標題: 而家新 iPhone 發佈都無人講。。 [打印本頁]

作者: mesi    時間: 2021-9-15 13:31     標題: 而家新 iPhone 發佈都無人講。。

作者: mouseman    時間: 2021-9-15 13:46

氣氛好差下
mesi 發表於 2021-9-15 13:31

The outlook had been released for 3 months at least.
作者: 65c02    時間: 2021-9-15 13:48

冇乜新意

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)
作者: mesi    時間: 2021-9-15 14:00

作者: arrychiu    時間: 2021-9-15 14:15

點解而家做唔到以前嗰種保密?
mesi 發表於 2021-9-15 14:00

做嚟都無用,完全無驚喜。
作者: mesi    時間: 2021-9-15 14:21

作者: mocha_boy    時間: 2021-9-15 14:38

睇完個懶人包,都唔知有乜好講,所有都係預期中之內的升級

加上初初頭一兩代就話新鮮事,用左咁多年,條街人人一兩部手機,仲有乜好討論
作者: kam_ccc    時間: 2021-9-15 14:45

而家啲手機既功能已經夠晒用有餘,仲有乜值得起哄 ?
作者: daemongmong    時間: 2021-9-15 15:08

而家啲手機既功能已經夠晒用有餘,仲有乜值得起哄 ?
kam_ccc 發表於 2021-9-15 14:45

同意,但如果可以做到光能充電等等才算有突破。

via HKEPC Reader for Android
作者: antonyhk    時間: 2021-9-15 15:24

了無新意,繼續炒冷飯,得個貴字,已完全放棄及轉會
作者: rcbananahk    時間: 2021-9-15 15:34

youtuber 今次應該好中意
拍片有1TB 好岩佢地

只能說我窮買唔起
作者: 細RAM    時間: 2021-9-15 16:11

以為訓醒會睇到發佈左捲得埋既iphone添,而家極到失望!
作者: daemongmong    時間: 2021-9-15 16:16

了無新意,繼續炒冷飯,得個貴字,已完全放棄及轉會
antonyhk 發表於 2021-9-15 15:24

一部中階安卓機兩千多元,功能亦不差,而且較新型號的有系統更新,安全性不較iOS差,每兩年換機一次也性價比高。儘管iPhone較值錢,但多年後二手價跌破一半,整體上,安卓機的支出仍較少。

作者: AltezzaXP    時間: 2021-9-15 16:45

真係無咩好講. 真正賣點得120hz mon, 用僅12pro max, 本來都無乜意欲買, 不過計過條數trade in舊手機+下個月3k消費卷隨時唔洗加錢就可以升級, 都係去馬
作者: javacomhk    時間: 2021-9-15 17:27

部新iPad mini 都幾好架,不過貴咗的。
作者: l0001    時間: 2021-9-15 17:35

如果pro版去到8GB ram我都想升級
作者: HKEPC852    時間: 2021-9-15 17:48

還我touch id
作者: 賣火柴的小男孩    時間: 2021-9-15 18:20

我分享小小個人想法,我年年都有睇發佈會,我未用過其它品牌,因為用得滿意就繼續,
我對iPhone 13都表示滿意的,期望的都希望留海會無左,有番指模確認。

超廣角鏡頭有F1.8光圈
6倍光學變焦
oled 120hz
電影模式拍攝
1TB容量
A15速度提升

雖然我未必會換iphone13, 但以上我覺得都實用的,呢啲升級相對自己無作用並唔代表其它用家都用唔著,可能有人好期待呢。
我唔會同其他品牌比較,因為我係用ios系統,所以只會關注apple產品相對自己有咩提升。

年年都有用家表示失望冇驚喜,其實有邊個品牌啲產品年年比到驚喜用家?
或者有幾多人個伴侶生日年年都比到驚喜佢呢?
可能某品牌出番摺機有人覺得好驚喜都唔定,但我就覺得不太適合了,不過百貨應百客。

有人好鐘意用以前喬先生年代去比較,或者今時今日喬先生還在,可能真的不一樣吧,但沒有人知道,
我想說喬先生的年代也是智能電話的初起年代,智能電話能製造出很多前所未有的驚喜,用家對手機的期望相對很高,智能手機發展得好快,我相信每樣產品能製造的可能性是有限的,要一直保持驚喜是不可能的。 即使最出名的跑車下一個型號應該也是4個轆吧。

