標題: [私家車] 分享一下賣車嘅不快經歷。 [打印本頁]

作者: johnlai9    時間: 2020-1-13 01:34     標題: 分享一下賣車嘅不快經歷。

18/1/2020 更新:#64 公開咗我同佢嘅對話,等大家更清楚了解件事。
https://www.hkepc.com/forum/redi ... 62&pid=39096853

話說,我有部車一直都有擺28car 度賣緊,已經擺咗一段時間,一路都有啲人會whatsapp問我,不過我都會問對方係咪真係有心買,出幾錢左右。

利申:我之前己賣過3部車,除咗第一部係賣比朋友,另外兩部都係賣比28car 啲私人買家,過程都好順利。

入正題啦,早幾日,有個人whatsapp 我問我部車賣咗未,佢好似好急想要咁,當天傾完就話想約出嚟睇部車。我本身部車標緊 18萬,佢話佢有心要,16萬得唔得,跟住果晚就約咗去我屋苑睇車。佢一家大細嚟,過嚟睇車時,佢都有反映返部車邊度有花邊度有凹。我部車係完全無撞過,所謂嘅花凹都係正常使用痕蹟。跟住我都有同佢地兜個圈,上highway 比佢感受下,佢屋企人都話部車幾好。

好啦,之後果晚,佢就whatsapp 我,話因為我部車個情況,佢最多只係出14萬,因為有邊d 地方要執咁。我本身都再還佢價,後來佢話佢最多出得14萬,仲話如果個價錢okay 就可以進入下一步程序。適逢新年,我考慮下之後就應承咗佢,後來佢話佢咁啱要去出trip,幾日後先返。咁我就去睇定啲新車,睇下啲款,到時賣走咗部車就買部新車渣,諗返好彩我新車落到訂,如果唔係就hihi了。

到尋日星期六,佢就同我講佢星期日會返香港,仲叫我先洗乾淨部車同清晒d 雜物出嚟先,仲已經傾好咗星期一幾點去運輸署,到時現金定過數咁,成個過程一路都係開心見誠。之後,佢就同我講佢想再嚟望多次部車,咁我估佢都係想買之後再望多眼,本身部車個情況佢已經心裡有數啦。本身佢約我12點幾,後尾我都係屋企等到3點幾。

點知。過到嚟,又係一家大細,但突然間態度好似轉咗咁,忽然驗屍官上身,不過都唔緊要,可能佢都係想估計下有咩地方要補下啫。睇完半粒鐘,佢要求試下部車。我果時有諗一諗,因為畢竟路上有咩意外到時口同鼻拗,不過我諗住過多一日部車都係佢架啦,就比佢試一個圈啦,試完後佢就話電話聯系。

最後,佢就send 個msg 比我,係咁彈我部車呢度花果度凹,仲話咩內籠有漬,仲要話我部車渣咗3年咁嘅情況都幾嚴重,之後就話唔考慮啦。哇,果一下我真係好火滾,佢本身第一次己經有睇過,跟住傾好咗價錢,叫我執乾淨架車,突然先話再睇多次,之後仲要試埋部車之後先話唔要。

我反問佢,我平咗2萬比佢,佢唔係預咗用嚟執部車咩?另外,佢如果嚟睇咗部車之後都覺得有花凹唔鍾意,點解仲要試我部車。佢嘅答案係:睇車當然希望揸一圈感受一下,你車操控感覺並無問題,如因此帶來不便,抱歉。

去到呢個位,我連問候佢都廢事了,呢個情況已經唔係佢要唔要部車嘅問題。而係佢個人真係好無品,不知所謂。試問,你真係唔要部車,你大可以搵好多藉口,但係佢竟然係唔要你部車,仲要彈你部車呢樣衰果樣衰,仲要大條道理講到話,一場嚟到咪試下你部車囉,反正唔駛錢咁。

所以,既然佢要做到咁,我唯有係網上分享下呢啲經歷,等大家警剔一下。其他野我無講講多了,人在做天在看。
作者: love19901109    時間: 2020-1-13 01:41

回覆 1# johnlai9
呢D人好多...  我諗保障大家睇完有興趣既落訂  如果唔係既講乜都晒氣  
你算好好人  肯比佢渣咁耐
作者: johnlai9    時間: 2020-1-13 01:49

真係好谷氣。
作者: pockchop    時間: 2020-1-13 02:53

再衰d嘅都有,今次遇唔到下次都會遇到⋯

正路係佢講到14嗰吓叫佢過來落訂⋯
作者: blkbd5    時間: 2020-1-13 04:00

話說,我有部車一直都有擺28car 度賣緊,已經擺咗一段時間,一路都有啲人會whatsapp問我,不過我都會問對方 ...
johnlai9 發表於 2020-1-13 01:34

師兄,你真系好人,28賣車,一直都系睇彩數,時運高就遇好人,
我系28買賣都有三四次,玩野既人不少,所以有時講明唔講價,
我一見啲人壓價,又唔落訂,就免了
作者: jazz2014    時間: 2020-1-13 07:56

大把呢d野啦

好似我放緊一架豐田車咁

都係十萬有找 (小花一定冇撞就冇) 兩個師拉同我傾 傾左四- 五日

星期一開始...間中問幾句 比晒相。 大家夾緊星期六幾點睇 講到好想要 有心買, 星四已經講星期六幾點睇 我都盡量就比佢 好啦星期五上仲傾緊,到夜既再confirm時間啦,突然一句<< 我老公公話都係唔要啦。>>

兩個師拉都係咁,我肯定唔同人因為電話地點差好遠

大佬吹左五日水 浪費時間 突然話唔要 冇錢 未諗好就咪問啦
作者: vassilihk    時間: 2020-1-13 09:10

放車 一般28car價, 最多打個9折 / 85折

最憎係嗰D 出到尼又彈依樣嗰樣, 下下禁你價嗰D. 嗰D一聽到真係晒氣, 即走, 頭也不回. 其實咁樣左嫌右嫌, 買返新車算啦.最搞笑係之後又搵返我話用返我asking 個價賣, 我最後平賣俾第二個都唔賣俾佢.

