標題: 轉貼:突發!!QNAP Crazy Sale 2016!!只限2天! [打印本頁]

作者: ansonchihei    時間: 2016-11-26 10:32     標題: 轉貼:突發!!QNAP Crazy Sale 2016!!只限2天!

轉貼至QNAP Facebook>>>>

咁多位QNAP Fans,機會來了!精選型號大特價!記得分享比身邊朋友。

>唔洗排隊、唔洗同人迫
>唔係平得一百幾十果D所謂“優惠”
>唔係限量限到得2,3隻果D所謂“優惠”
>澳門朋友仔都有份

部手機容量爆左,影唔倒相?Notebook唔夠位,又成日唔記得帶外置硬碟?外置硬碟太多,唔知檔案放左去邊?外置硬碟趺壞左,比錢都未必救得返?

唔需要再擔心,買隻 #QNAP #NAS 就解決晒以上問題!請即去以下網頁,訂購自己心水產品。
https://goo.gl/forms/ylUEaSQOIUGv5rSx1

優惠型號:
TS-251A、TS-253A、TS-453A、TS-563、TS-531X、TS-831X、TS-1635

出貨日期:1/12/2016 - 7/12/2016

如有查詢,請PM小編,小編會盡快回覆。

***截單時間2016年11月27日23:59:59***

睇落好似今次真係幾有誠意,同水貨啲價差唔多。早排先買左部依家就crazy sales... 搞到我有啲心思思想買多部做offsite backup添

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone
作者: goldfish    時間: 2016-11-26 10:38

作者: GbE    時間: 2016-11-26 10:38

TS-1635
可惜冇 TVS-873

不過都係失望, Annapurna Labs Alpine 機種唔 support Snapshot & VM, 始終唔係 x86
作者: odiepooky    時間: 2016-11-26 10:42

TS-453A-4G 建議零售價: HKD 5,299 Crazy Sale價: HKD 3,999
作者: GbE    時間: 2016-11-26 10:49

話時話, 點分辯到條 link 出自那家, 避免中招.
作者: Botti    時間: 2016-11-26 10:56

回覆 4# odiepooky

英亞最順時賣幾銀 ???
作者: odiepooky    時間: 2016-11-26 11:04

果頭想呢2 日買  ds216+ ii, 依家又玩qnap 大減價
作者: rhino    時間: 2016-11-26 11:15

係未吹消廣告? 唔敢亂click入去!
作者: ansonchihei    時間: 2016-11-26 11:18

條LINK 的內容好山寨
goldfish 發表於 2016-11-26 10:38

佢地又真係整得幾樣衰
不過咁平就算啦

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone
作者: ansonchihei    時間: 2016-11-26 11:20

係未吹消廣告? 唔敢亂click入去!
rhino 發表於 2016-11-26 11:15

Q仔官方野 唔會係fake掛在有哂流程

作者: goldfish    時間: 2016-11-26 11:24

作者: kenkmwong    時間: 2016-11-26 11:27

回覆  odiepooky

英亞最順時賣幾銀 ???
Botti 發表於 2016-11-26 10:56

我大約係3個月前在英森買咗一部,當時價錢相當於港幣3180
作者: odiepooky    時間: 2016-11-26 11:29

平又點, 連官網都無提, 我都驚中蕉
goldfish 發表於 2016-11-26 11:24

官FB 有講
作者: tsztsun0524    時間: 2016-11-26 11:38

TS-1635
可惜冇 TVS-873

不過都係失望, Annapurna Labs Alpine 機種唔 support Snapshot & VM, 始 ...
GbE 發表於 2016-11-26 10:38

873 好似都有做緊優惠

作者: goldfish    時間: 2016-11-26 11:40

作者: tsztsun0524    時間: 2016-11-26 11:41

平又點, 連官網都無提, 我都驚中蕉
goldfish 發表於 2016-11-26 11:24

係堅野喎 頭先inbox條友話係官方限時優惠

作者: GbE    時間: 2016-11-26 11:53

873 好似都有做緊優惠

tsztsun0524 發表於 2016-11-26 11:38

Yes, 幾日前 ~$8500
作者: kkiitt2005    時間: 2016-11-26 11:58

只會一般用BT , 擺file , 用手機upload 相等其他家人可以睇到...
用開S牌,基本set 好唔會搞佢, 如轉用Q牌容易上手嗎?
2bay 有邊隻推薦? THX
作者: jacky_chua    時間: 2016-11-26 12:19

