標題: 將 Scanner 改裝成多用途燈箱. [打印本頁]

作者: psfish    時間: 2010-10-15 21:46     標題: 將 Scanner 改裝成多用途燈箱.

使用了一枱多年前用過既 Scanner來改裝成多用途燈箱.
因為其解像度只有600 x 1200 dpi,
而影像攝取的元件唔係用CCD, 而是用CIS (或稱LIDE). 機身較薄.
現在都很少用了, 但功能還是很正常,不想棄掉.

所以改裝成多用途燈箱, 可以多D用佢.

先來看看完成品:
[attach]1092382[/attach]
[attach]1092383[/attach]

用途:
檢視底片, 方便作後期加工:
[attach]1092384[/attach]

繪製線路或修補線路:
[attach]1092385[/attach]

晒線路板:
[attach]1092386[/attach]

測試:
就咁放在玻璃面上較難觀察:
[attach]1092387[/attach]

關了外面光源也是一樣:
[attach]1092388[/attach]

為了較易於觀察底片, 分別放上白色A4紙及白色的膠袋做一小測:
放上白色膠袋的效果:
[attach]1092389[/attach]
[attach]1092390[/attach]

放上白色A4紙的效果:
[attach]1092391[/attach]
[attach]1092392[/attach]

因為將光源散佈了在整張A4紙和膠袋上, 所以都顯得較容易觀看了.

如果用白色的膠板, 效果應該很理想呢.
就好似醫生用來看X-ray底片果D咁.

因為我無白色膠板測試 ,所以各位請見諒了.

不過…用A4紙來的效果, 我都覺得很滿意了.

材料:
光源主要用了4支光管($10x1), 用兩隻光管火牛推動($10x1), 而光管火牛就用12V dc Supply做總電源:
其它物料有熱縮套, 反光紙…

[attach]1092393[/attach]
[attach]1092394[/attach]

先來看下scanner內部有咩空位置可用:
-線路板上方空間可用:
[attach]1092395[/attach]

-CIS傳感器下方空間可用:
[attach]1092396[/attach]
[attach]1092397[/attach]

開始改裝:
將光管火牛拆解:
[attach]1092398[/attach]

包上熱縮套:
[attach]1092399[/attach]

將包好的光管火牛放在scanner的線路板上方,用熱熔膠固定:
[attach]1092400[/attach]

接上火牛圓頭:
因為依個孔原本就有了, 所以直接放上去了:
省了開孔的功夫呢!
[attach]1092401[/attach]

再來就是接上光管試一試下有無野壞, 免得要番手:
(其實之前已經試佐....來過最後防衛吧!)
[attach]1092402[/attach]
[attach]1092403[/attach]

順手量度了耗電量:
嗯!.... 原來好省電架,4支光管+2個光管火牛+12Vdc火牛……
都係用佐0.121A炸, 計出來就大概係27W咁上下囉!...開佐30分鐘都唔覺熱.
裝上火牛之前都驚D熱縮套熔掉短路…..
[attach]1092404[/attach]

輪到的是光管的改裝部份了:
光管都要改?

嗯!.......

當然要改啦……

因為買番來既光管有個殼包住….. 太厚了…放唔落.

將光管外殼用剪鉗仔一忽一忽慢慢剪碎就可以了.
(這一步要很小心處理, 因為光管只有3mm直徑,很易斷……小心!……. 小心!)
[attach]1092405[/attach]

取出光管後用7mm透明熱縮通包棵($4x1m):
(縮完之後會是3.5mm)
[attach]1092406[/attach]
(其實有隻6mm,縮完會係3mm,而且1條1米既仲平1蚊添,唔用原因係驚住辟爆光管囉!)

先在scanner內部貼上反光紙,
然後排好光管, 再用透明膠紙固定就是了:

[attach]1092710[/attach]
[attach]1092711[/attach]
[attach]1092712[/attach]
[attach]1092713[/attach]
[attach]1092714[/attach]
(反光紙是先貼在硬咭紙上,再成塊貼在scanner底盤)

[attach]1092411[/attach]咁就完成了!
[attach]1092408[/attach]

[attach]1092412[/attach]可以用架啦![attach]1092412[/attach]

注意哦!
因為我無拆除scanner的任何部份, 所以還可以用來scan架喎!
[attach]1092409[/attach]
[attach]1092410[/attach]
作者: klxcan    時間: 2010-10-15 22:42

c hing好0野,可惜小弟已經掉0左個scanner好耐.想當燈箱用黎晒pcb都唔得.
作者: awai36    時間: 2010-10-15 22:44

勁啊
想問你點拆光管火牛 我有個壞左拆5開 系咪鋸開?
作者: psfish    時間: 2010-10-15 22:53

回復 3# awai36

用些暴力吧!