第二憎嗰D 係車都未睇就禁價嗰D, 嗰D又係覆佢都晒氣

不過我而家渣緊依架上手車主就真係好人, 一尼到講明自己花凹係點, 有D 我都無為意的位佢都一五一十講晒出尼, 賣車轉名嗰陣仲打爆缸油俾我, 真係勁好人
作者: gn01119056    時間: 2020-1-13 09:33

其實都未算最差既, 賣車就預左多白撞, 所以好多人放比車房廢事煩
一定仲有更多更垃圾既人
買車/試車就一定要比訂金
聽講有人試車撞左走數仲慘, 追返都蝕律師費
作者: stevechau    時間: 2020-1-13 10:35

其實買賣雙方真係好矛盾......
比我係賣方, 梗係唔想人講價又高價唔使煩, 試車免問啦
但當我係買方果陣, 我淨係想上架前試左車先, 試完車上架無問題落訂就係我誠意既回覆, 因為其實架車真係未揸過係唔會知自己係咪真係想要呢款車, 賣方車主話代揸當比我試都好, 有D野真係唔係自己上車揸過就唔會知, 但下下想試車呢步就要落訂, 根本就無回頭路......
作者: matthias2100    時間: 2020-1-13 10:57

賣車不嬲唔比買家試車嫁啦, 最多一齊出去行個圈, 免得有咩誤會
作者: dorataihung    時間: 2020-1-14 08:37

最憎係嗰D 出到尼又彈依樣嗰樣, 下下禁你價嗰D. 嗰D一聽到真係晒氣 ...
vassilihk 發表於 2020-1-13 09:10

冇錯,試過又係出到來左彈右彈,仲要遲粒幾鐘,最尾寧願平放俾行都唔俾佢。

via HKEPC Reader for Android
作者: Hidekii    時間: 2020-1-14 10:25

遇過一個有特別既講價技巧...
試完車, 當晚打黎, 我本身開10萬, 佢回8萬唔使上架
我話最平9萬, 架車冇撞上唔上架都冇問題最多曬半日
第二日再打黎, 8萬要上架...
一般講價只會越講越貴, 你唔加不突止仲要開多個條件係咩玩法
作者: kingkiu    時間: 2020-1-14 11:46

試過一次, 個買家黎到話交換揸. 心諗你係咪傻ga.
我係賣車, 唔係換車.
作者: upatchow    時間: 2020-1-14 11:56

試車就一定要比訂金, 你好好彩, 萬一你份車保唔包其他人名而佢又有咩交通意外, 會入曬你數

下次叫佢想試車去陳列室試
作者: TAQ    時間: 2020-1-14 22:13

樓上師兄我都搵緊,介意比埋我睇你地咩車,可能有機會試下。
https://www.hkepc.com/forum/view ... &extra=page%3D1
作者: meowmi    時間: 2020-1-15 05:07

最憎係嗰D 出到尼又彈依樣嗰樣, 下下禁你價嗰D. 嗰D一聽到真係晒氣 ...
vassilihk 發表於 2020-1-13 09:10

網上賣野好多呢D人,下下都要壓你價,賣車我就未試過,但DXFEVXXX賣二手野就好多次,明明都寫明不議價都要講價
OK,係人都想用平D買野,咁-5%都可以既,但好多人一黎就-20%以上

好似樓主咁,如果一黎18萬要減兩萬我真係唔睬佢,試完車重要再減兩萬?!
不過樓主應該都係心急想買新車先會咁都肯,又或者之前28賣車經驗良好先咁
作者: meowmi    時間: 2020-1-15 05:09

我話最平9萬, 架車冇撞上 ...
Hidekii 發表於 2020-1-14 10:25

又係一黎就減兩成,其實D人無心買我係唔會覆
作者: wewetwet    時間: 2020-1-15 08:21

其實去到14萬你肯平比佢應該要佢落少少訂
當然個買家真係比較賤既
作者: wewetwet    時間: 2020-1-15 08:23

賣車不嬲唔比買家試車嫁啦, 最多一齊出去行個圈, 免得有咩誤會
matthias2100 發表於 2020-1-13 10:57

點會?我自己買過幾部車都可以試
唔自己試好多野feel唔到
作者: wgpoon    時間: 2020-1-15 09:11

wewetwet 發表於 2020-1-15 08:23

撞左係咪你上身?
作者: upatchow    時間: 2020-1-15 11:31

你有買3保?
作者: stevechau    時間: 2020-1-15 14:15

又係一黎就減兩成,其實D人無心買我係唔會覆
meowmi 發表於 2020-1-15 05:09

我睇車都係習慣睇完用車價8折去開始傾 (*除非係有D車主一開波就講左自己底價係幾多)
咁當然還價果陣客客氣氣唔係搵交嗌啦
OK咪8折, 唔OK咪再傾囉, 買家開天殺價JE, 仲有下一句落地還錢嘛, 咪還下價囉
真係無誠意咪唔賣囉~
始終平到幾多真係袋返落自己銀包GA嘛, 我試過最後都係9折左右就成交~
作者: wewetwet    時間: 2020-1-15 15:12

你有買3保?
upatchow 發表於 2020-1-15 11:31

關咩事?三保係到你確定要部車先買囉
作者: wewetwet    時間: 2020-1-15 15:13

網上賣野好多呢D人,下下都要壓你價,賣車我就未試過,但DXFEVXXX賣二手野就好多次,明明都寫明不議價都要講 ...
meowmi 發表於 2020-1-15 05:07

賣車一黎斬幾萬其實好平常,所以一般開價都會開高D等人斬
作者: wewetwet    時間: 2020-1-15 15:16

撞左係咪你上身?
wgpoon 發表於 2020-1-15 09:11

呢d試車前要講定
如果係我撞當然要私了賠比人或者要部車自己執啦
so far幾次都未試過咁搞笑試車都會撞
作者: vassilihk    時間: 2020-1-15 15:17