本身仲諗緊 TS-251+ 定係TS-253A 好
而家253A 做緊減價, 個價錢仲平過 251+ 正價
咁就決定買 253A
作者: =.=    時間: 2016-11-26 12:37

對呢部TS-1635好有興趣,有16bay 加雙10GbE Lan , 都唔駛一萬, VM我有部TS-453Pro做緊,反而10G Lan 真係幾吸引.12bay 3.5"未來都夠晒用.

以前部TS-EC1080 Pro 就萬幾蚊,淨係做file share就貴左d
作者: tsztsun0524    時間: 2016-11-26 12:38

只會一般用BT , 擺file , 用手機upload 相等其他家人可以睇到...
用開S牌,基本set 好唔會搞佢, 如轉用Q牌 ...
kkiitt2005 發表於 2016-11-26 11:58

個人認為介面大同小異 當然啦 頭一二個星期緊係唔習慣架啦 如果一般的話 買部TS-251A試玩下先都得!

作者: wa124    時間: 2016-11-26 12:42

回覆 20# =.=

TS-1635性價比好高
掛VJBOD去TS-453 Pro都係一個好選擇
作者: 恐怖份子    時間: 2016-11-26 12:46

如果想係4k TV睇用相機拍的相片及4k影片,咁251A既hdmi output有冇用?還是用dlna巳夠用?
作者: rfdingo    時間: 2016-11-26 12:49

https://www.facebook.com/QNAPhk/?fref=ts
應該真~~
作者: =.=    時間: 2016-11-26 12:50

反而係想TS-1635取代TS-453Pro , VM 砌部Xeon算了,因為部453Pro行VM真係好廢....

wa124 發表於 2016-11-26 12:42

作者: 風十三    時間: 2016-11-26 13:04

噢!點算,我join咗先前個TVS-873
收到都都通知,會叫Q仔送貨去都都
而家又
TS-1635-4G 建議零售價: HKD 12,999 Crazy Sale價: HKD 8,499(預計7/12/2016到貨)

同價呀,點算
作者: tsztsun0524    時間: 2016-11-26 13:10

噢!點算,我join咗先前個TVS-873
收到都都通知,會叫Q仔送貨去都都
而家又
TS-1635-4G 建議零售價: HKD 12 ...
風十三 發表於 2016-11-26 13:04

Inbox 條友睇下咩環境啦!

作者: 風十三    時間: 2016-11-26 13:13

回覆  =.=

wa124 發表於 26/11/2016 12:42

比啲意見我,我好亂
先前個優惠,我選了TVS-873
而家又整部TS-1635
仲要同價
想問下,其實呢兩部機,點分功用?
作者: 勁爆小朋友    時間: 2016-11-26 13:17

比啲意見我,我好亂
仲要同價
想問下,其實呢兩部機,點分 ...
風十三 發表於 2016-11-26 13:13

同價應該 TSV-873 抵d
睇Spec除bay位無 TS-1635 咁多外, 其他全部都較好
作者: tsztsun0524    時間: 2016-11-26 13:20

比啲意見我,我好亂
仲要同價

認真 TVS-873除左Spec較好外 如果你想玩Virtualisation 等功能 都會係選擇的TVS-873

作者: GbE    時間: 2016-11-26 13:25

比啲意見我,我好亂
仲要同價

如果唔 Snapshot , VM. 一定選 1635, 得罪講,你之前已一錯再錯,再一舊二舊。
不過都要注意,擴充都有限制,volume 最大都係 16TB, 再擴充要第二,三 volume. 另外同以往一樣,e.g. 8 disks RAID, 要換晒8 disks 先擴充到。 呢個係 drawback.
作者: mateddy    時間: 2016-11-26 13:29

我部 251+ 想升做 453A⋯⋯有冇人想要?
作者: wa124    時間: 2016-11-26 13:33

如果唔 Snapshot , VM. 一定選 1635, 得罪講,你之前已一錯再錯,買咗一舊二舊。
不過都要注意,擴充都有 ...
GbE 發表於 2016-11-26 13:25

