標題: [開箱] Oneplus 9 pro 簡單開箱+colorOS試玩 [打印本頁]

作者: 麥丁丁    時間: 2021-4-4 14:04     標題: Oneplus 9 pro 簡單開箱+colorOS試玩

Oneplus呢5年都有玩開,今次都唔例外。
京東買訂金100+尾數5399=5499人仔。

簡單開箱

本尊出現

ColorOS,玩開國行機對佢都唔陌生,
有國內粉絲話用佢是倒退,我有點唔認同。
如果繼續用氫OS就真係體驗上倒退。當然是香港用都適應到日常生活環境。

今次colorOS算是落足料,5g使用是理所當然。自己測試對應到csl & 3仔 volte同vowif,並無message delay。唯獨個自啟設定限死5個不建議apps同oppo自家Breeno助理無得關閉,就唔多體貼用家需要。

續航力方面,大體上888是一粒華而不實嘅U.
再加上2k+120hz高級配置,續航力都預左大咬大食;
經呢兩日使用,以螢幕解像度(智能模式)加120HZ為基礎。

按我工作日高頻使用習慣,要頂工作時間(9粒鐘)應該無咩問題。如果是重度使用者,尿袋免不了。

總括嚟講,機是交足貨(人有我有)散熱上都有著墨。

用落整體滿意,呢部野嚟緊日子我都可以長伴左右。
唯獨個價位偏高,如果是$6000左右,相信都多人考慮。

幾時刷oxgen os?我諗暫時唔會做。個colorOS算是易上手,而且廠方支援上(特別相機個part更新)會較快。
作者: 麥丁丁    時間: 2021-4-4 14:04

相機,我就認為中高階水平,有部份場景細節位做得唔好,明顯可更新先可以執正。
如果一鎚定音就有欠公允。所以暫且留一手,要多個幾月先再評。
(執筆時已經有第二次更新)

當然樣辦相就一定要擺俾大家睇。
https://drive.google.com/folderv ... F-rQRbmnGEVWaJ3He-a

另外個影片拍攝要遲d先候補。
作者: chihim2468    時間: 2021-4-4 14:52

支持開箱,字數字數
作者: 樹下乘涼    時間: 2021-4-4 15:37

有冇時間軸??
作者: mdws2002    時間: 2021-4-4 16:01

剩係限五個不建議list上嘅App自啟,咁死得喎。佢嘅建議list係咪全部都大陸App?

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)
作者: 麥丁丁    時間: 2021-4-4 16:22

有冇時間軸??
樹下乘涼 發表於 2021-4-4 15:37

作者: 麥丁丁    時間: 2021-4-4 16:25

剩係限五個不建議list上嘅App自啟,咁死得喎。佢嘅建議list係咪全部都大陸App?

via HKEPC IR Extreme 4.2 ...
mdws2002 發表於 2021-4-4 16:01

colorOS個建議除左大陸apps外,gmail,outlook,whatsapp, Facebook, fb message  同line都係清單內(簡單講除建議嘅apps外,只限五個未建議嘅apps)。當然呢個機制有好有唔好,唔好嘅地方就綁死哂,好嘅地方d apps唔會亂咁開。

如果是嫌煩,刷返oxgenOS就一勞永逸
作者: togpxto    時間: 2021-4-4 17:17

Hydrogen OS 刷 oxgenOS 好方便 , colorOS 刷 oxgenOS 要唔要root /解鎖 ?
作者: NeTZoO    時間: 2021-4-4 17:21

volte/vowifi用到CSL,一大進步
我講CSL 台
作者: buscocamp    時間: 2021-4-4 19:39

無野好得過有新玩具又啱玩就好
作者: 麥丁丁    時間: 2021-4-4 20:19

Hydrogen OS 刷 oxgenOS 好方便 , colorOS 刷 oxgenOS 要唔要root /解鎖 ?
togpxto 發表於 2021-4-4 17:17