車都未睇就話減嗰D 真係唔想覆
作者: vassilihk    時間: 2020-1-15 15:19

回覆 25# wewetwet

如果你走數就真係車主上身先再搵你賠... 所以先會咁多人唔俾個買家試, 都係保障返自己
作者: upatchow    時間: 2020-1-15 16:20

關咩事?三保係到你確定要部車先買囉
wewetwet 發表於 2020-1-15 15:12

你最好CHECK清楚先

https://kwiksure.com/zh/article/lending-cars/
作者: wewetwet    時間: 2020-1-15 17:40

你最好CHECK清楚先
upatchow 發表於 2020-1-15 16:20

咪傻啦,唔通我買左三保先試人地部車?
check到有問題咪傻仔?
作者: killer_queen    時間: 2020-1-15 19:19

我話最平9萬, 架車冇撞上 ...
Hidekii 發表於 2020-1-14 10:25

咁咪唔賣囉 ! 可以唔傾架
作者: kkfon    時間: 2020-1-15 21:33

我買賣都試過,通常賣車,會給人試車,將心比己,如果自己找二手車,冇得試,山長水遠入到去,仲要坐隔離,我都尊重車主,不過我唔會比同佢傾價,感覺呢種人,比較難傾,應該話固執,試都唔比試,價錢應該好難傾到幾多,我自己賣車,最重個種未現場睇車,一開個就問你8萬賣唔賣,我反問8萬係咪睇都唔駛落,即刻運輸處過戶,佢又話唔係,要試車,試車,再睇有冇野扣,即係想起步係佢個價,呢D睇都唔睇的人,一般都係運吉,老實講,賣車,我會睇28car同年,差唔多條件賣幾多,再賣平少少,一般我用呢種策略,賣出去好少人會再講價,同我講價的人,我會叫佢找多幾個或睇多幾個車主的車,先同我講價,我試過賣二次車,一次只講平$1000,一次冇得減。
買車就要睇多幾部,知道市場價和車主可議價的空間,有時遇著有人急放,就買到平車,因為放車都好煩,通常放得幾個月,都會減價,不過如果部車長期放唔出,二個可能,第一車有問題,見過一部價錢低過市價,里數又低過年份好多,原想買,不過車主突然再減,又長期放唔出,一定有古怪,另外有D車主真係唔急賣,亦唔需要花時間去講價。一句,有人有需要賣車,一定會減,有人只係想試下放車,就唔會減。
另外自己放車,一定會事先講明撞左要賠,我會簡單打一份試車紙,講明試車要有責任承擔我的損失,不過我試為新牌仔,自己入來找我試車,跟住講唔試,叫我都有,最後佢找人驗車就過戶,冇講價。最後如果賣車,我覺得最重要坦白,唔係大撞,正常噴過油,我覺得買得二手車的人會接受。
作者: kkfon    時間: 2020-1-15 22:41

其實呢D人根本得8蚊,想買12蚊的野,佢買唔到係佢的損失,不過浪費左你時間。
作者: nkc1989hkjc    時間: 2020-1-15 23:06

話說,我有部車一直都有擺28car 度賣緊,已經擺咗一段時間,一路都有啲人會whatsapp問我,不過我都會問對方 ...

下未收訂你比佢試你車?你經驗未到家喎,
佢仲識講抱歉算係咁啦,
其實係你自己心急想賣車買新車姐,
我自己28CAR賣車從來都係買家就我,我做主話事嗰個,
一日未落訂,我一日都唔會當嗰個人係真買家,繼續約人睇車,
師兄輸經驗,下次學好D吧,心裡面係諗住賣幾多就幾多,
D人壓價我彩佢都有味呀
作者: nkc1989hkjc    時間: 2020-1-15 23:12

其實買賣雙方真係好矛盾......
比我係賣方, 梗係唔想人講價又高價唔使煩, 試車免問啦
但當我係買方果陣, 我 ...
stevechau 發表於 2020-1-13 10:35

唔落訂想試車?大想頭左D喎,你渣緊時撞左咁點先?你一定就數嫁啦,咁我咪好冇保障?!
作者: nkc1989hkjc    時間: 2020-1-15 23:15

點會?如果個買家話要試左車先落訂,我會叫佢睇第二部
作者: stevechau    時間: 2020-1-16 10:39

唔落訂想試車?大想頭左D喎,你渣緊時撞左咁點先?你一定就數嫁啦,咁我咪好冇保障?! ...
nkc1989hkjc 發表於 2020-1-15 23:12

大想頭GA......慘得過上次我去睇車, 人地無牌費都夠膽駁比我開車試~
你要保障自己而REJECT我試車要求呢點無問題, 現金係我呢個賣家手上, 我作為買方都會考慮車都無得試咁即係對方都唔係有誠意傾&賣車GA啦, 咁何必逼賣家呢, 係咪??
你無緣係我身上拎到錢兼放到貨JE, 賣家坐得起貨咪等下一個有緣買家囉, 呢點我作為買/賣方都睇得好開~
反正你咁REJECT我, 我都係嘥自己時間黎浪費你光陰, 我又真係無試過一個賣家夠膽講完全唔比試車的~
最多都係開條件落左訂先比試, 喂你比我試就驚撞車走數, 我落訂試完先知款車真係唔岩唔夾, 你點回水比我先??
既然試車都驚撞, 咁不如架都唔比上啦, 上左架之後著CODE/發現爛左野你又入個買家數, 咁咪好無"保障"?? 以後買車賣車, 都係上28睇相先, 眕相岩就約時間直接上TD過左戶先, 之後點試點睇點傾價錢都唔怕無保陴啦, 呢個流程應該好符合閣下心水喇掛??
作者: wewetwet    時間: 2020-1-16 11:12

大想頭GA......慘得過上次我去睇車, 人地無牌費都夠膽駁比我開車試~
你要保障自己而REJECT我試車要求呢 ...
stevechau 發表於 2020-1-16 10:39

