標題: [教學] [原創教學] Samsung Galaxy S II i9100 (root機/刷ROM/優化/功能示範(OTG/USB JIG) 綜合帖) [打印本頁]

作者: 回憶是很痛苦    時間: 2011-6-17 14:09     標題: [原創教學] Samsung Galaxy S II i9100 (root機/刷ROM/優化/功能示範(OTG/USB JIG) 綜合帖)

[原創教學] Samsung Galaxy S II i9100 (root機/刷ROM綜合帖)
如需轉貼,請注明出自回憶是很痛苦@HKEPC,謝謝!

教學帖由以往的Motorola Milestone時代
延續至現在的Samsung Galaxy S II

=======================================================
更新記錄:
2011-10-02 15:32 更新 第一回教學帖 - 加入ZSKI3原裝港版Firmware
2011-09-30 11:27 更新 第一回教學帖 加入解決升級所有2.3.5後不能使用JIG 手指的方法
2011-08-23 14:35 更新 第一回 教學帖 - 加入LeoMar75 ROM v2.6繁體中文下載Link

2011-08-17 02:23 更新 第一回 教學帖 - 加入下超頻Kernel下載Link
2011-08-16 15:39 更新 第二回 教學帖
2011-07-28 14:34 推出 第五回 配套介紹帖
2011-07-24 16:44 更新第一回教學帖(追加使用update.zip安裝第三方ROM方法)
2011-07-23 13:14 更新第一回教學帖(簡化Root機步驟 及 加推刷ROM方法)
2011-06-28 20:54 推出 第四回 教學帖
2011-06-27 23:25 推出 第二回 及 第三回 教學帖
2011-06-17 13:56 正式推出Galaxy S II 第一回教學帖

注意事項:
1.有信心一Tick過完成安裝者,可以選擇不備份手機記憶體內所有資料
   (包括:系統及所安裝既Apps)
2.如果不明白何謂刷機,請先到Google 了解
3.如你按教學為Galaxy S II進行優化,即表示你已經清楚有關優化的用途
4.所有優化行為,請用家自行承擔有關風險
5.所有教學均在XXKG2 版本Firmware中測試並通過測試
6.想玩刷ROM既朋友要小心,千萬不要將GS1的ROM刷到GS2,
7.錯誤Flash 不合適的ROM入GS2就會變全磚,就算係我都幫唔到。
8.Flash ROM 必須要依檔案標示放入適當位置,必須要緊記!!!
9. Odin係無保護機制,一但Flash 錯就難自救。
10.建議定時備份 /efs 整個目錄,因刷ROM有機會遺失/efs目錄中所有資料導致手機永久性遺失IMEI。
(/efs 中資料是獨一無異,各手機有各自不同的資料,出現問題後不能借檔還魂。
=======================================================

第一回教學(刷Rom root機篇):
為Galaxy S II Root機(增加Superuser 權限)及刷ROM

第二回教學(Wi-Fi篇):
為Wi-Fi追加支援ad-hoc AP

第三回教學(相機篇):
解決相機紅中問題及提升1080p拍片Bit Rate至30Mbit/s

第四回教學(超頻及特別功能篇):
特別功能篇

第五回配套介紹(增強配套介紹篇):
Galaxy S II 增強配套介紹

======================================================
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2011-6-17 14:10     標題: 第一回教學(刷Rom root機篇):

刷Rom root機篇 - 為Galaxy S II Root機(增加Superuser 權限)及刷ROM
簡介:
Root機主要目主要為手機增加系統管理員既權限,從而可以自由修改系統內的檔案
刷ROM主要是為了更新Firmware或提升手機效能
Root同刷Rom方法大同少異不再重覆介紹

ROM的檔案介紹:
PIT檔案=系統記憶體EXT4分割資料(一般唔建議使用)
PDA檔案(核心版本/版本號碼) = 完整ROM(包含kernel+PHONE+CSC) 或 純kernel(只包含kernel) 或 ROM+kernel
PHONE檔案(基頻) = radio檔 (負責手機無線電接收部分)
CSC檔案 = Firmware地區資料(例如台名/APN/語言等等)

所有ROM檔案通常都會有標示是屬於PDA或PHONE或CSC檔案,
謹記Flash ROM 前必須要將檔案放入適當位置才Start。
如無標示多數是PDA 檔案

1.(必須)請先下載Flash Galaxy S II工具包並解壓縮!
按此下載Root機工具包
(工具包內含:
       Odin3-v1.85刷機工具
       Kies 2.0 Usb Driver
       CF-Root-SGS2_XX_OXA_KG2-v4.1-CWM4.tar [此為已Root的kernel,不要解壓縮此file])

