標題: ipad os 出左之後, android 平板既生存空間更少, 認同嗎? [打印本頁]

作者: mkboy76    時間: 2019-10-21 15:59     標題: ipad os 出左之後, android 平板既生存空間更少, 認同嗎?

ipad os 既功能都接近半部macbook 了, keyboard mouse 又用到, safari 有full desktop 既experience, 仲有file system 同下載野同解zip, 改左IOS 大部份俾人垢病既缺點, 而且真係好快好順同好慳電, 我呢個長期android 支持者真係都覺得android 平板如果再唔進取D , 根本無得爭市場

ipad 係真係有為平板做優化
作者: b-29    時間: 2019-10-21 16:07

安卓仍有优点,有开心版app, ..有全功能gps app 等等。...更冇政治问题要下架D app 如HKmap.....

利申,本人亦有ipad.....
作者: mkboy76    時間: 2019-10-21 16:49

安卓仍有优点,有开心版app, ..有全功能gps app 等等。...更冇政治问题要下架D app 如HKmap.....:titte ...
b-29 發表於 2019-10-21 16:07

hkmap 就咁上網址咪用得, 根本唔係問題, 你講果D 又唔係個個用家都會用到, 一般用來上網, 簡單文書野, IPAD 而家搞點哂, 呢代係進步左好多
作者: Cartesius    時間: 2019-10-21 17:07

file system 仍然雞肋
要用and/win的仍然會繼續用
作者: chue    時間: 2019-10-21 18:37

IPAD OS 抄三叔 DEX

依然自閉,ANDROID 就算冇三叔旗艦都可以裝 APP 做到部份功能,ANDROID 10 推出應可以更完善
作者: 小鳥爆開了    時間: 2019-10-21 21:25

android平板最大問題係少專為平板出既apps
作者: 044003    時間: 2019-10-21 22:18

why not both?

btw,chromebook 生存空間細左就真
作者: EVIS    時間: 2019-10-21 23:17

ipad 最唔好就是4:3 同用唔到whatapps...
其他都好good
作者: WHITERICE    時間: 2019-10-21 23:25

哩半年轉番用ipad, 真係好有同感. 佢嗰個螢幕比例都係最好.
ipad 用4手指一掃立即轉去另一app, 一掃左右兩邊即可上網查野, "掃一吓"就要想要既野, android 平板真係要學吓, 佢啲控制方法同手機一樣, 手機OK, 但平板唔OK.
佢啲app 真係長開唔會食電. 完全唔駛理, 慳電程度android平板輸好多吓.
又原來佢宜家唔駛JB, 可以唔駛經app store 裝. app 係可以好輕易做到.
作者: t9097    時間: 2019-10-21 23:37

我覺得最須要iPad OS 的人係用開iOS 的user, 用開Android 唔會因此而轉,但 tablet 市場主要係大衆化家庭娛樂用家為主,新10寸iPad 都係賣2千幾,大廠Android tablet 真係唔易做。
作者: kit0072    時間: 2019-10-21 23:52

買左部ANDROID手機和平板後,就覺得買平板好似多此一舉
(如果仲用緊4吋手機除外)
作者: hk1hde    時間: 2019-10-22 06:46

ipad os真係幾好,但係佢最大缺點就是舊app唔支援,如果有得模擬或兼容就真係完美

via HKEPC Reader for Android
作者: Cartesius    時間: 2019-10-22 07:27

哩半年轉番用ipad, 真係好有同感. 佢嗰個螢幕比例都係最好.
ipad 用4手指一掃立即轉去另一app, 一掃左右兩 ...
WHITERICE 發表於 2019-10-21 11:25 PM

點樣可以唔駛經app store 裝 app?
作者: nt6251hy    時間: 2019-10-22 08:35

唔認同,就講MOUSE我升完都覺得唔掂,差AN機幾皮,廣告神化咗IPAD OS,個人体驗係介面唔同咗,同舊的無乜分別.
作者: 餓狼    時間: 2019-10-22 08:40

iPad os 最多咪60-70% Android Tablet 嘅功能
淨係Youtube Vanced 同Gboard已經夠我繼續用An 啦
作者: Miipp    時間: 2019-10-22 08:50