無錯,要落訂先比試車係咩玩法?
買二手車一定唔係剩係睇一部,唔比試我反而覺得係未有鬼鼠野隱瞞
作者: ttsssp    時間: 2020-1-16 15:22

你對個款唔岩唔夾同車主無關,係個人問題,私人賣買又唔係Sales唔彩你好正常
樓下有買賣版有邊個俾試?最多私保你幾日,洗唔洗買樓都試住下先?
你認為賣家不實陳詞就上架囉,對雙方最公平架喇
作者: musicmatch    時間: 2020-1-17 02:29

賣車試玩過手癮乜人都有。預著個試你架未到7年車嘅Abs 真係唔知呢啲咩玩法
作者: coffeeaddict    時間: 2020-1-17 09:27

所以經紀都有價值

作者: stevechau    時間: 2020-1-17 12:15

你對個款唔岩唔夾同車主無關,係個人問題,私人賣買又唔係Sales唔彩你好正常
樓下有買賣版有邊個俾試?最 ...
ttsssp 發表於 2020-1-16 15:22

係呀, 呢個係私人既問題所以先唔岩呀, 之但係就係未試過點知原來唔岩呢??
睇相係誇啦啦我好鍾意呀, 但坐上司機位行出停車場就發現架車可能揸唔掂/發現某D辛苦位就要考慮, 呢D野唔係坐過係司機位行住車扭過軚盤望過鏡, 點會明??
再簡單D講, 唔行住車自己去扭下個軚, 我點知你個電軚有無左右力度不均有無壞?? 你代我試但我唔會知架喎~ 你只係將賣家個風險推晒去買家度之嘛~
上架?? 個車房CFU話有疑慮想揸出去行個圈試齊D野CHECK真D, 咪又係要比陌生人揸, 出事果陣好大可能咪又係車主上身, 咁係咪連架都唔比上丫??
賣完車反而仲私保幾日?? 咪又係"前"車主賣家上身, 咁就唔嫌煩唔怕上身嗱?? 前言都不對後語既~

我買樓無得試住, 但都唔會點係上28HSE睇下相, 然後係棟樓出面行個圈望下幅牆無事就買囉~
你唔比我試車, 同唔比我入屋睇樓/齋睇唔比度唔比企定望真D有咩分別呢??
可能係個景觀你影唔晒上到黎我睇到先發現唔岩呢?!
你話有驗樓師既, 你都要比呢個驗樓師陌生人入屋敲下牆扭開個水喉CHECK漏水掛?!
當然你一樣可以話好似租屋咁租架車試左睇下岩唔岩先, 你都要坊間有果款車租比我先得GA, 有得租你估我想打搞買家咩, 此為其一~
其二係買樓買車一樣, 就算租完係岩, 到你唔係買返同一架車/同一個單位果陣, 我咪一樣要由頭咁CHECK/試多次~

賣家不實陳詞我仲上架?? 一係買家揀車房, 賣家比上架費囉~

所以你最理想既唔係上唔上架, 而係睇完相就過戶, 過完戶先講返架車有咩問題同試車~
作者: stevechau    時間: 2020-1-17 12:17

賣車試玩過手癮乜人都有。預著個試你架未到7年車嘅Abs 真係唔知呢啲咩玩法 ...
musicmatch 發表於 2020-1-17 02:29

呢個我試過有趣D, 有個賣家主動叫我上車話試套BRAKE比我睇, 試埋個ABS著唔著, 然後佢自己揸踩一次DUP比我睇   
我本身都無諗過試車要咁糟質架車的XDDD
作者: stevechau    時間: 2020-1-17 12:19

所以經紀都有價值

coffeeaddict 發表於 2020-1-17 09:27

係既, 都係睇下點安排JE, 我又真係唔介意試完車入返油比你, 甚至擺定幾舊水出黎, 試唔岩咪當租左一陣車囉~
咁但係真係無可能要我落左訂先比我開車試, 無回頭路既野真係人地行埋我果份就算~
作者: 惡魔城城主    時間: 2020-1-17 12:36

28car我算時運好高, 我得一次賣車經驗, 第一個睇過渣過有興趣但因為交收遲, 第二個未渣過帶佢行左個圈, 已經即刻係對面銀行禁比我, weekend就轉名交收, 之前仲係度諗有冇咋咁順灘, 點知原來有故事所以咁順灘.........交收完仲請我食個飯, 佢急不及待就想換野(車機車cam果d)我就帶佢去買仲行左陣     故事就係咁
作者: ttsssp    時間: 2020-1-17 12:39

係呀, 呢個係私人既問題所以先唔岩呀, 之但係就係未試過點知原來唔岩呢??
睇相係誇啦啦我好鍾意呀, 但坐 ...
stevechau 發表於 2020-1-17 12:15

賣家點解要理你個人喜好原因唔買?你要個人口味請自己搵sales
你唔岩口味對賣家黎講你只係運吉架咋
你話電軚壞?上架囉,出面有hkmi ipmc個d第三方上架
家下話唔俾你驗咩?係唔俾你試呀,除左揸架車走任你睇
有話你買樓唔俾驗咩?唔俾你試住呀,任你睇樓睇風景
你連人地寫乜都睇唔到仲講乜理想
最理想係睇完,岩就定價,第三方上架,有問題再傾價,落訂,過戶
你唔feel請自行解決
你只想保障買家,邊個保障賣家?
作者: wewetwet    時間: 2020-1-17 14:33

賣家點解要理你個人喜好原因唔買?你要個人口味請自己搵sales
你唔岩口味對賣家黎講你只係運吉架咋
你話 ...
ttsssp 發表於 2020-1-17 12:39

你唔想比人試係你權利,當然我諗大部份買車都會想自己試過部車覺得Ok才會再上架驗真d,其實試果陣去d少車地行幾個圈好正常姐,咁都唔比人試?
作者: ttsssp    時間: 2020-1-17 14:45

你唔想比人試係你權利,當然我諗大部份買車都會想自己試過部車覺得Ok才會再上架驗真d,其實試果陣去d少車 ...
wewetwet 發表於 2020-1-17 14:33

