標題: 10mm 厚鐵板如何界斷? [打印本頁]

作者: sunwawa    時間: 2014-9-4 15:07     標題: 10mm 厚鐵板如何界斷?

大約界3尺左右,有咩簡單d方法?

via HKEPC Reader for Android
作者: 小生    時間: 2014-9-4 15:12

最簡單用手鋸慢慢鋸
作者: 1號閒人    時間: 2014-9-4 15:13

作者: ckl20002003    時間: 2014-9-4 15:14

用界刀
作者: 小生    時間: 2014-9-4 15:15

用鈎刀
1號閒人 發表於 2014-9-4 15:13

鈎 1 年得唔得呢?
作者: lam33369369    時間: 2014-9-4 15:16

用鉸剪
作者: 小生    時間: 2014-9-4 15:18

sunwawa 發表於 2014-9-4 15:07

幾闊?? 唔重比人用風煤切割有限錢姐!!
作者: digiman    時間: 2014-9-4 15:20

幾闊?? 唔重比人用風煤切割有限錢姐!!
小生 發表於 2014-9-4 15:18

想問吓大角咀嗰啲鋼材舖係用風媒定等離子切割?
作者: digiman    時間: 2014-9-4 15:23

sunwawa 發表於 2014-9-4 15:07

最簡單可以diy嘅,角磨cut(有排cut及要好多碟)、等離子切割
作者: qq1001    時間: 2014-9-4 15:29

鑽一排孔先  手鋸或磨机
作者: funfunhk    時間: 2014-9-4 15:37

10mm厚 界3尺長……真係冇乜頭緒……   
作者: 高登阿伯    時間: 2014-9-4 15:42

回覆 1# sunwawa

咁你手上有乜工具?冇就不如比人開料算。一次半次唔值得特登買新嘢。
作者: Joe_Black    時間: 2014-9-4 15:43

馬路掘窿鋪路面鋼板?
作者: 小生    時間: 2014-9-4 15:54

想問吓大角咀嗰啲鋼材舖係用風媒定等離子切割?
digiman 發表於 2014-9-4 15:20

估計應該係風煤, 幾年前切 8mm 厚, 300圓 2件連材料都係佰多元.
作者: 高登阿伯    時間: 2014-9-4 15:56

回覆 13# Joe_Black
嗰啲應該仲厚噃。
作者: sunwawa    時間: 2014-9-4 16:31

鑽一排孔先  手鋸或磨机
qq1001 發表於 2014-9-4 15:29

唔該,最後楝呢種方法

作者: 1號閒人    時間: 2014-9-4 16:33

作者: digiman    時間: 2014-9-4 16:51

唔該,最後楝呢種方法

sunwawa 發表於 2014-9-4 16:31

不如試吓一個孔要鑽幾耐先作決定啦唔好諗住用電批千零轉啲喎會鑽到天荒地老都未鑽完

3尺=914mm,唔知用幾mm鑽咀呢?大鑽咀又貴又難鑽3mm鑽咀幾蚊枝但要鑽150個孔(當每隔6mm一個孔)

ching你真係諗清楚先好喎
作者: jwong852    時間: 2014-9-4 17:42

用離子切割最快, 最省力. 不過唔知在香港邊度有人/公司可以做, 收幾錢?
作者: kammoo    時間: 2014-9-4 19:38

大角咀好多賣厚鋼板材料的都有離子機, 幾錢就唔清楚,要自己問.
通常連料計,好少會幫人來料加工.
10mm 鋼板,手鋸3呎,我想最快約也要一,兩個鐘(以熟手計),
開孔再鑽,唔會快得好多,但就慳返好多力,不過就要再打磨.
作者: rutellor    時間: 2014-9-4 19:59

用風媒
二戰常用
作者: getghost    時間: 2014-9-4 20:53

攞去俾人搞好d,
一係自己鋸。
以前讀書,要鋸塊手掌咁大的"鐵",果時學校工場有鑽台,
我就諗住鑽孔再鋸應該會快d,
鑽鑽下,就直接起塊"鐵"唔要個邊係咁鑽孔,
鑽到佢好似月球表面咁,諗住係咁開孔,鑽到佢散曬應該容易d鋸...至少鋸少d先,
點知都係要慢慢鋸,鋸到媽媽聲