補充少少
TS-1635:
Note: 您可建立 16TB 以上的磁碟區,但無法再擴充此磁碟區的儲存空間。 單一磁碟區的儲存空間最大可擴充至 16TB。請建立多個磁碟區以最佳化您的總儲存空間。

x86 cpu無依個限制
作者: GbE    時間: 2016-11-26 13:36

補充少少
TS-1635:
Note: 您可建立 16TB 以上的磁碟區,但無法再擴充此磁碟區的儲存空間。 單一磁碟區的 ...
wa124 發表於 2016-11-26 13:33

多謝補充
作者: 勁爆小朋友    時間: 2016-11-26 13:42

如果唔 Snapshot , VM. 一定選 1635, 得罪講,你之前已一錯再錯,再咗一舊二舊。
不過都要注意,擴充都有 ...
GbE 發表於 2016-11-26 13:25

我持相反睇法
總Data量低於10TB都仲可以全部長插長開, 即時存取
高於10TB一般家用都係"擺多過睇", 分門別類抄到唔同HDD封存好, 做好labeling要睇或讀取先換落裸族開比較好
我始終覺得長插通住電對隻HDD無咁好, 常用既資料先save在NAS長開候用
以哩個concept部TVS-873應該夠晒用
作者: 風十三    時間: 2016-11-26 13:43

唔太明
我買佢都係想要,你們先前說,那個可慢慢增加容量,那個HYB Raid
而先前我新加入的tb都是朋友送,玩住先
所以加入咗Q就就放哂佢

作者: wa124    時間: 2016-11-26 13:45

回覆 36# 風十三

咁唔洗諗,選TVS-873
TS-1635做唔倒你想要既野
作者: cpop    時間: 2016-11-26 13:59

作者: erikism    時間: 2016-11-26 14:04

頂,上個月先買TS251A最平都$2580,依家$21xx,心情好差!
作者: 風十三    時間: 2016-11-26 14:06

回覆  風十三

咁唔洗諗,選TVS-873
TS-1635做唔倒你想要既野
wa124 發表於 26/11/2016 13:45

唔該哂
成個人安心哂

作者: 風十三    時間: 2016-11-26 14:07

如果唔 Snapshot , VM. 一定選 1635, 得罪講,你之前已一錯再錯,再一舊二舊。
不過都要注意,擴充都有限 ...
GbE 發表於 26/11/2016 13:25

多謝哂專業意見

作者: GbE    時間: 2016-11-26 14:09

顺得哥情失嫂意。
反而只對 531X 有d興趣,平平地预備玩 10G 快感。
作者: 風十三    時間: 2016-11-26 14:21

顺得哥情失嫂意。
反而只對 531X 有d興趣,平平地预備玩 10G 快感。
GbE 發表於 26/11/2016 14:09

你鐘意呢部預設包10GB?

作者: GbE    時間: 2016-11-26 14:34

你鐘意呢部預設包10GB?

風十三 發表於 2016-11-26 14:21

係,大容量儲存已有,但高速就做唔到,唸緊有冇需要,目標係中容量又做到 600MB/s 存取。
作者: 風十三    時間: 2016-11-26 14:39

係,大容量儲存已有,但高速就做唔到,唸緊有冇需要,目標係中容量又做到 600MB/s 存取。 ...
GbE 發表於 26/11/2016 14:34

其實。我本身唔玩大機
除了用TB2 - Lan
其實我都無咩嘢可以增速?
我咁啱手上有512SSD x 2 吉出來
其實可以用來配合Q仔玩咩好

作者: GbE    時間: 2016-11-26 14:47

其實。我本身唔玩大機
除了用TB2 - Lan
其實我都無咩嘢可以增速?
我咁啱手上有512SSD x 2 吉出來
其實可 ...
風十三 發表於 2016-11-26 14:39

你買 873  上埋 10G 都快好多,已可止痕。
作者: 風十三    時間: 2016-11-26 14:54

你買 873  上埋 10G 都快好多,已可止痕。
GbE 發表於 26/11/2016 14:47

其實10g意思我唔太明白
我只識
10/100, 100/1000
咁我部Mac Pro垃圾桶。可否換卡?