唔認同,我用 ipad pro 都無乜興趣/動力裝 ipad os
作者: eric196511    時間: 2019-10-22 08:53

不認同樓主說法
Android 強化起來分分鐘Apple Fans們會對Iso失望
Android開放式對ISo自閉式你會選擇邊個?
如果講好用多是Android 優勝得多
作者: youna    時間: 2019-10-22 09:13

唔同既野無得比較
ios 點樣都好, android用家都不會用, 要用一早用左
根本2樣野
作者: fung_peace    時間: 2019-10-22 10:51

唔認同
我有部iPad mini 4 同  三星 TabA with s Pen

1. 省電來講, 三星比蘋果好,
iPad mini待機耗電比以前差(放一星期已經無左25%電...)
反而 TabA with s Pen用一星期都仲可以

2. 有S Pen,唔需要換iPad mini5同買多枝筆

3.  iPad mini 用手機app,唔係全螢幕,係俾你放大1倍(呢個唔鐘意)

4. 檔案管理仍然唔夠Android方便直接,而且唔支援SD卡

5. iPad os 13自推出至今已經有3個更新...穩定度仍有改善空間
雖然三星 TabA with s Pen都係最近先可以升到8月安全更新...

結果我用TabA with s Pen多過iPad mini 4
作者: eric196511    時間: 2019-10-22 12:51

我用Android平板幾年見證進步不小
Android去到2019年電池續航力同優化比以前強好多
其他功能優化去到Android 9開始全面提升
Google為咗電池續航力問題係Android 10 用全黑介面Ui 降低Led發光加強省電讚!
平板強弱不能只用硬體去比較
軟體比硬體更重要
反而Apple更新Ios 13電用得比以前快
作者: Cartesius    時間: 2019-10-22 13:56

And 最大問題係少廠出
*** 都係自己鬥自己
作者: mkboy76    時間: 2019-10-22 14:01

android 手機好用我係同意的, 我自己都用緊, 但android 平板同手機既分別係無乜, 又得好少支持平板既APP, 好雞肋
我prefer 手機android 平板用IPAD, 雙修, 唔需要硬性只用一個系統, 享受唔到兩者既優點
作者: mkboy76    時間: 2019-10-22 14:10

唔認同
我有部iPad mini 4 同  三星 TabA with s Pen

iPad mini待機耗電比以 ...
fung_peace 發表於 2019-10-22 10:51

1. 我係認同, IOS 越來越食電,
    2. 你試用下apple pencil 比較返個效果就知差好遠,
    3. android pad 我都用過幾部, 呢個情況一定多過IPAD
    4. 可以插otg usb 直接access d file 了, 仲可以解zip, drag and drop 去其他windows.
    5. IOS 每次出都係咁, 有更新總好過無得更

我由android 1.5 已經玩android, 去到android 10 我覺得係越出越衰, 去到呢代ipad os 我對佢大為改觀, 如果真係用平板我推薦用IPAD, 尢其是市場選擇越來越少牌字簡, 何不試試其他新野
android 平板咪
作者: pc1668    時間: 2019-10-22 14:24

ipad 最唔好就是4:3 同用唔到whatapps...
其他都好good
EVIS 發表於 2019-10-21 23:17

One of the best features of mini 5 is 4:3, which is the best ratio for web surfing.   

However, cant use whatsapp is bad.  Similarly, not supporting voice call is bad.

ps.  I have switched from samsung 7" tablet to mini 5 LTE
作者: free3sky    時間: 2019-10-22 14:55

android 尼幾年都係跌, 係華為仲有增長,也沒多少廠出,以前所謂大廠都有
依家大廠似乎都係得三星APPLE 簡, 華為應受美國搞影響返, 可能用家又少左個選擇
有板友仲玩緊X2
個人就仲用緊X1 真的好想換, 但佢唔壞又唔想浪費
作者: 餓狼    時間: 2019-10-22 15:10

Sony 再出返8寸 又薄又輕又防水我一定會買
作者: JLV1818    時間: 2019-10-22 18:04

iPad 4G版沒有電話功能,要SMS認證嘅交易咪做唔到?
微信 / 支付寶嘅支付功能,係咪唔可以獨立用呢?