我賣兩次,都係我自己揸試行俾買家睇
上次買個條友自己篤埋機我都Ok
上到車我點控制你試乜?你要試極速要試甩尾我點控制?對賣家根本無保障
作者: wewetwet    時間: 2020-1-17 14:58

我賣兩次,都係我自己揸試行俾買家睇
上次買個條友自己篤埋機我都Ok
上到車我點控制你試乜?你要試極速要 ...
ttsssp 發表於 2020-1-17 14:45

腳感既野岩唔岩自己試過先知,你買部電話幾千蚊都有得試
買部車你同我講唔比試我踩你都有味
作者: ttsssp    時間: 2020-1-17 15:08

腳感既野岩唔岩自己試過先知,你買部電話幾千蚊都有得試
買部車你同我講唔比試我踩你都有味 ...
wewetwet 發表於 2020-1-17 14:58

你落樓下買賣版試下買電話試完唔岩feel唔買睇下點囉
作者: hyperbola    時間: 2020-1-17 15:22

買既人想平,賣既人想貴,好正常。  我就好簡單既,大家傾得開心,我平o的或送o的野比買家都無所謂。如果對方好mean既,請佢過主。   一買一賣公平交易,唔好將得失太上心。
作者: wewetwet    時間: 2020-1-17 15:23

你落樓下買賣版試下買電話試完唔岩feel唔買睇下點囉
ttsssp 發表於 2020-1-17 15:08

有咩問題?我覺得無問題wo,如果試到有問題或者唔岩自己梗係唔買啦
作者: ttsssp    時間: 2020-1-17 15:38

有咩問題?我覺得無問題wo,如果試到有問題或者唔岩自己梗係唔買啦
wewetwet 發表於 2020-1-17 15:23

貨物有問題 > 賣家問題,有權拒絕交收
感覺有問題 > 買家問題,咁點解要賣家負責任
賣家點解要理你感覺問題?要講feel請搵sales
作者: wewetwet    時間: 2020-1-17 16:08

貨物有問題 > 賣家問題,有權拒絕交收
感覺有問題 > 買家問題,咁點解要賣家負責任
賣家點解要理你感覺問題 ...
ttsssp 發表於 2020-1-17 15:38

咩邏輯?負咩責任?你做賣家我唔買你咪最多蝕時間同油錢
買得車都唔係小數目,點解唔岩feel我仲要買?
唔岩心水講得難聽d我使x理你感受
作者: ttsssp    時間: 2020-1-17 16:35

咩邏輯?負咩責任?你做賣家我唔買你咪最多蝕時間同油錢
買得車都唔係小數目,點解唔岩feel我仲要買?
唔 ...
wewetwet 發表於 2020-1-17 16:08

做賣家一樣可以叫你過主啦運吉既,要試?不了
  仍然無解決過出事邊個負責既問題
作者: victor_pc    時間: 2020-1-18 00:12

一樣米養萬樣人, 總有衰人
賣家都要小心
講真, 如果有第2個人唔講價即買, 你都賣畀第二個.
好似佢搵完你, 如果有其他靚盤, 佢一樣會搵第二個.

that's why 依家仲有二手車行做買賣二手車~
作者: victor_pc    時間: 2020-1-18 00:20

回覆 25# wewetwet

撞到部超跑係咪都你自己上身? 唔駛claim車主個保險?

PS. 不嬲買/賣二手車, 都唔會自己試, 同埋畀人試.
作者: nganshiu    時間: 2020-1-18 02:21

呢個我試過有趣D, 有個賣家主動叫我上車話試套BRAKE比我睇, 試埋個ABS著唔著, 然後佢自己揸踩一次DUP比 ...
stevechau 發表於 2020-1-17 12:17

一樣米養百樣人. 各有不同看法. 無話絕對對錯...

如我對自己架車有信心, 我點會怕試比人睇.
自己揸踩一次DUP, 咪當測試自己架車正唔正常. 從來未試過急剎既人, 幻想自己遇事時可以好冷靜咁急剎?
我賣車時不介意試埋快加速, 斜路起步, 高速....(當然在自己熟悉路段又安全情況下)

反而有D小心眼怕我架車有鬼.
作者: nganshiu    時間: 2020-1-18 02:30

一定唔比未來買家試車既賣家, 在出post講明先咪得.
唔介意比人試車既賣家, 寫明可試/任試~~

唔寫明即是可議
作者: nganshiu    時間: 2020-1-18 02:43

無知一問:
出面有hkmi ipmc個d第三方上架有無驗電軚有無左右力度不均? 高轉無力異音等等?

hkmi ipmc 係貴少少但做足過不少車房好多. 我覺得值得既!
作者: wewetwet    時間: 2020-1-18 11:35

回覆  wewetwet

撞到部超跑係咪都你自己上身? 唔駛claim車主個保險?

PS. 不嬲買/賣二手車, 都唔會自己試 ...
victor_pc 發表於 2020-1-18 00:20

連試車都驚撞咁無信心學咩人渣車
作者: coffeeaddict    時間: 2020-1-18 11:38

一買一賣好公平
我網上賣二手野平d但無得試
唔中意就唔好買

作者: victor_pc    時間: 2020-1-18 11:44

回覆 60# wewetwet

唔係買家驚, 係車主(賣家)驚.
買家撞完部超跑, 之後閃走左, 個車主(賣家)咪喊出黎?

唔怕一萬, 只怕萬一
好似你咁講法, 香港駛乜要有T牌, 政府駛乜強制車主買第3保?

無知真係好恐怖
作者: victor_pc    時間: 2020-1-18 11:47

回覆 61# coffeeaddict

正確.

