標題: 兩腳火牛插可否自行轉三腳插? [打印本頁]

作者: 蔚藍的天空    時間: 2019-1-6 14:59     標題: 兩腳火牛插可否自行轉三腳插?

各位CHING, 這隻兩腳插帶火牛, 可否自行買個13A 頭轉返三腳插? 點轉? 請指教[attach]2103327[/attach]
作者: billyck2    時間: 2019-1-6 15:02

GOOGLE咪有囉
https://www.google.com/search?q= ... chrome&ie=UTF-8
作者: 蔚藍的天空    時間: 2019-1-6 15:04

GOOGLE咪有囉
billyck2 發表於 2019-1-6 15:02

但呢隻有火牛, 可以就咁剪換個普通插頭?
作者: billyck2    時間: 2019-1-6 15:06

但呢隻有火牛, 可以就咁剪換個普通插頭?
蔚藍的天空 發表於 2019-1-6 15:04

邊個叫你剪?
作者: 蔚藍的天空    時間: 2019-1-6 15:08

邊個叫你剪?
billyck2 發表於 2019-1-6 15:06

我唔想用轉頭, 有無得改三腳插?
作者: billyck2    時間: 2019-1-6 15:11

我唔想用轉頭, 有無得改三腳插?
蔚藍的天空 發表於 2019-1-6 15:08

當然有,買個一個香港用既牛
本來就唔係香港標準,要香港岩用,唔用轉插就只有再買一個
跟返原牛電流電壓,插咀標準就可以
作者: 蔚藍的天空    時間: 2019-1-6 15:20

當然有,買個一個香港用既牛
本來就唔係香港標準,要香港岩用,唔用轉插就只有再買一個
跟返原牛電流電壓,插 ...
billyck2 發表於 2019-1-6 15:11

謝謝回答,即買一個代用火牛。好奇一問,火牛可否自行改裝三腳的?
作者: billyck2    時間: 2019-1-6 15:25

謝謝回答,即買一個代用火牛。好奇一問,火牛可否自行改裝三腳的?
蔚藍的天空 發表於 2019-1-6 15:20

一體式既,物理上你點凸多隻腳出黎
單頭唔連牛先有得剪頭換
作者: 蔚藍的天空    時間: 2019-1-6 15:31

一體式既,物理上你點凸多隻腳出黎
單頭唔連牛先有得剪頭換
billyck2 發表於 2019-1-6 15:25

我以為可以剪爆舊膠塞個三腳插頭落去
作者: tyuti1    時間: 2019-1-6 15:45

韓國圆頭係4.8mm(粗、歐式)用原子筆頂水線監粗硬插英式5A細3圓無難度。周街都有13A轉5A萬能蘇。
作者: lnchu    時間: 2019-1-6 16:32

點會唔得,大陸八字轉13A頭。當然要找合適改造的頭。[attach]2103339[/attach]
作者: dcc2000    時間: 2019-1-6 16:35

廿幾W火牛,唔使搞到咁複雜,直接用呢種轉插就可以。

[attach]2103342[/attach]
[attach]2103343[/attach]
作者: ghost2377    時間: 2019-1-6 18:17

一定有得改,睇你功力如何啫
我試過將充電射灯原裝三腳火牛改成防水插取電係地盤充,又將三腳5v充電器改成防水蘇係地盤充手機
作者: billyck2    時間: 2019-1-6 18:25

要改一定改到,只要用3D打印,有咩改唔到?只係時間,成本,同手藝
不計成本,膠達都識郁,好似係
作者: ccchhhuuunnn    時間: 2019-1-6 18:30

韓國圆頭係4.8mm(粗、歐式)用原子筆頂水線監粗硬插英式5A細3圓無難度。周街都有13A轉5A萬能蘇。 ...
tyuti1 發表於 2019-1-6 15:45

使乜咁煩
兩圓腳本身就插得實13A
插嗰陣揾另一個13A插淨插水綫頂開個活門就得

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - iOS(2.3.3)
作者: 蔚藍的天空    時間: 2019-1-6 18:52

