th version
push & upgraded on early last week already
作者: timso    時間: 2019-11-26 22:25

回覆 56# kofz

同我上兩次死法一樣,結果部 Zenfone 6 做左Spare phone,ROG2 完全無事...
作者: kofz    時間: 2019-11-26 23:03

回覆  kofz

同我上兩次死法一樣,結果部 Zenfone 6 做左Spare phone,ROG2 完全無事... ...
timso 發表於 2019-11-26 22:25

充滿電之後正常運作左20日

希望之後冇再出問題

作者: timso    時間: 2019-11-30 20:54

充滿電之後正常運作左20日

希望之後冇再出問題

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0) ...
kofz 發表於 2019-11-26 23:03

Good Luck
作者: kofz    時間: 2019-11-30 22:20

Good Luck
timso 發表於 2019-11-30 20:54

尋日又自動關機

好在開得返

Up左 android 10唔知有冇改善

作者: timso    時間: 2019-12-3 22:33

尋日又自動關機

好在開得返

Up左 android 10唔知有冇改善

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2. ...
kofz 發表於 2019-11-30 22:20

我昨晚都更新左做10,希望不會學你 XD!
作者: 一男子    時間: 2019-12-3 22:49

Zenfone 6係咪唔係用條條type-c線都過到data?試過有條線LG過到但zenfone 6唔得
作者: kofz    時間: 2019-12-3 23:20

Zenfone 6係咪唔係用條條type-c線都過到data?試過有條線LG過到但zenfone 6唔得 ...
一男子 發表於 2019-12-3 22:49

Type-c 線一樣有分淨充電線

充+數據線

用返跟機哥條就得

作者: kofz    時間: 2019-12-3 23:22

我昨晚都更新左做10,希望不會學你 XD!
timso 發表於 2019-12-3 22:33

收到 update 通知

預計放假哥日搞搞佢

[attach]2163100[/attach]

作者: s007479    時間: 6 天前 14:56

有冇師兄網左G CAM? 可以的話POST D原相出來,對ZF6有興趣,但覺得部機最弱係相機
作者: ioio999    時間: 6 天前 19:50

回復 83 #s007479

最弱係相機app

作者: kirafung    時間: 5 天前 13:51

回復 s007479

最弱係相機app

ioio999 發表於 2019-12-8 19:50

師兄有冇推介?
作者: george90125    時間: 5 天前 14:02

回覆 83# s007479
師兄上youtube search "zenfone 6 w/g cam",有台灣YouTuber做咗深度測試,好有用
作者: daemongmong    時間: 5 天前 14:59

Zenfone 6 有Lineage OS, 過保先刷
simpsonss 發表於 2019-11-18 12:50

那麼快有,以為是2014版。

作者: frmcfa    時間: 5 天前 17:22

收到 update 通知

預計放假哥日搞搞佢

kofz 發表於 2019-12-3 23:22

great, android 10!
作者: martinng28    時間: 4 天前 10:25

Zf5 用家路過,升級pie 都成一年,用落唔錯,只係電池冇咁襟用,少打games,睇串流視頻多,其餘Whatsapp、facebook、WeChat多,一日兩充。

作者: timso    時間: 4 天前 23:02

回覆 82# kofz

升左 ver .10未呀?
作者: kofz    時間: 3 天前 10:55

回覆  kofz

升左 ver .10未呀?
timso 發表於 2019-12-10 23:02

Up左

用左幾日都好正常

個別 apps有兼容問題

不過哩個都預左

等apps更新修正

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2