我有鑽台都咁,你如果得電鑽...真係要諗清楚先

或者你加熱塊鐵板,之後用鎚斷佢,好似人地打鐵咁,
不過咁做重大工程過俾人搞。
作者: id19642000    時間: 2014-9-4 21:06

手上有料可以慢慢鋸,如果要買料,直接去收賣檔揾二手鐵板,一般cut鐵的檔口都有散料,看手氣,
作者: 啊甘    時間: 2014-9-4 21:22

10mm用風媒  半支煙時間攪定
作者: 1388    時間: 2014-9-4 21:25

等离子切割
作者: id19642000    時間: 2014-9-4 22:29

系唔系人字板?
作者: sy0791    時間: 2014-9-5 03:39

點解無人諗用風車鋸?,起碼鋸口齊整先啦!
作者: kk614    時間: 2014-9-5 06:49

3尺10MM係大工程呀, 都係俾人做啦

如果自己做我會用手磨機裝CUT碟, 不過要好小心
作者: digiman    時間: 2014-9-5 08:23

sy0791 發表於 2014-9-5 03:39

唔知邊部金屬圓鋸可cut 10mm厚呢?睇makita部7"都只係6mm厚
作者: sy0791    時間: 2014-9-5 10:15

回覆 29# digiman

set 好傍尺分三次界,落多D冷卻液,都是可行的
作者: digiman    時間: 2014-9-5 10:17

回覆 30# sy0791

呢個都算好方法,唔知部機連碟要幾錢?
作者: sy0791    時間: 2014-9-5 11:07

回覆  sy0791

呢個都算好方法,唔知部機連碟要幾錢?
digiman 發表於 2014-9-5 10:17

要平肯定係比人用剪床剪,師兄既然查到紅M7吋機可以吉6mm, check埋個價應該難唔到你。
師兄嫌貴,其實用即疏都做到
作者: kammoo    時間: 2014-9-5 11:18

要平肯定係比人用剪床剪,師兄既然查到紅M7吋機可以吉6mm, check埋個價應該難唔到你。
師兄嫌貴,其實用即 ...
sy0791 發表於 2014-9-5 11:07

師兄, 唔好玩LA, 用積流去10MM鋸鋼板,行程咁短,效率一定差過用手鋸,而且鋸片損耗極大.
另外你提到用風車鋸去開鋼板,到底你有沒親自試過?
風車鋸用幾多匹機, 轉速有多少?
用邊種鋸片? 進給速度是多少?
無心挑機,只想學下野.
作者: funghome    時間: 2014-9-5 11:20

師兄嫌貴,其實用即 ...
sy0791 發表於 2014-9-5 11:07

其實用銑刀都開都
仲好靚添
作者: digiman    時間: 2014-9-5 11:24

另外你提到用風車鋸去開鋼板,到底你有沒親自試過? ...
kammoo 發表於 2014-9-5 11:18

真係得架
https://www.youtube.com/watch?v=g69E70oXA8w
作者: sunwawa    時間: 2014-9-5 13:10

真係得架
digiman 發表於 2014-9-5 11:24

難以置信,係咪真係鐵板? 仲要用腳踩住咁輕鬆?

作者: digiman    時間: 2014-9-5 13:22

難以置信,係咪真係鐵板? 仲要用腳踩住咁輕鬆?

sunwawa 發表於 2014-9-5 13:10

其實圓鋸片cut角鐵、工字鐵等等唔係新鮮事,只係冇諗過cut咁厚鐵板嘅啫,不過算係超負荷操作,好快燒摩打都唔定(makita網頁標示最大切割厚度6mm,條片塊板肯定唔止6mm)
作者: 高登阿伯    時間: 2014-9-5 15:36

回覆 37# digiman

6mm?Manual 寫63mm。

http://www.makitatools.com/en-us ... ails.aspx?Name=4131
作者: sy0791    時間: 2014-9-5 16:18

回覆 38# 高登阿伯
63mm是最大切割深度,比如說喉通方通,實心鐵既話間間廠都會建議你用帶鋸
作者: sy0791    時間: 2014-9-5 16:20

回覆 33# kammoo
我用某牌M28金屬風車鋸,等閒係收買鋪搵塊鐵試比大家睇
作者: kammoo    時間: 2014-9-5 16:34

回覆  kammoo
sy0791 發表於 2014-9-5 16:20

洋二,米x奇?好想知陶瓷锯片售价如何? 這類鋸片可否裝落閘鋸用得唔得(我有臺14"紅M 1450W)?
好,有野睇,等墦片.
作者: sy0791    時間: 2014-9-5 16:59

洋二,米x奇?好想知陶瓷锯片售价如何? 這類鋸片可否裝落閘鋸用得唔得(我有臺14"紅M 1450W)?
好,有野睇,等墦 ...
kammoo 發表於 2014-9-5 16:34

