標題: 08 Corolla 耗油量高 [打印本頁]

作者: Ferris0729    時間: 2019-10-20 10:43     標題: 08 Corolla 耗油量高

P牌仔岩岩二手買左架 08年既corolla,但用左2個月發覺耗油量都好大

而家計番平均$1.9/k, 儀錶板show 9.3k/L, 同我所知既corolla 慳油好似都幾大出入

我最近已經換左機油、油格及風格, 仲有無咩係需要換?
作者: PPLd    時間: 2019-10-20 11:11

P牌仔岩岩二手買左架 08年既corolla,但用左2個月發覺耗油量都好大

而家計番平均$1.9/k, 儀錶板show 9.3k/L ...
Ferris0729 發表於 2019-10-20 10:43

Is your 2008 Corolla 1.5 or 1.8 ?
Because my Company has a brand new Corolla with 1.5 engine...
Roughly $2.0...
So...
Your Corolla fuel rate is about the same as our boss' 400ps BMW of 8.8L/100km...
作者: musicmatch    時間: 2019-10-20 11:44

如1.5車換幾號機油?
建議0W20
係咪原裝16吋鈴?
作者: victor_pc    時間: 2019-10-20 11:53

樓主入油有冇節扣? 依家油價貴...
作者: worldcat    時間: 2019-10-20 15:23

香港地就算唔塞車,係市區生活同係大西北,油耗可以相差8成。
作者: ckkong97    時間: 2019-10-20 15:44

樓主入油有冇節扣? 依家油價貴...
victor_pc 發表於 2019-10-20 11:53

17.94正價, 17.94/9.2=$1.92/L … 好明顯係正價....
作者: jazz2014    時間: 2019-10-20 15:48

其實唔好成日信 咩一蚊一公里啦
0.8一公里
除左hybrid..真係幾難做到架啦

08 好似唔係CVT 添..
就算新 2019
porte spade  邊個行出黎講我可以做到一蚊一公里...(你計跑機場 快速高路就得)
你架車日日係山頂去中環返工 之後搵直升機送去就得
作者: ckkong97    時間: 2019-10-20 15:55

而家計番平均$1.9/k, 儀錶板show 9.3k/L ...
Ferris0729 發表於 2019-10-20 10:43

當減$2.4 時計....
$17.94-2.4=15.54, 15.54/9.3=$1.67/km... 計埋折扣又唔算特別貴... 唔好唔記得08 係咁多代最重最大部... 又得1.5 加4AT, 想唔食油都難...
而家果代Corolla 仲輕過08 果代, 仲未計新果架行CVT, 另外副1.5 係FL 時轉左新engine....
作者: love19901109    時間: 2019-10-20 17:16

如果你係開大冷氣市區塞車 慢渣會更差 停車等人唔熄匙差唔多  同埋4AT 會再差D  
唔好諗細CC一定慳油  由其有載人架車會用多好多油
作者: 實頭    時間: 2019-10-20 18:02

05 E90 330i AT, 12L/100km ~ $1.73/km (-$3.5 中油), 60% highway, 40% local
06 Swift 1.3, 14.4km/L ~ $1/km (-$3.5 中油) 70% highway, 30% local

1.5 4AT都未至於會食油食到好似部3000cc, 1600KG 咁重ge 陳年寶馬掛.
作者: jazz2014    時間: 2019-10-20 19:32

如果你係開大冷氣市區塞車 慢渣會更差 停車等人唔熄匙差唔多  同埋4AT 會再差D  
唔好諗細CC一定慳油  由其 ...
love19901109 發表於 2019-10-20 17:16

就係 成日都有人 "哎呀 我一蚊一公里炸"

做到貴小小D 好似覺得架車有問題
作者: Ferris0729    時間: 2019-10-20 20:15

Is your 2008 Corolla 1.5 or 1.8  ?
Because my Company has a brand new Corolla wit ...
PPLd 發表於 2019-10-20 11:11

死啦,我都唔知
可以係邊到睇到?
作者: ckkong97    時間: 2019-10-20 21:03

死啦,我都唔知
可以係邊到睇到?
Ferris0729 發表於 2019-10-20 20:15

牌簿咪有寫氣缸容量,香港九成九1.5,行貨都係得1.5

via HKEPC Reader for Android
作者: victor_pc    時間: 2019-10-20 21:05

回覆 6# ckkong97

樓主搵下D油卡, 油飛啦!
作者: Ferris0729    時間: 2019-10-20 21:28

牌簿咪有寫氣缸容量,香港九成九1.5,行貨都係得1.5

via HKEPC Reader for Android ...
ckkong97 發表於 2019-10-20 21:03

原來呢個係解氣缸容量
sorry 新手唔識, 咁我係1.5
作者: kanduki    時間: 2019-10-20 22:25     標題: 有無平均車速?