無須
https://www.oneplusbbs.com/thread-5895784-1.html
作者: 麥丁丁    時間: 2021-4-4 20:20

volte/vowifi用到CSL,一大進步
我講CSL 台
NeTZoO 發表於 2021-4-4 17:21

得兩個台試到,其餘個兩間要搵巴打接力
作者: 麥丁丁    時間: 2021-4-4 20:25

無野好得過有新玩具又啱玩就好
buscocamp 發表於 2021-4-4 19:39

事實如此,你揀x3 pro都唔錯。
另外有冇買個oppo 45w無線充?
我剛剛掃左個。

最後你pm我嘅問題,啱啱覆左你,自己望望。
我好少睇PM夾嘅信息
作者: 樹下乘涼    時間: 2021-4-4 20:50

麥丁丁 發表於 2021-4-4 16:22

咁係唔係代表國際ROM都會GG埋...
作者: buscocamp    時間: 2021-4-4 21:51

事實如此,你揀x3 pro都唔錯。
另外有冇買個oppo 45w無線充?
我剛剛掃左個。

最後你pm我嘅問題,啱啱 ...
麥丁丁 發表於 2021-4-4 20:25

無線充...無啊!
因為習慣用機壳,而且有背ring,
唔拆壳充唔到電,所以過往用huawei就算支援無線充,
都無諗用無線充...

謝您的回覆
作者: 麥丁丁    時間: 2021-4-5 14:23

無線充...無啊!
因為習慣用機壳,而且有背ring,
唔拆壳充唔到電,所以過往用huawei就算支援無線充,
都無諗用 ...
buscocamp 發表於 2021-4-4 21:51

買老豆配件都可以頂檔
作者: erickkk    時間: 2021-4-5 18:10

得兩個台試到,其餘個兩間要搵巴打接力
麥丁丁 發表於 2021-4-4 20:20

我用CMHK係colourOS時係可以用到vowifi, 不過flash完oxygen os後搵唔到邊到可以enable個vowifi...... 有冇人知可以點攪呢?
作者: imback    時間: 2021-4-5 18:19

回覆 1# 麥丁丁

京東有無幾百蚊CUPON送?
作者: 麥丁丁    時間: 2021-4-5 18:45

我用CMHK係colourOS時係可以用到vowifi, 不過flash完oxygen os後搵唔到邊到可以enable個vowifi...... 有 ...
erickkk 發表於 2021-4-5 18:10

https://www.apkmirror.com/apk/on ... droid-apk-download/
裝左個logkit個apps,跟住按XDA方法開返volte & vowifi嘅老方法,應該大同小異。
https://forum.xda-developers.com ... es-no-root.4105817/
作者: 龍咁威^^!    時間: 2021-4-5 18:56

其實我想問下vivo Oppo 港行係咪都係行color os 架?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)
作者: PA(HM)CM1    時間: 2021-4-5 20:30

作者: k20031102    時間: 2021-4-5 20:46

其實我想問下vivo Oppo 港行係咪都係行color os 架?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0) ...
龍咁威^^! 發表於 2021-4-5 18:56

vivo用funtouch os(混合Android One設計),未有使用最新origin os
oppo用有google services的color os
作者: 451KL    時間: 2021-4-5 21:22

[attach]2256936[/attach]

見到師兄開箱 Post,入黎吹幾句。

個人唔鍾意 9 Pro 果隻銀色,所以買左綠色。ColorOS… 以前玩過 OPPO,依家再試,仍然有「唔岩我」既感覺。結果早兩日忍唔住刷左 OxygenOS,但 IMEI 錯亂,硬係覺得有問題,最後又刷番 ColorOS。雖然,Telegram 群組有人話 IMEI 錯亂可以透過 OTA 修正,但冇人知道問題幾時會 Fix。反正手上仲有其他手機,唯有玩住等啦!

https://t.me/OnePlusOTA/102
作者: erickkk    時間: 2021-4-5 22:20

裝左個logkit個apps,跟住按XDA方法開返volte & vowifi嘅老方法,應該大同小異。
...
麥丁丁 發表於 2021-4-5 18:45

裝完見到有vowifi選項, 不過enable完都係用唔到, 只係得volte
作者: kens4    時間: 2021-4-6 01:40

過$6000真係要忍忍手
作者: skywalker167    時間: 2021-4-6 11:57

請問如果無任何root機或者刷rom經驗
如果買oneplus9 不做任何的刷rom或者root 機
能否正常用香港人日常用的野,例如google等?
如果是去某1995年成立的"領X" (CityXXXX)買 水貨(有店方提供的18個月保養)
因為我考慮提議家母買呢部
她主要是為影相,同她成日用 所以我都想有一定的電池續航力