作者: cpop    時間: 2016-11-26 15:08

作者: GbE    時間: 2016-11-26 15:16

其實10g意思我唔太明白
我只識
10/100, 100/1000
咁我部Mac Pro垃圾桶。可否換卡?

風 ...
風十三 發表於 2016-11-26 14:54

我唸,MBP 大慨只可唸 TB to 10G 吧。10G LAN 就是 1G 10倍。
作者: wa124    時間: 2016-11-26 15:39

回覆 48# cpop

FB PM問下啦,再唔係咪落左先,佢會打比你confirm
作者: cpop    時間: 2016-11-26 15:45

作者: 風十三    時間: 2016-11-26 16:14

我想問我咁左要TS-253A-4G ,但我而家想改要TS-531X
可以點做??
cpop 發表於 26/11/2016 15:08

都都打咗電話比你未?
如果未。
應該未落單

因為昨天都都打嚟,問係唔係堅要。
如果係,佢先會通知q記出貨

作者: cpop    時間: 2016-11-26 16:16

作者: pineapple2006    時間: 2016-11-26 16:21

253A德國森林扣稅後301euro
大約2500港幣左右但未計運費
而家promo就3199,師兄們點揀?
作者: kyle1358    時間: 2016-11-26 16:29

回復 54 #pineapple2006

連運費343.19

via HKEPC Reader for Android
作者: kkeennken    時間: 2016-11-26 16:29

253A德國森林扣稅後301euro
大約2500港幣左右但未計運費
而家promo就3199,師兄們點揀? ...
pineapple2006 發表於 2016-11-26 16:21

仲有保養。
作者: 風十三    時間: 2016-11-26 16:32

回覆  風十三

未呀,我想佢改單要TS-531X
cpop 發表於 26/11/2016 16:16

FB MSG 佢,比你早前登記個電郵佢
再通知佢想改型號

作者: cpop    時間: 2016-11-26 16:33

作者: pineapple2006    時間: 2016-11-26 16:49

回復 pineapple2006

連運費343.19

kyle1358 發表於 2016-11-26 16:29

即係2800左右,俾多400就有保養
咁買行貨算喇
作者: KoBe@Lakers    時間: 2016-11-26 17:27

咁多位Ching,小弟想買第一部NAS,主要想要4/5 Bay,其實都係打算用黎Backup D 相同片,無話想做咩特別野。
我想問你地會suggest TS-453A-4G / TS-531X-4G 多D?想問下如果就咁Local 對抄,邊部會快D?謝?
作者: 6seven    時間: 2016-11-26 17:46

咁多位Ching,小弟想買第一部NAS,主要想要4/5 Bay,其實都係打算用黎Backup D 相同片,無話想做咩特別野。 ...
KoBe@Lakers 發表於 2016-11-26 17:27

如只係此兩部選擇, 453a 比較適合第一部用家.
作者: KoBe@Lakers    時間: 2016-11-26 18:04

如只係此兩部選擇, 453a 比較適合第一部用家.
6seven 發表於 2016-11-26 17:46

好,想問係咪用Intel CPU 可以裝多D SW 落部機到??
作者: benlee105    時間: 2016-11-26 18:13

回覆 38# cpop

請問TS-453A做緊幾多$?
作者: onchong    時間: 2016-11-26 18:20

求意見,原本想買UX-800P 比TS-253A,因為如果日后主機轉款或upgrade都好,UX-800P都用得翻。
但係831X而家個價錢好吸引,大家会如何選擇?

作者: cpop    時間: 2016-11-26 18:26

作者: 6seven    時間: 2016-11-26 18:28

好,想問係咪用Intel CPU 可以裝多D SW 落部機到??
KoBe@Lakers 發表於 2016-11-26 18:04

x86 NAS 產品多左,自然x86 apps 都會多, 但係咪有用,實用,好用呢? 又另一計算, 同時唔排除日後出現大量收費apps.

