標題: [操作疑難] IPHONE 8 PLUS 轉 11 PRO [打印本頁]

作者: simon2012a    時間: 2019-10-23 10:15     標題: IPHONE 8 PLUS 轉 11 PRO

轉用11 PRO 三日,大家有冇留意, 8 PLUS 螢幕5.5寸, 11 PRO 5.8寸, 兩者疊上來其實11 PRO 螢幕大8 PLUS少少, 但睇手機文字內容, 卻比8 PLUS細左 。
文字內容同以往4.7寸手機 冇分別。但睇YOUTUBE, ITUNES電影, 就同8 PLUS螢幕SIZE一樣。
作者: yanchoki    時間: 2019-10-23 12:09

但好多人話用慣plus,pro細mon咗用唔慣,要用max

via HKEPC Reader for Android
作者: s84292    時間: 2019-10-23 12:35

轉用11 PRO 三日,大家有冇留意, 8 PLUS 螢幕5.5寸, 11 PRO 5.8寸, 兩者疊上來其實11 PRO 螢幕大8 PLUS少少 ...
simon2012a 發表於 2019-10-23 10:15

唔係一直都知咩? 因為比例唔同

要大要買返MAX 同IPHONE 11
作者: simon2012a    時間: 2019-10-23 18:21

唔係一直都知咩? 因為比例唔同

要大要買返MAX 同IPHONE 11
s84292 發表於 2019-10-23 12:35

我會用時間適應,如果唔習慣,聖誕節前會賣走pro換pro max
作者: Man@MFHK    時間: 2019-10-24 00:08

Pro Max同個UI既操作理念根本背道而馳,由iPhone X開始既手勢操作本身係單手向既操作方式,偏偏Max就難以單手操作。
你可能會話:iPad Pro依家咪又係手勢操作!
但iPad本來就唔可能單手用呀!
之前5.5"既Plus都仲可以單手用,Max真係唔得。
利申:7Plus轉11 Pro
作者: seaangel    時間: 2019-10-24 08:19

要計螢幕闊度,PRO 比7/8 闊小小, PRO MAX 比7+/8+ 闊小小小小
利伸7+ 轉PRO MAX
作者: linggo    時間: 2019-10-24 12:05

用緊 8P, 去比較過, 都覺 11P, 上網可瀏覽既內容, 視覺上係少左, 所以如換都考慮 11P M 多一點點....但價錢係另一因素
作者: s84292    時間: 2019-10-24 12:13

Pro Max同個UI既操作理念根本背道而馳,由iPhone X開始既手勢操作本身係單手向既操作方式,偏偏Max就難以單 ...
Man@MFHK 發表於 2019-10-24 00:08

你可以開返單手模式試試

唯一改唔到的地方,係解鎖一定要從最底拉
作者: ckmakit    時間: 2019-10-24 12:59

Pro Max同個UI既操作理念根本背道而馳,由iPhone X開始既手勢操作本身係單手向既操作方式,偏偏Max就難以單 ...
Man@MFHK 發表於 2019-10-24 00:08

習慣就好
max 一樣可以單手用
作者: ivanng213    時間: 2019-10-24 14:33

8+ 直上11pro max
用落冇唔方便
反而買之前玩左幾日細機,感覺太細
作者: feifei22    時間: 2019-10-24 22:21

想問下face id 士一宜家打側認唔認到???
作者: ccchhhuuunnn    時間: 2019-10-24 22:47

想問下face id 士一宜家打側認唔認到???
feifei22 發表於 2019-10-24 22:21

唔得
好似得iPad可以

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)
作者: rayad    時間: 2019-10-25 00:45

加返個扣係後面一樣可以單手用,無野頂住部機,你係唔會想單手
作者: jay198610    時間: 2019-11-8 13:47

我覺得iPhone 8 plus仲可以再戰⋯M字額始終唔吸引
作者: chpyeung    時間: 2019-11-8 14:42

轉用11 PRO 三日,大家有冇留意, 8 PLUS 螢幕5.5寸, 11 PRO 5.8寸, 兩者疊上來其實11 PRO 螢幕大8 PLUS少少, 但睇手機文字內容, 卻比8 PLUS細左 。
文字內容同以往4.7寸手機 冇分別。但睇YOUTUBE, ITUNES電影, 就同8 PLUS螢幕SIZE一樣。
simon2012a 發表於 2019-10-23 10:15

其實呢個現象自 iphone X 已經存在. 由於比例唔同, 雖然 11 pro 5.8 吋聽落好似大過 8 plus 5.5吋, 但 screen 可視面積就 8 plus 大過 iphone 11pro 的.. 另外因為11 pro dpi 多, 佢D字體和 icon 更精細
作者: kenken33    時間: 2019-11-8 14:44

以YOUTUBE 16:9計PLUS同pro max可以顯示既畫面大小係接近一樣。

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2