ZSKG2(Android 2.3.3) 原裝港版Firmware(備用,含三星原裝中文輸入法及中文介面)

XXKG3(Android 2.3.4) 原裝歐版Firmware (備用,不含三星原裝中文輸入法及中文介面)

XXKG6(Android 2.3.4) 原裝歐版Firmware(備用,不含三星原裝中文輸入法及中文介面)

ZSKI3(Android 2.3.5) 原裝港版Firmware(備用,含三星原裝中文輸入法及中文介面)

VaillainROM 2.1(XXKG2)繁化版 (備用,內含三星原裝中文輸入法及中文介面)

LeoMar75 ROM v2.5(XXKG6)繁體中文 (備用,內含三星原裝中文輸入法及中文介面)

LeoMar75 ROM v2.6(XXKH3)繁體中文 (備用,內含三星原裝中文輸入法及中文介面)

Ninphetamine 2.0.5 (備用,超頻Kernel - 超頻請配合 SETCPU App使用)
(PS:更新時會自己Wipe機,請先備份才更新 - 放到Odin的PDA中更新)

三星原裝中文輸入法安裝檔 (備用,安裝方法和安裝第三方ROM方法無異)

不能使用JIG 手指 Reset Binary Counter解決方法 (備用,適用於最近已升級2.3.5又不能使用手指)

以上部分Link轉自Mobile 01 及 xda-developers
2.開始為 Galaxy S II 進行root機
  1. STEP 1: 請先確定已經開啟USB除錯模式
  2. (開啟方法: 設定=>應用程式=>開發=>Tick USB除錯)
複製代碼
  1. STEP2: 安裝Samsung KIES 2.0,安裝完成後請重新啟動電腦
  2. (安裝方法唔多講,主要都是按下一步下一步等方法安裝)
複製代碼
  1. STEP3: 讓您的Galaxy S II 進入Download Mode
  2. (進入方法: 關機=>同時按動 音量下鍵 + Home + 電源鍵=>出現警告字句後按 音量上鍵=>此時你應該會見到手機已經進入Download Mode)
複製代碼
  1. STEP4: 開啟ODIN 刷機軟件 及 為Galaxy S II 接上USB cable
複製代碼
  1. STEP5: 接上USB Cable後,ODIN 刷機軟件 會中會看到你已連接的Galaxy S II
複製代碼
  1. STEP6: 請確定在 ODIN 刷機軟件 只有選擇 "Auto reboot" 及 "F. Reset Time" (如下圖)
  2. 確定後, 請按 PDA鍵 選取CF-Root-SGS2_XX_OXA_KG2-v4.1-CWM4.tar
複製代碼
  1. STEP7: 選取CF-Root-SGS2_XX_OXA_KG2-v4.1-CWM4.tar後, 請按 Start鍵 開始刷入CF-Root kernel 到Galaxy S II
  2. 完成刷入後, 手機會自動重新啟動
複製代碼
  1. STEP8: 重新啟動手機後, 完成Root
複製代碼
[attach]1201729[/attach]

[attach]1201730[/attach]

[attach]1201731[/attach]

3.刷入CF-Root後安裝第三方ROM(本教學以VaillainROM 2.1(XXKG2) 繁化版作例子)
請注意: 此刷ROM方法只適用於ZIP檔ROM,如下載的ROM是TAR請用ODIN Flash

1. STEP1:請確定你已經成功刷入CF-ROOT(如成功在App Drawer(apps列表)會見到一個app叫CWM)
複製代碼
  1. STEP2:請到上面下載VaillainROM 2.1繁化版及放入內置記憶體根目錄內(不要將VillainROM-2.1-zh-TW.zip解壓)
複製代碼
  1. STEP3:從App Drawer開啟CWM
複製代碼
  1. STEP4:然後從CWM選Flash update
複製代碼
  1. STEP5:進入後再選VillainROM-2.1-zh-TW.zip並按Flash確認
複製代碼
  1. STEP6:等候1-3分鐘待系統檔安裝到手機
複製代碼
  1. STEP7:完後手機會自動重新啟動
複製代碼
  1. STEP8:完成ENJOY
複製代碼