似乎NAS 開始有另一發展路徑, 唔單單store files 之用, 協同工作, 群建data base...之類合作性功能.
作者: 風十三    時間: 2016-11-26 21:05

求意見,原本想買UX-800P 比TS-253A,因為如果日后主機轉款或upgrade都好,UX-800P都用得翻。
但係831X而家 ...
onchong 發表於 26/11/2016 18:20

我開頭都係想咁
T251+ux800
但8系真係吸引
個價

作者: benlee105    時間: 2016-11-26 21:07

回覆 65# cpop

謝謝答覆。Thx~
作者: cpop    時間: 2016-11-26 21:16

作者: jd2268    時間: 2016-11-26 21:23

宜家我用緊部TS-251+, 諗緊會唔會買多部TS-453A-4G
作者: wa124    時間: 2016-11-26 21:49

回覆 64# onchong

用緊53a可以考慮831x,掛vjbod,彈性好多
作者: 9658@transperth    時間: 2016-11-27 01:25

回覆 70# jd2268
老實講crazy sales個價係抵嘅
作者: 係乜    時間: 2016-11-27 02:11

真係抵, 但無幾耐之前先入咗部ux500p俾ts251a
作者: wa124    時間: 2016-11-27 02:32

TS-1635 平完再送 TS-120
作者: =.=    時間: 2016-11-27 02:51

ux500p/800p呢D好似係猪頭骨,成4千幾部800P ,只可以接住部NAS用,其他機又用唔到,不如好似wa124 ching話齋,買部5/8bay 型號,再行vjbod mount上去仲化算.起碼舊果部又extend到,新果部又可以再獨立行volume.

真係抵, 但無幾耐之前先入咗部ux500p俾ts251a
係乜 發表於 2016-11-27 02:11

作者: =.=    時間: 2016-11-27 03:18

之前的確無野送,而家又突然間話送部陳年TS-120,可能呢部無乜人太大興趣,不過我反而對佢興趣大過其他款,因為16bay,除左rack model 外,都無乜牌子夠佢多,況且係bay最重要的因素下,趆多趆著數,試想下 453Pro + 8TB x 4 = 約$13600 , 而 TS-1635 + 3TB x 9 = 約$13900 , 但對比 Raid 5 容量大家都係24T, 而TS-1635仲可以加 HDD 或到時HDD平左再換更大size .

wa124 發表於 2016-11-27 02:32

作者: 風十三    時間: 2016-11-27 12:00

送多部單碟
真係好crazy
好彩我心意已決

作者: dhjgjg    時間: 2016-11-27 12:22

多謝報料
訂左一部比自己當生日禮物

作者: rcyw    時間: 2016-11-27 12:41

wa124 發表於 2016-11-27 02:32

呢個好低...咁既價錢可以去馬....
作者: =.=    時間: 2016-11-27 13:00

ching 你打算入手未?唔知有幾多ching有興趣想入?有既ching請舉手.

呢個好低...咁既價錢可以去馬....
rcyw 發表於 2016-11-27 12:41

作者: ckl20002003    時間: 2016-11-27 14:10

已order
作者: onchong    時間: 2016-11-27 14:18

回覆  onchong

用緊53a可以考慮831x,掛vjbod,彈性好多
wa124 發表於 2016-11-26 21:49

謝謝意見。
又想請教性價比高嘅10Gbe switch 有否推介!

作者: onchong    時間: 2016-11-27 14:23

謝謝意見。

via HKEPC Reader for Android ...
onchong 發表於 2016-11-27 14:18

又除左10 Gbe switch, 有否其他方案可平玩 Qnap 嘅内建 2 x10Gbe 嘅功能?

作者: 火雲耶神    時間: 2016-11-27 22:44

tvs系列點解冇
作者: bigericli    時間: 2016-11-27 23:00

謝謝意見。

via HKEPC Reader for Android ...
onchong 發表於 2016-11-27 14:18

https://www.ubnt.com/edgemax/edgeswitch-16-xg/
暫時黎講呢隻算平....
作者: bigericli    時間: 2016-11-27 23:02

又除左10 Gbe switch, 有否其他方案可平玩 Qnap 嘅内建 2 x10Gbe 嘅功能?

via HKEPC Reader for Androi ...
onchong 發表於 2016-11-27 14:23

在電腦加張10Gbe Lan Card直駁!
作者: onchong    時間: 2016-11-28 00:14

在電腦加張10Gbe Lan Card直駁!
bigericli 發表於 2016-11-27 23:02

己訂了831x 謝謝意見。
edgerswitch-16 是可以考慮,但無知多問。
由於data transfer 對象不是PC,而是data 互sync 往來到其他device. 例如由831x 到:-
Qnap / x53A
Synology / 716+
Gen8 / win server 2012 R2
DIY / freenas 等等……
想請教如果只有831x行内建2x10Gbe (+10Gbe switch), 是否當sync data 往上述device就可以享受到高速轉送效果?

