標題: 改Bosch 電鑽 7.2V NICD 電做鋰電的問題 [打印本頁]

作者: water2015    時間: 2021-7-14 13:50     標題: 改Bosch 電鑽 7.2V NICD 電做鋰電的問題

[youtube]9jt-qn2LqMw[/youtube]
用4粒18650電,各2000mAh,10C放電動力電池,2串2併,保護板為2串20A 8.4V。砌好後,慢慢加速才能正常轉動,如快按的話,轉半秒便不動。請問各位哪裡出問題及如何解決呢? 謝謝。
作者: pooh24680    時間: 2021-7-14 14:27

一下開盡電流唔止20A
作者: kofz    時間: 2021-7-14 14:36

用4粒18650電,各2000mAh,10C放電動力電池,2串2併,保護板為2串20A 8.4V。砌好後,慢慢加速才能正常轉動 ...
water2015 發表於 2021-7-14 13:50

既然換電

點解唔換埋3400mAh ?

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)
作者: HK2046    時間: 2021-7-14 14:44

2000mah係唔係舊電x4
建議你搵power supply DC8.4V 測試一下摩打正唔正常
如果正常就係你啲電殘廢
方法二
唔好經過 保護板是一次先 正唔正常
作者: t9097    時間: 2021-7-14 15:09

4粒18650買左幾錢?會唔會假電?
作者: xiao    時間: 2021-7-14 15:20

需要動力鋰電池, 普通18650對付馬達類啟動電流可能不夠大
作者: water2015    時間: 2021-7-14 15:27

多謝大家的意見,在此答覆各位的問題:
1. 電是全新的10C動力電池,2000mAh,找不到3400mAh的。這些電可推動摩打正常轉動,只是要慢慢按。問題是快按便轉兩三下便被保護板叫停。
2. 同一時間改了一個14.4V吸塵機,用同一規格電芯,4串1併,4串40A16.8V保護板,轉動强猛。

我覺得和那開關有關,電鑽的開關是按掣漸進式的而吸塵機是簡單推拉式,推前便開,推後便關。看很多評論是那電子控制的漸進式開關受到那摩打火花的影響。這個說法你們認為如何?
作者: t9097    時間: 2021-7-14 15:55

咁評論嗰D人有冇俾解決方法?

我有支3V電批一向可以行到8V,之後我買多支唸住做士啤但竟然用8V唔識鬱,用返3V 又行得番,你試下慢行放下電之後得唔得。
作者: dcc2000    時間: 2021-7-14 16:34

用4粒18650電,各2000mAh,10C放電動力電池,2串2併,保護板為2串20A 8.4V。砌好後,慢慢加速才能正常轉動,如快按的話,轉半秒便不動。請問各位哪裡出問題及如何解決呢? 謝謝。

電批、電鑽摩打spin-up電流可以好高,保護板起 "保護" 了。
先試吓唔用 "保護板",會否有同樣問題,再考慮更換更高電流嘅 "保護板"。
作者: Joe_Black    時間: 2021-7-14 17:23

https://www.hkepc.com/forum/view ... 2499&highlight=

唔駛放電電流保護板

你果把唔知。
我果把嘅變速制行 duty cycle,占空比
用呢粒 IC:GS069
https://datasheetspdf.com/pdf-file/836684/ASIC/GS069/1

用佢推粒 NMOS 6060,either 通電/唔通電
Motor 前有ceramic 電容 0.1uF 減火花
作者: water2015    時間: 2021-7-14 19:00

咁評論嗰D人有冇俾解決方法?