好了純個人愚見。
作者: daemongmong    時間: 2021-9-15 18:58

我分享小小個人想法,我年年都有睇發佈會,我未用過其它品牌,因為用得滿意就繼續,
我對iPhone 13都表示滿 ...
賣火柴的小男孩 發表於 2021-9-15 18:20

1. 以前新的特徵或意念都是首先出現於iPhone,但近十年大多的首先出現於安卓機。
2. 用戶一直覺得好用的功能,如指紋解鎖等等,於iPhone消失了。
3. iPhone的價錢較以往昂貴。

作者: 友達正傳    時間: 2021-9-15 20:22

等左就兩年終於有1TB
用緊12 pro max 512表示直上 1TB
每次去玩 拍片影相終於吾洗就住就住 又要DEL舊相
作者: ayacalip    時間: 2021-9-15 21:00

以為訓醒會睇到發佈左捲得埋既iphone添,而家極到失望!
細RAM 發表於 2021-9-15 16:11

你唔使擔心

apple將來一定會出摺疊機版iP
作者: ayacalip    時間: 2021-9-15 21:07

我對iPhone 13都表示滿 ...
賣火柴的小男孩 發表於 2021-9-15 18:20

好老實講,講真,依家iPhone 創新度真的不及以前
依家都只係升下硬件/速度之類架咋...

以往ip4->5->5S----....
我幾乎係每代都換咁濟....

12->13,真心無咩變化,換機意欲幾乎完全無!
我覺得用兩年、三年12都真係仲得囉....
作者: ma99kn90    時間: 2021-9-15 23:57

下1、2代仲係咁上下樣,i phone既product life cycle都差唔多玩完…
作者: l0001    時間: 2021-9-16 01:12

等左就兩年終於有1TB
用緊12 pro max 512表示直上 1TB
每次去玩 拍片影相終於吾洗就住就住 又要DEL ...
友達正傳 發表於 2021-9-15 20:22

最衰個lightning仍然係usb 2.0,過1TB野都幾浪費時間下
作者: ipkinsang    時間: 2021-9-16 01:46

都無乜驚喜, 我用緊iphone7+都無興趣換, 有需要都只會用換se2代
有乜粗重野咪用ipadpro 代替囉
除非新iphone有凝視+螢幕指紋解鎖, 衛星電話(行山無電訊商訊號都可以求救)
否則相機咪有專業相機代替, 所有升級都好似v.12.11~v12.14, 根本未去到v13.01
作者: C.K.F.    時間: 2021-9-16 01:49

下一代的iPhone16 好可能變成無劉海, 有返touch id, 衛星通話, Ray Tracing
作者: weathergirl    時間: 2021-9-16 08:34

代代只是加了安桌科技下去,一點新野都沒有!
作者: yswjazz    時間: 2021-9-16 08:48

回復 21 #ayacalip

摺機好咩?我見Samsung 條摺痕已倒胃

作者: goalsp    時間: 2021-9-16 08:49

iPhone 13 今次 128起步
冇加價,低買左
作者: pc1668    時間: 2021-9-16 12:50

回復 ayacalip

摺機好咩?我見Samsung 條摺痕已倒胃  

via HKEPC Reader for Android ...
yswjazz 發表於 2021-9-16 08:48

Tried it at Wilson, it's ugly
作者: charles2047    時間: 2021-9-16 15:41

代代只是加了安桌科技下去,一點新野都沒有!
weathergirl 發表於 2021-9-16 08:34

摺機死症, 之前見過有廠商係卷軸式咁拉閧應該解決到呢個問題.
蘋果唔可能利用可屈曲display出摺機設計, 呢類為咗賣弄技術但顯露出嚴重缺陷做法, 蘋果唔可能採用.
作者: XML    時間: 2021-9-16 16:07

如果好似安卓咁出個100W快充
都只不過由30分鐘充到80變成10分鐘充到80
但係對於期望用到4-5年既人就係利空
因為電池早就虧左
作者: Once    時間: 2021-9-16 16:20