PS1: 如重啟時停在VaillainROM 開機畫面,請先關機到Recovery mode 執行雙Wipe(Wipe data + wipe cache partition)
(進入方法: 關機=>同時按動 音量上鍵 + Home + 電源鍵)
PS2:雙Wipe會移除所有Apps、SMS及設定,但相片及音樂等資料側不受影響

[attach]1221178[/attach]

[attach]1221179[/attach]
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2011-6-17 14:10     標題: 第二回教學(Wi-Fi篇):

===================================================
Wi-Fi篇 - 為Wi-Fi追加支援ad-hoc AP
===================================================

簡介:
而家好多手機做tethering 都會以Wi-Fi ad-hoc mode Share Internet出去
但Android 原生係唔支援連接ad-hoc Wi-Fi AP
所以為左滿足呢個用途
先會有呢個補丁出現
令GS2從此支援ad-hoc AP
請預先在手機中安裝Root Explorer 等App及 root機
按此下載Patch file
  1. Step1: 下載"wpa_supplicant"檔案到手機16GB儲存位置中
複製代碼
  1. Step2: 利用root explorer將"wpa_supplicant"放到"/system/bin/"中
複製代碼
  1. Step3: 修改檔案"wpa_supplicant"權限為RWXRWXR_X
複製代碼
  1. Step4: 重新啟動手機
複製代碼
  1. Step5: Enjoy!
複製代碼

[attach]1207867[/attach]
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2011-6-17 14:10     標題: 第三回教學(相機篇):

相機篇 - 解決相機紅中問題及提升1080p拍片Bit Rate 30Mbit/s

簡介:
此補丁可以解決部分Galaxy S II相機拍攝時中央位置出現紅印問題,
(紅印消失係我個人測試所得,並不代表所有人都可以有相同效果)
除此外,補丁還提升了拍攝短片時的影像Bit Rate及
音效Bit Rate(48Khz/192kbps audio)。

1080P:
超細致 = 30Mbit/s @ 30fps
細致    = 24Mbit/s @ 30fps
一般    = 17Mbit/s @ 30fps

720P:
超細致 = 17Mbit/s @ 30fps
細致    = 13Mbit/s @ 30fps
一般    =  9Mbit/s @ 30fps

請預先在手機中安裝Root Explorer 等App及 root機
按此下載Patch file
  1. Step1: 下載"Camera.apk"檔案到手機16GB儲存位置中
複製代碼
  1. Step2: 利用root explorer將"Camera.apk"放到"/system/app/"中
複製代碼
  1. Step3: 修改檔案"Camera.apk"權限為RW_R_ _R_ _
複製代碼
  1. Step4: 重新啟動手機
複製代碼
  1. Step5: Enjoy!
複製代碼

PS:如你是使用官方版原裝ROM必須要Del camera.odex才可以正常運作
[attach]1207869[/attach]
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2011-6-17 14:10     標題: 第四回教學(超頻及特別功能篇):

======================================================
功能一: 相機工程模式

簡介:
在相機工程模式,用家可以查詢手機的相機Firmware Version
及寫入複製相機Firmware到手機中。
在打電話模式下輸入*#34971539#即可以進入

功能二: 屏幕工程模式

簡介:
在屏幕工程模式,用家可以檢查屏幕在各種顏色下是否有光死點及
屏幕各觸控點是否正常
在打電話模式下輸入*#0*#即可以進入

功能三: CAP圖功能

簡介:
唔需要多介紹啦!Samsung一向既風格內置Cap圖App方便用家

在你想Cap圖的畫面下接Home鍵+電源鍵 即可

功能四: USB OTG(ON THE GO)功能

簡介:
透過USB OTG線 另 Galaxy S II 立即變身支援讀取USB手指、Mouse等等裝置

[attach]1212154[/attach]   [attach]1217181[/attach]

OTG示範 - Mouse 接上OTG線後手機立即顯示Mouse cursor 鼠標
有興趣既朋友 可以去支持下(PM)
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1638066
功能五: USB JIG 重設Custom Binary Counter功能
簡介:
自GS2開始 Samsung 就係Download mode入面加入
Custom Binary Counter
呢個Counter只要你一Flash 過非官方既ROM / Kernel 就會開始計數
每Flash 一次就會+1,就咁reflash
官方ROM係唔會Reset Counter
如要不影響保養,就必需要用呢隻
USB JIG先可以reset到

[attach]1217176[/attach]