作者: eric196511    時間: 2019-10-23 10:33

餓狼 發表於 2019-10-22 15:10

如果Sony出番平板等下無所謂
問題係關注Spec 強唔強過三星旗艦
作者: pc1668    時間: 2019-10-23 10:59

iPad 4G版沒有電話功能,要SMS認證嘅交易咪做唔到?
JLV1818 發表於 2019-10-22 18:04

If we use the same apple id to login iphone and ipad, the later can read the former's SMS, I'm using in that way on mini5 LTE.

As far as I know, ipad cannot receive SMS of the data sim being inserted (due to not supporting voice call capability), pity !
作者: pc1668    時間: 2019-10-23 11:03

如果Sony出番平板等下無所謂
問題係關注Spec 強唔強過三星旗艦
eric196511 發表於 2019-10-23 10:33

I think spec is very important.   For instance, the S855 cpu is very nice to have.
作者: ckmakit    時間: 2019-10-23 12:05

我ipad 用得最多係rd client
同埋開pdf jot notes
第3就已經係bein
暫時仲未研究到ipados 有咩特別....

雖然之前用z3tc都做到,
只不過z3tc 已經被電話取代...
作者: killuakam    時間: 2019-10-23 12:24

不認同樓主說法
Android 強化起來分分鐘Apple Fans們會對Iso失望
Android開放式對ISo自閉式你會選擇邊個?
...
eric196511 發表於 2019-10-22 08:53

好唔好用同自己講就夠。
鐘意跟團既人同鐘意自遊行既人永遠有沖突,有咩好講。
作者: killuakam    時間: 2019-10-23 12:38

事實上平板市場幾乎比apple 佔領哂,一年前$2600已經有A10,ipadmini 5 A12都係3千蚊,真係頂爛市
作者: 小鳥爆開了    時間: 2019-10-23 13:34

事實上平板市場幾乎比apple 佔領哂,一年前$2600已經有A10,ipadmini 5 A12都係3千蚊,真係頂爛市 ...
killuakam 發表於 2019-10-23 12:38

係 同價位 效能勝過android一倍
ipad pro A12X快過samsung tab s6 S855 一倍..
ipad air A12 快samsung tab s5e 唔知幾倍
app支援又差天共地 google都唔出平板 轉玩chromeos 但又賣到貴一貴
作者: pc1668    時間: 2019-10-23 13:50

ipad pro A12X快過samsung tab s6 S855 一倍..
ipad air A12 快samsung ...
小鳥爆開了 發表於 2019-10-23 13:34

A12 is really fast
作者: killuakam    時間: 2019-10-23 14:58

ipad air A12 快samsung ...
小鳥爆開了 發表於 2019-10-23 13:34

and tab初初就雨後春荀,好似好抵,系統又自由,但實際上體驗又係兩碼子既事,除左一d大廠有用好料。
點解到左而家會得返少數新機?不外乎幾樣野:
-OS 更新(必贏)
-app 支援(必贏)
-電量
-耐用性
-效能/價錢

完全撇開IOS黎講,以上幾樣野ipad全部都拋離對手,唔係全勝都大勝。
作者: killuakam    時間: 2019-10-23 15:30

唔認同

iPad mini待機耗電比以 ...
fung_peace 發表於 2019-10-22 10:51

android平板黎講三星算係數一數二了,個人表示欣賞。根據個人經驗(35部mini+42部ipad2018),ipadmini既電真係差好多過大ipad,感覺有一倍既差距。
作者: fung_peace    時間: 2019-10-23 16:16

