標題: 孖11大家的荷包是怎樣被傷害的? [打印本頁]

作者: latvia    時間: 2021-11-13 22:54     標題: 孖11大家的荷包是怎樣被傷害的?

唔駛去深水埗,都要去淘寶。 一年一度的傷11, 大家買什麼呢?
以往都會換一下手機的,但618已掃了兩部, 今年諗住不會給傷到。

最後因為賣部tab s6 lite 有2000多身痕, 結果買了部小米平板5 6+128
1888人仔。
作者: edl0025    時間: 2021-11-14 04:54

回覆 1# latvia

Ching , 我重慘,

係香港小米買左7k

小米F3 (送小米手環)  x2, 小米滑板車 1S

$2449 + $2449 + $2099
作者: Free888    時間: 2021-11-14 11:15

$0, 完
作者: 燕子盜    時間: 2021-11-14 11:22

6k
Vivox70pro+
作者: Q-Q    時間: 2021-11-14 11:32

雙11前已經去二手東買左K40,同淘一堆貼殼
免得等雙11塞車,手機由落單開始,2日後就到手
作者: wwallace    時間: 2021-11-14 11:40

馬生今時唔到往日, 冇人再吹奏雙11
作者: ipchipang    時間: 2021-11-14 13:04

買咗鞋,電單車頭盔,電單車手套
我仲諗住買Vivo x70 pro+,不過好彩忍到手,如果唔係就真係大出血
作者: Tong05    時間: 2021-11-14 13:15

雙11前已經去二手東買左K40,同淘一堆貼殼
免得等雙11塞車,手機由落單開始,2日後就到手 ...
Q-Q 發表於 2021-11-14 11:32

10號落單 宜家都未出貨

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)
作者: hahahalpc    時間: 2021-11-14 15:13

今年無乜點買嘢喎
優惠歷年最少
作者: latvia    時間: 2021-11-14 15:44

今年無乜點買嘢喎
優惠歷年最少
hahahalpc 發表於 2021-11-14 15:13

確實,都沒水點貼。
作者: arrychiu    時間: 2021-11-14 15:54

今年無乜點買嘢喎
優惠歷年最少
hahahalpc 發表於 2021-11-14 15:13

都唔係,
好似師兄部X70 Pro+ ¥4999超抵,
我買咗D充電機尿袋都幾平。
不過今年京東好似比淘寶抵買。
作者: moslwc    時間: 2021-11-14 18:25

我仲諗住買Vivo x70 pro+,不過好彩忍到手,如果唔係就真係大出血 ...
ipchipang 發表於 2021-11-14 13:04

電單車頭盔?有安全認證?炒車真係頂得住?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)
作者: kwanyan    時間: 2021-11-14 18:57

呢兩年國產機已經唔平,加埋人仔匯率高企,依家仲無大額券搶,真係睇都唔想睇,仲講話買

via HKEPC Reader for Android
作者: nnd    時間: 2021-11-14 19:16

大陸千元平板, 駛左1千蚊港幣
作者: WHITERICE    時間: 2021-11-14 19:33

恭喜樓主找到水魚, 用tab s6 lite 換小米平板5.
作者: jacktsui    時間: 2021-11-14 19:53

睇中Edge s,不過減得唔多...

作者: canonikony    時間: 2021-11-14 21:00

其實無咩點平到, 平都係減少少, 買羽毛球, 比平時貴咗5蚊, 買3筒先過199 - 25, 其實只係平咗10蚊, 不過咁好彩抽到500-111, 再用hsbc -100, 夾埋8xx 減到5xx先買
作者: liok    時間: 2021-11-14 21:50

我仲諗住買Vivo x70 pro+,不過好彩忍到手,如果唔係就真係大出血 ...
ipchipang 發表於 2021-11-14 13:04

講真其他咩裝都可以淘,但頭盔都係唔好貪平,果少少保護就係少少,有咩事果少少錢就換左你條命

作者: ipchipang    時間: 2021-11-15 01:08

講真其他咩裝都可以淘,但頭盔都係唔好貪平,果少少保護就係少少,有咩事果少少錢就換左你條命
...
liok 發表於 2021-11-14 21:50

其實係大牌子,不過有優惠俾香港平我先買
作者: latvia    時間: 2021-11-15 07:36

恭喜樓主找到水魚, 用tab s6 lite 換小米平板5.
WHITERICE 發表於 2021-11-14 19:33

各有所好吧
上年平板3000元沒有選擇,局買。
作者: FT907    時間: 2021-11-15 08:43

唔駛去深水埗,都要去淘寶。 一年一度的傷11, 大家買什麼呢?
以往都會換一下手機的,但618已掃了兩部,  ...
latvia 發表於 2021-11-13 22:54

need or want  的哲學問題.
手機未壞,  你想換機呢個只係want ,  唔係need.
傷11, 對我荷包完全冇影響, 因為我唔會受want 影響,   我只會有需(need) 要先會買嘢
作者: FT907    時間: 2021-11-15 08:45

電單車頭盔?有安全認證?炒車真係頂得住?

moslwc 發表於 2021-11-14 18:25

有部分係有的,  貴啲囉,   我都買過,  只會買有認證嗰啲.
作者: Q-Q    時間: 2021-11-15 08:58

而家可以淘頭盔啦咩?比到錢都怕被扣關
作者: hk.guy2    時間: 2021-11-15 09:04

今年只用左一千多, 無乜優惠買唔落.
只係用左hsbc -$100,
其他優惠卷少得可憐
一年比一年買少左.
作者: latvia    時間: 2021-11-15 09:32

need or want  的哲學問題.
手機未壞,  你想換機呢個只係want ,  唔係need.
傷11, 對我荷包完全冇影 ...
FT907 發表於 2021-11-15 08:43

商家都在搞大部份人的want.
沒want 搞到有want, 就是他們成功之處.
作者: moslwc    時間: 2021-11-15 09:34

有部分係有的,  貴啲囉,   我都買過,  只會買有認證嗰啲.
FT907 發表於 2021-11-15 08:45

最怕係$俾足,但寄個A貨俾你

作者: dannylck    時間: 2021-11-15 09:39

淘寶頭盔ok 的?幾錢?

