標題: [開箱] Honor X30 Max 開箱/分享 [打印本頁]

作者: PV-001    時間: 2021-11-10 20:09     標題: Honor X30 Max 開箱/分享

期待已久的大 MON 華為手機, 去片(相)先

上住咁多先
作者: PV-001    時間: 2021-11-10 20:16

12/11/2021 補充, 部機無 play store, sd card slot, 但有獨立耳筒插口, 雙喇叭.
規格如下,

同埸加影與 小米 MAX 3 (圖左) 的比較

作者: chinamobile88    時間: 2021-11-10 20:28

乜都好 就係差Google
作者: PV-001    時間: 2021-11-10 21:07

#2 樓已加圖

同 小米 MAX 3 比較最明顯係多左 NFC, 5G, U 高一級
作者: qqeat2000    時間: 2021-11-10 21:20

可裝google play?
作者: PV-001    時間: 2021-11-10 21:34

回覆 3# chinamobile88

回覆 5# qqeat2000

吾得, 呢個係佢嘅致命傷.
而家睇用 Gspace apk 試下
作者: b-29    時間: 2021-11-10 21:35

Gspace 下載

https://m.apkpure.com/g-space-mo ... pacemobile/download

呢个最好   不需安裝谷哥商店app....

想入Google play shop....長按入面app. 会闪出更新   按更新便可以入 playshop....

Gspace 系有廣告的

儘量少用谷歌apps, 可以直接安裝運行的  直接的用

用gspace 運行会慢些
作者: b-29    時間: 2021-11-10 21:49

可以直接安裝WhatsApp. 我部平板  試過  唔會有接收delay....睡死  問題

反之  用gspace 運行WhatsApp.  如果冇系后台運行  会收唔到

你試試吧!
作者: b-29    時間: 2021-11-10 21:51

Netflix 可以直接安裝  不需要谷哥商店入面安裝

先安裝apkpure app....咁比較方便搵apps 直接安裝
作者: b-29    時間: 2021-11-10 21:57

試下安裝 谷哥 map, earth,. 看看gps 定位有冇问题

我部平板. 安裝唔到  香港中銀    玩唔到 Pokémon go...

有d谷歌商店game 亦玩唔到   你慢慢体验一下  
作者: PV-001    時間: 2021-11-10 22:20

回覆 10# b-29

漫漫長夜
作者: b-29    時間: 2021-11-10 22:22

回覆  b-29

漫漫長夜
PV-001 發表於 2021-11-10 22:20

裝左gspace未?
作者: PV-001    時間: 2021-11-10 22:47

回覆 7# b-29

出左個日本地圖
作者: b-29    時間: 2021-11-10 22:49

回覆  b-29

出左個日本地圖
PV-001 發表於 2021-11-10 22:47

截图看看
作者: PV-001    時間: 2021-11-10 23:04

回覆 14# b-29

明天再報告吧
作者: b-29    時間: 2021-11-10 23:05

回覆  b-29

明天再報告吧
PV-001 發表於 2021-11-10 23:04

Bye....
作者: PV-001    時間: 2021-11-11 08:29

回復 14 #b-29

呢个 apk 係咪吾啱 ?

via HKEPC Reader for Android
作者: PV-001    時間: 2021-11-11 08:55

係咪呢个
Dual Space - Multiple Accounts & App

作者: Andyios    時間: 2021-11-11 09:21

Gspace 下載

想入Google play shop....長按入面app. 会闪出更新   ...
b-29 發表於 2021-11-10 21:35

長行會好食電
作者: b-29    時間: 2021-11-11 09:34

Gspace 由于不是系统app. 可以随意删除

可以用browser 找寻   逐个試   

我試過系最update 会bug 少D

有D gspace 会冇廣告   但有问题

Anyway. 找个合适吧!

[attach]2292298[/attach]
作者: b-29    時間: 2021-11-11 09:41

當然系刷国际rom最好  但如果冇   暂时用gspace 顶住先
常用apps 儘量用  直接安装  
咁使用上可以流畅好多
作者: PowerShot    時間: 2021-11-11 09:41

Gspace 下載

想入Google play shop....長按入面app. 会闪出更新   ...

