標題: 水喉食水黃, 加什麼濾水器好? [打印本頁]

作者: alextsk    時間: 2012-2-22 23:25     標題: 水喉食水黃, 加什麼濾水器好?

CHING,

新填地街或上海街什麼店舖買好?

THANKS!
作者: longun    時間: 2012-2-23 01:23

如果係鐵喉同明喉, 不如換喉仲實際
以前公屋, 房署負責免費換水喉, 我睇住師傅換出黎既鐵喉有一邊積左穢物, 我好後悔自己冇俾錢一早換左佢, 一家大細食左果d污水咁多年
作者: alextsk    時間: 2012-2-23 06:37

longun, thanks for your reply.

租屋住, 無計!
作者: logoff    時間: 2012-2-23 07:34

師兄打算淨係攪飲用箇部分定係所有生活用水?
作者: alextsk    時間: 2012-2-23 08:41

攪飲用箇部分
THANKS!
作者: ee9861    時間: 2012-2-23 08:55

水喉食水黃姐係水喉夠期, 要換喉
作者: hon829    時間: 2012-2-23 09:22

家用的各大百貨/日x城都有好多選擇,我用僅飛記4/5層濾芯的,覺得OK.
作者: lawleo    時間: 2012-2-23 11:05

如水黃的話, 用咩過濾都會好快玩完, 換喉最好.
作者: logoff    時間: 2012-2-23 11:13

如水黃的話, 用咩過濾都會好快玩完, 換喉最好.
lawleo 發表於 2012-2-23 11:05

,如果焗住要用..........就買 d 大大碌既粗野,running cost 會平 d。
作者: lawleo    時間: 2012-2-23 11:31

小弟間屋之前都係水黃, 平時都頂得順, 但每3個月洗水缸一次, 基本上你都要換芯了, 貴到爆... 最後俾幾千蚊換喉, 一了百了.
作者: tomchen    時間: 2012-2-23 12:15

我家用筒型濾水,定時定候拆出黎沖走鐵銹漬,用o左幾年都 ok
作者: hon829    時間: 2012-2-23 13:29

鴨街尾有個阿姐推廣的可用牙刷擦濾芯重用
作者: hongkongiron    時間: 2012-2-23 15:18

鴨街尾有個阿姐推廣的可用牙刷擦濾芯重用
hon829 發表於 2012-2-23 13:29

陶瓷蕊, 洗多幾次壓爆左
作者: gc32    時間: 2012-2-23 15:36

前幾個月有ching係度問過,你睇下揾吾揾倒
作者: cherry820517    時間: 2012-2-23 16:21

我同你一樣情況用以下濾水器效果理
想,不過要上門安裝同一年換一支濾芯.

http://www.everpurewater.com.hk/chi/index.php
作者: mcat167    時間: 2012-2-23 16:56

我以前用過panasonic 濾水器  OK 好用.  但個濾心好貴. 耍定期換濾芯, 如果來水唔清潔仲耍換密D.
唔好用水龍頭型濾水器及留意出水量.
http://www.panasonic.hk/ha/chinese/product_list.aspx?sub_cat=35
作者: hon829    時間: 2012-2-23 17:03

鑽X水有得試用:
http://www.diamondhomespringwate ... ds64CFcFU4godqmNQQQ
作者: WLau    時間: 2012-2-23 22:50

CHING,

新填地街或上海街什麼店舖買好?

THANKS!
alextsk 發表於 2012-2-22 23:25

我用"道爾頓" (Doulton),有其他Ching用過也推薦。我有朋友直接買蒸餾水飲用及煮飯,佢話價錢唔貴咁話。
作者: llcc    時間: 2012-2-24 14:53

我用開呢套, 正
http://item.taobao.com/item.htm?id=4444270056

如果簡單啲, 最少都加佢前面個個, 5 micron可以濾沙石, 最少啲水唔黃, 香港買十幾蚊一支綿芯.  成套就直接可以飲
作者: 奧魯弗斯    時間: 2012-2-24 21:40

http://item.taobao.com/item.htm? ... c&id=8774810168
二百幾人仔,可直飲,淘寶還有好多其他型號,自己找找看!
作者: 奧魯弗斯    時間: 2012-2-24 21:55

或者這個:
http://www.aquarium.org.hk/cgi-b ... mp;bpg=3&age=30
作者: hongkongiron    時間: 2012-2-24 22:13

或者這個:
奧魯弗斯 發表於 2012-2-24 21:55

咁平
作者: alextsk    時間: 2012-2-24 22:37

Thanks for all Chings reply.

Thank you
作者: knk    時間: 2012-2-24 23:30

Doulton very good, 用左10幾年~
作者: alextsk    時間: 2012-2-25 00:02

回復 24# knk

Knk ching,
    Doulton 幾錢? 什麼MODEL? 濾芯幾久要換?