14吋機上淘仔搵美國威望鋸片,指明ferrous metal 果種。陶瓷鋸片指邊種?雲石碟?
作者: 高登阿伯    時間: 2014-9-5 17:08

回覆 39# sy0791

thx
作者: getghost    時間: 2014-9-5 17:26

sy0791 發表於 2014-9-5 03:39

風車鋸鋸木就發發聲,
鋸鋼板會唔會高難度左d?!
作者: digiman    時間: 2014-9-5 18:01

回覆 38# 高登阿伯

你條link入面spec.度寫深度2 1/2",香港網頁就厚度6mm
作者: kammoo    時間: 2014-9-5 18:12

14吋機上淘仔搵美國威望鋸片,指明ferrous metal 果種。陶瓷鋸片指邊種?雲石碟? ...
sy0791 發表於 2014-9-5 16:59

陶瓷鋸片指邊種?
就是MAKITA指明用切割厚金屬用板用的鋸片.
CERMET - 一般叫陶瓷, CNC床常用刀具的合金,比鎢鋼更硬,溶點更高,價格非常昻貴.
[attach]1714372[/attach]

作者: kammoo    時間: 2014-9-5 18:27

14吋機上淘仔搵美國威望鋸片,指明ferrous metal 果種。陶瓷鋸片指邊種?雲石碟? ...
sy0791 發表於 2014-9-5 16:59

師兄, ferrous metal (有色金屬),鋁,銅應該無問題, 但對付鋼板得唔得架?
就算得勉強鋸得一兩次,我估都應該好快玩完喎!
作者: 高登阿伯    時間: 2014-9-5 18:36

回覆 45# digiman

仔細睇翻mamual,2 1/2"應該係入料深度,唔係鋸板料嘅厚度,我攪錯咗,Sorry。
作者: digiman    時間: 2014-9-5 19:06

回覆 46# kammoo

ching你部係砂輪閘機?睇紅M網頁砂輪機3800rpm,金屬型材切割機 LC1230 只有1300rpm,鋸齒片配砂輪機太高速驚唔驚燒碟或啲齒易崩
http://www.makita.com.hk/catalog ... ?id=447&catid=8
http://www.makita.com.hk/catalog ... ?id=163&catid=8
再睇cermet鋸片相對較脆,要好小心操作避免撞擊爆齒
http://www.makita.com.hk/catalog ... id=618&catid=20
作者: getghost    時間: 2014-9-5 22:09

唔知有無厚 1CM

How to Cut Steel 5 Different Ways

http://youtu.be/7rCVyRpkyuo?t=4m16s
作者: poonkaihung    時間: 2014-9-5 22:17

用等離子切割機 , 手勢好,又直又齊口
作者: 1919    時間: 2014-9-5 22:20

用砂紙慢慢磨
作者: sy0791    時間: 2014-9-5 22:32

師兄, ferrous metal (有色金屬),鋁,銅應該無問題, 但對付鋼板得唔得架?
就算得勉強鋸得一兩次,我估都應 ...
kammoo 發表於 2014-9-5 18:27

ferrous係拉丁文翻譯過黎既字,解鐵,含鐵的。
其他有色金屬叫other metals / transition metals
仲有樓主講鐵板,唔係鋼板,鋼板既話剪床都唔可以上
作者: 431204879    時間: 2014-9-5 22:54

手磨機20分鐘內攪掂  換6-7隻介于碟到啦...  小心手定
作者: 高登阿伯    時間: 2014-9-6 01:35

回覆 47# kammoo

ferrous metal 係指鋼鐡,non-ferrous metal有色金屬,銅鋁之類。
作者: mansme    時間: 2014-9-6 02:17

回覆  kammoo
sy0791 發表於 2014-9-5 16:20

幾時呀試呀?係黃色定紅色果把呀?
我把就弱D,18V 5-3/8" 風車鋸,唔知 cut 唔cut到10mm咁厚
作者: sy0791    時間: 2014-9-6 07:10

回覆 56# mansme
師兄把twin saw 咪鋸得啦
作者: kammoo    時間: 2014-9-6 09:10

回覆  kammoo

ferrous metal 係指鋼鐡,non-ferrous metal有色金屬,銅鋁之類。
高登阿伯 發表於 2014-9-6 01:35

我搞錯左!
謝謝指正。
作者: kammoo    時間: 2014-9-6 09:22

回覆  kammoo

ching你部係砂輪閘機?睇紅M網頁砂輪機3800rpm,金屬型材切割機 LC1230 只有1300rpm,鋸 ...
digiman 發表於 2014-9-5 19:06

辛苦晒師兄你幫我刨Manual !
我注意到佢可以落得陶瓷鋸片的機器,
都有共同點,轉過唔快,1,xxx 轉,但馬力很大,去到1750W 都有,相信轉軸,軸承也是有要求的,所以我一定唔會叫傻用普通風車鋸去鋸厚鐵。
作者: digiman    時間: 2014-9-6 10:20