我有支3V電批一向可以行到8V,之後我買多支唸住做士啤但竟然用8V唔識鬱,用 ...
t9097 發表於 2021-7-14 15:55

這鑽能正常轉動,只是啟動要慢慢來。那些評論的意見大多是加一個無極性的電容在摩打兩個接線端。這樣便消除火花促發保護板保護電池的作用。
作者: water2015    時間: 2021-7-14 19:10

電批、電鑽摩打spin-up電流可以好高,保護板起 "保護" 了。
先試吓唔用 "保護板",會否有同樣問題,再考慮 ...
dcc2000 發表於 2021-7-14 16:34

未試沒接保護板,稍後會一試。用鉗錶度過快起動時有2A,3A,5A,6A跳動,之後便停下。慢慢加速至正常轉動是恆常2.5A不變。所以只是起動時的電流應該超過這保護板所能承受。可能要買大些電流的保護板。
作者: water2015    時間: 2021-7-14 19:25

唔駛放電電流保護板

你果把唔知。
我果把嘅變速制行 PWM,占空比
用呢粒 IC:GS069

用佢推粒 NMOS 606 ...
Joe_Black 發表於 2021-7-14 17:23

閣下的方法正確,很多人都是這樣做。我的吸塵機用同樣的電池,完全起動正常,因為它的開關不是電子控制的。現這Bosch鑽有兩個方案:1.用更大電流的保護板,超過20A,讓起動電流大些時都不會煞停,或2. 用一無極性電容接摩打兩接線端以消除摩打火花對保護板的影響。
作者: t9097    時間: 2021-7-14 19:32

唔用保護板試係0成本,又可以確定個問題同塊保護板有冇關系。 跟手去華輝買粒電容都好平。 再唔得就諗下係唔係去淘寶買塊保護板。
作者: tgo    時間: 2021-7-14 22:33

一定係保護板嘅保護功能啟動咗。你可以試多一樣嘢,等佢慢速起動後用力捉實個鑽頭睇下又會唔會再cut電。

未試沒接保護板,稍後會一試。用鉗錶度過快起動時有2A,3A,5A,6A跳動,之後便停下。慢慢加速至正常轉動 ...
water2015 發表於 2021-7-14 19:10

作者: btchanchan    時間: 2021-7-15 01:39

用4粒18650電,各2000mAh,10C放電動力電池,2串2併,保護板為2串20A 8.4V。砌好後,慢慢加速才能正常轉動 ...

樓主你所預見的問題, 我之前都有預過

請參考 :
https://www.hkepc.com/forum/view ... p;extra=&page=1
作者: water2015    時間: 2021-7-15 01:44

一定係保護板嘅保護功能啟動咗。你可以試多一樣嘢,等佢慢速起動後用力捉實個鑽頭睇下又會唔會再cut電。

...
tgo 發表於 2021-7-14 22:33

試過了,用盡力都不能停止它,可一直轉動下去。只是起動太快及急時便瞬間停止,保護板發揮作用。
作者: water2015    時間: 2021-7-15 02:09

請參考 :
btchanchan 發表於 2021-7-15 01:39

你的經驗和我的一樣,網上亦有很多相同例子,我的保護板就是你第二次買的一款20A。我相信這板是少於20A的限流,所以瞬間作出像短路般的保護,煞停電鑽。我會試用那QSKJ的保護板看看效果。亦會試加粒電容在摩打接線端。

如上述兩方法都失敗,想用你那低壓響鬧顯示,請問你怎樣加,用什麼材料及怎樣接線?先謝。
作者: btchanchan    時間: 2021-7-15 02:53

你的經驗和我的一樣,網上亦有很多相同例子,我的保護板就是你第二次買的一款20A。我相信這板是少於20A的 ...
water2015 發表於 2021-7-15 02:09

我都好想知道兩個方法的結果

至於那低壓響鬧顯示, 請參考 :
https://www.hkepc.com/forum/view ... p;extra=&page=2

https://item.taobao.com/item.htm ... &id=38768815312
作者: Joe_Black    時間: 2021-7-15 10:32

【回錯,刪】
作者: water2015    時間: 2021-7-15 14:57

回覆 19# btchanchan

非常有用的資料,尤其這低壓響鬧顯示,平宜易做,值得採用。就算保護板搞掂,這低壓顯示亦值得添加,以顯示電池的狀況。

那QSKJ保護板,說明是給聚合物鋰電用,要先問問賣家可否用在18650鋰電。

再翻看那GearShow的視頻,其中有網友提出Bosch 7.2V使用電池保護板的問題,他試過換控制按鈕,換更高放電的鋰電,甚至用另一相同的Bosch 7.2V去試,情況都如是。唯一未試的是換塊更高電流量的保護板。https://www.youtube.com/watch?v= ... ab_channel=GearShow