或者整體講,oneplus9(HKD$5299呢個價位)值不值得買?
作者: 麥丁丁    時間: 2021-4-6 16:36

見到師兄開箱 Post,入黎吹幾句。

個人唔鍾意 9 Pro 果隻銀色,所以買左綠色。ColorOS… 以前玩過 OPPO ...
451KL 發表於 2021-4-5 21:22

歡迎,我啱啱轉oxgenOS,幸好無IMEI個bug
當然時間軸會有返啦

作者: 麥丁丁    時間: 2021-4-6 16:37

裝完見到有vowifi選項, 不過enable完都係用唔到, 只係得volte
erickkk 發表於 2021-4-5 22:20

唯一原因是國際版無support中移動vowifi
作者: 麥丁丁    時間: 2021-4-6 16:38

能否正常用香港人日常用 ...
skywalker167 發表於 2021-4-6 11:57

平時用咩牌子都ok.
鬼域賣機都唔會太多古靈精怪野,是比原價貴幾舊(兼有保)

問心建議
如果是伯母用,建議你買返三叔個堆。
起碼佢易打理,又或者易搵到人幫手 。
買機都要睇用家能力。
作者: 2tin    時間: 2021-4-6 16:53

回覆 29# 麥丁丁

同意. 比屋企人用都係用返大路本地有保好過, 唔使自己煩
作者: imback    時間: 2021-4-6 18:58

影評

https://www.ixigua.com/694646663 ... 2b7f543a1da52b18038
作者: 451KL    時間: 2021-4-6 19:02

歡迎,我啱啱轉oxgenOS,幸好無IMEI個bug
當然時間軸會有返啦
麥丁丁 發表於 2021-4-6 16:36

師兄你刷邊個 ROM?ColorOS 轉 OxygenOS 冇 IMEI Bug?

via HKEPC Reader for SM-G9980
作者: 麥丁丁    時間: 2021-4-6 23:59

師兄你刷邊個 ROM?ColorOS 轉 OxygenOS 冇 IMEI Bug?

451KL 發表於 2021-4-6 19:02

2.3.3已經有OTA更新。
不過full version要等多一兩日先有
作者: 451KL    時間: 2021-4-7 00:34

麥丁丁 發表於 2021-4-6 23:59

2.3.3 修正左 IMEI 錯亂問題?

作者: 龍咁威^^!    時間: 2021-4-7 16:44

麥丁丁 發表於 2021-4-6 23:59

師兄,點解我將個zip檔放係手機主目錄都係不能手動更新嘅,選擇手動安裝包係灰左嘅。有無教學比我啊。唔該哂

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)
作者: 451KL    時間: 2021-4-7 18:18

師兄,點解我將個zip檔放係手機主目錄都係不能手動更新嘅,選擇手動安裝包係灰左嘅。有無教學比我啊。唔 ...
龍咁威^^! 發表於 2021-4-7 16:44

ColorOS 上左 A.03 未?如果未,要先上 A.03,先至可以 Downgrade 去 OxygenOS。

作者: 龍咁威^^!    時間: 2021-4-7 18:31

回覆 36# 451KL

我上到04版..但我頭先話安裝失敗. 可能個rom問題...

我宜家見到AA rom..唔知就咁轉唔轉到呢
作者: imback    時間: 2021-4-7 20:41

背景起渣
https://www.ixigua.com/694802685 ... fc32fe7e4e680bf1143
作者: andypson    時間: 2021-4-7 22:36

我又嚟亂入先

[attach]2257329[/attach]
[attach]2257330[/attach]

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)
作者: 麥丁丁    時間: 2021-4-8 00:27

我又嚟亂入先

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)
andypson 發表於 2021-4-7 22:36

Andy兄,邊夠你玩
野野都搞到我嘩嘩聲
作者: ~爆石~    時間: 2021-4-8 00:41

咁多位師兄用落去覺得點?
電池去得好快?
作者: andypson    時間: 2021-4-8 08:00

Andy兄,邊夠你玩
野野都搞到我嘩嘩聲
麥丁丁 發表於 2021-4-8 00:27

試用幾日,睇下可唔可以代替部1號機S21 Ultra。

via HKEPC Reader for Android
作者: 451KL    時間: 2021-4-8 08:28

試用幾日,睇下可唔可以代替部1號機S21 Ultra。

andypson 發表於 2021-4-8 08:00

你諗住 OP9P 取代 S21U?