USB JIG 重設Custom Binary Counter示範
只要在Download Mode 顯示
以下資料就代表已經
reset counter

ODIN MODE
PRODUCT NAME: GT-i9100
CUSTOM BINARY DOWNLOAD: NO
CURRENT BINARY: SAMSUNG OFFICAL

ERASING DOWNLOAD INFORMATION SUCCEDED

PS:(我本身係用VillainROM 1.4 非官方ROM,關機後插入USB JIG手指就成功reset counter
)
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1639875
功能六: 關閉Fast dormancy功能節省電力
簡介:
Fast dormancy功能是讓手機的連線介於連線與休眠之間,除了提供更快的喚醒速度,
還能減少佔用基地台處理瑣碎訊號的次數,並且因為重新連線會比從待機狀態下連線耗費更多資源,
所以這項技術還能讓手機續航力更強。
但這功能只可以在使用Nokia Simens Networks(NSN) Cell Site設備中使用
其他公司的Cell Site設備是不支援Fast dormancy功能。
此時,開啟Fast dormancy功能只會浪費電力,
現時只有3HK使用NSN,其他台用戶建議關閉Fast dormancy功能節省電力。

香港各網絡供應商使用的Cell Site設備如下:
CSL - ZTE 中興
SMV - Ericsson
Peoples - Ericsson
PCCW - Huawei
3 - Nokia-Siemens

在打電話模式下輸入*#9900#即可以進入SysDump Mode,在這裡按Disable fast dormancy即可

[attach]1218149[/attach]
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2011-6-17 14:10     標題: 第五回配套介紹 - Galaxy S II(i9100) 增強配套

1. 韓國靚靚保護套 - SGP Ultra Capsule
產品介紹: 保護套本身比較硬中帶軟
                不會像一般硬殼Case安裝時容易損壞機身
                反光閃粉設計相當美觀
                隨產品 送 SGP Ultra Crysyal 高清Mon貼一張
[attach]1223929[/attach]
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1640453
2. 韓國實用Docking - Zenis DNA Dock For Android
產品介紹: Zenis Docking 可以給你一個美觀而方便的位置
                安置你的Galaxy S II
                Docking可作充電和傳送資料用
[attach]1223937[/attach]
http://now.to/6kwt
3. 抵用後備電用方案 - 飛毛腿Galaxy S II 金品電池
產品介紹:  飛毛腿電池一向以抵用見稱,
                 電池用量和原裝差不多。
[attach]1223939[/attach]
http://now.to/6kvr

作者: NLL    時間: 2011-6-17 14:15

C兄真有心囧
我等緊你個教學-3-
最好教埋點裝CWM-3-
偶是新手 好多野都唔識
作者: kenhon    時間: 2011-6-17 16:53

師兄你做完我就試下follow啦

不過唔知返去升左zf4後可以root到未tim..
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2011-6-17 17:10

回復 8# kenhon

我個人初步理解外國XDA既教學係
無論用緊咩Version firmware都要flash 左Version KDD 既Insecure kernel先可以root到
作者: 時雨...    時間: 2011-6-17 18:39

Support!
作者: 時雨...    時間: 2011-6-17 18:39

Support!
作者: 愛哭水瓶座    時間: 2011-6-17 23:32

一定係KIES 2.0?
最新版唔得架-3-?
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2011-6-17 23:42

回復 12# 愛哭水瓶座

最新版一樣無問題
kies係呢個層面只係為左裝USB Driver
PS:我呢個Kies既 Version: 2.0.1.11053_66_6
作者: kai_lar    時間: 2011-6-18 04:36

Ching
港行 ZSKE7 /  ZSKF1 / ZSKF4咁可唔可以用 GT-I9100_ZSKE7_insecure.tar  ???
作者: jack0409    時間: 2011-6-18 07:56

Thank you 師兄
今晚試
作者: a886    時間: 2011-6-18 14:58

出啦
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2011-6-18 15:57

回復 16# a886

出咩?
我係人仔訂左呀!
但未有貨!
你都出左部?
作者: a886    時間: 2011-6-18 16:00

回復 17# 回憶是很痛苦

出教學囉
我唔會買,我想要tegra2 ver HK 都無行~
主要原因係水貨一到HK,我以有兩個FD 飛出MK 買
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2011-6-18 16:16

