標題: 隻德國佬熱水爐壞左, 換左另一部又出新問題~ [打印本頁]

作者: PowerShot    時間: 2020-1-21 21:59     標題: 隻德國佬熱水爐壞左, 換左另一部又出新問題~

今次換左隻電寶, 部爐無題, 但係旁邊出水位個接駁位會不定時漏水, 已經叫番師傅黎, 佢再上緊過, 但都係漏水.  師傅話因為水氣問題會有倒汗水, 但係輕輕搖一搖個羅C位就有水漏出黎.  宜家應該點做好?  

[attach]2172702[/attach]
作者: 燕飛    時間: 2020-1-21 22:01

搵過第二個師傅

via HKEPC Reader for Android
作者: kswong8d    時間: 2020-1-21 22:11

回覆 1# PowerShot

你呢個位係安全伐出水位,正常係唔會有水流出來,當爐內壓力太大,才會出水減壓。
作者: PowerShot    時間: 2020-1-21 22:19

回覆  PowerShot

你呢個位係安全伐出水位,正常係唔會有水流出來,當爐內壓力太大,才會出水減壓。 ...
kswong8d 發表於 2020-1-21 22:11

明白.  但係宜家佢係駁出水位會漏出來, 會有成灘水出現, 輕輕搖條喉時會有水由個圓圈接駁位漏出來, 宜家屋企人好頭痕, 話買錯爐, 但我覺得佢師傅手工問題, 但師傅話係正常, 睇黎唔肯再黎

[attach]2172707[/attach]
作者: oystercake    時間: 2020-1-21 22:43

個排水喉都無包膠布.
作者: Simple    時間: 2020-1-21 22:44

多數係安全閥質量問題
德國佬熱水爐安全閥也換過幾個,換得多就自然習慣
作者: ghost2377    時間: 2020-1-21 22:54

樓主試下唔好扭盡三粒,二粒半或二粒試下有無改善。
作者: hon829    時間: 2020-1-21 22:59

簪口位漏水,一定是裝功問題
作者: PowerShot    時間: 2020-1-21 23:39

簪口位漏水,一定是裝功問題
hon829 發表於 2020-1-21 22:59

睇黎師傅曬走唔肯黎.  如果呢D位自己整難唔難? 基本都識整的
作者: ghost2377    時間: 2020-1-21 23:50

但係我部德國佬個排氣伐乾過我荷包喎,水都無滴,我連向下果条喉都無駁。
作者: PowerShot    時間: 2020-1-22 00:18

但係我部德國佬個排氣伐乾過我荷包喎,水都無滴,我連向下果条喉都無駁。 ...
ghost2377 發表於 2020-1-21 23:50

我隻係高壓熱水爐, 正常應該有時會排水
作者: hkghost    時間: 2020-1-22 01:24

我都換過德國寶壓力伐。現在家中有買多2個後備之用。
作者: t9097    時間: 2020-1-22 03:09

試下鬆咗個螺絲包返十圈八圈水喉膠布然後上返緊佢
作者: 亞基拉    時間: 2020-1-22 03:40

駁口做得吾好就肯定,但是個安全閥正常都吾應該有水出
作者: hkmand001    時間: 2020-1-22 05:01

駁口做得吾好就肯定,但是個安全閥正常都吾應該有水出
亞基拉 發表於 2020-1-22 03:40

唔係wo
如果花灑頭壓力大
則係高壓式花灑頭

會反而逼到漏水
作者: madebyp90    時間: 2020-1-22 07:42

唔係wo
如果花灑頭壓力大
則係高壓式花灑頭

會反而逼到漏水
hkmand001 發表於 2020-1-22 05:01

個位係for壓力over左先會開
正常唔會漏

一般用,漏水反而係不正常
作者: diputs    時間: 2020-1-22 09:52

先將PTV放水,冲洗清閥內汙漬試試
[attach]2172765[/attach]
作者: kswong8d    時間: 2020-1-22 11:19

回覆 4# PowerShot

我已前公司同屋企都用過高壓爐,屋企放假天花入面,冇駁你呢條喉,有日屎勿㾗換左個按摩花洒,突然間天花滴水,重係滾水,之後我先駁條喉引水到地下,平時係乾嘅,留意你係咪用緊慳水花洒,或者按摩花洒,如果係普通花洒都出事,試下校低多少溫度。
作者: xiao    時間: 2020-1-22 12:41

先看看產品說明書有關的安全指引, 還有安裝手冊
通常現在網站都有對應型號的說明書
找出問題根源
作者: hon829    時間: 2020-1-22 12:47