使乜咁煩
插嗰陣揾另一個13A插淨插水綫頂開個活門就得

via HKEPC IR Pro 3. ...
ccchhhuuunnn 發表於 2019-1-6 18:30

但多了fuse安全d?
作者: 蔚藍的天空    時間: 2019-1-6 18:55

大家說得對,無謂殺雞用牛刀,想請教怎樣看是廿幾w?
作者: 蔚藍的天空    時間: 2019-1-6 18:56

要改一定改到,只要用3D打印,有咩改唔到?只係時間,成本,同手藝
不計成本,膠達都識郁,好似係 ...
billyck2 發表於 2019-1-6 18:25

我唔敢,整壞了得不償失
作者: ccchhhuuunnn    時間: 2019-1-6 18:56

大家說得對,無謂殺雞用牛刀,想請教怎樣看是廿幾w?
蔚藍的天空 發表於 2019-1-6 18:55

P=VI

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - iOS(2.3.3)
作者: 蔚藍的天空    時間: 2019-1-6 18:57

一定有得改,睇你功力如何啫
我試過將充電射灯原裝三腳火牛改成防水插取電係地盤充,又將三腳5v充電器改成 ...
ghost2377 發表於 2019-1-6 18:17

有興趣有技術是幾好玩的
作者: wah9134    時間: 2019-1-6 19:05

唔須要改丫,
同意上面師兄建議頂開插座水線,
用多少少力插入去重好實力。
作者: tyuti1    時間: 2019-1-6 19:29

使乜咁煩
插嗰陣揾另一個13A插淨插水綫頂開個活門就得ccchhhuuunnn 發表於 2019-1-6 18:30
唔須要改丫,
用多少少力插入去重好實力。 wah9134 發表於 2019-1-6 19:05

人地隻野韓規(4.8mm) 唔係2.5A嘅europlug(4.0mm)!!!
作者: 蔚藍的天空    時間: 2019-1-6 19:31

唔須要改丫,
用多少少力插入去重好實力。 ...
wah9134 發表於 2019-1-6 19:05

火牛入面會唔會有fuse?

如果插頭又無fuse, 拖板都無fuse, 是否指燒左一個電器, 拖板上的電器會全死?
作者: 蔚藍的天空    時間: 2019-1-6 19:33

P=VI

ccchhhuuunnn 發表於 2019-1-6 18:56

我的插頭是否12X 2 = 24W?
作者: tyuti1    時間: 2019-1-6 19:48

我的插頭是否12X 2 = 24W?
蔚藍的天空 發表於 2019-1-6 19:33

數唔可以咁計,又efficiency(電腦牛就話要去拎乜鬼野80 plus,呢d...)又power factor等孖孖xx, 部野其實講左0.6A Max… 比我就當40W無煩惱 12x2/ 0.6(efficiency 當60% )
作者: DGCNYO    時間: 2019-1-6 19:52

作者: ccchhhuuunnn    時間: 2019-1-6 20:14

人地隻野韓規(4.8mm) 唔係2.5A嘅europlug(4.0mm)!!!
tyuti1 發表於 2019-1-6 19:29

粗腳都插到
要暴力少少磨走少少膠

作者: 蔚藍的天空    時間: 2019-1-6 20:23

數唔可以咁計,又efficiency(電腦牛就話要去拎乜鬼野80 plus,呢d...)又power factor等孖孖xx, 部野其實 ...
tyuti1 發表於 2019-1-6 19:48

無知一問, 2A 同0.6A又有咩關係, 點解要除0.6?
作者: tyuti1    時間: 2019-1-6 21:06

0.6A係濕電,你可以理解為廠家保pp用。 部野全球電壓,低volt時 A數自然扯高d…
===
60%只係我貪方便心算,呢類電子牛其實冇咁低。https://www.autodesk.com/product ... -mode-power-supply/ 2A出,但轉換過過程點都會"過河濕腳"(造得靚效率高dd…)
實際耗電量都係要搵野量。雖然原裝配2A牛但部機多數唔會扯盡…
作者: 蔚藍的天空    時間: 2019-1-6 23:54

0.6A係濕電,你可以理解為廠家保pp用。 部野全球電壓,低volt時 A數自然扯高d…
===
60%只係我貪方便心算, ...
tyuti1 發表於 2019-1-6 21:06

多謝解答
作者: Molo    時間: 2019-1-7 07:10

Simply DIY an adapter like this:

[attach]2103454[/attach]
作者: dcc2000    時間: 2019-1-7 12:25

火牛入面會唔會有fuse?