回復 18# a886

都出左一半啦
Flash Rom同 root既步驟都係大同少異姐
係唔係tegra2 我都無咩所謂,我都好少打機既
我主要都係買mon
作者: a886    時間: 2011-6-18 16:20

回復 19# 回憶是很痛苦

amoled 裏面得今次S-amoled+ 我係接受到~之前個啲真係太暖色系~
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2011-6-18 16:26

回復 20# a886

本來我一早想用MS換i9k架
身邊太多朋友成日引我換機
但我知佢會出i9k1
所以先忍手唔買

如果人仔早啲俾機我,我就快啲出埋教學等二回
作者: akitohk    時間: 2011-6-18 16:49

回復  回憶是很痛苦

amoled 裏面得今次S-amoled+ 我係接受到~之前個啲真係太暖色系~ ...
a886 發表於 2011-6-18 16:20

顏色其實唔洗咁擔心..
我部ms壞左友人借左部captivate俾我用
flash左custom rom同custom kernal後有個galaxy s系既apps可以用黎改色溫同gamma
我依家改完同我部ms既色調差唔多, 唔會鮮過頭, 又唔會偏色

相信遲d Galaxy S2都會有
作者: a886    時間: 2011-6-18 17:27

回復 22# akitohk

我無記錯S2 今次係有幾個MODE 俾你教色溫~
作者: akitohk    時間: 2011-6-18 17:43

回復  akitohk

我無記錯S2 今次係有幾個MODE 俾你教色溫~
a886 發表於 2011-6-18 17:27

去過門市試, 得電影個mode好少少, 仲有點冷同鮮過頭.
voodoo個app係可以adjust少少parameter咁校 如果遲d gs2都有得用就正晒
作者: kai_lar    時間: 2011-6-18 20:05

ZSKF4用 GT-I9100_ZSKE7_insecure.tar  都可以成功ROOT"
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2011-6-18 20:10

回復 25# kai_lar

當然可以啦~
而家我最新研究到 (之前我只初部了解,所以細節野唔太清楚!但都唔影響個output)
其實用任何一個version 既insecure kernel 都可以root到 任何version 既 Firmware

如果insecure kernel與原先既Firmware version 唔 match
就最好Flash Back 原有的kernel 確保系統既穩定性
作者: kai_lar    時間: 2011-6-18 20:26

但Flash Back 原有的kernel 會唔會冇左ROOT?
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2011-6-18 20:27

回復 27# kai_lar

唔會
但記住係Flash Kernel only
唔好Flash 整個Firmware
作者: kai_lar    時間: 2011-6-18 20:32

回復  kai_lar

唔會
但記住係Flash Kernel only
唔好Flash 整個Firmware
回憶是很痛苦 發表於 2011-6-18 08:27 PM

OK'唔該晒CHING
當然唔會啦"
作者: wongkit23232223    時間: 2011-6-19 02:02

想問下ROOT完再FLASH返個核心之後仲可唔可以用官方既UPDATE?
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2011-6-19 02:10

回復 30# wongkit23232223

有機會unroot 返
我未有機係手,照推斷就係咁
作者: Mino    時間: 2011-6-19 22:00

師兄你個OneClick root..我睇完xda 都好似未有人base on 佢用ge kernal 做rom..反而CF 有..
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2011-6-19 22:05

回復 32# Mino

ROM 果方面我未有研究
無機係手無未有得玩
Peoples
作者: Mino    時間: 2011-6-19 22:07

回復  Mino

ROM 果方面我未有研究
無機係手無未有得玩
Peoples
回憶是很痛苦 發表於 2011-6-19 22:05

呢輪我睇緊..或者可以幫你手搞掂呢個post....haha...不過似乎cookroom for GS2 仲係起步... 同埋版本超多(baseband / kernal)
作者: py14j14k    時間: 2011-6-20 16:20

備用~~~~
作者: lamtszhin0528    時間: 2011-6-20 21:41

未有機...但都要留名學野
作者: jc9314    時間: 2011-6-22 09:13

想問下ROOT完再FLASH返個核心之後仲可唔可以用官方既UPDATE?
wongkit23232223 發表於 2011-6-19 02:02

Use odin to flash back official rom...
作者: photobillyli    時間: 2011-6-22 15:30

大家的windows認到部機嗎?我部電腦不能成功將driver.....
作者: louis211    時間: 2011-6-23 00:30

有冇CHING可以幫我在I9100個SYSTEM\APP中COPY個SamsungWidget_WeatherClock.apk檔....自己傻左DEL左....想CHING幫幫手...唔想重刷
港ROM
作者: nelson525    時間: 2011-6-23 01:36