作者: andypson    時間: 2021-4-8 08:35

你諗住 OP9P 取代 S21U?

451KL 發表於 2021-4-8 08:28

有呢個想法,因為Zoom鏡我有小米11Ultra, 除非呢幾日試用中小米做唔到我要求放生又或者用到跛咗隻手。

作者: orange3    時間: 2021-4-8 09:26

回覆  451KL

我上到04版..但我頭先話安裝失敗. 可能個rom問題...

我宜家見到AA rom..唔知就咁轉唔 ...
龍咁威^^! 發表於 2021-4-7 18:31

有 AA rom, 我可以入手了
作者: 龍咁威^^!    時間: 2021-4-8 10:07

回復 45 #orange3

https://yun.daxiaamu.com/d/0X1nxvgO/%E4%B8%80%E5%8A%A0%E6%89%8B%E6%9C%BA%E5%AE%98%E6%96%B9ROM/%E4%B8%80%E5%8A%A09%20Pro

分享個網盤比你,如要flash Oxygen,首先要用左官方指定嘅rom, 由color os 轉去Oxygen DA版 ,之後先再flash去AA rom.但我IMEI 1同2都係一樣,要等update

作者: eva2112    時間: 2021-4-8 11:21

見到你有電池續航力要求就已經可以skip哂全部 s888 機款.

能否正常用香港人日常用 ...
skywalker167 發表於 2021-4-6 11:57

作者: orange3    時間: 2021-4-8 11:26

回復 orange3

https://yun.daxiaamu.com/d/0X1nx ... 9C%BA%E5%AE%98%E6%9 ...
龍咁威^^! 發表於 2021-4-8 10:07

Thks!
作者: 麥丁丁    時間: 2021-4-8 14:40

有官方嘅國際版(AA版)上架

https://www.oneplus.com/hk_en/support/softwareupgrade/details
作者: erickkk    時間: 2021-4-8 15:17

我之前已OTA升上Oxygen OS11.2.3.3DA, 依家唔知可以點flash做AA rom
作者: buscocamp    時間: 2021-4-8 15:38

Andy兄,邊夠你玩
野野都搞到我嘩嘩聲
麥丁丁 發表於 2021-4-8 00:27

唔駛咁謙...根本你地兩位都係玩機界既無限金錢
作者: 麥丁丁    時間: 2021-4-8 15:57

buscocamp 發表於 2021-4-8 15:38

今年唔會玩得太多 特別是個個都888.
咩牌子都同質化......點轉都唔會太突出改變。
另外有D就食老本,有D擺明就Hea做,有D就俾人封殺........既然嘥銀紙都未如理想,睇來睇去揀部平平均均就算。
作者: buscocamp    時間: 2021-4-8 18:05

今年唔會玩得太多 特別是個個都888.
咩牌子都同質化......點轉都唔會太突出改變。
另外有D就食老本 ...
麥丁丁 發表於 2021-4-8 15:57

SD真失敗
888...敗敗敗 非buy buy buy
作者: togpxto    時間: 2021-4-8 19:48

https://www.oneplus.in/9r

幾時出?
作者: 451KL    時間: 2021-4-8 19:56

幾時出?
togpxto 發表於 2021-4-8 19:48

9R 係用黎 Replace 8T,但 8T 岩岩先至起香港賣。如果你想問 9R 幾時有行貨,可能半年後先至有。

作者: togpxto    時間: 2021-4-8 20:11

回覆 55# 451KL

7pro 換電再戰多一年
作者: andypson    時間: 2021-4-8 20:52

收工返到嚟見到有更新。

作者: skywalker167    時間: 2021-4-8 20:53

見到你有電池續航力要求就已經可以skip哂全部 s888 機款.
eva2112 發表於 2021-4-8 11:21

家母都想買S21,但S21好似都系S888
S21電池續航力吾知得吾得
定oneplus9系列會再差好多?
另外亦考慮S20 FE,會不會因為不是S888而電池續航力好好多?
作者: andypson    時間: 2021-4-8 20:54