2. 你試用下apple pencil 比較返個效果就知差好遠,
    3. andr ...
mkboy76 發表於 2019-10-22 14:10

可能我仲係中低用量, 未需要咁仔細功能(用APP同筆記)
所以暫時覺得無分別

反而縮放iphone app 呢個效果真係好麻麻

iOS檔案管理
    3. andr ...
mkboy76 發表於 2019-10-22 14:10

可能我仲係低用量, 未需要咁仔細功能(用來玩APP同手寫筆記)
所以暫時覺得無分別

反而縮放iphone app 呢個效果真係好麻麻

呢個係我唔滿意的主因

我同你一樣都係由舊玩到新(第一部機係Android 2.3版本)
Android的穩定同省電係進步左,
不過日本APP鎖區,舊機系統無得再更新仍然係死症...

iOS用左幾年感覺非常好,
不過近年系統更新出問題的次數多左(即使好快出修正)
mini4舊電好似無咁耐用(明明只係買左1年,都無用左多年的mini2咁好續航力...)
所以感覺上iPad OS無贏Android好多的感覺...

圖片附件: 20140606-03-iPhoneAppsOniPad.jpg (2019-10-23 15:56, 49.26 KB) / 下載次數 20
https://www.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=2156085&k=9c7cbc04e3fc615c1bd9c46dc68c7e47&t=1576272181&sid=37cWLEB9aF

作者: sjc    時間: 2019-10-23 17:39

agree no more
作者: wueddie    時間: 2019-10-23 18:07

小鳥爆開了 發表於 2019-10-21 21:25

totally agree !!!!!!
作者: usa2010    時間: 2019-10-24 23:27

而家IPAD經電腦入戲既話係咪仲要用ITUNES??
係既話根本唔洗買
作者: backup    時間: 2019-10-25 01:35

ipad 真係有優化
android tablet始終無一部覺得好好用
作者: JLV1818    時間: 2019-10-25 07:13

If we use the same apple id to login iphone and ipad, the later can read the former's SMS, I'm usi ...
pc1668 發表於 2019-10-23 10:59

冇用開iphone,即係唔洗買ipad LTE版

作者: ken_hing    時間: 2019-10-25 11:06

餓狼 發表於 2019-10-22 15:10

仲用緊z3tc   

唔打機,齋睇片,睇書漫畫, check email。有時出去影相拍片,影完可以即刻插卡睇,唔使過嚟過去嘥時間,所以輕薄同可插卡,對我嚟講係最緊要。可惜到而家仲未有一部八吋機可以媲美到罪大z3tc,想換都冇得換。。。

作者: 餓狼    時間: 2019-10-25 11:36

仲用緊z3tc   

唔打機,齋睇片,睇書漫畫, check email。有時出去影相拍片,影完可以即 ...
ken_hing 發表於 2019-10-25 11:06

係呀
呢個size 同重量真係冇得輸
我都仲用緊,屋企睇下書睇下片
作者: Redorman    時間: 2019-10-25 11:48

一直都講唔計價錢嘅話samsung dex個體驗仲接近laptop
但係二千幾蚊得粒高通中低階CPU行AN,我會買ipad + pencil好過
作者: eric196511    時間: 2019-10-25 12:13

唔好講到Ipad 好似神咁強大天下無敵咁
Ipad都有好多弱點同太多局限另部份人卻步
只得cpu快喇叭得單邊四方屏幕都賣成三千至四千多
問下對於影音要求使用者或要求16:10屏幕使用者會唔會盲目走去買Ipad
Ipad要用到成為6千先有四喇叭影音體驗但都係用4:3比例
Android三千多己經有四喇叭16:10靚屏
大家都係10吋多4:3屏幕睇影片兩條大黑Bar
反而16:10屏幕長方屏睇影片無得輸
講到音質表現問下用緊Android四喇叭平板用家體驗如何滿意
講到屏幕靚暫時只有三星中階至旗艦型號己經Ko  ipad Pro 己係事實
我自己走去試玩兩部旗艦平板明顯地三星旗艦屏幕靚ipad pro
大家都係四喇叭三星部Akg加特明顯地高音同分析力贏Ipad pro
Ipad pro 無咩高音但兩者低音表現差唔多勁
所以兩陣營平板係無十全十美表現睇用家需要咩類型平板選擇
我個人認為Android 平板比較全面多啲
作者: killuakam    時間: 2019-10-25 13:34

