標題: iphone 係咪未有能力出 4吋 mon? [打印本頁]

作者: yoyo348    時間: 2011-10-8 12:35     標題: iphone 係咪未有能力出 4吋 mon?

我都找唔到任何理由唔出大 Mon 了
可能 Retina 未有技術出 4吋吧
作者: 初心者    時間: 2011-10-8 14:01

好明顯係~
又要大mon又要 qHD
作者: ili    時間: 2011-10-8 14:47

I don't think so.  3.5" is the best for one hand operating...
作者: cranberry    時間: 2011-10-8 15:18

蘋果產品唔會盲目咁追加功能
如果係為左某一部份小眾,玩家黎出4",成個iphone系列 form factor唔統一,部機唔好楂手,並不符合一貫設計理念
除非好似之前流出既規格咁,係edge to edge既設計
最重要係,蘋果產品一向一個外型會玩兩至三代,你睇下iMac, macbook air, ipod,ipod nano,都唔會代代轉樣,呢次iphone只係沿用一向做法,只係好多人唔理解
作者: DarkHero    時間: 2011-10-8 22:03

你吹水就叻~~
其他廠咁勁唔見佢地出
作者: kingston00    時間: 2011-10-8 22:05

作者: barryli    時間: 2011-10-8 22:23

電話其實無需要咁大部!
kingston00 發表於 2011-10-8 22:05

但你唔會淨係當電話用呀嗎,其他功能唔用咩
上綱時mon大小小係好好多,作為消費者,ip忠實fans,要求mon大小小唔太過份姐
Apple暫時做唔倒就冇嘢講啦
作者: sonic64    時間: 2011-10-8 22:26

其實iphone4s,為一敗筆都係個茫太細,沒改進,我深信這個要求係大部份蘋果迷認同的
作者: KEN@EPC    時間: 2011-10-8 22:38

其實3.7"好過3.5"
作者: kk654321    時間: 2011-10-8 22:38

唔敢去代表所有或許大部份蘋果迷, 自己覺得有4"mon會睇得舒服d, 3.5"亦無問題唔會覺得太細, 始終apple產品唔係同其他公司鬥hardware, 今日4s發佈會都係針對services較多, 睇睇出黎係點先
作者: barryli    時間: 2011-10-8 22:40

其實iphone4s,為一敗筆都係個茫太細,沒改進,我深信這個要求係大部份蘋果迷認同的 ...
sonic64 發表於 2011-10-8 22:26

咪lor:curse:
但見有某小小數所謂i fan屎,死實實硬係話3.5最完美.......
唔知呢D人會唔會去信要求Apple呢世都唔好轉大個mon呢....夠特色呀嗎
作者: sonic64    時間: 2011-10-8 23:04

咪lor
但見有某小小數所謂i fan屎,死實實硬係話3.5最完美.......
唔知呢D人會唔會去信要求Apple呢 ...
barryli 發表於 2011-10-8 22:40

之前吹晒水個時 iphone5 同 iphone4s 分別,就只係個芒大細

之後個個都好寄望iphone5...........結果得iphone4s.........

之後當話只出iphone4s, 好多人都好失望(各大傳媒都有講呢單野,我深信大部份人是認同的)
iphone4s 同 iphone5  當年比人吹水是分別都是芒大細............

所以芒大細是好重要的
作者: 檸檬茶    時間: 2011-10-8 23:10

我覺得KEEP住3.5吋都夠,4"我都有部  用上手單手唔係手大都有難度.
出大MON幾靚幾光都好   個袋放唔入就係放唔入  宜家條褲係岩岩好入到MP3同IPHONE, 冇理由因為要大個MON搞到條褲都要換姐...
作者: 檸檬茶    時間: 2011-10-8 23:12

咪lor

哎~說話唔係咁講  客觀地講3.5"有佢既好同壞  大MON一樣都係有好同壞
冇話邊個岩哂最正, 緊要既係個人使用喜好  跟人地講既野去決定會唔會有些少武斷呢?
作者: Phil_123    時間: 2011-10-8 23:20

我都找唔到任何理由唔出大 Mon 了
可能 Retina 未有技術出 4吋吧
yoyo348 發表於 2011-10-8 12:35

http://en.wikipedia.org/wiki/Pixel_density
In April 2007, Sony released the Cyber-shot DSC-G1 digital camera with a 3.5" LCD dubbed “Xtra Fine”; with 921K pixels displayed, making it a 395 PPI display, with each pixel approximately 64.2 μm.
作者: hkmons    時間: 2011-10-8 23:21

但你唔會淨係當電話用呀嗎,其他功能唔用咩
上綱時mon大小小係好好多,作為消費者,ip忠實fans,要求mon ...
barryli 發表於 2011-10-8 22:23