歸納起來,電鑽起動乏力的原因:
1. 保護板: 電鑽起動的瞬間電流超過保護板的限流因而快速煞停。

在視頻Bossy DIY, 主持試了兩款保護板,其中一塊30A出現了電鑽起動瞬停問題,換了另一塊40A的就冇問題了。
https://www.youtube.com/watch?v= ... ab_channel=BOSSYDIY

在另一韓國視頻,主持人似乎知道這板(與我用的板相同)的問題,他直接把電鑽的正負極接到電池的正負極,即不經保護板過放及短路的保護,只保留充電不過充的保護作用。這對電池壽命不好,因為他沒有加低壓顯示立即停止使用;亦對使用者危險的,因為短路時亦不保護電池,起火機會大了。https://www.youtube.com/watch?v= ... EC%9E%91%EA%BE%BCTV

2. 電鑽摩打產生火花,電流受到干擾,令保護板發出短路訊號保護電池,電鑽急速煞停。以下是保護板廣告所附的提示:
When the load of the brush motor is used, try to connect a non-polar capacitor (withstand voltage above 25V, capacity 10uF-100uF) to the motor's positive and negative terminals to prevent the reverse spike from the motor. Break the MOS tube.

解決方案:
1. 買更高電流量的保護板
2. 試加無極性的電容在摩打正負極兩端
3. 不要保護板,直接使用,但加低電壓提示停止使用
4. 保留保護板充電功能,摩打不經保護板直接到電池,但加低壓提示
5. 原地踏步,用回NICD 或NIMH
作者: Joe_Black    時間: 2021-7-15 17:16

我排 Dyson 電(改電批用),試過一次,short 咗6串嘅正負。
結果係電流大到斷0.2mm镍带及貼住的高溫膠紙,高溫膠紙著火燒埋。

如果電池唔夠 C 數短路會爆,就換番合用嘅動力鋰電
動力鋰電推電批,不需要限流
作者: tgo    時間: 2021-7-15 17:39

Stall current 隨時大過起動電流,真係冇乜可能唔停機喎。

試過了,用盡力都不能停止它,可一直轉動下去。只是起動太快及急時便瞬間停止,保護板發揮作用。 ...
water2015 發表於 2021-7-15 01:44

作者: t9097    時間: 2021-7-15 17:46

回覆 21# water2015

你用咁多時間打咁多字,你試左幾粒電直出先好過啦。
作者: water2015    時間: 2021-7-15 18:13

回覆  water2015

你用咁多時間打咁多字,你試左幾粒電直出先好過啦。
t9097 發表於 2021-7-15 17:46

謝謝你的意見!
DIY的精神是探討問題的根源,不會計較時間及金錢,所以打咁多字是希望這些經驗可以給有需要的人參考。用保護板保護鋰電池是正路的做法,所以我先以這為探討的目標,直接摩打的做法不是我所好,是找不到方法最後的做法。

用鋰電池直接推動摩打我當然試過,6V 和 14.4V 我都試過,用同一批電池,轉動非常強勁,這 8.4V當然冇問題。這鑽不是電池推動力不足的問題,是保護板受激發保護的問題。電鑽一經開動後可轉動正常,用手力亦不能停止轉動。

再次多謝你的建議。
作者: water2015    時間: 2021-7-15 18:22

Stall current 隨時大過起動電流,真係冇乜可能唔停機喎。
tgo 發表於 2021-7-15 17:39

謝謝你的意見。你所指stall current 大過起動電流,若然人為去阻攔它轉動,保護板會剎停電鑽嗎?是否這意思?是否剎得停是正常,剎不停便有問題呢?請賜教!
作者: Joe_Black    時間: 2021-7-15 18:26