師兄請問你呢個小米用得嗎? 我呀媽買國行小米更新左後行唔到google, google play閃退
作者: b-29    時間: 2021-11-11 09:45

看看香討人  討論gspace

https://m.discuss.com.hk/index.p ... 29660882&page=8
作者: b-29    時間: 2021-11-11 09:47

師兄請問你呢個小米用得嗎? 我呀媽買國行小米更新左後行唔到google, google play閃退 ...
PowerShot 發表於 2021-11-11 09:41

可以試下  gspace 系普通app. 可以隨意安装  亦可以N删除  对系统冇伤害
作者: b-29    時間: 2021-11-11 10:01

每部手机对gspace 反应不同  所以不能一既而論

我試過本身部机有谷歌框架  亦可以安装 gspace app來試

記得  唔好系 gspace 入面  安装 Google play shop 就万事大吉了!
作者: b-29    時間: 2021-11-11 10:14

谷歌核心apps 有map, earth, Google, chrome...
尤其是gps 定位  
本身部手机  平板  不是原生谷歌  用root 机  magisk 刷入gapps 等等

如能够運行上述apps 無誤  表示你部机谷歌结构可以pass 了!

所以 gspace app 亦可以來試試   九巴app 系一个好sample....
作者: b-29    時間: 2021-11-11 10:49

更正番  中银香港app. 可以安装  運行系国版手机  平板  不需要谷歌框架的
作者: PV-001    時間: 2021-11-11 12:40

回覆 26# b-29

攪掂喇, 要係網上下載先有.
Gspace 一開已有 show 一些常用的 apk.
作者: b-29    時間: 2021-11-11 12:46

回覆  b-29

攪掂喇, 要係網上下載先有.
Gspace 一開已有 show 一些常用的 apk.  ...
PV-001 發表於 2021-11-11 12:40

恭喜  慢慢的享受新手机
作者: b-29    時間: 2021-11-11 12:52

師兄  安个安兔兔  看看跑分多少? 可以5g+5g 待机吗?可以去7仔  買cmhk 5g sim卡來試机  好似48元一張

https://shop.price.com.hk/cmhk/product/450525
作者: PV-001    時間: 2021-11-11 13:46

回復 30 #b-29

得 40 万分  
佢寫 雙卡雙待單通  

作者: PV-001    時間: 2021-11-12 12:00

見 #2 樓補充資料
作者: iPAQ    時間: 2021-11-12 12:57

榮耀有冇手機分身?(唔係應用分身)
作者: DGZone    時間: 2021-11-12 14:07

可惜滴水额。。。
手持米max2,啱换电,又可挨耐D!

作者: b-29    時間: 2021-11-12 15:53

見 #2 樓補充資料
PV-001 發表於 2021-11-12 12:00

師兄  試下 谷歌map 可否用到時间軸  ?
作者: PV-001    時間: 2021-11-12 19:17

回覆 35# b-29

我好多時無開機

上面張相係剛才搭巴士 CAP 的, 初時開 WIFI,  行了一段時間關 WIFI 都用到
作者: PV-001    時間: 2021-11-12 19:21

另外, 吾知點解, Apex Launcher 做吾到默認

作者: b-29    時間: 2021-11-12 20:55

40万分好夠用 . 部机冇時间軸功能

可以下载 百度地图  入面有時间軸功能
作者: PV-001    時間: 2021-11-12 21:24

回覆 38# b-29

我部 MAX3 只有 12萬分
作者: b-29    時間: 2021-11-12 22:02

回覆  b-29

我部 MAX3 只有 12萬分
PV-001 發表於 2021-11-12 21:24

那時候 亦很夠用
作者: b-29    時間: 2021-11-12 22:03

我部荣耀  note 8 仍系我主力手机來  
作者: PV-001    時間: 2021-11-13 10:56

回復 41 #b-29

apex launcher 有無解決辦法 ?

作者: nnd    時間: 2021-11-13 11:51

期待已久的大 MON 華為手機, 去片(相)先

上住咁多先
PV-001 發表於 2021-11-10 20:09

Ching幾錢入手?
作者: b-29    時間: 2021-11-13 12:26

回復 b-29

PV-001 發表於 2021-11-13 10:56

系荣耀 系統有衝突  唯有試下apex 其他舊版本希望能適合

我部安卓11, 可以安裝apex....
作者: PV-001    時間: 2021-11-13 14:42

回復 43 #nnd

87,对一得到他下她有于起子嘻 https://m.tb.cn/h.fTxf6Nk?sm=4f1d77  ~【新品上市 限时6期免息】荣耀X30 Max 5G大屏手机荣耀官方旗舰店新品正品全新游戏智能50手机20(~@ ~)

有普通耳筒送  

作者: PV-001    時間: 2021-11-13 14:43

回復 44 #b-29

Thx.  