有冇CHING可以幫我在I9100個SYSTEM\APP中COPY個SamsungWidget_WeatherClock.apk檔....自己傻左DEL左....想C ...
louis211 發表於 2011-6-23 00:30

師兄慢用,...
按我
作者: 200801    時間: 2011-6-23 06:53

大家的windows認到部機嗎?我部電腦不能成功將driver.....
photobillyli 發表於 2011-6-22 15:30

me too

作者: 200801    時間: 2011-6-23 07:49

Ching
港行 ZSKE7 /  ZSKF1 / ZSKF4咁可唔可以用 GT-I9100_ZSKE7_insecure.tar  ???
kai_lar 發表於 2011-6-18 04:36

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1075278
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2011-6-24 00:11

各位如果想玩第三方Firmware
請先Ready 好 USB Download Mode Jig
用黎Reset Custom binary counter

PS: 兩三日內會推出刷ROM 教學今日我已經收到機了
作者: Pennylau    時間: 2011-6-25 01:09

師兄慢用,...
nelson525 發表於 2011-6-23 01:36

thanks! 我都啱用
作者: soalex    時間: 2011-6-25 09:21

Thanks a lot.
作者: galaxy_s2    時間: 2011-6-25 12:55

作者: 200801    時間: 2011-6-25 22:01

用原裝線ma?
我試過用條冇牌子既micro usb線都唔得
一用原裝線就冇事 ...
galaxy_s2 發表於 2011-6-25 12:55

系 我按错我用n记micro usb
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2011-6-25 22:09

我今日試左用GS2連achoc Wi-Fi AP
效果不錯
常用tethering share Internet俾GS2用既朋友岩晒
遲啲會加返教學
作者: kenhon    時間: 2011-6-27 01:10

回復 48# 回憶是很痛苦

CHING 快D講依招~~好等住用~!!
作者: 鬼知    時間: 2011-6-27 15:10

點樣可以unroot,我用S2 Root.exe unroot唔到既-.-"
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2011-6-27 22:20

回復 49# kenhon

教學準備緊~
黎緊除左會用Adhoc教學外
仲會有解決紅中同提升拍片Bit Rate既教學
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2011-6-27 22:49

1.2Ghz雖然已經好快
但都要上摸頂

而家先小超1.4Ghz@1.25v
[attach]1207154[/attach]

原有1.2Ghz@1.25v
[attach]1207153[/attach]
作者: jack0409    時間: 2011-6-27 23:25

回復 52# 回憶是很痛苦

嘩正呀Ching 等到頸都長
作者: kenhon    時間: 2011-6-27 23:31

回復 51# 回憶是很痛苦

原來用左改版CAMERA.APK 就可以冇紅中問題? 因為我好似本身同用左都冇~

同埋有隻CAMERA.APK 係去到30MBIT 30FRAME @1080P GA~
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2011-6-27 23:33

回復 54# kenhon

我自己先係有紅中問題
轉左後就無左紅中
作者: kenhon    時間: 2011-6-28 00:44

回復 55# 回憶是很痛苦

OK~

知唔知WPA 個FILE 其實有乜? 我見佢換完個FILE 由300KB 變左得285KB左右~唔使會唔會影響SIGNAL/穩定性呢
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2011-6-28 00:48

回復 56# kenhon

如果唔知咩係ad-hoc可以唔改
按自己需要決定改唔改啦
作者: kai_lar    時間: 2011-6-28 00:50

4#有冇詳解?
同平身個有咩分別?
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2011-6-28 00:54

回復 58# kai_lar

應你要求一陣加返啲介紹啦
作者: kai_lar    時間: 2011-6-28 01:02

回復 59# 回憶是很痛苦
唔該CHING"
GOOGLE左..唔係好明分別係邊?
AD-HOC多左點對點?
兩者黎講AD-HOC會好D?
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2011-6-28 01:10

回復 60# kai_lar

有某些用家會用其他手機做tethering
而家好多時手機Wi-Fi 都會以ad-hoc mode Share Internet出去
但Android 原生係唔支援連接ad-hoc Wi-Fi AP
所以為左滿足呢個用途
先會有呢個Patch 出現
令GS2支援ad-hoc ap
作者: kai_lar    時間: 2011-6-28 06:41