7.2V 電批,以前都用過 Panasonic 可以屈果款
用來上1寸鋼牙螺絲入目,出燶味
你擔心燒motor仲好過擔心燒電吧。
作者: HK2046    時間: 2021-7-15 18:36

請參考 :
btchanchan 發表於 2021-7-15 01:39

好耐之前更換12v電批電池
加上三角形保護板
的確係起動唔到
明白了  明白了

電鑽批 MOS保護板 需要買QSKJ 名齊勝電子
[attach]2273000[/attach]
作者: water2015    時間: 2021-7-15 18:39

我排 Dyson 電(改電批用),試過一次,short 咗6串嘅正負。
結果係電流大到斷0.2mm镍带及貼住的高溫膠紙, ...
Joe_Black 發表於 2021-7-15 17:16

謝謝你的高見。
我都試過短路,鋰電即出煙,整粒電芯融掉,連附近小米尿袋的線路板的零件都解銲,線路板融掉一部份,好彩只是出煙並沒有火燒爆炸,一兩分鐘自然熄滅。這因為小米的鋁殼,如是膠的就一定燒着。

請教 "如果電池唔夠 C 數短路會爆" 是否在冇保護板保障吓才會發生?
"動力鋰電推電批,不需要限流" 是否都是冇保護板下直接用電池推動?
作者: tgo    時間: 2021-7-15 18:46

當你唔俾佢轉,個摩打會址重大電流,應該大過你冇loading 一嘢full 雞嘅電流,係咁嘅情況下,保護板理應都cut你電。

謝謝你的意見。你所指stall current 大過起動電流,若然人為去阻攔它轉動,保護板會剎停電鑽嗎?是否這意 ...
water2015 發表於 2021-7-15 18:22

作者: HK2046    時間: 2021-7-20 07:29

電批 youtube都係教人用20A 保護板 解決起動問題
去啟動18650鋰電批

[attach]2273711[/attach]
[youtube]FIxU_ePl4Jw[/youtube]
作者: Hippo    時間: 2021-7-20 09:04

電有虛標,保護板都一樣可以係虛標
YouTube 都有人實際用20A成功DIY
摩打起動電流係極短時間,舊款NiCd批足20A未必會觸發保護板
最好試下唔接保護板確定係電問題定保護板問題先,
不過總之都係要換是但一樣,或者改做單串降低電壓用得就算

via HKEPC Reader for Android
作者: HK2046    時間: 2021-7-20 10:19

Hippo 發表於 2021-7-20 09:04

師兄這次我們是討論 用一般的7.2V 普通低a數保護板
與電池焊接完成之後 只能起動電批兩三秒就截停了
這幾頁的討論 使用大電流20a的Mosfet
保護板 才能適合diy改造電批電池鋰電池
----------------------------------------------
湊巧在youtube碰見高手的改法
都是使用20a的充電保護板
放得上youtube應該九成九都成功冇問題
作者: Hippo    時間: 2021-7-20 10:30

回覆 33# HK2046

唔好意思, 誤會了#1 已經用20A保護板

作者: HK2046    時間: 2021-7-20 22:42

回覆  HK2046

唔好意思, 誤會了#1 已經用20A保護板
Hippo 發表於 2021-7-20 10:30

小弟才疏學淺幾年前改NiMH
12V電批都係不能起動  
同樣都係兩三秒停下
就不明原因的過去鳥
---------------------------------
今次真係 道理越辯越明
就係20a大功率保護板搞掂
作者: madebyp90    時間: 2021-7-21 13:04

小弟才疏學淺幾年前改NiMH
12V電批都係不能起動  
同樣都係兩三秒停下
就不明原因的過去鳥
----------- ...
HK2046 發表於 2021-7-20 22:42

我n年前
用26650 A123 Life4po直出
可以出100a (10sec)
60A長出

改7.2同12v都冇問題

後來同fd改 RC用 Li-po電+pcb板
都冇問題,件pcb 500級直升機用
只係成本都唔平,
作者: Hippo    時間: 2021-7-21 13:22