因為上述device 都没有10Gbe 的網路埠。

作者: =.=    時間: 2016-11-28 01:43

已訂TS-1635-4G , 附送的TS-120到時都係放番出去,變相唔駛8K埋單
作者: 6seven    時間: 2016-11-28 08:46

己訂了831x 謝謝意見。
edgerswitch-16 是可以考慮,但無知多問。
由於data transfer 對象不是PC,而是da ...
onchong 發表於 2016-11-28 00:14

要兩邊同時10GbE 先有高速傳輸, 另一個問題係HDD 無咁高速, 行埋SSD (or SSD cache)先有可能用盡10GbE, 所以某D系列係有2X M2 同 4X2.5HDD 位比你用SSD.

如10GbE 去1GbE 最多行返1Gb/s, 但就可以幾部機一齊access而keep 到速度.

PS: 10GbE 之後問題係HDD速度.
作者: kkiitt2005    時間: 2016-11-28 09:33

要兩邊同時10GbE 先有高速傳輸, 另一個問題係HDD 無咁高速, 行埋SSD (or SSD cache)先有可能用盡10GbE,  ...
6seven 發表於 2016-11-28 08:46

家用或中小企一般用唔到咁高速吧? 我主要每星期做photo backup 一次, 大約300G, 好幾萬file, 因為係file 多但size 細, 行GB lan 基本上都係用得1XMB 抄, 有無方案可以改善 ?

thx
作者: 6seven    時間: 2016-11-28 10:57

家用或中小企一般用唔到咁高速吧? 我主要每星期做photo backup 一次, 大約300G, 好幾萬file, 因為係 ...
kkiitt2005 發表於 2016-11-28 09:33

試用SSD cache(SSD 快取), 佢係用黎解決零碎files 問題, 但比較被動, 被動意思係唔知邊D files 入左SSD cache 命中率好難判.

但又話分兩頭, 要兩邊都用SSD 先有可以能copy 零碎 files 時有加速之效, 只得一邊用SSD, 另一邊HDD 又係一個慢速問題.......
作者: kiyam    時間: 2016-11-28 11:25

ching 你打算入手未?唔知有幾多ching有興趣想入?有既ching請舉手.
=.= 發表於 2016-11-27 13:00

尋晚最後order咗TS-453A, 打算入手 3 x 3T + SSD.
作者: =.=    時間: 2016-11-28 14:22

尋晚最後order咗TS-453A, 打算入手 3 x 3T + SSD.
kiyam 發表於 2016-11-28 11:25

ching 呢部都好多野玩, 性價比高
作者: kiyam    時間: 2016-11-28 15:01

ching 呢部都好多野玩, 性價比高
=.= 發表於 2016-11-28 14:22

現時仲用緊TS-101同埋WD Mycloud, 希望玩得掂
作者: yeung6    時間: 2016-11-28 16:04

26 號晚發
頭先收到電話確認,話後補電郵
電話 QNAP 打哩
同問重要唔要加 HDD 會平 D
S 字頭
作者: pc1668    時間: 2016-11-28 16:24

i think the promo has ended.  Will wait for sometime next year, to get something (e.g. 251A/253A) even cheaper ... i hope
作者: cpop    時間: 2016-11-28 16:29

作者: kiyam    時間: 2016-11-28 16:46

26 號晚發
頭先收到電話確認,話後補電郵
電話 QNAP 打哩
同問重要唔要加 HDD 會平 D
S 字頭 ...
yeung6 發表於 2016-11-28 16:04

剛剛收到電話確認, 但只得S字頭HDD.
作者: pc1668    時間: 2016-11-28 16:58

剛剛收到電話確認, 但只得S字頭HDD.
kiyam 發表於 2016-11-28 16:46

S字頭HDD. ...

I would recommend either HGST (for stability) or Toshiba (for price-performance ratio)

Regarding WD, it's quite difficult to choose for the sake of ... too many models/series
作者: sing    時間: 2016-11-28 17:15

如果係HGST我就入咗貨了
死雞真係唔想

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2