如果插頭又無fuse, 拖板都無fuse, 是否指燒左一個電器, 拖板上的電器會全死? ...
蔚藍的天空 發表於 2019-1-6 19:31

咁多如果,唔只電器會死,而係可能會導至火災,人都會死!

"燒" 電器,可以有好多種情況,簡單嚟講可以係 "開路" ,或者 "短路",開路嘅話死自己,短路嘅話累街坊,不過短路時理論上會跳MCB或水氣制。當然亦會有好多其它情況,例如某個位置或電線過熱引至着火。

正規廠家switching牛,會有內置fuse。睇你果隻兩圓腳牛,都應該係合規格產品。

13A拖板,個插頭會有條13A fuse,部份牌子隻拖板本身亦會有fuse。
而非英規家用拖板,雖然插頭本身可能冇fuse,拖板本身亦應會有過流保護裝置,例如circuit breaker或者fuse。
以上當然係講緊合規格嘅產品,而特定或另類用途產品,甚至係山寨劣貨就唔好攞嚟拗喇。

Switching牛,轉換效率(AC轉低壓DC)一般會有80%,以你隻牛嚟講,標示輸出12V 2A,即24W,80%效率,滿載輸出時,即係耗電大概30W左右,之前tyuti1師兄講40W其實已經留有餘量預大咗,亦因為隻牛係世界電壓,用喺100V~120V地區時,耗電電流會比200V~240V地區為高,所以廠家會標示0.6A max。其實以你嘅情況,加隻#12樓果種13A轉兩腳就可以了,毋需搞咁多嘢,不過有師兄講,畀switching牛用時,原配果粒1A fuse會較易燒。
除非插火牛位置就唔到位,甚至擠迫到完全冇空位,咁就冇辦法加轉插,換隻13A英規插頭12V 2A嘅火牛,就直接了當。當然,有興趣DIY改吓嘅,悉随尊便 。
作者: 蔚藍的天空    時間: 2019-1-7 14:12

咁多如果,唔只電器會死,而係可能會導至火災,人都會死!

"燒" 電器,可以有好多種情況,簡單 ...
dcc2000 發表於 2019-1-7 12:25

多謝師兄,詳細到可以出書。長知識了
作者: roytam1    時間: 2019-1-7 14:28

Simply DIY an adapter like this:
Molo 發表於 2019-1-7 07:10

咁樣冇得輸,不過靚料兩腳拖板唔係咁易搵。
作者: tomchen    時間: 2019-1-7 14:55

31樓款兩腳火牛好蝦人用,兩隻腳插左入拖板都係搖搖下...
作者: fatfish    時間: 2019-1-7 15:37

EU UK adapter
[attach]2103526[/attach][attach]2103527[/attach][attach]2103528[/attach][attach]2103529[/attach]
作者: stonecfc    時間: 2019-1-7 16:07

點會唔得,大陸八字轉13A頭。當然要找合適改造的頭。
lnchu 發表於 2019-1-6 16:32

見到第一時間真係o左咀

師兄可以post下教學嗎?
真係冇諗過牛都可以咁轉法
作者: tyuti1    時間: 2019-1-7 17:24

31樓款兩腳火牛好蝦人用,兩隻腳插左入拖板都係搖搖下...
tomchen 發表於 2019-1-7 14:55

牙籤仔4.0mm https://en.wikipedia.org/wiki/Europlug 要稱霸唔容易,因為人地多數預 4.8mm 英式仲大少少 5.1mm https://en.wikipedia.org/wiki/AC_power_plugs_and_sockets
作者: ee9861    時間: 2019-1-7 18:00

