標題: 救車 [打印本頁]

作者: kelvin08    時間: 2019-11-24 15:15     標題: 救車

想問下有冇人買過救車寶 有冇推介呀 睇過呢個吳知好吳好。  DINKALEN 1500A Battery Jump Starter

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)
作者: pockchop    時間: 2019-11-24 15:37

想問下有冇人買過救車寶 有冇推介呀 睇過呢個吳知好吳好。  DINKALEN 1500A Battery Jump Starter

via HKE ...
kelvin08 發表於 2019-11-24 03:15 PM

1111買左兩舊,一舊係2000A , 一舊係400A但多功能,未用⋯

你可以先硏究下,等得就等1212先出手,比平時平好多⋯

youtube好多片可以參考
作者: kelvin08    時間: 2019-11-24 18:30

可以分享條link 出來參考吓

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)
作者: Yanek    時間: 2019-11-24 19:04

Noco
https://no.co/products
作者: pockchop    時間: 2019-11-24 21:33

可以分享條link 出來參考吓

kelvin08 發表於 2019-11-24 06:30 PM

唔幫人賣廣告了

我中伏都未定,我買嗰d係唔多人買,撞下撞下

總之第大減價先買
作者: clifflam    時間: 2019-11-30 21:07

Dinkalen 1500A 唔好買。我部 3600cc 6缸著唔到 [水平對向 2008年 997] .應該會試 noco
作者: pockchop    時間: 2019-11-30 21:31

Dinkalen 1500A 唔好買。我部 3600cc 6缸著唔到 [水平對向 2008年 997] .應該會試 noco
clifflam 發表於 2019-11-30 09:07 PM

noco要小心...

[youtube]OUV5SAUBIlM[/youtube]
作者: Yanek    時間: 2019-12-1 00:14

noco要小心...

[youtube]OUV5SAUBIlM[/youtube]
pockchop 發表於 2019-11-30 21:31

Interesting. But I usually charge my battery every month to avoid issue like this
作者: pockchop    時間: 2019-12-1 12:03

d人話唔好睇佢個max amp, 要睇starting amp或cranking amp, 通常得max amp嘅一半,細車500A就ok, 大車要800-1000A, 但係其實通通都作大⋯
作者: sport    時間: 2019-12-1 20:59

買條過江龍好過,換電池最實際
作者: jazz2014    時間: 2019-12-2 07:36

買條過江龍好過,換電池最實際
sport 發表於 2019-12-1 20:59

其實一直都話 二三年就換一換電架啦

係都要用到 卡卡 達唔著先叫求救  搵人過電 一停車咪又死

撞著正常返工 晨早流流 你都唔知點好

Ps搵人過兩次 加埋時間 夠買幾次電
作者: bighead    時間: 2019-12-2 09:50

俾錢買救車電, 我寧願每2年就換一次電

依家舊CAOS藍電用左3年, 早排開始撻車耐左, 加番滿電池水, 依家又精神番
shell果支電池水都用左一半
作者: ken2004    時間: 2019-12-2 10:01

反而近年都係用密封電多,唔知點加水
作者: simao3    時間: 2019-12-2 21:53

其實CALL 的士都OK LA
作者: love19901109    時間: 2019-12-3 01:59

回覆 14# simao3
唔係唔得 無車你就叫天不應... 我試過停車場唔夠電 明明死火前完全正常 忽然拎車已經防盜著唔到  差D要推著 老實講救車電都係幾百  平時可以差其他野   BTW CALL的士都要百五
作者: kf    時間: 2019-12-3 03:44

香港 一般大眾車主 應該細cc為主 呢啲汽車應急啟動電源 二百零三百蚊人仔 應該應付自如
外國大cc柴油車 要小心選擇
雙11 入咗呢款 應急啟動電源 如果是以前 舊款大霸王 會甩電池頭 試一試 2400 cc 係咪可以應付到 但係 依家呢架 stepwagon 太多電子嘢 驚甩電池後 試完 會著燈
https://detail.tmall.com/item.ht ... amp;_u=31ops2j629ba
Youtube上面嗰條片 架吉普車 撻唔差 應該係瞬間電流 滿足唔到
作者: pockchop    時間: 2019-12-3 09:53

回覆  simao3
唔係唔得 無車你就叫天不應... 我試過停車場唔夠電 明明死火前完全正常 忽然拎車已經防盜著 ...
love19901109 發表於 2019-12-3 01:59 AM

有d的士收$100,我上次無電走去的士站遂架問,架架都無過江龍,終於搵到一架有但係要收$150,都要焗比...

另外的士如果要入停車場,要比埋佢嗰份,自己又起碼泊多一個鐘,全部都係錢⋯
作者: akio    時間: 2019-12-3 10:08

除非你住係好僻的地方, 如果唔係有事起黎call的士黎救最實際(未必要經的士台, 的士app都可以), 好多的士佬都幾鍾意接依D case因為搞兩搞唔洗10分鐘就有1舊水落袋。

依D尿袋式佢本身會走電, 你就算唔用都要keep住成日耐唔耐叉一叉, 令到有事上黎入面電夠撻車, 但依D尿袋長擺車入面始終有危險, 除非你日日需揸車返工將舊電擺係屋企\office。

自備過江龍都係一個選擇, 不過有事上黎搵到附近有人肯幫你都唔係咁易, 可能最尾搵返的士佬最實際。
作者: bighead    時間: 2019-12-4 12:27

回覆 18# akio

我有自備過江龍, tb買好平
作者: ekchk    時間: 2019-12-4 21:52

淘過一個綠色既..........頂級版........
滿電...救唔到2.5柴 =.=
作者: kf    時間: 2019-12-5 03:39

如果想買 應急啟動電源 睇睇呢度 有一隻比較突出
https://www.youtube.com/watch?v=JN8A2nIMUWA&t=134s
作者: clifflam    時間: 2020-1-20 14:39

如果揸 D 中細車 (e.g., 直4 2.0), 其實真係唔洗担心.  call 的士, jump starter 點都得. 不過如果你架係大車 6缸 3500cc up.普通車係撘唔著. 過缸龍都無用. 我專登買條勁粗, 等左 20 mins 對charge, 對面用同一款電都係著唔到 (Varta 銀電80Ah F17). 相信因為過缸龍電線長, 滿電去到對面都唔夠電流. 我最後要買新電裝上架車先著到. 所以真係勁既 jump starter 有用, 過缸龍取代唔到. 找者我咁依家有舊電做 spare.... 唔洗煩不過要養, 久唔久要 charge.
作者: alexhon    時間: 2020-1-21 09:07

我買jump starter 睇幾多cc 就得,買之前有講~同要問清楚。
我買果個淘$100蚊(無記錯的話),2000cc 夠用,都幾好~叉左半年無咩走電,到11月死電,都即時用到~安全!
作者: Mr.y    時間: 2020-1-22 10:50

買個jump starter看門口點都安心啲, 如果入左啲細停車場又咁啱死電著唔到車, call的士黎救都好煩
用jump starter可試下駁左電後等一等先著車, 差少少電成功率點都高D
作者: wueddie    時間: 2020-1-22 10:59

鋰電放係架車到會吾會有過熱問題? 所以我都推薦過江龍加CALL 的. 再吾係放多舊士啤舊水電係車到.有需要時立即換.

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2