buscocamp 發表於 2021-4-8 15:38

又唔洗無限金錢, 買返試左唔啱都會放生.
作者: chihim2468    時間: 2021-4-8 21:22

另外亦考慮S20 F ...
skywalker167 發表於 2021-4-8 20:53

s21 ultra 就5000電優勢不過都負優化到同4500電差唔多, s21電再細d ,自已諗

https://www.youtube.com/watch?v=3CIcbpOwL7o&t=393s
作者: 麥丁丁    時間: 2021-4-8 21:30

收工返到嚟見到有更新。
andypson 發表於 2021-4-8 20:52

Andy兄,你呢個AA版,是你自己刷定是一返嚟就已經呢個版本?
作者: buscocamp    時間: 2021-4-8 22:17

又唔洗無限金錢, 買返試左唔啱都會放生.
andypson 發表於 2021-4-8 20:54

一收一放,都會蝕千銀架嘛~XD
作者: buscocamp    時間: 2021-4-8 22:22

skywalker167 發表於 2021-4-8 20:53

係要買S系,買返上代lor,續航好好多
作者: andypson    時間: 2021-4-8 22:31

Andy兄,你呢個AA版,是你自己刷定是一返嚟就已經呢個版本?
麥丁丁 發表於 2021-4-8 21:30

我果部係肥花收返嚟開封1日美水機,但得單SIM卡,單SIM難做1號機。

作者: andypson    時間: 2021-4-8 22:34

一收一放,都會蝕千銀架嘛~XD
buscocamp 發表於 2021-4-8 22:17

係香港屬于小眾品牌一買一賣會蝕1千,小米多人留意就會蝕少啲。

作者: 451KL    時間: 2021-4-8 23:22

收工返到嚟見到有更新。
andypson 發表於 2021-4-8 20:52

ColorOS 刷 2.2.2 DA 後,你用乜野方法轉 AA?轉 AA 後,IMEI 有冇錯亂?

作者: 451KL    時間: 2021-4-8 23:24

我果部係肥花收返嚟開封1日美水機,但得單SIM卡,單SIM難做1號機。

via HKEPC Reader for Android ...
andypson 發表於 2021-4-8 22:31

以為你買國行,原來係美版,咁刷 ROM 問題你當我冇問過。

作者: selwilsonlee    時間: 2021-4-9 11:57

請問各位師兄 , 對這部機好有興趣 , 如果我直接在美國 Oneplus 官網購買回來, 香港5G 網路能用嗎 ? Thanks
作者: Schaft    時間: 2021-4-9 12:02

https://www.oneplusbbs.com/forum ... ead&tid=5907012
OnePlus 9R 4月15日14:00  綫上發布 < RMB 3000
作者: orange3    時間: 2021-4-9 12:23

請問各位師兄 , 對這部機好有興趣 , 如果我直接在美國 Oneplus 官網購買回來, 香港5G 網路能用嗎 ? Thanks  ...
selwilsonlee 發表於 2021-4-9 11:57

美版行Global ROM,我相信香港一定用到。不過美版好似行單SIM, 唔係雙卡。
作者: selwilsonlee    時間: 2021-4-9 12:42

回覆 70# orange3

Thanks , 如買國行不知能否安裝 Google Playstore ?
作者: eva2112    時間: 2021-4-9 14:28

識玩o既都會避開今年s888

作者: Schaft    時間: 2021-4-9 16:20

識玩o既都會避開今年s888
eva2112 發表於 2021-4-9 14:28

識玩玩870
作者: orange3    時間: 2021-4-11 10:40

回覆  orange3

Thanks , 如買國行不知能否安裝 Google Playstore ?
selwilsonlee 發表於 2021-4-9 12:42

買國行,colour os -> oxygen (DA) 再轉oxygen (AA) global ROM, 唔想攪,港水出面d铺可幫轉oxygen.
作者: 451KL    時間: 2021-4-11 12:54