只得cpu快喇叭得單邊四方屏 ...
eric196511 發表於 2019-10-25 12:13

師兄,你講果d都唔係本質問題,而係設計問題,無論設計成點都要面對本質問題,或者調返轉講設計非常好唔代表可以忽略本質問題。ipad既本質就係平衡唔同人既需要而取捨,適合到最大數量既使用者。ipad並不是最強大,只係講下佢點解稱霸,成功者都會有若干因素,當一樣野已經成功左就算你數到100樣缺點都唔能夠證明佢係失敗者。

我舉個例子,曾經係手機王者既nokia都有出過d 影相好靚既手機(例如808/1020),但係本質上OS非主流最後都係死。假設所有用家都非常滿意,又順又靚乜都正,iphone完全比下去,但始終都要面對平台主導問題,亦即係我所講既成功/失敗因素。又例如單反相機就算所有野完勝手機,都不得不承認市場被手機取代。

當然,Android仲有新機即係代表住仲有小量市場,市場會說話亦好公道。
作者: coffeeaddict    時間: 2019-10-28 02:24

小鳥爆開了 發表於 2019-10-21 21:25

近乎無

作者: ken_hing    時間: 2019-10-28 04:46

好奇一問,大家期望平板專用 apps同電話 apps會有咩分別?

作者: youna    時間: 2019-10-28 09:20

回覆 48# killuakam

因為其實Tablet唔係成日用, 唔使太高要求, 而且都唔少人唔中意ios, 所以an tab 點都有市場
作者: killuakam    時間: 2019-10-28 09:38

好奇一問,大家期望平板專用 apps同電話 apps會有咩分別?

via HKEPC Reader for Android ...
ken_hing 發表於 2019-10-28 04:46

平板大mon 細字都可以show多d,手機一定要就返人眼極限,就算高pixel都唔可以做到太細粒字,情況就好似開電腦web版fb同手機fb咁。ipad 已經做緊: 以同一個app 計,某d app 成個版面都唔同,原裝app例如通訊錄、日曆、提示事項、地圖都好唔同。
作者: eric196511    時間: 2019-10-28 16:38

使用習慣都影響人買邊部
而且好多人因為帳號問題會一直用
2K8吋我都用過啲字細到要放大
反而轉用10吋 2K睇字唔需要放大都清楚
但用1080p平板用8吋啲字大咗
所以手機就算幾貴都好一直都係用1080p有佢原因
2K屏縮到細尺吋對體驗上影響好大
作者: EVIS    時間: 2019-10-28 17:48

使用習慣都影響人買邊部
而且好多人因為帳號問題會一直用
2K8吋我都用過啲字細到要放大
反而轉用10吋 2K睇 ...
eric196511 發表於 2019-10-28 16:38

呢個是軟件問題,唔關2k 4k 事
作者: EVIS    時間: 2019-10-28 17:49

via HKEPC Reader for Android ...
ken_hing 發表於 2019-10-28 04:46

日日用既有蛇果動新聞
Pad版可以打横,hk01 只可以打直…
作者: 小鳥爆開了    時間: 2019-10-28 19:37

只得cpu快喇叭得單邊四方屏 ...
eric196511 發表於 2019-10-25 12:13

又係你呢條友係到吹android平板
效能明顯係重要考量因素你就輕輕帶過
4:3 上網 睇書 各樣野都係好過16:9/10 你又唔講 全世界用平板淨係睇片咩
係咁全面就唔會賣得咁差啦 google都唔搞平板啦 app支援都差幾條街
真係要自由 要多工做野就用windows啦 重同用你android咩
作者: hkpmck    時間: 2019-10-28 21:11