作者: god2004    時間: 2021-11-13 16:20

回復 b-29

PV-001 發表於 2021-11-13 10:56

Honor 新手機,應該衹可用佢自己的launcher,不可更改的,裝左其他都唔會用到,我部Honor Note 10都係咁,可能root左先得,不過我無試
作者: Pc3228    時間: 2021-11-13 21:03

可加 micro sd  卡嗎?
作者: PV-001    時間: 2021-11-13 21:29

回復 48 #Pc3228

X  

作者: PV-001    時間: 2021-11-13 21:29

回復 47 #god2004

Thx.  

作者: edl0025    時間: 2021-11-14 05:00

最好用嚟裝安心出櫃。。

附合國情
作者: PV-001    時間: 2021-11-14 10:37

回覆 38# b-29

另外一部, SD 8 系 U , 但係個 screen 個比例吾鍾意

作者: nnd    時間: 2021-11-14 11:07

回復 nnd

87,对一得到他下她有于起子嘻 https://m.tb.cn/h.fTxf6Nk?sm=4f1d77  ~【新品上市 限时6期免息 ...
PV-001 發表於 2021-11-13 14:42

你部榮耀X30 MAX買左2699人仔嗎?
作者: PV-001    時間: 2021-11-14 12:13

回覆 53# nnd

係呀 ? 你有興趣買 ?
作者: nnd    時間: 2021-11-14 12:14

回覆  nnd

係呀 ? 你有興趣買 ?
PV-001 發表於 2021-11-14 12:13

無GMS, 興趣全消
作者: PV-001    時間: 2021-11-14 12:20

回覆 55# nnd

睇你點用 ? 可用 gspace 裝 google apks, 我吾係當主機用, 所以影響不大
第一次用華為機, 試下同小米有什麼分別.
作者: nnd    時間: 2021-11-14 12:36

回覆  nnd

睇你點用 ? 可用 gspace 裝 google apks, 我吾係當主機用, 所以影響不大
第一次用華為機, 試下 ...
PV-001 發表於 2021-11-14 12:20

榮耀好似比華為賣左盤喇!
依家高通都可以賣5G CPU比榮耀, 你部機遲d可能可以裝返GMS
作者: PV-001    時間: 2021-11-14 14:46

回覆 57# nnd

希望喇
我諗香港得我一個入這機水貨
作者: tomcatty    時間: 2021-11-14 14:56

仲用緊honor note 10,本來對呢部都有d興趣.
都係等埋小米出新Max先一併考慮.
作者: qqeat2000    時間: 2021-11-16 14:27

想出20x 7.2吋芒 可惜停產
作者: PV-001    時間: 2021-11-19 21:44

呢度都係教用 Gspace
https://huaweiflash.com/install- ... e-on-honor-x30-max/
作者: chanman516    時間: 2021-11-20 12:47

吸引 可惜無行貨
作者: PV-001    時間: 2021-11-26 10:31

呢度都係教用 Gspace
PV-001 發表於 2021-11-19 09:44 PM

攪到 GSPACE, 但未攪到用 shortcut maker 去加 google play
作者: PV-001    時間: 2021-11-26 10:33

仲有一個任務, 我用華為手環, 未成功用 "華為錢包" 加做門禁卡.
作者: PV-001    時間: 2021-11-27 09:30

攪到 GSPACE, 但未攪到用 shortcut maker 去加 google play
PV-001 發表於 2021-11-26 10:31 AM

最終都加到 google play, 但好似 root 左咁,有些敏感的 apk 開吾到,話 not supported

作者: b-29    時間: 2021-11-27 10:12

Gspace 我部国版平板都用緊 雖然不是百分百兼容  但可用到谷歌常用apps 已经很满足  多谢華为  

冇gspace 我要root机开bootloader 去刷 magisk 再刷gapps
亦不能百分百兼容谷歌  依家冇root机 开机快左冇警告安全  个心都happy 好多!
作者: Andyios    時間: 2021-11-27 10:20

Gspace 下載

長期run待機電好食囉
作者: b-29    時間: 2021-11-27 10:30

長期run待機電好食囉
Andyios 發表於 2021-11-27 10:20

我唔觉好食电  根本如Whatsapp Netflix 等 都可以不经gspace 而直接安装使用
作者: PV-001    時間: 2021-11-27 12:27

回復 66 #b-29

如果遲些有国際 rom,可考慮你嘅方法

吾知 unlock 後,可吾可以 lock 番 ?

作者: PV-001    時間: 2021-11-27 22:26

仲有一個任務, 我用華為手環, 未成功用 "華為錢包" 加做門禁卡.
PV-001 發表於 2021-11-26 10:33 AM

呢個 WORK, 要係手機地區度選 "中國", 註冊號都係要選同一樣先得, 得左

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2