RC 好多DIYer 有保護PCB都拆走, 貪直出好力D
好少呵聽到話特登加返塊PCB
作者: madebyp90    時間: 2021-7-21 16:18

Hippo 發表於 2021-7-21 13:22

直升機唔同
鋰電可以幾秒內gg
所以一般都會加
作者: kwliu    時間: 2021-7-21 17:23

Hippo 發表於 2021-7-21 13:22

直升機唔同
鋰電可以幾秒內gg
所以一般都會加
madebyp90 發表於 2021-7-21 16:18

類似power tools要求高電流, 電壓一低就無力, 所以唔洗保護板, 頂多加個低壓BB warning.
直升機更加無可能會加, 一保護就炒機, 情願死電都要部機可以回航.
作者: Hippo    時間: 2021-7-21 17:46

直升機唔同
鋰電可以幾秒內gg
所以一般都會加
madebyp90 發表於 2021-7-21 16:18

唔知一般情形即係點, 不過如樓上所講, 玩開RC班友真係寧願pack電著火都唔想斷電炒機
作者: tgo    時間: 2021-7-21 21:49

唔係呀馬,我玩咁耐電直都未見過有保護板嘅喎!!!

我n年前
用26650 A123 Life4po直出
可以出100a (10sec)
60A長出

改7.2同12v都冇問題

後來同fd改 R ...
madebyp90 發表於 2021-7-21 13:04

作者: madebyp90    時間: 2021-7-22 00:08

類似power tools要求高電流, 電壓一低就無力, 所以唔洗保護板, 頂多加個低壓BB warning.
直升機更加無 ...
kwliu 發表於 2021-7-21 17:23

可能係低壓會叫pcb,亦可能係限流
已經近十年前
作者: Hippo    時間: 2021-7-22 00:13

從未聽過 RC會裝限流
作者: madebyp90    時間: 2021-7-22 00:19

從未聽過 RC會裝限流
Hippo 發表於 2021-7-22 00:13

有,你tb見唔少多軸電都有
直升機 保護板google已經一大log

A123當年要加限流
如果唔係Full load v drop會狂跌而冇力(li po唔會)
作者: Hippo    時間: 2021-7-22 00:22

回復 44 #madebyp90

電池保護板我知有,但限流真係未聽過

作者: Hippo    時間: 2021-7-22 00:25

回復 44 #madebyp90

電子變速或者大陸叫電調已經有得set, 唔使額外加限流

作者: madebyp90    時間: 2021-7-22 02:52

回復 madebyp90

電子變速或者大陸叫電調已經有得set, 唔使額外加限流

via HKEPC Reader for Android ...
Hippo 發表於 2021-7-22 00:25

以前未有無刷年代
作者: Hippo    時間: 2021-7-22 02:59

回復 47 #madebyp90

用係有刷摩打電直邊款500級?

作者: tgo    時間: 2021-7-22 09:34

第一代電直JR我都玩過,真係有刷,鋰電都未出,用緊NiMH添,都冇你講呢d保護板喎。

以前未有無刷年代
madebyp90 發表於 2021-7-22 02:52

作者: tgo    時間: 2021-7-22 09:37

小弟google技術有限,搵唔到你講呢種電喎,C hing有冇link呀?

有,你tb見唔少多軸電都有
直升機 保護板google已經一大log

A123當年要加限流
如果唔係Full load v ...
madebyp90 發表於 2021-7-22 00:19

作者: madebyp90    時間: 2021-7-22 11:18

第一代電直JR我都玩過,真係有刷,鋰電都未出,用緊NiMH添,都冇你講呢d保護板喎。

...
tgo 發表於 2021-7-22 09:34

lipo/ni-cd vdrop唔高,個時唔興用
當時A123 剛剛出,可以10秒出100a
但係full power v會急跌
越推油門反而會冇力先會要用版限流
作者: Hippo    時間: 2021-7-22 11:31