回覆  orange3

selwilsonlee 發表於 2021-4-9 12:42

國行 ColorOS 可以裝 Google Play Store。如果唔想用 ColorOS,亦都可以刷 OxygenOS(內置全套 Google 服務)。

作者: selwilsonlee    時間: 2021-4-11 13:07

明白,謝謝兩位師兄解答
作者: ssalem    時間: 2021-4-11 13:10

識玩玩870
Schaft 發表於 2021-4-9 16:20

想要870多D
oneplus 9R係
但mon 又唔用pro版LPTO
另又唔係曲mon

現得find X3(非pro版) 係LPTO 曲mon
又870的
但背板唔夠oneplus 靚
心大心細中

作者: kfc1988    時間: 2021-4-11 14:25

想要870多D
oneplus 9R係
但mon 又唔用pro版LPTO
另又唔係曲mon

現得find X3(非pro版) 係LPTO 曲mon
又8 ...
ssalem 發表於 2021-4-11 13:10

同8T冇乜分別
作者: 2tin    時間: 2021-4-11 14:45

有無師兄9pro用到數記volte?

==========
搞掂左,smartone+BA成功

https://www.apkmirror.com/apk/oneplus-ltd/onepluslogkit/onepluslogkit-1-0-release/onepluslogkit-1-0-2-android-apk-download/

裝完Logkit,打*#800# ,oneplus logkit,再揀 function switch, 再揀VoLTE switch 同 Vowifi switch
,restart
作者: kinueto    時間: 2021-4-11 16:56

想問大家9pro用到cmhk volte?
作者: 龍咁威^^!    時間: 2021-4-11 17:12

我有張CSL 卡,轉左AA rom,出到volte

作者: 麥丁丁    時間: 2021-4-11 17:27

有無師兄9pro用到數記volte?

==========
搞掂左,smartone+BA成功

裝完Logkit,打*#800# ,oneplus log ...
2tin 發表於 2021-4-11 14:45

Thx, 巴打,睇到。
我搵數碼通試下先。
作者: 451KL    時間: 2021-4-11 17:48

想問大家9pro用到cmhk volte?
kinueto 發表於 2021-4-11 16:56

用到。CMHK 對 OnePlus 最 Friendly。

作者: kinueto    時間: 2021-4-11 18:58

回覆 83# 451KL
作者: kinueto    時間: 2021-4-11 18:58

師兄麻煩你 有的話我到買一部先
作者: kinueto    時間: 2021-4-11 20:46

唔駛改版都有真係好
作者: kinueto    時間: 2021-4-12 09:58

訂咗等出貨第一次買oneplus麻煩各位師兄幫忙
作者: Tema    時間: 2021-4-13 08:55

Ching,

國行flash to Oxygen OS, 可以用銀行app? 有沒有問題? Thanks.
作者: erickkk    時間: 2021-4-13 10:01

回覆 88# Tema

無問題, 係中銀apps會出現未支援概流動裝置, 用唔到佢概生物認証同流動保安編碼, 交易要用到另一部支持概裝置提供保安編碼, 所以中銀我會用iPAD版, 其他好似DBS,恆生,匯豐等都無問題可以正常使用
作者: eva2112    時間: 2021-4-13 10:10

true

識玩玩870
Schaft 發表於 2021-4-9 16:20

作者: Tema    時間: 2021-4-13 12:17

回覆 89# erickkk

Thanks for your reply.
作者: orange3    時間: 2021-4-15 17:00

剛從Colour OS flash左oxygen 11.2.2.2 India ROM, 依家offical得11.2.2.2Global ROM, 不能flash, 要等11.2.3.3 Global ROM出offical先有得up 黎用。唔知要等幾耐
作者: 451KL    時間: 2021-4-15 18:48

剛從Colour OS flash左oxygen 11.2.2.2 India ROM, 依家offical得11.2.2.2Global ROM, 不能flash, 要等11.2 ...
orange3 發表於 2021-4-15 17:00

唔想用 DA 的話,可以考慮刷 11.2.3.3 BA 再等 AA。

作者: skywalker167    時間: 2021-4-15 18:58

平時用咩牌子都ok.
鬼域賣機都唔會太多古靈精怪野,是比原價貴幾舊(兼有保)