因為火牛無螺絲,是粘合的

要用一字批左繞右繞
作者: UK-BBOY    時間: 2010-10-15 22:59

咁都俾你諗到~~勁
我覺得勁在,仲可以有番Scanner尼個功能
C兄真係創意十足
作者: psfish    時間: 2010-10-15 23:05

回復 5# UK-BBOY

嗯!

初時都覺得無咩可能架!

因為個CIS傳感器下方只有1cm空間,

想盡辨法將光管拆出來用....

原本想用 "冷光片" 做光源...不過我覺得唔夠光,

而且價錢還
作者: psfish    時間: 2010-10-15 23:29

回復 2# klxcan
嗯!

小弟主要都係用來晒PCB板用.

你掉了實在很可惜呢...

不過整線路板都唔一定要晒板既...

如果有Laser Printer的話, 可以用 "熱轉印"...
作者: wk-713    時間: 2010-10-16 01:17

樓主好有創意, 物盡其用, 值得贊
作者: baby11    時間: 2010-10-16 10:18

好主意!
e篇要慢慢睇.
作者: klxcan    時間: 2010-10-16 11:29

回復 7# psfish
熱轉印我都聽過不過就未試過,請問c hing,唔計蝕版0個度,熱轉印定晒版工序易0的,平0的?
作者: lm250    時間: 2010-10-16 12:06

回復 7# psfish

我都有個壞Scanner,
塊玻璃都係寶 (少雜質, 不會偏緣色), 我試過DIY T-shirt, 晒網時用
scanner拆落呢口既, 同普通玻璃, 感光時間不同(當時試, 還有玻璃厚度不同的變敷)

Thermal Transfer Method 多年前已知道, 但從來未用過(曾經試過, 失敗告終)
一直用感光板, 手上有一些光身底板(和曝光失敗的感光板), 望見就愁

最近有個線路不太緊密, 試用 Thermal Transfer Method, 結果是...
出奇地易做, 效果非常好...

我的DIY燈箱是用月餅盒(長形飛機木製)+4支 10W光管+ 2個電子牛(樓梯囗執)
作者: tingchihim    時間: 2010-10-16 14:11

勁...
到最後仲要KEEP番SCANNER功能,真係勁上加勁,哈
作者: psfish    時間: 2010-10-16 16:08

熱轉印我都聽過不過就未試過,請問c hing,唔計蝕版0個度,熱轉印定晒版工序易0的,平0的?klxcan 發表於 2010-10-16 11:29

回復 10# klxcan
如果唔計Laser Printer既成本,"熱轉印"既一定係最平,最快,最易

同一size (例如4寸x6寸) 既PCB,要晒(感光)同唔洗晒既都差十幾二十蚊.
也省了膠片成本.

不過我還是喜歡"晒",因為要大量生產時,"晒"係會平好多,
而且我無 Laser Printer.[attach]1092701[/attach]

只做一兩塊既話,又有Laser Printer既話,見議用"熱轉印".
作者: psfish    時間: 2010-10-16 16:44

我都有個壞Scanner,
塊玻璃都係寶 (少雜質, 不會偏緣色), 我試過DIY T-shirt, 晒網時用
scanner拆落呢口既, 同普通玻璃, 感光時間不同(當時試, 還有玻璃厚度不同的變敷)
Thermal Transfer Method 多年前已知道, 但從來未用過(曾經試過, 失敗告終)
一直用感光板, 手上有一些光身底板(和曝光失敗的感光板), 望見就愁
最近有個線路不太緊密, 試用 Thermal Transfer Method, 結果是...
出奇地易做, 效果非常好...

我的DIY燈箱是用月餅盒(長形飛機木製)+4支 10W光管+ 2個電子牛(樓梯囗執)
lm250 發表於 2010-10-16 12:06

嗯!...

真係寶黎架!

用唔同既"玻璃"晒既時間都有很大分別....如果你用"金魚缸"果D你就大鑊炒飯La!:funk:

我而家咁樣"晒"法,都係用8分鐘來晒,時間都可以接受了.

這個程況大部份只會在感光失販時才會蠋發

其實我依個post係第二作來,之前既係用 厚身硬咭紙貼上反光紙摺成盒狀,光源用"省電膽"...直插220V.
不過因為唔夠大了...

