標題: 木工手工具 [打印本頁]

作者: ginastar    時間: 2013-11-29 13:30     標題: 木工手工具

香港可有地方賣Stanley鑿, 刨或類似? thanks先

[attach]1610952[/attach]
作者: funfunhk    時間: 2013-11-29 13:32

油麻地大德
作者: digiman    時間: 2013-11-29 14:35

順便買埋mk.ii磨刀器及靚磨石台灣買會唔會平啲
http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=635&t=2827164
作者: ginastar    時間: 2013-11-29 14:55

回復 2# funfunhk

咁就唔洗下下在阿信買埋D銅鐵浪費郵費
作者: en2009    時間: 2013-11-29 15:00

順便買埋mk.ii磨刀器及靚磨石台灣買會唔會平啲
digiman 發表於 2013-11-29 14:35

找到靚鑿先啦, 買到就唔多用/靠靚磨石, 對付神木例外
作者: ginastar    時間: 2013-11-29 15:10

回復 3# digiman

Veritas, Incra... 在台灣超貴, DIYer要自己去amazon, lee valley, rockler, woodcraft...網購. 少數例外如Kreg就幾乎同amazon同價, 要睇代理態度.
唔係一定要買外國貨, 只是台灣比較好的手工具, 真係唔比外國平好多.
今次趁返香港, 希望可以搵到合心水既工具.
作者: digiman    時間: 2013-11-29 18:10

回復 6# ginastar

早排日大門鎖有少少括鎖,加多一個門較跟手調返高少少,點知隻大門四邊用木條封邊,鬼死咁多槍釘,鑿幾吓鑿刀已經崩,當時真係好想有隻MK.II磨刀器係手,唔使磨餐死,不過淘寶check價要¥520平時甚少用真係唔捨得買

樓上ching話買把靚鑿先講,我就覺得買隻靚磨刀器更方便,幾靚嘅鑿遇著呢啲情況都係要磨刀反而靚磨石就未必需要,用玻璃墊底+沙紙可取代
http://www.youtube.com/watch?v=TOOAeuTLFhQ
http://www.youtube.com/watch?v=BUdv7YOyCbA
作者: ginastar    時間: 2013-11-29 18:40

回復 7# digiman

磨刀確係基本功, 呢便D木工初級課程, 頭一兩堂係認識工具, 學磨刀.
打算先搵簡單型磨刀架, 練好手藝先.
[attach]1611034[/attach]
作者: digiman    時間: 2013-11-29 19:29

回復 8# ginastar

呢隻有角度調較?有冇link睇吓,唔知幾錢呢?我磨刀技術真係唔多掂
作者: ginastar    時間: 2013-11-29 19:45

回復 9# digiman

我係阿信見到, 加埋運費起碼HK200, 而且又唔送港台, 所以再要搵.
這類傳統磨刀架, 可較角度, 但要花點時間, 可磨鑿刀, 刨刀, 我預算係唔超過HK150.

http://www.amazon.com/WoodRiver- ... uide#productDetails
作者: digiman    時間: 2013-11-29 20:59

回復 10# ginastar
如果只係手動隨意定角,淘寶好平
http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=17582197406
作者: en2009    時間: 2013-11-30 00:47

回復  digiman

Veritas, Incra... 在台灣超貴, DIYer要自己去amazon, lee valley, rockler, woodcraft... ...
ginastar 發表於 2013-11-29 15:10

我記得好似台灣有不少日製鑿, 唔差也不太貴, 只是少外輸, 台灣多人玩木, 要找工具該不難, 但你居然要來香港買!!
作者: ginastar    時間: 2013-11-30 08:51

回復 12# en2009

好鑿刀會用好久, 適合才重要. 試過手拿不同刀, 呢隻stanley bailey最合我手型, 另外有隻鹿港師傅做的亦優, 其他德國two cherries或日本白鳳果D就留給其他人.
作者: logoff    時間: 2013-11-30 17:29

回復 1# ginastar

師兄返港過聖誕?
睇吓呢隻啱唔啱用作聖誕禮物,係以前啲師兄弟執倉時"留"畀我的......
原裝紙盒已經畀我掉咗,擺咗喺屋企超過5年。
我唔玩木工,送畀師兄拎過去用就最有意義。

[attach]1611374[/attach]

[attach]1611375[/attach]

[attach]1611376[/attach]

[attach]1611377[/attach]
作者: ginastar    時間: 2013-11-30 22:03

回復 14# logoff

嘩, 呢件係寶物! 識人有隻stanley bailey 4號刨, 當寶咁, 呢隻record 4號更少見.
先多謝師兄的慷慨, 請收PM.
作者: funfunhk    時間: 2013-12-1 00:53

回復 14# logoff

見到這個令我諗起中一至中三上o既DT堂~~  
作者: logoff    時間: 2013-12-1 08:38

回復  logoff

funfunhk 發表於 2013-12-1 00:53

呢個係我人生中一件憾事,從未喺學校玩過木工........
初中時(男校)可能由於學校啱啱建立,有關木工房嘅軟硬件都未準備就緒,得個空殼。
作者: digiman    時間: 2013-12-1 10:33

回復  logoff

funfunhk 發表於 2013-12-1 00:53

我都記得當時第一次落手玩刨木方,成班同學刨到條木方由2"變成木條咁幼都冇乜邊個可以刨到四邊都直角四正唔係唔平就大細邊,木工呢家嘢要做得靚真係好難
作者: ginastar    時間: 2013-12-1 19:12