作者: jacktsui    時間: 2021-11-15 09:43

moslwc 發表於 2021-11-15 09:34

間鋪攞足認證, 件野就無認證
作者: riceking    時間: 2021-11-15 10:10

整左個囡囡嘅一歲相架, 不過原本都唔係諗住衝雙11而買

電子嘢 = 0
作者: rockie577    時間: 2021-11-15 10:15

0...通常為買而買都會好快變垃圾
作者: FT907    時間: 2021-11-15 10:30

moslwc 發表於 2021-11-15 09:34

咁你驚得咁淒涼就喺香港買啦,   香港嗰啲嘢...你估又唔係有機會在淘寶淘返落嚟咩?
作者: FT907    時間: 2021-11-15 10:33

商家都在搞大部份人的want.
沒want 搞到有want, 就是他們成功之處.
latvia 發表於 2021-11-15 09:32

所以絕對不能畀佢誘惑到,   要堅守need呢個信念.
我部電話唔係用到爛/壞,  我都唔會換!
(家陣我部電話都神神地,   無端端會自動reset,,,,等緊平機)
作者: FT907    時間: 2021-11-15 10:36

淘寶頭盔ok 的?幾錢?

dannylck 發表於 2021-11-15 09:39

我買嗰個叫坦克 (Tanke)
連運費大概260元

不過而家淘唔到了,  打"頭盔", "安全帽"  呢d字就block
作者: Dendrobium    時間: 2021-11-15 10:37

而家可以淘頭盔啦咩?比到錢都怕被扣關
Q-Q 發表於 2021-11-15 08:58

同問,我想幫阿女買溜冰用護具頭盔都唔畀落單。
作者: FT907    時間: 2021-11-15 10:37

間鋪攞足認證, 件野就無認證
jacktsui 發表於 2021-11-15 09:43

如果咁驚,  基本上所有嘢都可以係咁.
而且好多野外國牌子都係made in China
作者: yinyin    時間: 2021-11-15 10:50

3700人仔買咗部mi mix 4  8+256

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)
作者: jacktsui    時間: 2021-11-15 11:29

如果咁驚,  基本上所有嘢都可以係咁.
而且好多野外國牌子都係made in China ...
FT907 發表於 2021-11-15 10:37

對, 所以驚就唔好買~
作者: axeoil    時間: 2021-11-15 12:15

同問,我想幫阿女買溜冰用護具頭盔都唔畀落單。
Dendrobium 發表於 2021-11-15 10:37

用併多多, 係淘寶先咁鬼煩, BLK左一大堆所謂嘅"禁品"
又或者係都想淘寶買嘅, 就問下店家肯唔肯改ITEM D字眼, 改左就得架啦
作者: zoulo    時間: 2021-11-15 14:06

作者: ipchipang    時間: 2021-11-15 14:42

以我經驗
現階段電單車頭盔係可以落到嚟香港
但係淘佬落單要用大陸IP,然後要搵一個好既集運
作者: ipchipang    時間: 2021-11-15 14:53

至於普通單車頭盔未試過
作者: NEO111    時間: 2021-11-15 15:02

點解唔喺迪卡儂買?幾十蚊嘅嘢都要去淘寶  

而家啲人淘寶淘到唔識諗嘢咁。。 ...
zoulo 發表於 2021-11-15 14:06

去淘寶淘嘢,令人感覺好有米,想買咩就買咩,淨係呢種"豪使"嘅虛榮感,已經令人特別沉迷
作者: Dendrobium    時間: 2021-11-15 20:35

點解唔喺迪卡儂買?幾十蚊嘅嘢都要去淘寶  

而家啲人淘寶淘到唔識諗嘢咁。。 ...
zoulo 發表於 2021-11-15 14:06

時間真係一個好重要問題,返工朝八晚八,仲要照顧屋企,真係無乜時間去舗頭買嘢。

網購係解決到好多問題,而最後,我喺HKTX Mall 用貴一倍價錢買咗批淘記嘢。
作者: 7type    時間: 2021-11-16 15:55

時間真係一個好重要問題,返工朝八晚八,仲要照顧屋企,真係無乜時間去舗頭買嘢。

網購係解決到好多問題 ...
Dendrobium 發表於 2021-11-15 20:35

香港迪卡儂都可以上網買送貨
作者: jzllee    時間: 2021-11-16 16:28

7type 發表於 2021-11-16 15:55

香港地, 比得起錢, 服務一定好, 但想比少D又要好服務就....
作者: Dendrobium    時間: 2021-11-16 16:34

7type 發表於 2021-11-16 15:55

感謝告知,用HKTX因為可以連埋其他嘢一齊買。

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2