所以咪比 iPad 囉? 其實 apple 線路幾清楚 ,iPad 唔會出 7“ 就都係咁解 ja?
作者: barryli    時間: 2011-10-8 23:22

我覺得KEEP住3.5吋都夠,4"我都有部  用上手單手唔係手大都有難度.
出大MON幾靚幾光都好   個袋放唔入就係放 ...
檸檬茶 發表於 2011-10-8 23:10

哦....都夠??
haha..,假如出年Apple再出一部i phone 6,7,或8.........都係3.5mon
你估i fans會有咩反應,就當你估唔倒
但正常人都應該有小小反應嚟形容...........on9
好彩Apple唔係由你揸旗

吹水姐,勿怪
作者: 飛龍再生    時間: 2011-10-8 23:46

應該出一大一小給不同雖要既人用,佢地做法以小成本,一機走天下,無念頭,有D人鐘意大mon都無得選擇
作者: killer_queen    時間: 2011-10-8 23:52

如果用嚟上綱打機睇片 . . . 24" 都嫌細
作者: kam_ccc    時間: 2011-10-8 23:52

咪lor

而家既SIZE, 單手操作剛剛好. 試用過SAmsung 果D, 太大了, 好唔方便.

我只係普通用家, 更唔係咩死實實. 你自己有唔同要求, 都不代表全世界下話
作者: barryli    時間: 2011-10-9 00:17

而家既SIZE, 單手操作剛剛好. 試用過SAmsung 果D, 太大了, 好唔方便.

我只係普通用家, 更唔係咩死實實.  ...
kam_ccc 發表於 2011-10-8 23:52

嘩...4吋太大???
嚟緊嘅i phone 5或6嘅4吋mon睇怕你都唔駛用喇,一定唔啱你

仲有,我都冇話你係死實實嗰D人,你亦冇需要企出嚟話你唔係死實實嘅人,無需咁緊張..........

鬼唔知大唔一定好咩,想佢出大多小小衹係個人要求姐,事實好多i fans都樂意見到
你個人喜歡單手操作咪單手操作lor,但冇需要咗阻住個科技發展,.....
咁大間公司如由閣下揸旗出嚟出去都係3.5........喬布斯一定會開心到彈番起身
呵呵............嗱,吹水姐,勿怪
作者: barryli    時間: 2011-10-9 00:22

我只係普通用家, 更唔係咩死實實.  ...
kam_ccc 發表於 2011-10-8 23:52

SAmsung 4.3確係大咗小小,袋唔方便,4吋應更fit......
4s唔駛太大,4吋就完美了
作者: 檸檬茶    時間: 2011-10-9 00:25

哦....都夠??
haha..,假如出年Apple再出一部i phone 6,7,或8.........都係3.5mon
你估i fans會有咩 ...
barryli 發表於 2011-10-8 23:22

用還用, 追還追  
我揸FLAG APPLE 摺梗
作者: 檸檬茶    時間: 2011-10-9 00:26

如果用嚟上綱打機睇片 . . . 24" 都嫌細
killer_queen 發表於 2011-10-8 23:52

So true :funk:
作者: barryli    時間: 2011-10-9 00:27

用還用, 追還追  
我揸FLAG APPLE 摺梗
檸檬茶 發表於 2011-10-9 00:25

講吓笑姐.......
作者: kc2wong    時間: 2011-10-9 00:31

其實點會做唔到呀,只係大少少呎吋而保持返個dpi,又唔係乜新科技。
至於點解唔出,who knows,或者係apple一貫唧牙膏模式

我自己都覺得3.7~4.0"係最好,而加用緊4.2"覺得好難單手操作
作者: saigonorai    時間: 2011-10-9 00:43

apple出新機同時要就返唔會減低舊機嘅兼容性
個mon嘅resolution一定要係320*480嘅倍數
唔係就會好似android qHD嗰啲機咁行某啲apps會有條黑邊
咁iphone又要有retina display(dpi>300) 即係keep住960*640就一定唔可以大過3.9吋
你想用4吋mon嘅iphone就等到有graphic chips支援1440*960先有機啦
作者: speed    時間: 2011-10-9 00:50

iphone都停留左3.5吋好耐...由2g去到4s 都係3.5吋,有d悶
作者: phone1988    時間: 2011-10-9 00:58

我覺得以apple今時今日既地位...放大到4"mon..沒問題...但要解像度都加以升級就難d
作者: km198    時間: 2011-10-9 01:09

作者: cheapman    時間: 2011-10-9 01:22

Ching 睇你說話方式似喺到挑撥離間,好似嗰d網上打手,
扮晒idevices用家然後數idevices不是

正如之前網 ...
km198 發表於 2011-10-9 01:09

其實一開始做預測的係...
另外一d係「經濟分析師」(即係都係炒家 ) ... 上晒報紙又話會出兩款又話盛
作者: Oops    時間: 2011-10-9 01:26