油價貴咗 又市區又上落山慢行多的話 正常啦...
屋企之前架ES細踢都要$1.8一咪
換咗架2.5嘅SUV仲要成$2.3一咪
作者: arrychiu    時間: 2019-10-20 22:29

回覆  ckkong97

樓主搵下D油卡, 油飛啦!
victor_pc 發表於 2019-10-20 21:05

我而家入中石油-3.5
作者: ckkong97    時間: 2019-10-20 22:44

換咗架2.5嘅SUV仲要成$2.3一 ...
kanduki 發表於 2019-10-20 22:25

上果架06 2.4 5at 中房,7.6km/L, 計番~$1.8/km,換左年份新八年既同款車,14 2.5 6at,8.7km/L, 油價升左計番都係~$1.8/km

作者: kj1708    時間: 2019-10-20 23:41

07年Cube 1.5cc,cvt,1L/15km。約$1/km
3成街道、7成highway
作者: kanduki    時間: 2019-10-21 00:11

上果架06 2.4 5at 中房,7.6km/L, 計番~$1.8/km,換左年份新八年既同款車,14 2.5 6at,8.7km/L, 油價升左 ...
ckkong97 發表於 2019-10-20 22:44

要慳油的話
啱啱睇返自己架Mazda3 1.5原來計到$1.3一咪
不過我大多數向半夜或節日揸到佢好似架雙層巴士咁慢
作者: StAsh818    時間: 2019-10-21 12:01

C230K我都行到大約8L/100KM, 計返油卡減2.6就大約$1.2/KM, 經常行老龍
作者: mo9394    時間: 2019-10-21 12:06

cc 唔大車唔太重, 嗰個年代其他大CC 車都做到 11km/L, 金人口corolla 應該做到 12km/L 以上
作者: victor_pc    時間: 2019-10-21 12:12

回覆 17# arrychiu

有冇試過入其他油???
作者: mclarenfung    時間: 2019-10-21 13:15

我一時時...
有時7L/100KM
有時可以12L/100KM
CLIO RS 172
作者: vassilihk    時間: 2019-10-21 13:51

其實有時油耗高可能都關火咀老化問題
作者: ryan_cheung    時間: 2019-10-21 14:44

你係咪行巿區多, 又或者風琴腳啊
作者: Jazz    時間: 2019-10-21 22:10

要慳油的話
啱啱睇返自己架Mazda3 1.5原來計到$1.3一咪
不過我大多數向半夜或節日揸到佢好似架雙層 ...
kanduki 發表於 21/10/2019 00:11

萬三 1.5
老果款打爆中石X超級, 跑大西北行到550km
作者: stevechau    時間: 2019-10-22 10:08

我架舊萬6 2.5......中石油貴油打爆, 正常行多過60%公路的話, 都起碼行到550-580KM~
連埋折扣(今日油價-$3.5/L)平均9.5L/100KM(有時可以做到9L)計, 都係$1.5/KM唔使~
其實真係唔大咬, 又或者係樓主架NZE141真係好大咬XDD
作者: arrychiu    時間: 2019-10-22 22:13

回覆  arrychiu

有冇試過入其他油???
victor_pc 發表於 2019-10-21 12:12

香港所有油公司我都入過
作者: wueddie    時間: 2019-10-23 18:04

會吾會係用錯油? 一般車仔都係換 5w-30. 如果用 15w-50 果D真係會差D.
仲有架車 idle 時震吾震?
作者: 實頭    時間: 2019-10-23 21:41

會吾會係用錯油? 一般車仔都係換 5w-30. 如果用 15w-50 果D真係會差D.
仲有架車 idle 時震吾震? ...
wueddie 發表於 2019-10-23 18:04

舊車40好
作者: alan4k    時間: 2019-10-23 22:26

之前mazda3 1.5 70%高速 入加得快 -3.1 做到 7L/100KM 即係 $1/KM;
換咗部VW 1.4TSI 高速做到 8L/100KM 要 $1.2,慢車市區上到12L 要$1.8
所以最怕塞車
作者: sliva    時間: 2019-10-24 12:35