當然呢個世界咩人都有~
作者: johnlai9    時間: 2020-1-18 12:25

事隔幾日,原來個  post 咁熱鬧!
結果我部車成功賣出咗比第二個人,亦都無嫌三嫌四,同我之前兩次賣車嘅經歷一樣。
為咗令大家更清楚件事嘅來龍去脈,我決定係度公開D對話記錄,等大家以後小心啲。

一開始,佢搵我,原本我部車係標180K,我都直接問佢心目中出幾多,佢話 160K。

PS: 原圖無打格

第一次睇完部車,佢壓我價,話要140K,比原本少咗20K,理由係好多地方佢要再翻執。
我開心見誠問佢 150K 得唔得,佢都係話最多先140K。

考慮完後,我應承咗佢140K,跟住佢幾日唔係香港,我話等佢返嚟就交收。
跟住佢話要嚟睇多次車,仲叫我要先洗乾淨同執好內籠,仲已經約埋星期一幾點去運輸署咁。
photo_2020-01-18_12-10-07 (2).jpg

到星期日佢睇完部車之後,試好埋部車,隔咗一個鐘,就突然反口話唔要。
其實一日未交收,一日都可以反口,呢個我明白。但係,最嬲嘅係,唔要部車就算,求其搵個理由就得,唔好突然變咗汽車專家咁,嫌三嫌四,踩到我部車一文不值。最後我再反問佢,既然外表都唔鍾意,點解仲要上我部車試。佢個回答令到我火上加油,"睇車當然希望試一圈啦",佢個意思即係,一場嚟到,唔買都要試渣下囉。
photo_2020-01-18_12-10-07 (3).jpg

老實講,成個過程我態度已經好好,新年流流我都唔想祝福人地。
我只好將D對話公諸於世,分享下比大家。

圖片附件: photo_2020-01-18_12-10-07.jpg (2020-1-18 12:17, 129.26 KB) / 下載次數 3
https://www.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=2172206&k=d89cd9b54d7097768451be5bf017eb06&t=1590581122&sid=479K72Jb9I

圖片附件: photo_2020-01-18_12-10-07 (2).jpg (2020-1-18 12:17, 123.05 KB) / 下載次數 1
https://www.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=2172209&k=8bc16c62deb0b8f739556d85cb45103a&t=1590581122&sid=479K72Jb9I

圖片附件: photo_2020-01-18_12-10-45.jpg (2020-1-18 12:38, 117.38 KB) / 下載次數 4
https://www.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=2172215&k=d5b8b279f32b3892edbacbfdd2391c89&t=1590581122&sid=479K72Jb9I

圖片附件: photo_2020-01-18_12-10-07 (3).jpg (2020-1-18 12:55, 135.55 KB) / 下載次數 4
https://www.hkepc.com/forum/attachment.php?aid=2172219&k=2c04909b3234523325659931cb677dcc&t=1590581122&sid=479K72Jb9I

作者: wewetwet    時間: 2020-1-18 16:20

唔係買家驚, 係車主(賣家)驚.
買家撞完部超跑, 之後閃走左, 個車主(賣家)咪喊出黎?

唔怕 ...
victor_pc 發表於 2020-1-18 11:44

咁唔好賣囉咁驚人渣你部車,想人地試都唔試買你部車有無咁大想頭啊?ipmc、hkmi都會上你部車試啦,係咪都唔比人試呢?
作者: victor_pc    時間: 2020-1-18 16:37

回覆 65# wewetwet

賣車未試過畀人揸, 又賣得出~

ipmc、hkmi 係公司, 有咩問題佢地會賠~
攞驗車公司同私人比? 唔係掛

其實唔駛拗, 買賣雙方自己可以互set規舉, 唔啱就搵第二個~

小弟只係分享下自己/朋友/親屬嘅買賣汽車經驗~
作者: kkfon    時間: 2020-1-18 16:39

回覆 65# wewetwet

買新車都有得試,何況二手車呢?你估試車又好好,都好煩,要去到你度,老實講,係想買先試,我遇過一個買家,帶成班人來睇車,真睇就算,唔知做乜,跟住我話你試唔試車,個買家話唔試,我仲覺得冇心買車。通常試完,大家就傾價錢,Ok即落訂,再約人驗車。
作者: wewetwet    時間: 2020-1-18 16:58

賣車未試過畀人揸, 又賣得出~

ipmc、hkmi 係公司, 有咩問題佢地會賠~
攞驗車公司同私人 ...
victor_pc 發表於 2020-1-18 16:37

岩啊,其實試車前傾好責任問題咪ok囉
買得車當然想試過初步信心先會搵人再驗
作者: wewetwet    時間: 2020-1-18 17:01

買新車都有得試,何況二手車呢?你估試車又好好,都好煩,要去到你度,老實講,係想 ...
kkfon 發表於 2020-1-18 16:39

岩啊,我幾次買車都係試完傾好價錢即場約驗車,驗過無特別就即pay等轉名交收,當然樓主係比較唔好彩遇到d低質買家啦,有咩理由試完仲要傾好價錢都唔要咁hi呢
作者: milkwhl    時間: 2020-1-18 17:13

回復 65 #wewetwet

咁你咪唔好買囉, 去買第二月架/新車囉。, 一買一賣, 你情我願。

買賣雙方各有考慮, 我覺得事先講明, 以免誤會即可。

作者: desmondchou    時間: 2020-1-18 17:37

想問下 trade in 俾車行同 28car 自己放會差到幾多%?

作者: victor_pc    時間: 2020-1-18 20:02

回覆 68# wewetwet

咁CHING可否分享下如果你係買家, 我係賣家, 點樣傾條件?

1. 撞左我部車點搞? 你買左佢, 定賠維修費? 維修傾唔掂係咪搵公正行定價錢?
2. 撞到貴車, 你係咪都"一定"自己畀唔駛claim我個第3保?
3. 撞到人, 賠幾百萬, 你係咪又自己上身?
4. 如果你肯負責任咁試車, 你係咪試車前交低身份證副本+住址證明畀我? 出事你走佬改電話我點搵返你?

如果你係買家, 會點回應上述呢D賣家好大機會問嘅問題? 參考下

唔該CHING!
作者: wewetwet    時間: 2020-1-18 20:52

咁CHING可否分享下如果你係買家, 我係賣家, 點樣傾條件?