如果係指A123磷酸鐵鋰電池, 10年前應該未上市
電池可以出100A唔代表摩打可以扯得盡100A,
尤其是500級有刷摩打真係未見過有咁大功率,
雙摩打都應該無咁誇, 想問下到底係咩摩打咁勁?
作者: madebyp90    時間: 2021-7-22 11:57

如果係指A123磷酸鐵鋰電池, 10年前應該未上市
電池可以出100A唔代表摩打可以扯得盡100A,
尤其是500級有刷 ...
Hippo 發表於 2021-7-22 11:31

A123 2012已經破產
改名,你check真下

我買應該係2006-2008上下
當年電變未有限流
500級而家現代可以130a 2秒,85A長行,你可以tb check下
當年有刷full load peak一定唔止100A
以前冇Bms,電池快死
當年D人玩A123係因為平,長命過LI po
4.0!5psJX9RWpqI啊 https://m.tb.cn/h.4Bvd3PJ?sm=ba30e3  亚拓遥控六通道直升机 T-REX 550X级空机/高级套机 500 520
作者: Hippo    時間: 2021-7-22 12:17

回覆 53# madebyp90

長行84A 當7.2V電計都成600W, 唔好話10幾年前, 依家來講500級碳刷摩打咁大功率都好誇
7000mAh 電玩到 5分鐘
作者: madebyp90    時間: 2021-7-22 12:28

回覆  madebyp90

長行84A 當7.2V電計都成600W, 唔好話10幾年前, 依家來講500級碳刷摩打咁大功率都好誇
70 ...
Hippo 發表於 2021-7-22 12:17

a123 full load只有2.6-2.8v上下/cell,你google下會見
2.6*3*60A=468w
2.8*3*60A=504w
當年應該係3s2p 5000mah
早期A123電用係RC上係完全冇力,只係run cost平
後期出番A123摩打 for低壓,先叫正常
作者: Hippo    時間: 2021-7-22 20:48

回覆 55# madebyp90

2.8V x 3 = 8.4V 以咁低電壓都可以扯 60A 電流既碳刷摩打係咩概念呢 ?
未計線損, impedance 只有 0.14ohm 到底要幾粗既銅線繞幾多圈
500級用8.4V摩打有504W, 係10幾年前就算 BLDC 都算勁, 乜原來碳刷摩打竟然有  
真係想見識下, 不過 Google 唔到 A123摩打係咩來
作者: tgo    時間: 2021-7-22 21:14

咪玩啦,嗰陣時A123得2650電,重要每cell得3.6V(充滿嗰刻),重又重過人,唔好講500級,700級都冇人用啦,由我450/500/600/700基本全部玩lipo,咁點會有限流/保護板呀。

A123 2012已經破產
改名,你check真下

我買應該係2006-2008上下
當年電變未有限流
500級而家現代可 ...
madebyp90 發表於 2021-7-22 11:57

作者: madebyp90    時間: 2021-7-22 22:16

咪玩啦,嗰陣時A123得2650電,重要每cell得3.6V(充滿嗰刻),重又重過人,唔好講500級,700級都冇人用啦,由我 ...
tgo 發表於 2021-7-22 21:14

http://bbs.5imx.com/forum.php?mo ... page%3D1&page=1
求其google下
2009年已經有人玩A123,洗唔洗google100個post比你睇吓
真係冇人用?只係香港唔興

https://blog.xuite.net/kennie.web/Hobby/25087954

你玩花式咪冇人用
li po 40/60c好力好多(冇記錯,當年可能得20-40c)

大陸係多軸出嚟之前,大把人玩A123,一個字,粒電粗生
作者: madebyp90    時間: 2021-7-22 22:28

2.8V x 3 = 8.4V 以咁低電壓都可以扯 60A 電流既碳刷摩打係咩概念呢 ?
未計線損, impeda ...
Hippo 發表於 2021-7-22 20:48

早期摩打唔岩A123用,因為V太低,冇效率
後期做過for a123,好力好多
你用A123直升機 馬達 google
會google唔少台灣,大陸,馬拉人當年討論
作者: Hippo    時間: 2021-7-22 22:32