回復 61# 回憶是很痛苦
CHING''
我整左個ad-hoc之後,,,
個WIFI係咁斷BOR...
斷完之後就唔識連返去個WIFI
一定要熄左WIFI再開過....
咁我冇BACKUP本身果個"
請問CHING有冇BACKUP本身個wpa_supplicant?
如果有的話,可否SD俾我唔該"...
作者: kenhon    時間: 2011-6-28 08:47

回復 62# kai_lar

師兄, 應該唔關事喎

我整黎最重要用到ipad 的mywi sharing
作者: toracat    時間: 2011-6-28 10:21

樓主個教學真係正..雖然我機未到手..但係都要比個like你.
作者: foofai528    時間: 2011-6-28 14:12

回復 4# 回憶是很痛苦

Step3: 修改檔案"wpa_supplicant"權限為RWXRWXR_X
可否教教小弟點做
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2011-6-28 16:06

回復 62# kai_lar

你有無set 返權限?
我Test 過係100% work 既
我而家日日都用無問題喔
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2011-6-28 16:08

回復 65# foofai528

係Root Explorer 督住wpa_supplicant 禁權限
就改到
作者: coolest    時間: 2011-6-28 16:11

勁人POST野, 唔用都要支持下.. :)
作者: kai_lar    時間: 2011-6-28 17:31

回復  kai_lar

師兄, 應該唔關事喎

我整黎最重要用到ipad 的mywi sharing
kenhon 發表於 2011-6-28 08:47 AM

但我未整前冇咁既情況....
作者: kai_lar    時間: 2011-6-28 17:34

回復  kai_lar

你有無set 返權限?
我Test 過係100% work 既
我而家日日都用無問題喔 ...
回憶是很痛苦 發表於 2011-6-28 04:06 PM

一放入去已經係佢要求既權限,
基本上放左入去就唔洗整野"
放完之重完機開WIFI就好似冇問題...
開左陣WIFI放左係度"
自己斷左個WIFI用3G
唔識SEARCH同連唔到線"
小弟用緊KF4
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2011-6-28 17:44

回復 70# kai_lar

連所有Wi-Fi AP 都係咁?
作者: kai_lar    時間: 2011-6-28 17:50

回復 71# 回憶是很痛苦
試過屋企同第二部手機既AP,都會連左一陣就會斷左,之後就連唔返"要重開WIFI先再可以連"
IP未試,夜D搵屋企人試下"
作者: foofai528    時間: 2011-6-28 18:16

回復 71# 回憶是很痛苦

己經 修改檔案"Camera.apk"權限為RW_R_ _R_ _

但影相時好像還有紅印bor......小弟係咪做錯左???
作者: remia    時間: 2011-6-28 18:45

請問一下ching camera.apk 的原文出處, 想研究一下改了甚麼

謝謝
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2011-6-28 18:48

回復 74# remia

http://www.slashgear.com/samsung ... -released-01156083/
作者: remia    時間: 2011-6-28 18:57

謝謝ching , 但我睇過xda 個source 好似冇講remove pink spot?

另外想問一下ching 個camera firmware ver. 係咩?

謝謝:)
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2011-6-28 19:57

回復 76# remia

雖然XDA無講
我自己試到就係無左紅中問題

Firmware Version:XXKF2
作者: remia    時間: 2011-6-28 20:05

ching , 我指:
First of all please check your existing camera firmware version by typing *#34971539# and then press Phone/CAM FW Ver Check.

果個firmware

謝謝
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2011-6-28 20:11

回復 78# remia

呢樣我都唔識喔
多謝指教喔

cam fw ver: SCEE09
phone fw ver TBEC28
作者: wongkit23232223    時間: 2011-6-28 20:19

回復  remia

雖然XDA無講
我自己試到就係無左紅中問題

Firmware Version:XXKF2
回憶是很痛苦 發表於 2011-6-28 19:57

裝左果個CAMERA.APK真係唔錯
紅中問題改善左好多
不過唔知係咪咁四個角有黑邊既
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2011-6-28 20:22

回復 80# wongkit23232223

你見到有咩黑邊可以CAP 圖上黎睇下嗎?
CAP圖方法:HOME鍵+電源鍵
作者: wongkit23232223    時間: 2011-6-28 20:29

回復  wongkit23232223

你見到有咩黑邊可以CAP 圖上黎睇下嗎?
CAP圖方法:HOME鍵+電源鍵 ...
回憶是很痛苦 發表於 2011-6-28 20:22

無野啦
自己白痴左
唔記得左關閃光燈
因為食緊飯所以隨手拎起黎就影左兩張相XDDD
一睇有黑角以為個鏡頭出問題
後尾諗諗下唔係WOR
又唔係單反鏡
邊會有黑邊XDDD
之後再影見到閃光燈先記得呢一點