哦....都夠??
你估i fans會有咩 ...
barryli 發表於 2011-10-8 23:22

smartphone 我主要喺街外用作通訊, social networking, 睇新聞, 查各項資料, 地點定位, 影 snapshot 等.
太大部根本喺街外使用不便.
作者: Oops    時間: 2011-10-9 01:32

KEN@EPC 發表於 2011-10-8 22:38

我有 iPhone (3.5" 3:2) 同 Moto XT701 (3.7" 16:9), 除左睇 16:9 格式 video 外, 唔覺得做我上個 post 所講既野後者既 screen size 會好過前者
作者: barryli    時間: 2011-10-9 02:00

Ching 睇你說話方式似喺到挑撥離間,好似嗰d網上打手,
扮晒idevices用家然後數idevices不是

正如之前網 ...
km198 發表於 2011-10-9 01:09

哎喲..咁都比你睇穿我係打手......
點會怪Ching你呀
Ching果然目光如炬,眼光銳利,更可看穿小弟別有用心喺度挑撥離間,扮乜扮物
連我未用過i phone都知道,好嘢.....
既然咁難睇穿都比你睇穿左,我夠胆講閣下絕對有能力同唐唐競逐呢鑊凸首選擧,

Ching唔駛怕醜喎,我相信你有能打敗淨係識飲紅酒嘅唐唐實力,
唔講咩,單係就你呢吓睇穿小弟係打手就可見一班啦...........
作者: DarkHero    時間: 2011-10-9 02:54

其實教主設計左可以自由組合個mon
唔使你地再成日係度嘈個mon要幾大
作者: xx_william    時間: 2011-10-9 03:12

琴日我同女朋友行過電話店, 見到galaxy s2,
佢話太大佢隻手揸住會好唔順同唔方便,
估唔到今日就見到呢個話題,
我相信蘋果唔出大mon係因為佢唔想失去一班女性客戶.
(頭盔: 當然有好多女仔都用緊大mon機)
作者: 墨塵音    時間: 2011-10-9 06:48

作者: matthias2100    時間: 2011-10-9 09:58

其實出大小小都ok 唔好過4"就得喇 過大又唔係好事
如果中意大mon 拎部平版傾電話啦 -_-
作者: yoyo348    時間: 2011-10-9 17:40

琴日我同女朋友行過電話店, 見到galaxy s2,
佢話太大佢隻手揸住會好唔順同唔方便,
估唔到今日就見到呢個話 ...
xx_william 發表於 2011-10-9 03:12

一DD 人啦, 有人覺得屋企部 32 吋電視好太大
作者: dcccd    時間: 2011-10-9 19:23

我有 iPhone (3.5" 3:2) 同 Moto XT701 (3.7" 16:9), 除左睇 16:9 格式 video 外, 唔覺得做我上個 post  ...
Oops 發表於 2011-10-9 01:32

好多人只睇數字,唔記得 3.5" 3:2 同 3.7" 16:9 面積其實係一樣大

會唔會有人覺得 7" 10:1 大過 3.5" 3:2
作者: barryli    時間: 2011-10-9 21:34

yoyo348 發表於 2011-10-9 17:40

咁又係,我有個fd屋企個廳唔細,但仲用緊個21吋舊式電視,
有人42,46吋都嫌細,但佢話21吋好夠用.......
其實呢個冇セ問題,個人喜好,冇セ嘢好講,
之但係過咗個幾月後特然換咗部37吋,有朋友問佢既然夠用,又換嚟做乜呢?
個fd就答到哦哦,左顧右盼咁,雖然我呢個fd說話係有點特別,但到最後冇一個人明佢噏乜春...
作者: ccck2004    時間: 2011-10-9 21:50

KEN@EPC 發表於 2011-10-8 10:38 PM

4"又好過3.7,4.2又好過4"
作者: qrweafsd    時間: 2011-10-9 22:34

I don't think so.  3.5" is the best for one hand operating...
ili 發表於 2011-10-8 14:47

Spot on!!
http://dcurt.is/2011/10/03/3-point-5-inches/
作者: xx_william    時間: 2011-10-9 23:02

就係各人有各人喜好, 我唔多明佢地有咩好嘈,
不過apple咁做就係可能顧及呢班人, 因為呢班人反而先會比錢買apple野
作者: Oops    時間: 2011-10-9 23:11