而家台灣開了不少木工工作室, 快樂女木匠, 木工忍者..., 學細作, 學車床, 學雕刻...
話時話, 今日出台北睇資訊展, 對3C野都提唔起勁, 下次都係有工具展至再出城
[attach]1611744[/attach]
作者: janda8383    時間: 2013-12-1 22:49

而家台灣開了不少木工工作室, 快樂女木匠, 木工忍者..., 學細作, 學車床, 學雕刻...
話時話, 今日出台北睇 ...
ginastar 發表於 2013-12-1 19:12

CHING 做乜貼張UBIKE 出黎....?
作者: sy0791    時間: 2013-12-2 13:11

回復 1# ginastar

我印象中火炭好似有
作者: sy0791    時間: 2013-12-2 13:55

呢D岩用嗎?

除左K牌起釘鉗係鴨街買, 其他都係火炭買
作者: digiman    時間: 2013-12-2 13:55

回復  ginastar

我印象中火炭好似有
sy0791 發表於 2013-12-2 13:11

ching知唔知8#隻磨刀器香港有冇賣同幾錢?唔多想淘,驚忍唔住又淘多咗啲非必要用品
作者: sy0791    時間: 2013-12-2 13:57

回復 23# digiman

澳紐都斷了貨, 自己都是淘寶買
作者: kammoo    時間: 2013-12-2 18:40

磨刨刀呢d基本功,
都要靠工具先磨得直,
可以咁講, 肯定朩工都唔慌好得去邊,
刨件朩方,都肯定唔會直!
咁就唔好咁快就走去玩朩頭,應該先練好磨刀手藝先再講.
記得以前師父每日開工,第一件事一定要去磨刀.
作者: kammoo    時間: 2013-12-2 18:44

呢類老外鉄刨,我最憎!
又重又易斷開兩截,
單手又用唔到.
都係中國木刨好用得多.
作者: ginastar    時間: 2013-12-2 20:02

回復 22# sy0791

師兄除左重型機器,原來手工具亦唔少,我而家先開始逐樣添置,希望明年春天完成首件“作品“  
作者: ginastar    時間: 2013-12-2 20:05

回復  ginastar

我印象中火炭好似有
sy0791 發表於 2013-12-2 13:11

火炭邊度?
作者: 高登阿伯    時間: 2013-12-2 20:11

回復 26# kammoo

鐡刨斷開兩截?願聞其詳。
作者: 高登阿伯    時間: 2013-12-2 20:14

回復 18# digiman

我中學都試過,仲俾阿SIR笑住話:你刨牙籤呀?
作者: sy0791    時間: 2013-12-2 20:38

回復 28# ginastar

工具多亦有苦惱的時候.......
    等你番黎一齊去買,或者我PM地址比你
另一方面,呢個天氣最合適斗木,但是香港環境囂鬧,不容易收心養性去做
唔知你娘家個面可唔石可以有地方我寄宿(有償),等我有一頭半個月,埋頭苦幹?
作者: sy0791    時間: 2013-12-2 20:44

回復 29# 高登阿伯
香港石屎地,生鐵咁脆,梗係一跌即斷。
所以我斗木既地方鋪定兩塊四分夾板
作者: 高登阿伯    時間: 2013-12-3 03:07

回復 32# sy0791

咁我算好彩,中學跌過幾次都安然無恙。
作者: sy0791    時間: 2013-12-3 20:07

放毒
呢兩把#7 & #8, 都是可遇不可求的

作者: digiman    時間: 2013-12-11 11:46

回復  digiman

磨刀確係基本功, 呢便D木工初級課程, 頭一兩堂係認識工具, 學磨刀.
打算先搵簡單型磨刀架, ...
ginastar 發表於 2013-11-29 18:40

最後忍唔住淘咗隻¥20
http://item.taobao.com/item.htm?id=35829215325
[attach]1616421[/attach]
[attach]1616422[/attach]
[attach]1616423[/attach]
原來都可以快速定角的,整個簡單定位長度規就搞掂
[attach]1616424[/attach]
作者: ginastar    時間: 2013-12-11 15:17

回復 35# digiman

咁快手
我最近忙於遊山玩水, 乜架生都未買
有淘寶真幸福, 同一樣野呢便貴一倍(好肯定亦係TB貨)
[attach]1615126[/attach]
作者: digiman    時間: 2013-12-11 15:32

回復 36# ginastar

屋企人話要小米盒子,順便淘埋磨刀器、直角夾、快速f夾.........一大堆唔等使嘢
冇乜必要我一定唔淘,萬惡的淘寶
作者: sy0791    時間: 2013-12-19 19:50

回復 36# ginastar

剛剛係紐西蘭某回收場發現的, 師兄認為是作何用的歐式木刨?
作者: ginastar    時間: 2013-12-19 20:44

回復 38# sy0791

咁窄身, 我諗係刨木邊既block plane, 呢便叫橫紋刨刀.
不過, 我係斗木新手, 要請教真正師傅來確定呢
作者: abcdefg2005    時間: 2013-12-20 00:52

回復 38# sy0791

係可調刨底弧度ge彎刨
好野黎!!
作者: ginastar    時間: 2013-12-20 08:02

回復  sy0791

係可調刨底弧度ge彎刨
好野黎!!
abcdefg2005 發表於 2013-12-20 00:52

原來係彎刨! 學野了

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2