Thanks
作者: knk    時間: 2012-2-25 00:11

我係永安買咋,
咦?!而家有62折喎!!
http://www.wingonet.com/products/listing/13/pcategory:74

道爾頓濾水器 HCP + UCC (M12)

可濾除所有 0.5 微米病菌的能力 :
大腸桿菌,霍亂菌,痢疾志賀氏菌,沙門氏菌,克雷白氏桿菌 : >99.99%
‧         過濾有機體性能 :
農藥 : 85%
殺蟲劑 : 85%
石碳酸 : 50%
甲烷 : 50%
芳煙脂肪 : 95%
‧         氯氣過濾
‧         鉛毒過濾
‧         M12 系列-獨有 Bio-Tect 納米抗菌技術
‧         自來水源最低要求水壓 : 1 bar
‧         濾出水流量 (每公升 /分鐘)(@2 bar) : 1.9
‧         操作溫度 : 5-38℃
‧         操作酸鹼度 : 5.5-9.5pH
‧         濾芯更換期 (月 / 公升) : 9-12 個月
作者: alextsk    時間: 2012-2-25 09:10

Ching,

道爾頓濾水器 HCP + UCC (M12)

除了永安, 一般五金店有賣嗎?
作者: andy94    時間: 2012-2-25 16:12

我都是用道爾頓, 用緊係HCS-R(M12)
真係幾好, 用左3年了
濾芯又可洗

我在一田買的
作者: 999godzilla    時間: 2012-2-25 22:02

道爾頓濾水器-水晶號 TCP6 - U(M12) + EWC
我都用緊,個瀘心一兩個月由白變鐵黃色洗返又用得,OK La,
買了兩年,都是先C買,好似千八
作者: Vincent2006    時間: 2012-2-25 22:42

我都係用DOULTON, 裝係櫃台底, JUSCO買, 2年前好似要$1800, 有獨立龍頭
係枱面, OK la, 不過個濾心可以用百潔布洗, 可以1~2年先換一個心
作者: alextsk    時間: 2012-2-26 10:12

Thanks all Chings,

今日去一田看.
作者: chunyip    時間: 2012-2-27 00:17

我用Phxlxps 4 重過濾. 三"o" 都有用過. 其實最貴係個芯. 百貨公司有啲套裝, 一部機連二個芯, 呢兩個牌子都有, 拉勻每個芯價錢會比逐個買平.
作者: jcpajero    時間: 2012-2-28 13:17

我屋企用espring 淨水器, 個活性碳濾芯仲內置紫外燈, 可以消毒殺菌, 水即開即飲, 節省煲水時間, 個濾芯仲有提示幾時要換唔怕唔記得超方便, 適合我呢d大頭蝦人士.
作者: alextsk    時間: 2012-2-29 18:52

今日去 wing安 買了Doulton HCP-M12, 特價$458.
作者: hongkongiron    時間: 2012-3-2 15:54

我D濾蕊到期換
作者: lkca    時間: 2012-3-2 15:54

今日去 wing安 買了Doulton HCP-M12, 特價$458.
alextsk 發表於 2012-2-29 18:52

透明版?
作者: pc1668    時間: 2012-3-2 16:08

我用"道爾頓" (Doulton),有其他Ching用過也推薦。我有朋友直接買蒸餾水飲用及煮飯,佢話價錢唔貴咁話。 ...
WLau 發表於 2012-2-23 22:50

直接買蒸餾水飲用及煮飯 ... 咁大洗   
作者: WLau    時間: 2012-3-2 16:14

直接買蒸餾水飲用及煮飯 ... 咁大洗
pc1668 發表於 2012-3-2 16:08

我都係咁話貴,但佢話唔貴,差唔多咁話。
作者: alextsk    時間: 2012-3-2 18:45

白色膠外殼
作者: alextsk    時間: 2012-3-2 18:48

上錯圖片,這個才是
作者: smalltaste    時間: 2012-3-5 16:53

呢隻品牌起網上既評價都唔錯喎!!!
作者: logoff    時間: 2012-3-5 17:19

呢隻品牌起網上既評價都唔錯喎!!!
smalltaste 發表於 2012-3-5 16:53

國際老字號..............,
自己用咗 10 年,第二隻喇,都廢事諗改用其他牌子。
作者: andy94    時間: 2012-3-5 20:43

白色膠外殼
alextsk 發表於 2012-3-2 18:45

師兄有養魚魚啊, 我都有養, 熱帶魚 (米奇) +水晶蝦+ 水草

我用道爾頓後已經不再養水, 換水直接入缸了

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2