唔好意思呀各位ching
有個問題想問好耐嫁喇
喺呢塊版唔吹android平板唔吹windows平板仲吹乜野?
吹ipad點解唔去蘋果 IPad版呢?
我相信好多玩平板嘅人都知蘋果產品有乜優勢
但都仲有小部分人揀android/windows咁就梗係有人地嘅用途同原因啦
何必成日針鋒相對,又android乜乜乜差,又蘋果乜乜乜差
係囉你估人人都淨係睇片咩成日提住睇片嗰條黑邊跑道
你囉咁大塊平板啲字豆豉咁細搵鬼睇咩
其實大家都有缺憾點解成日針黎針去呢
大家揀返部自己就手嘅黎用就得啦
作者: madgod1213    時間: 2019-10-28 22:52

真心Ipad整體成個生態真係好好多, 連google自己都冇再出平板就知放棄左
作者: bigbangman    時間: 2019-10-29 02:42

個人認為工作就一定ipad
娛樂(睇片)就三叔
ipad air,mini 而家個價錢真係好咗好多,性價比相當高。同埋用落既體驗比三叔好,壽命更加係無用置疑,不似三星板越用越慢。
不過三叔高階板d視聽效果,比apple 好

作者: mkboy76    時間: 2019-10-29 13:40

唔好意思呀各位ching
有個問題想問好耐嫁喇
喺呢塊版唔吹android平板唔吹windows平板仲吹乜野?
吹ipad點解 ...
hkpmck 發表於 2019-10-28 21:11

就係討論下o者, android 平板對比ipad 的確沒有太多過人之處, 手機就方便
作者: backup    時間: 2019-10-29 19:38

我覺得android pad唯一會吸引我,只會係個price
作者: fung_peace    時間: 2019-10-29 20:59

有無咩平板專用APP推薦?
既然我係雙修,想搵APP比較下兩套OS的分別

咁快又有iPadOS 13.2...
希望無災情
作者: InterSonic    時間: 2019-11-6 14:50

ipad mini 5  只係3千蚊
已經可以打曬堆大陸pad

利申:用緊ipad mini + Gpad

台電 + Ainol pad 用左1年之後全部壞
作者: louisfly    時間: 2019-11-6 17:35

ipad mini 5  只係3千蚊
已經可以打曬堆大陸pad

利申:用緊ipad mini + Gpad

台電 + Ainol pad 用左1年之 ...
InterSonic 發表於 2019-11-6 14:50

用山寨同ipad 比?
華為M6, Tab s6 對比ipad 一D都唔失禮. 有過之而無不及
作者: EVIS    時間: 2019-11-6 21:38

用山寨同ipad 比?
華為M6, Tab s6 對比ipad 一D都唔失禮. 有過之而無不及
louisfly 發表於 2019-11-6 17:35

粒神獸同emmc 真是會打死apple
作者: InterSonic    時間: 2019-11-7 09:01

依家Android 得返華為同三叔出中高階pad
作者: eric196511    時間: 2019-11-7 11:31

睇市場百份比Android 用戶佔全球最多
唔係所有人都鐘意用Ipad
市場係睇軟件遊戲銷售量賺錢
開放式係統個市場好處多過自閉式係統
作者: ki_cat    時間: 2019-11-7 12:16

而家IPAD經電腦入戲既話係咪仲要用ITUNES??
係既話根本唔洗買
usa2010 發表於 2019-10-24 23:27

AN又好IPAD又好,依家都無乜人會入戲
作者: wueddie    時間: 2019-11-27 09:55

OT 一問, 其實你地用緊什麼APP 去看漫畫? 因為在 google play 中所講可以看漫畫的APP 都係好FAKE ... 同吾SUPPORT YOUR DEVICES

利申: *** TAB A 10.1
作者: 安安    時間: 2019-11-27 10:05

百貨應百客,有咩好討論

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2