1. 撞左我部車點搞? 你買左佢,  ...
victor_pc 發表於 2020-1-18 20:02

假如我係買家遇到你呢D咁多問題既賣家,我會答:
你咁x麻煩我搵第二個睇算
作者: victor_pc    時間: 2020-1-18 21:30

回覆 73# wewetwet

唔好意思, 我份人比較小心
作者: victor_pc    時間: 2020-1-18 21:30

回覆 71# desmondchou

無劃一標準
作者: hehaya    時間: 2020-1-18 23:10

食花生食得好開心
作者: stevechau    時間: 2020-1-20 10:14

一樣米養百樣人. 各有不同看法. 無話絕對對錯...

如我對自己架車有信心, 我點會怕試比人睇.
自己揸踩一 ...
nganshiu 發表於 2020-1-18 02:21

我作為買家, 如果真係有心買, 架車他日都係我果陣, 其實都唔係好忍心走去試車果陣轟佢~
只能夠講, 賣家想試車要落訂合理與否係一回事, 買方都比呢D無心買又想試玩既人玩壞左個市~
作者: stevechau    時間: 2020-1-20 10:16

無知一問:
出面有hkmi ipmc個d第三方上架有無驗電軚有無左右力度不均? 高轉無力異音等等?

hkmi ipmc 係貴 ...
nganshiu 發表於 2020-1-18 02:43

電軚力度不均未必試得出, 同埋有可能佢無得試車, 齋驗係驗唔出的~
想當日我架車都有壞呢樣野, 但無得再比HKMI出街試車, 所以到最後REPORT係無呢樣野, 但我都照揸~
唔只HKMI試唔出, 我拎去政府年驗都係驗唔出......
作者: NeTZoO    時間: 2020-1-20 10:20

其實好多人係運吉,玩野約出黎齋睇又有,離遠睇扮未收工no show又有...
無車揸約車主賻上到車過手引又有
作者: blkbd5    時間: 2020-1-20 10:37

其實好多人係運吉,玩野約出黎齋睇又有,離遠睇扮未收工no show又有...
無車揸約車主賻上到車過手引又有 ...
NeTZoO 發表於 2020-1-20 10:20

都系個句,睇運氣,28賣車,好多西人玩野,乜賤野都會,只可以講,whatsapp見唔對路,就只看不回了!
睇車玩野,就癈事晒時間!
作者: nkc1989hkjc    時間: 2020-1-20 22:55

落左訂就比試,至於試完唔啱feel就一定冇得退錢,
如果唔係咩叫比訂?
作者: nkc1989hkjc    時間: 2020-1-20 23:01

睇相係誇啦啦我好鍾意呀, 但坐 ...
stevechau 發表於 2020-1-17 12:15

我自己賣咁多次車,都係要比左訂先可以比買家試渣/車房試渣/上架,
未比訂前,我渣你坐,你自己感覺有冇問題,識車既人,坐係隔離已經會知道車有冇問題,
如果你話一定要自己試渣過先落訂既話,我會同你講,去買全新車吧
作者: nkc1989hkjc    時間: 2020-1-20 23:13

事隔幾日,原來個  post 咁熱鬧!
結果我部車成功賣出咗比第二個人,亦都無嫌三嫌四,同我之前兩次賣車嘅經 ...
johnlai9 發表於 2020-1-18 12:25

佢態度都好好喎,你講左句新車落左訂就錯L曬啦!! XD
人地知你急賣仲唔壓多你幾下呀 ?
分分鐘佢話唔同你買,之後搵第二個電話/朋友試個再落D既價同買你
輸經驗啦師兄,賣車一定唔可以比個買家知你急賣,
同埋未賣現車,唔好買新車住呀,新車落訂都唔好呀
作者: nkc1989hkjc    時間: 2020-1-20 23:15

咁唔好賣囉咁驚人渣你部車,想人地試都唔試買你部車有無咁大想頭啊?ipmc、hkmi都會上你部車試啦,係咪都 ...
wewetwet 發表於 2020-1-18 16:20

緊係要落左訂,先比你搵hkmi驗啦,到時你試飽佢又好,hkmi試又好囉!
你真係識唔識嫁?
作者: stevechau    時間: 2020-1-21 11:58

落左訂就比試,至於試完唔啱feel就一定冇得退錢,
如果唔係咩叫比訂?
nkc1989hkjc 發表於 2020-1-20 22:55

唔比試咪訂都費事落囉, 相向之嘛, 既然你都唔係有誠意賣車, 我同你既時間都已經嘥左, 無得試咪唔試唔買囉, 話之你架車係全港唯一放盤丫~
作者: stevechau    時間: 2020-1-21 12:00

緊係要落左訂,先比你搵hkmi驗啦,到時你試飽佢又好,hkmi試又好囉!
你真係識唔識嫁? ...
nkc1989hkjc 發表於 2020-1-20 23:15

人地HKMI/IPMC都係叫你唔好落左訂先叫佢地黎驗......
其實我搵佢地果陣都有提過下, 落左訂先叫佢地去驗係無乜意思, 驗/試呢個動作係落訂之前就應該要做左先~
作者: stevechau    時間: 2020-1-21 12:09

我自己賣咁多次車,都係要比左訂先可以比買家試渣/車房試渣/上架,
未比訂前,我渣你坐,你自己感覺有冇問題, ...
nkc1989hkjc 發表於 2020-1-20 23:01

我都遇過你呢種賣法賣家, 主動話揸比我試坐都試唔少, 但無一個最後收到我錢囉
我的確係坐隔離/後面就知到7成, 但淨返果D係要自己做司機揸過幾個街口先會知
落左訂試車都算, 落左訂先可以車房上架, 架車到手短期內將會有問題既機率真係好大, 同架車有事夾下手食左架車佢無咩分別~
唔比試架車就算驗完係10分我都係當6分睇, 因為賣家誠意令到架車扣左分~
你好彩遇親都係水魚買家咪聽你點囉~

丫, 我買之前款車果陣都試過你呢挺賣家, 又係同我講架車幾咁OK睇岩就點點點, 可以上架但試就無謂, 果晚就同我講有人齋睇車架都唔上就OK成交左, 第日就過戶, 咪比個恭賀佢咁快賣到車囉~
點知架野兩個月左右, 下手就已經寫多一手擺返上28CAR......
後來車聚講起架車有谷友睇完, 係比較鬼, 接唔到都唔係壞事
睇返D手法, 咁似你賣車果種套路既??
作者: Andysland    時間: 2020-1-21 12:16

我都遇過你呢種賣法賣家, 主動話揸比我試坐都試唔少, [[[[[但無一個最後收到我錢囉]]]]] <---呢個咪重點囉!!!