回覆 59# madebyp90

A123 直升機 馬達 之前 google 過了, 只看到有 BLDC, 沒見到有人玩 碳刷馬達 (PMDC)
作者: madebyp90    時間: 2021-7-22 23:02

A123 直升機 馬達 之前 google 過了, 只看到有 BLDC, 沒見到有人玩 碳刷馬達 (PMDC) ...
Hippo 發表於 2021-7-22 22:32

當年早期用A123都係窮人多,好多隻摩打本身係for Li po強行用A123
係因為Li fe放電高,v drop之後冇力
但如果你唔大推油門佢冇問題,所以先有限流版出現
當年電變根本冇禁多功能

之後唔記得半年定三個月,已經有專for A123摩打,唔洗限流,可以推盡
不過個時dji已經開始興,香港冇乜人再玩直升機

上面已經講未見過人用A123玩直升機(連google都唔肯)
https://www.rctw.net/thread-348463-1-1.html
2014重有人討論緊/玩緊
作者: Hippo    時間: 2021-7-22 23:11

回覆 61# madebyp90

正如你貼條 link, 十幾年前 4S + 2S BLDC 都只不過係咁上下功率, 好奇 3S PMDC 會係點既樣
http://bbs.5imx.com/forum.php?mo ... page%3D1&page=1
作者: madebyp90    時間: 2021-7-22 23:15

正如你貼條 link, 十幾年前 4S + 2S BLDC 都只不過係咁上下功率, 好奇 3S PMDC 會係點既 ...
Hippo 發表於 2021-7-22 23:11

佢已經算後期,你冇見佢投訴大推油門會跌高度
我係再早啲
你留意下,好多人話用A123摩打會熱好多
w一樣但係低V高A......結果轉速唔高又熱
作者: Hippo    時間: 2021-7-22 23:20

回覆 63# madebyp90

我一路咪就係話未見識過 有咁低 V (8.4V) 咁高A (60A / 84A) 既大功率 500級用 PMDC 囉
google 一大輪都只係見玩 A123 既都係用 BLDC
作者: madebyp90    時間: 2021-7-22 23:24

我一路咪就係話未見識過 有咁低 V (8.4V) 咁高A (60A) 既大功率 500級用 PMDC 囉
google ...
Hippo 發表於 2021-7-22 23:20

我咪答左你,早期係碳刷本身[ni-mh/li po)改行A123唔岩用
之後先有廠出A123摩打(已經係無刷)

當年A123遠比Li po粗生,又可以快叉
所以好多人改
作者: Hippo    時間: 2021-7-22 23:47

回復 65 #madebyp90

你答咗咩呢,個問題係喺 Google 想搵隻"早期" 8.4V 60A 500W 既 500級用 PMDC 睇下都無,唔好話用咩電

作者: Hippo    時間: 2021-7-22 23:53

唉~ 都係算啦, 其實大家都明白 PMDC 要過60A電對碳刷, 銅頭要幾咁大
效率又唔係高, 谷到 500W 散唔散到熱都成問題
作者: madebyp90    時間: 2021-7-23 00:36

你答咗咩呢,個問題係喺 Google 想搵隻"早期" 8.4V 60A 500W 既 500級用 PMDC 睇下都無, ...
Hippo 發表於 2021-7-22 23:47

當年
ni-mh 3000mah 20c
你計番3000mah*20C
一樣係60A max
差左幾多V

ni-cd c數更高
唔少摩打,peak可以食多過datasheet
只係當年根本未有電池去餵飽佢地
作者: Hippo    時間: 2021-7-23 00:44

回覆 68# madebyp90

電池可以放幾C同摩打完全無關
max 同長行又係第2回事
max / peak 一百幾十 A (stall current) 閒閒地,
Ni-Cd / Ni-Mh 年代 也好, 現在也好, 500級未見過有8.4V碳刷摩打可以長行 60A
唔少摩打可以更高 ? 不如你隨口介紹隻來俾大家見識下
作者: madebyp90    時間: 2021-7-23 00:51

電池可以放幾C同摩打完全無關
max 同長行又係第2回事
max / peak 一百幾十 A (stall cur ...
Hippo 發表於 2021-7-23 00:44

peak過60A
a123已經v drop到摩打冇力
如果唔係又洗乜限流,唔比佢v drop?