慘,我部mini棍行緊16/100km,我真係唔知可以有咩講好lol
作者: 0kcal    時間: 2019-10-24 14:39

有無着ENGINE 燈?
作者: simao3    時間: 2019-10-26 22:41

我部係06就黎29萬KM,用石化,番工西貢市中心來往港島,行紅隧,朝早有時會熄冷氣。平均 11km/L
作者: lpfleung    時間: 2019-10-27 11:25

0.8一公里

就算新 201 ...
jazz2014 發表於 2019-10-20 15:48

好多人話幾錢一公里係計埋個discount 來講

作者: pockchop    時間: 2019-10-27 21:28

駕駛習慣都重要,我少踩brake, 所以比其他人慳油⋯

剛剛第一次換brake皮,10萬kilo⋯
作者: kj1708    時間: 2019-10-27 23:18

0.8一公里

就算新 201 ...
jazz2014 發表於 2019-10-20 15:48

Ching你出入西隧 千3 轉比油都keep到105 再比d油 都去到11x。
一蚊一km肯定無問題
作者: jazz2014    時間: 2019-10-28 09:23

Ching你出入西隧 千3 轉比油都keep到105 再比d油 都去到11x。
一蚊一km肯定無問題 ...
kj1708 發表於 2019-10-27 23:18

我平時 大帽山落黎 都係都係一升行到50km以上
作者: aa1320    時間: 2019-10-31 19:07

邊夠我差 Corolla 09 1.8L 4AT
9.99L/100KM
Avg Speed 29km/h
作者: hetzer    時間: 2019-11-1 07:39

99年IS200,以前住市區,1L 8km,依家住新界,1L 12km,唔講點用部車,討論耗油量無意思。

作者: ef-9    時間: 2019-11-1 11:24

我之前揸 公司部 全新 2013 corolla
每日行 130-150公里,長途多。
一缸油入滿 5佰中左右 (已扣 $2.0)
行到 600 公里。 我覺得 好慳油下。
作者: kypywk    時間: 2019-11-1 13:01

換咗架2.5嘅SUV仲要成$2.3一 ...
kanduki 發表於 2019-10-20 22:25

正路吖,我有張75折油卡,舊2500cc camry折左都要1.8元一公里平均
作者: musicmatch    時間: 2019-11-1 17:09

大霸王06 3.5 原裝車
平時油針一半 大慨行 260-280公里 , 入返滿500+/-,已扣埋-2.1
8成區內接返放學,假日highway
睇下架車有冇trip A/Trip B 比你set.
每次入完油reset 1次,到要入油時可以計下。
再諗下平時開咩路多。有冇塞車,有冇開冷氣,車幾多人,仲有好多。。。數唔晒.
停車場係高層平時爬上車位又食你多啲啲
作者: TimCook    時間: 2019-11-1 17:56

回覆 1# Ferris0729

你用緊咩嘢車軚?我部迷你之前用石橋RE003,入一次滿油,行幾轉就著燈,而家換咗六百元一條嘅韓國普通軚,正常返晒。
作者: Ferris0729    時間: 2019-11-10 20:29

回覆  Ferris0729

你用緊咩嘢車軚?我部迷你之前用石橋RE003,入一次滿油,行幾轉就著燈,而家換咗 ...
TimCook 發表於 2019-11-1 17:56

我係唔係應該去車房問下咩車軚,適合我架車?
作者: siacelestar    時間: 2019-11-12 07:22

回復 10 #實頭

睇你點揸

我由1600cc轉左架2300cc之後發覺仲慳油左,以前加速要俾大油,依家輕輕一下架車已經夠速度。

當年Top Gear試過攞架prius同M3比10個圈結果係架M3仲慳油..

作者: blkbd5    時間: 2019-11-12 08:45

首先,師兄有無搵相熟車房睇過?
火咀,波箱油,電池等,情況點?10年車就要執一執,
車搞掂,就系駕駛習慣問題,有無下下大油起維?
行市區定高速多?要慳油,Youtube大把片教點揸車,
見個鬼佬,幾十米前就收油溜車!
作者: TimCook    時間: 2019-11-12 10:32

回覆 46# Ferris0729

車轆唔駛去車房問,自己睇吓用緊咩先?咩牌子咩size咩形號呀?

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2