唔係買又要試!!!
作者: TimCook    時間: 2020-1-21 12:23

所以我傾向同車行交易,價係冇咁高,但亦冇咁煩。
作者: TimCook    時間: 2020-1-21 13:01

我响二手車行做過幾年,如果個客睇車,可著車。如要試車,要先傾好價(定實冇得再減),再落一成訂(有單),影印駕駛執照,就可試車。如要上架驗,一樣要落訂,驗出嚟有問題,全數車行負責,如正常,個客要需要履行交易,上架費個客俾,規矩係會跟 $100 油。想知車啱唔啱自己,我哋會叫個客去陳列室約試,有冇嗰款?呢個冇法。整個行頭都係咁。至於你肯俾人試,係你自己願意承擔風險,唔可以講話,人哋唔俾試係有問題,始終去到法律層面,一定係車主責任,而有人唔駛俾訂又可以試車,仲好好招呼,呢個可能係佢個人遭遇同情況,行內罕有,我亦只能講句:你嘅遭遇實在太令人羨慕。
作者: wewetwet    時間: 2020-1-21 13:13

你真係識唔識嫁? ...
nkc1989hkjc 發表於 2020-1-20 23:15

你唔好痴線啦,你買過車未架?落左訂先比上架?
利申:買過4次車全部上左架無特別先落訂
作者: wewetwet    時間: 2020-1-21 13:31

未比訂前,我渣你坐,你自己感覺有冇問題, ...
nkc1989hkjc 發表於 2020-1-20 23:01

落左訂先比上架,驗到有野例如:燒爭口、避震機有問題,某D地方漏油你會唔會退訂比人先?好多古惑賣家都唔會囉
作者: nkc1989hkjc    時間: 2020-1-21 17:29

人地HKMI/IPMC都係叫你唔好落左訂先叫佢地黎驗......
其實我搵佢地果陣都有提過下, 落左訂先叫佢地去驗 ...
stevechau 發表於 2020-1-21 12:00

我買幾次2手車都落訂先比hkmi驗,不過我會寫明驗到有大撞水浸要全數退訂!

你唔落訂搵hkmi, 比千幾蚊搵hkmi之後個賣家話中途有人比左訂唔賣比你,咁你點算?
作者: nkc1989hkjc    時間: 2020-1-21 17:31

我响二手車行做過幾年,如果個客睇車,可著車。如要試車,要先傾好價(定實冇得再減),再落一成訂(有單) ...
TimCook 發表於 2020-1-21 13:01

完全正確呀!!見到未 @stevechau @wewetwet ?

只係你地好彩撞正d肯冒險嘅賣家比試咋。
作者: TimCook    時間: 2020-1-21 17:59

回覆 93# nkc1989hkjc

其實自己點講?大家點講明?都係得個講字,就算相方有文件,最後客仔唔認,你都冇佢辦法。如果想知真啲,打俾保險問一問就一清二楚,唔駛估估下。當然,冇人可以排除,賣車嗰個夠薑搏,不過最終法律係唔理你點認為嘅。雖然俾咗訂,唔代表法律責任有改變,亦唔代表可以彌補一切損失,只係表示對方嘅責任、認真同誠意,如果你連訂都唔俾,我真係好難相信你係認真同有誠意同你負責任。
作者: wewetwet    時間: 2020-1-21 18:39

完全正確呀!!見到未 @stevechau @wewetwet ?

只係你地好彩撞正d肯冒險嘅賣家比試咋。 ...
nkc1989hkjc 發表於 2020-1-21 17:31

你睇唔睇到人地講緊車行啊,車行啊!
作者: wewetwet    時間: 2020-1-21 18:45

我買幾次2手車都落訂先比hkmi驗,不過我會寫明驗到有大撞水浸要全數退訂!

你唔落訂搵hkmi, 比千幾蚊搵hkm ...
nkc1989hkjc 發表於 2020-1-21 17:29

咁咪最多蝕千幾囉,但咁玩野一定會唱衰你,值唔值得就自己諗
落左訂先驗,驗到多野要執條數咪仲蝕
你當然可以堅持要人落訂,不過我幾次既經驗都係初步試過車->傾好價錢->上架無特別就簽臨時買賣合約->落訂等轉名再入尾數
作者: TimCook    時間: 2020-1-21 21:00

睇車、傾好價、落訂、試車、冇大問題就要完成交易,公司好、私讓也好,都一樣。當然唔能夠排除有人心急,乜都應承,未收錢就過咗戶都時有聽聞。冇事由自可,有事一身蟻都唔只。都係嗰句,落訂,唔能夠彌補一切損失,只係俾個客一個要負責嘅訊息啫,但佢個態度會好唔一樣。
作者: nkc1989hkjc    時間: 2020-1-21 21:15

你睇唔睇到人地講緊車行啊,車行啊!
wewetwet 發表於 2020-1-21 18:39

車行同我私人做法一樣,我身為賣方唔想有麻煩囉
作者: nkc1989hkjc    時間: 2020-1-21 21:17

睇車、傾好價、落訂、試車、冇大問題就要完成交易,公司好、私讓也好,都一樣。當然唔能夠排除有人心急,乜 ...
TimCook 發表於 2020-1-21 21:00

完全同我思路一致!

歡迎光臨 電腦領域 HKEPC Hardware (https://www.hkepc.com/forum/) Powered by Discuz! 7.2