喺屋企 screen size 幾大都得, 因為你唔會拎佢出街
作者: JackyMo    時間: 2011-10-9 23:17

回復 43# qrweafsd

iphone唔出大過3.5吋MON好正常,
因為個操作模式同android有啲唔同,例如常用返回係設在左上角,所以當你單手操作又要用"返回"(左上角)時,隻手指公要橫跨3.5吋去按,所以如果iphone出到4吋,即代表你要
但android phone唔同,因為佢個返回在左下角OR右下角,容易禁好多
我咁講係想指出MON大左唔代表單手操作O既體驗會差左,大家單手操作時多數打下電話,SEND下MESSAGE,WHATSAPP等等,
作者: Oops    時間: 2011-10-9 23:17

有人42,46吋都嫌細,但佢話21吋好夠用....... ...
barryli 發表於 2011-10-9 21:34

我依家嫌屋企部 50" TV 都唔夠大, 但要拎出街既手機就另一回事
作者: barryli    時間: 2011-10-10 00:00

Spot on!!
qrweafsd 發表於 2011-10-9 22:34

呢個可能係一個好好嘅問題..........
但相反,如個問題由消費者提出,又可否由設計者去解决?

再試想想,有冇人諗過為何手機一定要單手操作?雙手又問題何在
更何况GS II雖大,又一定需要雙手操作?........
莫非冇人試過雙手用ip4 ??play game時通常都用單手?獨臂刀王乎?

apple下代手機莫非都keep住3.5......?但如出4或更大,又會何解呢......
出年年中相信好快就知喇!

4S一出,唔駛多講,我必定支持
作者: kam_ccc    時間: 2011-10-10 02:02

嘩...4吋太大???
嘩...4吋太大???
嚟緊嘅i phone 5或6嘅4吋mon睇怕你都唔駛用喇,一定唔啱你

仲有,我都冇話你係死實實嗰D人,你亦冇需要企出嚟話你唔係死實實嘅人,無需咁緊張..........

鬼唔知大唔一定好咩,想佢出大多小小衹係個人要求姐,事實好多i fans都樂意見到
你個人喜歡單手操作咪單手操作lor,但冇需要咗阻住個科技發展,.....
咁大間公司如由閣下揸旗出嚟出去都係3.5........喬布斯一定會開心到彈番起身
呵呵............嗱,吹水姐,勿怪

你個人要求大少少唔係問題, 不過其他人鍾意唔駛咁多亦唔係過份下嘛.

畫面大就係科技發展? 我就覺得只係花招啫. 你出3.5, 我出3.7, 你出3.7, 我出4.0, 係要大你少少咁, 不過一D都唔實際. IPAD 夠大啦, 拎黎做電話你又會唔會用?  SAMSUNG 果D夠晒大畫面啦, 又如何? 事實上就係一樣咁多人用細畫面既 IPHONE 呀.
作者: killer_queen    時間: 2011-10-10 02:20

有人42,46吋都嫌細,但佢話21吋好夠用....... ...
barryli 發表於 2011-10-9 21:34

証明你個 frd 係手機玩家 ! 不停咁換先找到存在價值嘛 ~~~ 好多人係咁 ! 唔係好奇怪啫
作者: ericlmk    時間: 2011-10-10 02:25

我覺得3.5真係細左少少
4吋好D~
作者: killer_queen    時間: 2011-10-10 02:26

其實 iphone 係3.5" 咪3.5" 囉 , 反正你要大 mon 一街都係啦 ! 唔鐘意轉會囉 , apple 冇留亦留唔住你啦 ! 就算留到 ios o既封閉 , 你用咗都會有一大堆唔滿意架啦 ! 轉會 ~~ 唔好諗iPhone

諗落其實呢個問題好弱 . . . . 即係咁:Apple 係咪未有能力出部紅殼機 ? 一樣咁弱
作者: Kundera    時間: 2011-10-10 02:59

唔需要ya
用airplay你要幾大都有
作者: pullip    時間: 2011-10-10 08:16

睇左咁多post, 大多數都覺得手機未來方向都係4吋以上, 咁就太好啦, 希望apple以後真係唔好出4吋或以上機。變返小眾玩意, 正! 以後用iphone唔駛比人話「追潮」or「大眾手機」! 你地快d轉用4吋機啦! 可惜, 我返工唔可以時時個袋跟身, 電話必定掛腰, 4吋機大到呢...好似有支炮仔咁! 4吋無緣!
作者: oo2oo299999    時間: 2011-10-10 10:35

...出雙路咪得囉
好似AIR 咁11吋同13吋
作者: 丫傑    時間: 2011-10-10 12:20

最終佢好賣賺到錢就得
D人插完一輪個樣不變無創意後最後咪又係買....

iPhone 4S 首批出貨四百萬部,將成為蘋果(Apple)史上銷售最快的產品 ‎
http://blog.cnyes.com/My/uzumi/Article516074
作者: cmlee    時間: 2011-10-10 16:12

3.5吋係有d悶
作者: yankees    時間: 2011-10-10 17:32

3.5" 夠晒 , 咪再大

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2