問心建議
如果是伯母用,建 ...
麥丁丁 發表於 2021-4-6 16:38

請問 如果我自己買Oneplus Nord N10 5g 香港行貨,好不好?
如果香港oneplus官方網站訂,是不是已經有香港rom 可以正常用到google同其他香港人常用的軟件例如whatsapp? 因為如果我自己買 我自己都不想刷rom或者root機
作者: cpk    時間: 2021-4-15 19:05

回覆 94# skywalker167
一定係
反而你要擔心用唔用到香港5G
作者: 麥丁丁    時間: 2021-4-15 20:07

請問 如果我自己買Oneplus Nord N10 5g 香港行貨,好不好?
如果香港oneplus官方網站訂,是不是已經有香港 ...
skywalker167 發表於 2021-4-15 18:58

我見你咁樣問,你似乎真係唔太熟。
香港官網買一定是國際版是有Google play.
不過我一定唔會買港行貴兼唔抵。

如果你自用,又唔系成日換機兼長用,預算上又要經濟。
但你想揀oneplus,不如揀Oneplus 8.呢部野我都仲用緊作副機。基本上無投訴,只是無無線充電。

Oneplus刷Rom無咩難度,你唔想咪幫襯街舖,通常都搞埋國際版,自己衡量
作者: orange3    時間: 2021-4-15 21:07

如果香港oneplus官方網站訂,是不是已經有香港 ...
skywalker167 發表於 2021-4-15 18:58

依家買水貨8T或8 pro最低,你係香港買水貨已經刷左港ROM,有得update,基本上同港行無分别。
作者: skywalker167    時間: 2021-4-15 21:18

多謝幾位回覆
其實我自己應該短期內都不會轉5G plan
甚至可能來緊部手機如果用2年 呢2年內都未必會用5G plan....
如果是其他oneplus機香港官方網站個價的確貴得不合理,例如oneplus8T/8 Pro果D
但nord系列中低階機個價好似不太離譜
不過我覺得如果同小米比完全無性價比
不過好似如果同Samsung比都ok......
呢部oneplus nord n10 5g香港官方賣HKD2300左右
但呢部野好似無國行,不清楚如果水貨機是不是印度或者歐洲美國貨
不過其實我個要求不高,本來我好希望相機有潛望鏡遠攝變焦,但呢個要求應該要接近4千先有,雖然sony最新部xperia 10 iii 有,但未必平,我覺得有機會過3千
至於oneplus 8t / 8 果D 我見香港水貨都差不多4千,taobao都好似RMB3100左右,即HKD3千7左右
out左budget,
其實我要求是插記憶卡同有NFC(好可能只是check八達通餘額...).......不會打機
亦不需要大電或者大mon,不需要雙sim卡
我不是特別追oneplus的.....不過可以試
我不用無線充,甚至不要快充(我會用返5V1A火牛),不會用指紋解鎖
甚至個mon refresh rate會調返60hz
但我自己對 小米呢個品牌無好感.....不太想用小米 或者 紅米
我另外有想過realme 7 5g 不過貴少少(想試MTK),而且電池較大(但覺得電池大不環保)

不過我反而最想知 大家覺得oneplus nord n10 5g 呢個HKD2300香港官網價性價比點

更新: 見到樓主另外一個關於redmi note10 pro見到有telephoto 又差不多價錢開始有D動搖
另外就是我家母要買一部中高階機,可以4千幾
而我自己都想買一部中低階機 (我而家果部有時自己reboot),大約2千-2千5百之間最好
作者: erickkk    時間: 2021-4-15 21:18

剛從Colour OS flash左oxygen 11.2.2.2 India ROM, 依家offical得11.2.2.2Global ROM, 不能flash, 要等11.2 ...
orange3 發表於 2021-4-15 17:00

我follow Telegram概OnePlusOTA 4月4有Oxygen downgrade rom, 我reflash完已成功flash成global 11.2.2.2 AA再OTA升上11.2.3.3 AA正式使用中
作者: 451KL    時間: 2021-4-15 22:02

我follow Telegram概OnePlusOTA 4月4有Oxygen downgrade rom, 我reflash完已成功flash成global 11.2.2.2  ...
erickkk 發表於 2021-4-15 21:18

11.2.3.3 AA 係咪未 Fix IMEI 錯亂問題?

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2