睇埋係咪support 220v
作者: lnchu    時間: 2019-1-7 20:14

回覆 37#
只是簡單鋸走突出部份,銲番兩條ac線去個13A插.自己找找有無類似物体,或買個膠質13A插用螺絲/混合膠粘死.我個係大陸脚power meter 才花點時間去改,如果係火牛就買過隻算.
作者: pooh24680    時間: 2019-1-7 20:57

出錯帖,Deleted
作者: nganshiu    時間: 2019-1-8 17:24

我以為可以剪爆舊膠塞個三腳插頭落去
蔚藍的天空 發表於 2019-1-6 15:31

12V > 220V.... boom!
作者: billyck2    時間: 2019-1-8 19:47

EU UK adapter
fatfish 發表於 2019-1-7 15:37

咁樣搭棚法...
作者: tomchen    時間: 2019-1-8 21:04

咁樣搭棚法...
billyck2 發表於 2019-1-8 19:47

我覺得咁樣轉穩陣過兩支腳插拖板條條 fing,重力落晒兩隻腳度又夾得唔實。
作者: pang1987    時間: 2019-1-8 22:18

睇埋係咪support 220v
ee9861 發表於 7-1-2019 06:00 PM

幅圖咪寫左110-240v囉...
作者: Ki2424    時間: 2019-1-8 23:42

拎支他筆吉住水線個洞塊保護片,直接插入你既插座
作者: tyuti1    時間: 2019-1-9 06:28

google左型號(我勉強識讀韓字,唔多識詞句…)之後似乎係空氣清新機嘅原裝牛,散賣http://previewdeal.wemakeprice.com/deal/adeal/3114743/105300個尾插話係5.5 / 2.1 喎
===
廠家裸照:https://detail.1688.com/offer/579197702866.html 我再講多次韓規係4.8 唔係4.0 2,5A europlug,就算有計插得落13A (呢度 http://www.china-gauges.com/search/index.html?name=BS+1363 有量規d尺寸) 都好難拔返出來!!!
作者: dcc2000    時間: 2019-1-10 00:04

#36樓fatfish師兄講果種嵌入式adaptor,要注意開口位係要呢種款先可以插得入。
如果係如圖插牆蘇,隻火牛唔太重應該可以。

[attach]2104004[/attach]
[attach]2104005[/attach]
[attach]2104006[/attach]

市面多數係以下呢種,原設計可以卡實歐規電源線個頭,本身唔係預你直插火牛,開口位形狀唔一樣,火牛會插唔入。
若要插火牛嘅話,需要自行改裝。

[attach]2104014[/attach]
[attach]2104015[/attach]
[attach]2104007[/attach]
[attach]2104008[/attach]
[attach]2104009[/attach][attach]2104010[/attach]
[attach]2104011[/attach]
[attach]2104012[/attach]
[attach]2104013[/attach]
作者: dcc2000    時間: 2019-1-10 00:16

最簡單,建議用呢款。

[attach]2104016[/attach]
作者: josew    時間: 2019-1-10 01:08

如果只係單一個用,睇吓下面呢款,
但就大舊又高身啲,不過成個插入,穩陣的,

睇樣
https://site.china.cn/pic/3688770991_0.html

【纯铜16A欧式转英式转换插座 德标 德规转英规 嵌入式欧规转接头】

https://m.tb.cn/h.3IIxfdM?sm=906f5e

点击链接,再选择浏览器咑閞;或復·制这段描述
¥hpyEbqKmQgb¥
后到?淘♂寳♀?

via HKEPC Reader for Android
作者: denc    時間: 2019-1-10 12:44

其實件嘢常唔常用/會唔會長插先?
係嘅話,不如考慮買個韓國拖板改13A頭,
又或者買個韓國一位明箱加線當拖板用,
好過加舊嘢啦!

[attach]2104075[/attach]
https://item.taobao.com/item.htm?id=551135535762

[attach]2104074[/attach]
https://item.taobao.com/item.htm?id=550033117419

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2