這個是拆淨的...還未掉:

[attach]1092704[/attach]
係咪好薯呢!
作者: psfish    時間: 2010-10-16 17:38

剛剛 在1# Updata了少少圖和少少解譯.
作者: ryuhou    時間: 2010-10-16 18:12

樓主好野
我都試過用舊SCANNER整燈箱
不過用AA電+ LED 燈,效果超唔理想  ..
作者: psfish    時間: 2010-10-16 18:37

樓主好野
我都試過用舊SCANNER整燈箱
不過用AA電+ LED 燈,效果超唔理想  ..
ryuhou 發表於 2010-10-16 18:12

插火牛配上超白光LED效果會好好告喎!

我之前都想用薄身一條過果D來做光源,

不過價錢會好............

我而家咁整係最平架La
作者: chakkan2006    時間: 2010-10-16 22:38

ching好勁, 最重要係個scanner仲可以用黎scan, 唔洗浪費物件之餘仲為佢增加功能!!!!
作者: klxcan    時間: 2010-10-16 22:38

回復 13# psfish
咁,請問c hing,有冇邊隻'熱轉印'既紙好用同易搵?普通印黑/白色T-shirt 0個0的'熱轉印'紙得唔得?Thx
作者: ray08    時間: 2010-10-16 23:51

作者: hknightlife    時間: 2010-10-17 03:10

我都有用flatbed scanner改做曬PCB既UV燈箱.
建議用UV光管(Blacklight), 好過普通光管仔好多.   UV LED成本貴及驅動比較麻煩.

曬PCB, 唔好係scanner底面加反光物料做diffuser, 因為diffused既UV光源會令到光罩(mask)影易漏光, 影響光刻效果.  依D係上次去某深圳PCB廠教我的.

如果用uv....會唔會好過光管仔?!
ray08 發表於 2010-10-16 23:51

作者: wk-713    時間: 2010-10-17 04:23

我都想將自己部canon 8800f改
作者: chris_au    時間: 2010-10-17 11:02

勁阿,支持diy
我都想整番個 ^^
作者: psfish    時間: 2010-10-17 11:05

回復 21# hknightlife

唔該晒,師兄,幫我答佐問題.
作者: psfish    時間: 2010-10-17 11:14

回復 22# wk-713
攞佢黎改......?好晒喎..

其實都唔洗改啦...本身都有光管...既
作者: psfish    時間: 2010-10-17 11:16

回復 23# chris_au

咁你想用咩黎改.....改咩野先~~
作者: chris_au    時間: 2010-10-17 11:26

回復 26# psfish

都係想改做燈箱,用來看底片
本身自已有隻好舊的scanner, 行25 pin 個d...
作者: psfish    時間: 2010-10-17 11:26

回復 24# psfish

psfish師兄牙...

比你估下dr.用來睇你個廢既時侯果個燈箱用咩來做反光呢?
作者: psfish    時間: 2010-10-17 11:29

回復 28# psfish
...師兄你好無聊牙...

無啦啦攞人地個廢黎講野,

真係頂你個廢丫....!
作者: psfish    時間: 2010-10-17 11:35

回復 27# chris_au

咁你可以索性將裡面既內臟捐獻比有需要既人了...

淨番個殼同塊寶自已用...再買D新既內臟番來就可以重新做人La!
作者: psfish    時間: 2010-10-18 09:53

回復 19# klxcan
回復  psfish
咁,請問c hing,有冇邊隻'熱轉印'既紙好用同易搵?普通印黑/白色T-shirt 0個0的'熱轉印'紙得唔得?Thx
klxcan 發表於 2010-10-16 22:38

看漏這個添

我用過很多隻.....都無乜大分別.....

我用的通常是 "CD label & Label
[attach]1093341[/attach]
[attach]1093342[/attach]
作者: psfish    時間: 2010-10-18 10:45

回復 21# hknightlife
我都有用flatbed scanner改做曬PCB既UV燈箱.
建議用UV光管(Blacklight), 好過普通光管仔好多.   UV LED成本貴及驅動比較麻煩.
曬PCB, 唔好係scanner底面加反光物料做diffuser, 因為diffused既UV光源會令到光罩(mask)影易漏光, 影響光刻效果.
  依D係上次去某深圳PCB廠教我的
hknightlife 發表於 2010-10-17 03:10

這個我明白了.......程況就好似係咁....
[attach]1093348[/attach]

不過我試過無數次使用8分鐘來晒板了,無論係之前用省電膽的版本或現在這個的...
都未層試過晒到失敗.

原因係因為光管與玻璃板之間既距離合適,反光紙沒有影射光管的影子到玻璃面或射不到的程況.

嗯!
所以都可以放心"晒"了
作者: klxcan    時間: 2010-10-18 14:06

回復 31# psfish
多謝c hing

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2