回覆 9# PowerShot

個人最難處理銅喉的喇叭口
作者: kswong8d    時間: 2020-1-22 13:07

回覆 20# hon829

同感,買件工具唔難,但十年都未必用到一次。
作者: markmak33    時間: 2020-1-22 13:14

之前我個都係不斷流滾水,後來淘寶買個換咗佢,從此就一天都光曬,原來呢個零件都可能會耗損的,香港搵師傅換600至800,自己換50蚊。
我都係喺呢度睇啲師兄教點樣更換,原來真係好簡單,同扭螺絲一樣!

via HKEPC Reader for Android
作者: oystercake    時間: 2020-1-22 13:31

唔知自己換程序係點. 謝謝
作者: hk9033    時間: 2020-1-22 13:43

唔知自己換程序係點. 謝謝
oystercake 發表於 2020-1-22 13:31

新爐自己換野,會唔會冇左保養 ?
作者: oystercake    時間: 2020-1-22 13:55

隻爐都用左好多年, 近年一冬天開大溫度就會漏水.
作者: PowerShot    時間: 2020-1-22 14:41

樓主試下唔好扭盡三粒,二粒半或二粒試下有無改善。
ghost2377 發表於 2020-1-21 22:54

扭盡三粒意思係邊到扭呢?
作者: PowerShot    時間: 2020-1-22 14:42

試下鬆咗個螺絲包返十圈八圈水喉膠布然後上返緊佢
t9097 發表於 2020-1-22 03:09

我會今晚番去試下攪唔攪到
作者: PowerShot    時間: 2020-1-22 14:45

我已前公司同屋企都用過高壓爐,屋企放假天花入面,冇駁你呢條喉,有日屎勿㾗換左個按摩 ...
kswong8d 發表於 2020-1-22 11:19

花洒係之前隻德國佬時用緊, 有無漏水唔知, 因為有條喉直駁去水管.  宜家佢就係駁位邊漏水出黎
作者: PowerShot    時間: 2020-1-22 14:47

先將PTV放水,冲洗清閥內汙漬試試
diputs 發表於 2020-1-22 09:52

OK, 我會試下.  要唔要煲好熱水先放水? 還是隨時可以放?
作者: PowerShot    時間: 2020-1-22 14:55

之前我個都係不斷流滾水,後來淘寶買個換咗佢,從此就一天都光曬,原來呢個零件都可能會耗損的,香港搵師傅 ...
markmak33 發表於 2020-1-22 13:14

電寶網頁Q&A:

為什麼熱水器旁邊T字形
那個裝置會有水漏出來?

此裝置為壓力及溫度感應排放閥 (簡稱 PTV),如用水加熱超出10Bar或水溫加熱超出90℃,壓力及溫度感應排放閥便會自動打開並把過熱的用水排出保障熱水器內膽壓力正常及安全。

-----------------------------------------------------------------------------------------

我個排氣閥都係隔2, 3日就漏水出黎, 會係個層架上漬左灘水
作者: avdaemon    時間: 2020-1-22 16:43

呢個係非壓力排水口,有冇諗過油啲防水膠或玻璃膠?
作者: ghost2377    時間: 2020-1-22 17:23

回覆 11# PowerShot

有獨立排氣伐當然是高壓,低壓根本唔會有呢個窿
有氣有水出根本唔正常,事關佢係超壓先出野
作者: ghost2377    時間: 2020-1-22 17:27

回覆 26# PowerShot

爐面有個旋扭
作者: hkmand001    時間: 2020-1-22 17:34

有獨立排氣伐當然是高壓,低壓根本唔會有呢個窿
有氣有水出根本唔正常,事關佢 ...
ghost2377 發表於 2020-1-22 17:23

所以我咪講可能花灑頭高壓逼到出水
作者: PowerShot    時間: 2020-1-23 00:14

爐面有個旋扭
ghost2377 發表於 2020-1-22 17:27

今日已經較到一半, 都係漏一灘水出黎.  不過今日留意到, 當煲第一煲水時, 先會有水漏出黎, 跟住都無漏水, 但都夠煩,會滴到其他野濕曬_
作者: diputs    時間: 2020-1-23 01:15

回覆 35# PowerShot
你有冇試過拉盡PTV手掣,人工放水(凍或熱水都得),要睇到水於銅喉猛出,好似已全開水掣效果咁,每次要放約20-30秒,然後即時放手讓掣彈回。停約10秒後再重覆如上述方式放水,一連三至四次,讓不銹鋼膽內部水冲洗閥芯/片,同時令PTV內的零件自動調整至正常恰當位置。
如PTV經放水數次後煲水時仍然滲漏,保養期內就叫保養公司派師傅來跟進維修。如已過保養期就去旺角專賣電熱水爐配件店買個10Bar 90℃ PTV番黎DIY換。
作者: xiao    時間: 2020-1-23 09:45

有漏時馬上測試水溫 會不會已經到達滾水溫度

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2