辛苦晒師兄你幫我刨Manual !
我注意到佢可以落得陶瓷鋸片的機器,
都有共同點,轉過唔快,1,xxx 轉,但馬 ...
kammoo 發表於 2014-9-6 09:22

ceramic刀具用係車床最好,鑼刀都要使用洽當,因為硬而較脆,忌撞擊,使用時要保持連續切削先發揮到優點,鋸片肯定唔算係理想用法,因會斷續切削會不斷撞擊相對易崩損耗,我寧願用普通carbide tip

ps:以前經常要刨spec.同對手競爭,已經習慣乜都睇spec.先
作者: kammoo    時間: 2014-9-6 12:43

ceramic刀具用係車床最好,鑼刀都要使用洽當,因為硬而較脆,忌撞擊,使用時要保持連續切削先發揮到優點 ...
digiman 發表於 2014-9-6 10:20

明白! 車刀我也在用陶瓷刀粒, 優勢是在高轉速,去料快,粗加工一流,精車我唔用陶瓷刀,唔夠鋒利.
CNC高速鑼床也經常用到陶瓷刀粒配數控刀柄.
正如你説的對, 不怕高速,不怕高溫工作, 但不能撞擊,很易打崩就報廢,
所以要求機器轉軸同心度極高,扭力要檼定,軸承強度要求高很多,絕不能抖動,
否則好快玩完.
作者: 小生    時間: 2014-9-6 13:46

明白! 車刀我也在用陶瓷刀粒, 優勢是在高轉速,去料快,粗加工一流,精車我唔用陶瓷刀,唔夠鋒利.
CNC高速鑼床 ...
kammoo 發表於 2014-9-6 12:43

陶瓷刀唔夠鋒利就覺得有啲唔合常理, 刀粒都有很多型狀同角度去迎合不同材料或加工型態, 唔通你用錯不適合刀? 精加工反而應該用陶瓷刀去保持精度, 陶瓷刀耐高溫耐磨損特色才能發揮出來. 另廠商都有考慮陶瓷刀不能撞擊啲點去改良出唔同角度同材質應付, 所以陶瓷刀材料都有分粗加工同精加工, 改變刀刃切入角度, 切屑大少, 型狀, 出屑角度都係考慮因數之一. 最後想講粗加工都可以用陶瓷刀, 科技日新月異, 無心挑機有錯請其他師兄更正.
作者: 高登阿伯    時間: 2014-9-6 14:06

回覆 61# kammoo
精車應該至係陶瓷刀粒對嘅強項,但陶瓷刀粒對加工條件好苛刻,揀錯刀粒就拜拜。所以刀粒款式多到暈。
作者: kammoo    時間: 2014-9-6 14:12

陶瓷刀唔夠鋒利就覺得有啲唔合常理, 刀粒都有很多型狀同角度去迎合不同材料或加工型態, 唔通你用錯不適合 ...
小生 發表於 2014-9-6 13:46

唔緊要! 我意思唔係講佢唔夠峰利,而係佢嘅角度唔可以做得好窄,唔夠尖,
對付某些要精細加工的零件係做唔到,比如細軸,鐘錶車芯等,你明白嗎?
實際上手工精車加工,一支加硬白鋼刀比陶瓷刀好用得多,你有做過先會明.
作者: 小生    時間: 2014-9-6 14:30

唔緊要! 我意思唔係講佢唔夠峰利,而係佢嘅角度唔可以做得好窄,唔夠尖,
對付某些要精細加工的零件係做唔到 ...
kammoo 發表於 2014-9-6 14:12

哦, 唔係無你要加工種類陶瓷刀, 只係做咪都夠比買刀錢姐, 你懂的 ......
作者: 高登阿伯    時間: 2014-9-6 14:35

回覆 64# kammoo

原來誤會咗,如果講做細位,一定係白鋼刀勝,陶瓷刀粒好難做。特製刀具好貴,而且效果未必好過白鋼刀。
作者: kammoo    時間: 2014-9-6 15:18

哦, 唔係無你要加工種類陶瓷刀, 只係做咪都夠比買刀錢姐, 你懂的 ...... ...
小生 發表於 2014-9-6 14:30

事實上真係無咁細嘅陶瓷刀粒。就算你有錢  
作者: kammoo    時間: 2014-9-6 15:26

回覆  kammoo

原來誤會咗,如果講做細位,一定係白鋼刀勝,陶瓷刀粒好難做。特製刀具好貴,而且效 ...
高登阿伯 發表於 2014-9-6 14:35

另外我說精車,並不是車光亮,車光亮的刀不需要鋒刀,背角可以是圓面,高轉速慢走刀壓出的。
精車是指切屑的厚薄,陶瓷刀粒就車不到半絲或以下的。

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2