Apple 如果出摺mom 機嘅話教主肯定死唔眼閉
Oppo 部捲mon 概念機叫正常少少
但如果要出,iPad mini 應該會收檔

btw, 我極度懷疑話摺mon 係未來趨勢班人嘅審美眼光
作者: lays    時間: 2021-9-17 07:00

作者: mesi    時間: 2021-9-17 08:34

作者: mesi    時間: 2021-9-17 08:37

作者: jacktsui    時間: 2021-9-17 12:21

平果會等到技術夠成熟, 無咩伏先會出
講真上一代個燒電5G其實係伏
作者: hkocx    時間: 2021-9-17 13:20

今次其實係iphone 12 補完版
上年似係不成熟產品

睇怕明年先有大改動

依家好多用緊touchid 的人相信都係等se 第三代
睇下明年年頭出唔出
如果整到似ipad mini 縮水版,價錢又唔太貴,應該會大賣

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)
作者: wwallace    時間: 2021-9-17 13:42

智能電話已經發展成熟, 日後同PC一樣硬件規格會不斷升級但唔會有驚喜.
作者: tsui0101y    時間: 2021-9-17 14:11

氣氛好差下
mesi 發表於 2021-9-15 13:31

因為 iPhone 整體硬件比安卓差 , 只有CUP輕微強少少 , 充電慢 , 電量少, 價錢貴 , 劉海大 , 資料傳輸限制大

iPhone根本唔抵用
作者: usei    時間: 2021-9-17 14:29

回覆 22# ayacalip

現在無咁密換機
2 / 3 代至換
所以機價會 mark 高點
作者: tamalemon    時間: 2021-9-17 14:55

似係epc呢個區氣紛特別D
我見幾個圈子都有人傾有興趣換
同以前分別只係大家都身處各地
入手途徑小左集中既討論
同冇左以前討論炒機幫果種"氣紛"
作者: XML    時間: 2021-9-17 15:02

基本上都係理性換機 咁有得咁多氛圍
好似我既關注點係今代唔用外掛基帶 續航問題會唔會好左好多
呢代WIFI同5G既續航肉眼睇得出有分別
作者: akitohk    時間: 2021-9-17 20:56

基本上都係理性換機 咁有得咁多氛圍
好似我既關注點係今代唔用外掛基帶 續航問題會唔會好左好多
呢代WIFI同 ...
XML 發表於 2021-9-17 15:02

12pm 5G 放wifi AP 俾macbook 真係用得快
用用下開得耐時都係帶埋條短c to lightning 算
作者: tamalemon    時間: 2021-9-17 21:39

我覺得iphone 分享個wifi電池特別似倒水咁降。
而且Apple個wifi一行開就好易斷。

所以我多數用部Android做分享
加上部份cafe / office / video conference room居然標配無線充座(但冇見到MagSafe),方便直接放低架Android機上充座當無線router甘用。
作者: l0001    時間: 2021-9-18 03:47

摺機死症, 之前見過有廠商係卷軸式咁拉閧應該解決到呢個問題.
蘋果唔可能利用可屈曲display出摺機設計,  ...
charles2047 發表於 2021-9-16 15:41

捲軸式只是將摺痕屏變做波浪屏而已

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)
作者: doubleshot    時間: 2021-9-18 03:50

用緊11代PRO MAX, 呢次幾大機會會換
作者: l0001    時間: 2021-9-18 03:51

我覺得iphone 分享個wifi電池特別似倒水咁降。
而且Apple個wifi一行開就好易斷。

所以我多數用部Android做 ...
tamalemon 發表於 2021-9-17 21:39

易斷係因為iOS如果不在充電的情況下熄屏會斷WIFi的,已經出現了好多年,唔想斷只能插尿袋

作者: l0001    時間: 2021-9-18 03:57

都無乜驚喜, 我用緊iphone7+都無興趣換, 有需要都只會用換se2代
有乜粗重野咪用ipadpro 代替囉
除非新iphon ...
ipkinsang 發表於 2021-9-16 01:46

點解甘多人都吹捧螢幕指紋,使用體驗都幾差下,反應又唔太靈敏,又要配合保護貼

依家係要都用類似iPad mini 6那種側鍵指紋好過啦

作者: l0001    時間: 2021-9-18 03:58

用緊11代PRO MAX, 呢次幾大機會會換
doubleshot 發表於 2021-9-18 03:50

11代換得過啦,淨係多2GB ram都正

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2