PS:個閃光燈好陽春
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2011-6-28 20:31

回復 82# wongkit23232223

內閃仲想點呀~~

想手機都有無線飛燈
作者: wongkit23232223    時間: 2011-6-28 20:35

補返好陽春既閃光燈同無閃既對比先
[attach]1207534[/attach]
[attach]1207535[/attach]

PS:紅中真係改善好多
但係當暗環境時仲見到好少紅中
不過對比以前真係改善好多
麻煩師兄的教學

更新:
內閃仲想點呀~~

想手機都有無線飛燈
回憶是很痛苦 發表於 2011-6-28 20:31

我緊係想有飛燈
無飛燈減10000分
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2011-6-28 20:37

回復 84# wongkit23232223

其實仲可以玩埋升級相機Firmware 試試!
我試完再決定放唔放出黎
有興趣既可以自己上XDA搵搵
作者: wongkit23232223    時間: 2011-6-28 20:38

我試完再決定放唔放出黎
有興趣既可以自己 ...
回憶是很痛苦 發表於 2011-6-28 20:37

英文識我我唔識佢喎
靠哂你啦

BTW
好似友論壇都有人裝左新相機Firmware
但係好似話無分別
等師兄你報告~
作者: remia    時間: 2011-6-28 22:02

我試完再決定放唔放出黎
有興趣既可以自己 ...
回憶是很痛苦 發表於 2011-6-28 20:37

我正打算試

我相機FW: OCEF02
作者: remia    時間: 2011-6-28 23:31

改了camera.apk+ OCEF02的firmware, 貌似沒有紅中了
作者: hiphip1028    時間: 2011-6-29 02:36

想問下樓主, 我跟你咁做ROOT左之後仲可唔可以更新hk samsung galaxy s2 official既update架? (我部係行貨)~
作者: remia    時間: 2011-6-29 03:05

想問下樓主, 我跟你咁做ROOT左之後仲可唔可以更新hk samsung galaxy s2 official既update架? (我部係行貨)~ ...
hiphip1028 發表於 2011-6-29 02:36

刷返行版核心咪得囉
作者: 9s9s9    時間: 2011-6-29 05:53

support
作者: 野野夜孩子    時間: 2011-6-29 16:52

flash左rom解唔解決到3g上網經常斷線呢個問題呢??
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2011-6-29 16:54

回復 92# 野野夜孩子

你用咩台架?
作者: 野野夜孩子    時間: 2011-6-29 18:26

回復  野野夜孩子

你用咩台架?
回憶是很痛苦 發表於 2011-6-29 16:54

我用smv的,好多網友都有呢個問題,應該唔關台事
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2011-6-29 18:30

回復 94# 野野夜孩子

有無Link睇下~
我覺得唔係機問題係台問題
自己有部WM+SMV做tethering 呢排都成日斷
每隔2-3個鐘就會連續斷幾次線
作者: 野野夜孩子    時間: 2011-6-29 18:39

回復  野野夜孩子

有無Link睇下~
我覺得唔係機問題係台問題
自己有部WM+SMV做tethering 呢排都成日斷
每 ...
回憶是很痛苦 發表於 2011-6-29 18:30

台灣果面都幾多人係咁~
http://www.mobile01.com/topicdet ... 2&last=28702109
大陸的
http://bbs.gfan.com/viewthread.p ... a=pageD1&page=1
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2011-6-29 18:44

回復 96# 野野夜孩子

你用緊咩ROM?
作者: foofai528    時間: 2011-6-29 21:28

回復 95# 回憶是很痛苦
師兄想問一下,KF 4 ,KE 7呢兩個ROM 邊個係新D架??thx ^^
作者: 野野夜孩子    時間: 2011-6-29 21:29

回復  野野夜孩子

你用緊咩ROM?
回憶是很痛苦 發表於 2011-6-29 18:44

我原裝咩都未攪~
作者: 回憶是很痛苦    時間: 2011-6-29 21:46

回復 99# 野野夜孩子

插USB用Kies升級Firmware試試
睇下問題有無改善

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2