你有冇睇過A123 v drop過60A有幾嚴重?
作者: Hippo    時間: 2021-7-23 00:57

回覆 70# madebyp90

一時就長行 84A, 一時就長行60A, 一時就話係 Peak 60A
吹來吹去都唔見你講下隻500級, 應該話神級至啱既 碳刷摩打係咩料
當年船用駁埋水冷隻摩打長行35A都要18V電, 風冷8.4V可以長行60A / 84A? 你隻摩打真係識得飛
作者: madebyp90    時間: 2021-7-23 01:08

一時就長行 84A, 一時就長行60A, 一時就話係 Peak 60A
吹來吹去都唔見你講下隻500級, 應 ...
Hippo 發表於 2021-7-23 00:57

一直都係講緊舊摩打peak可以過60A
我係post 53已經打左 炭刷full load一樣可以過100A,邊有打長行?
55post我一樣打peak
而A123就會出現冇力,先會有限流版出現 for人唔想改電變(當年有人話限油門一樣效果)
你認為full load=長行我冇嘢講,你自己打長行84A
到後期出A123專用摩打,已經係無刷年代

另外直升機有齒比可以tune,唔易推
作者: Hippo    時間: 2021-7-23 01:18

是但啦, 都根本唔存在神級的碳刷摩打, 其實500級8.4V電直full load隻碳刷摩打都唔會有100A
因為電直主軸唔可以停,得起動嗰下Pulse先有機會去到Peak

[attach]2274239[/attach]
作者: madebyp90    時間: 2021-7-23 01:41

是但啦, 都根本唔存在神級的碳刷摩打, 其實500級8.4V電直full load隻碳刷摩打都唔會有100A
因為電直主軸唔 ...
Hippo 發表於 2021-7-23 01:18

53清楚打peak冇改過

84a有刷係你自己54 post打
我53寫現代無刷85A

事實以前係可以過60A
A123 40A下得2.6v上下per cell
60A打上可以以去到2.5-2.26v

如果摩打唔會過60A
就唔會出現禁多人話佢冇力
2.6v*3=7.8v
重高過8.4v ni-cd/nimh sys
ni-mh機改a123 一樣比人冇力

8.4v nimh 3000mah同3cell a123差唔多重
作者: Hippo    時間: 2021-7-23 01:46

回復 74 #madebyp90

講咁多唔見你講下你隻神級碳刷摩打係咩牌子型號,你話乜都得㗎啦

作者: madebyp90    時間: 2021-7-23 02:03

講咁多唔見你講下你隻神級碳刷摩打係咩牌子型號,你話乜都得㗎啦

via HKEPC Reader for A ...
Hippo 發表於 2021-7-23 01:46

完全唔明你想講乜,你自己認為long run 35A,你認為以前摩打唔會咬多過60A

而我一直都話A123用多過60A就出事
禁用係以前ni-mh機佢性能係唔係會勁好多?
V高好多/A高好多/重量差唔多
事實都係唔work,問題係邊?

如果冇問題,後來就唔會分Li-po摩打/A123摩打
大把人講A123唔岩直升機用,但係大陸而家重有賣,未絕種
作者: Hippo    時間: 2021-7-23 02:08

回復 76 #madebyp90

已經直接問你隻碳刷摩打係咩牌子型號,仲要扮唔明,都真係無咩好再講落去

作者: madebyp90    時間: 2021-7-23 02:11

已經直接問你隻碳刷摩打係咩牌子型號,仲要扮唔明,都真係無咩好再講落去

via HKEPC Read ...
Hippo 發表於 2021-7-23 02:08

n年前,一早掉哂

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2